et 440km range juures pead tikupoisis käima? Ja mis tuulekülmast sa räägid? Et kui sõidad kiiremini, siis on autol külmem? Akud muuseas on soojendusega ja see kärbibki range. Oletame, et -25 kraadiga, mida meil on paar korda aastas, kaotad pool range, ikka on Tartu kaoks piisavalt.
7 liitrit sajale neliveolise linnamaasturi puhul on absurdelt palju? Just käis arutelus läbi, et olgem ausad, 5 liitrise kuluga bensukat pole olemas, isegi väikest mitte.
Ma ei saa aru mida sa iseendale maha müüa üritad.
ah, ei ma ei ürita midagi maha müüa, huvitav on lugeda arvamusi ja kogemusi. Minu jaoks on ja 7l palju kui mu praegune maastur võtab 6,5 maanteel, pole nagu mõtet vahetada, st huvitab just jooksvata kulude sääst
Elektrikafännid üritatavad pidevalt tõestada, et pole nii hull midagi. Käid tikupoisis 20 min kusel ja voilaa, sõidad jälle edasi ja muid selliseid asju. Aru ma ei saa ühest asjast. Miks ma peaksin? Kui mul on võimalik valida vabadus. Tahan, käin kusel, tahan ei käi, siis ma valin vabaduse. Kui see elektrika kallim ostuhind ja väiksem jääkväärtus söövad selle odavama km hinna ka suuremas osas ära veel, siis miks ma peaksin ennast piinama? Miks?
Ma ei saa aru, oleme me LHV ehk INVESTORITE foorumis või kus??? Mind on siin küll ja veel “rotiks” ja “kooneriks” tembeldatud lihsalt selle küsimises eest, et mis ma oma raha eest saan? Ja nüüd käib mingi nirumine 5l 100, 7l 100. Nagu see oleks mingi näitaja või koguni argument. “Sekundit nullist sajani” on argument. Mida vähem seda parem. kW on argument. Nm on argument. Veoskeem on argument. Veermiku kurvis püsimise ja pidurdamise võime on argument. Isegi mind, “vaest rotti” ei huvita see lollakas kütusekulu. Ne jebjot. Peasi, et ASTUB EDASI. Võib olla kusagil murika muskli 35-40 sajale paneks natuke mõtlema. Et ehk vilistaks ainult pühapäeval ketsi, mitte igal piimapoeringil. Aga mõni mees siin paneb tõesti “koi panemise” rekordeid…
P.S. Ma ei ole kooner. Ma taotlen ainult maksimaalset bang-for-the-buck. Kui on valida 200kw hinnaga N raha kW eest ja 260 kW hinnaga N+x raha kW eest, siis ma pigem valin esimese. BfB on parem. Ja samas on 200 kW sõiduautol veel täitsa “acceptable” ranges.
Aga 80 kW N-z raha eest EI VALIKS, sest kuigi BfB on veelgi parem jääb see alla aktsepteeritavat miinimumtaset.
jälle ajad sama juttu, osta normaalne elektrikas ja pole mingit laadimist vaja, enne panin BMW lingi, käid edasi-tagasi ka ära. Ja see kallim ostuhind enam ei päde, vaata, et on odavam nagu Toyota näitel on.
Ma ei saa ausalt aru, mis vabadust sul rohkem on, elektrika omanik laeb kodus ja enamasti ei pea juurde laadima mujal, sul on vabadus kuskil bensujaamas tuisu ja tuule käes paaki täita, vabadus tõesti.
Off, kütuse kulu on tegelikult kõige väiksem kulu auto juures, seda ilmselt saab iga siin foorumis olija aru. Intress ja hinnakaotus on suurimad kulud, osadel autodel ka kasko.
Elektriauto annabki sulle sama hinna juures sportauto kiirenduse, siin ongi see, et võid endale seda lubada, mida ice puhul ei jõua ehk maksta
Samas hinnas RAV4 ja BZ4X ei saa võrrelda. BZ4X on seest ikka täitsa “blank” riidest istmed, odav plastik jne. Usun, et 2030 võiks juba EV poole vaadata, enne mitte.
Toyota vaatamine interjööri pärast?
LS ei saa selle üle just kurta.
No milleni me siin siis ringiga jõuame. Mul on PHEV-ga vabadus, mugavus, kiirendus. Kõik on olemas. Lisaks valikuvabadus. Tahan, sõidan elektriga, tahan sõidan pentsuga. Lisaks no stresso, et kas on piisav laetus parasjagu või tuleb ikkagi sundkusele minna.
Sina arvutad koguaeg sente. Üle mõistuse bensiinikulu (7 liitrit sajale appi!) ja seda tuleb kasutada ainult 10% sõitudest. 250€ aastas bensumootori hooldus (appi!)
Mul on kaks juhust omast käest võtta.
Ükskord lihtsalt unustasin auto ööseks pistikusse panna. Jahmerdasin mingite asjade ja kottidega auto ja maja vahel ja nii jäigi. Aga hommikul oli kella peale Tartus kohtumisel vaja olla.
Teine kord jätsin meelega ööseks laadima panemata, sest päevaks näitas miinushinda (mul paneelid ka) Aga hommikul siiski tuli ootamatu vajadus kiiresti punkti B jõuda.
Kui mul oleks puhas elektrikas olnud, oleksin kuses olnud. Kui sa väidad, et PHEV on kallim pidada (tegelt ei ole), siis olen nõus maksma, et selliseid jamasid vältida.
Tanklas ei näita kunagi miinushinda???
Kui veel ainult selle “Phäähhh” e. “Pfuuuu” (PHEV) sildi saaks eemaldada ![]()
Aga nii tõsisemas plaanis. Kiirendus on, sõiduulatus ka (väidetavalt) on. Kas ma saan täna minna poodi, võtta elektrika ja olla enam-vähem kindel, et järgmised 10 aastat on ainult “korraline” hooldus ja tõenäosus “üllatusteks” on madal. Ja muide, kui madal. Keegi prossa oskab sõnuda.
off, Kia annab 7a garantiid, Toyota 10a. Sa ei kavatse ju autoga kauem sõita? Pigem annab sul see hübriidi aku otsad. 5a tasuta hooldust lisaks hinnas ja intress 0+euribor, 343 HJ, 5.1 sek 0-100
Winston, kus sul see riie siin on? Toyota laoautod | elke.ee
Mutionu, eks me ole vabadusest eriarvmusel. Ühele on vabadus tanklas käia bensiini tankimas, teisel see, et saab kodus laadida ja pole bensukasse asja. Ja bensiiniauto hooldus 250 euri 10a jooksul iga aasta? No vabandust, ise ka usud?
Ma arvestan seda 250 kui bensumootori hoolduse lisakulu. Elektriauto vajab ka hooldust. Laadin oma autot kogu aeg kodus. Mul on see vabadus. Tanklasse on asja 3-4 korda aastas. Ei näe probleemi. Valin hea ilma.
Ma arutlen nii: Kui kiirlaadijas laadimine on sama km hinnaga kui bensuga sõitmine (ja see on nii) ja kui aku saab tühjaks, siis elektrikaga tuleb kiirlaadija otsida, sinna minna ja siis seal mingi aeg passida. Mul lihtsalt lülitub ümber bensiinile ja sõit lihtsalt jätkub ilma kuhugile minemata ja seal aega raiskamata. Mul on see vabadus lihtsalt edasi sõita. Bensiinipaagi saab hiljem uuesti täita kui on aega ja ilus ilm. Ja see käib kiiresti.
no aga väga hea, kui sa kirjutad, et tanklasse on asja 3-4 x aastas, siis on ju ilmselge, et sul seda bensiinimootorit vaja reaalselt ei ole, lihtsalt igaks juhuks, mida ei pruugigi kunagi tulla. Ma siiani arvasin, et lisaks õlile tuleb hammasrihma vahetada jne. lisaks igasugu probleemid, mis võivad mootoril ette tulla, st topelt mured.
PS ma saan su loogikast ja suhtumisest aru, aga minu jaoks on enamuse pistikute range liiga väike, Lynk ja co hiinakat nagu ei julge osta ja siis testijad ka ütlevad, et kui tahad niikuinii 99% ajast elektriga sõita, võta siis parem elektrikas.
Kindsigol siin vist on elektriauto, eks ta võib õelda, kuidas selle laadimishirmuga on.
Tarbetu vaidlus. Igasugused kulude kokkuhoiu võrdlused on vajalikud vaid siis kui tahad endale või siis abikaasale tõestada kui palju su uus ostetav auto vanast säästlikum on. Kui auto käes ununevad need ekselid kiirelt. Lisaks ei kannata ka 90% juhtudel vett jutud et vana auto remondikuludele läheb rohkem kui uue auto liisingusse - see pole nii - see on lihtsalt ettekääne endalu uue auto ostuks.
kindlasti ei lähe rohkem, sa ei remondi ju vana autot 4-5k eest aastas. Valik ongi sõita vana autoga edasi ja üle kuu puhkamas ja chillimas käia selle raha eest:)
Kui auto soetamiseks pole muud varianti, kui see liisingu peale võtta, oleks autokuludega seoses mõistlik esmalt selle probleemiga tegeleda, mitte kütusetilga kokkuhoiu pärast peenestada. Kui ikka majal torustik lekib, pole enda pesemata jätmise teel vee kokku hoidmisel suurt pointi.
“… aga sa ära ole vaene …”
No eks paljud liisivad. Näiteks saab kulud läbi mees-ja-koer-oy kütta (kuigi MTA on kaunis terane nende autode koha pealt). Ilmselt on ka muid kaalutlusi. Sõltub ju majandusolukorrast ja prossast ja veel sajast asjast, eks…
Omavahendid on jõle kallis raha. Kui seda “madratsi all” hoida. Kui omavahendid stokki või krüptosse “uut autot” teenima uhada, siis on jällegi riskid. Aga kes ei riski, see mersuga ei sõida, eks ole.
Kusjuures mu kogemus on näidanud, et üks selline, teatud olukorras optimaalne, variant on selline, kus peres on üks “mees-ja-koer” liisinguauto “ainult töösõitudeks” ja siis on üks mingi tore rontsik mille kallal saab nokitseda ja kus saab “for fun” pedalit tampida ja kui vaja, siis saab mingi asjaliku sõidu ka tehtud. Aga kui rontsik parasjagu streigib, siis on “kindel variant” ka alati parklast võtta.
Aga muidugi see mudel ei sobi alati ja igale poole ja sugugi mitte igaühele.
Ma oleks täiesti nõus ka mikroskoopilise roosa elektrilise poekäruga… lihsalt kui üks Dodge Charger Rt 1969 seisaks ka pühapäevaks või muidu funniks aianurgas.
Aga seoses ja ertiti automaksade ja kaudsete kuludega kõik kokku võib osutuda optimaalseks hoopis “universaaltööriist” mis suudab foori taga küll rehvi suitsema lasta, aga samas pole ka piimapoes käimiseks üleliia kallis osta, pidada ja hooldada.
You Mileage May Vary. Mulle isiklikult on südamelähendane lähenemine, et IGA TÖÖ jaoks olgu OMA TÖÖRIIST, mis teeb seda tööd perfektselt hästi. Ketsi jaoks Doge Kallenger, Sopa sees müttamiseks 4x4 disla, diffrilukkude ja kolme kastiga, piimapoes käimiseks mingi nunnu tibatillulillu roosat karva EV ja Eurotripi jaoks miskine ilus Gran Turismo.
Ja kui tundub, et 4 autot on ikka liig, siis “ketsi” töö ja piimapoe-töö teeb GT ka täitsa ära eurotripi ja selle võib siis kokku võtta üheks sobivaks GT kupeeks mis võiks vabalt ka Tesla S olla. Sopa jaoks jääks 4x4 kastikas ja saakski kõigest kahe autoga peres hakkama ja kõik “kasutusjuhud” kenasti kaetud.