Vaat sa kohe ei taha (või ei ole võimeline) aru saama millest jutt käib. Kirjutasin selgelt, et see annab selle vabaduse. Teadmise, et võin sõita iga kell ükskõik kuhu. Kohe, sõltumata aku laetuse tasemest. Mis igapäevasest Riiga uhamisest sa räägid kui jutt on 90% linnasõtudest? Ajad meelega soga. Küsin vastu, et kui enamus sõite on linnas, milleks 80+kwh rasket, kallist ja keskkonda saastavat akupakki iga päev kaasas vedada? Enetades sinu järgist kommentaari, ütlen juba ette. Näe ei taha paar korda aastas vaja minevate pikemateks otste tarbeks teist autot omada. Ei taha rendiautot võtta. Piisab ainult bensumootorist elektrika küljes. 250€ bensumootori aastase hoolduse eest elan üle selmet laadimisdistsipliini (elektriautomüüja temin) ja sõiduulatuse ärevusega ennast stressata.
Veelkord vabandust, mis sa paned pidevalt oma bensuka paagi täis igaks juhuks, sest äkki tuleb tahtmine Riiga sõita? Elektriauto laed öösel täis rahulikult ja kui tahtmine tuleb, sõidad Riiga isegi laadimata. Korraliku elektrika range linnas on sama suur kui minu dislal, st 600km. Laed 20 minutit tee peale vetsus käies ja jõuad Vilniusesse ka välja.
Löpuks ütlesid välja, et teed mingeid pikki Euroopa otsi, mille kohta ma ütlesin, et eelistan parem lennata:) St. kes tahab uhada, see võib seda teha. Kui sõita inimlikult ja ohutult ja süüa ja vahel selga sirutada, siis ei ole ka Itaaliasse jne sõitmine elektriautoga mingi probleem, kui ei usu küsi omajatelt.
Me oleme sel teemal enne ka vaielnud, siis ütlesid, et õige auto on pistikhübriid, kus mootor laeb ainult akut, nüüd siiski oled tavapistikhübriidi ostnud.
Kui tahad reaalselt kokku hoida, siis ongi täiselektrikas mõistlik valik, 2 mootorit hooldada jne ei ole kuidagi säästlik, rääkimata suurest bensiinikulust maanteel.
Ja sul ei ole bensumootor elektrika küljes, vaid elektrimootor bensuka küljes, olgem ikka täpsed. Ma olen neid pistikhübriide piisavalt uurinud ja nähes, kuidas nad maanteel absurdselt palju kütust söövad, siis on valik selge:)
Ahjaa, Lynk ja Co l on pistik maastur, mis sõidab 200km elektriga, seda võiks isegi kaaluda, samas milleks siis bensumootor, kui seda niikuinii ei kasuta.
Ps elektrikad arenevad nii kiirelt, et varsti on range soovi korral tunduvalt suurem kui su bensukal, iseasi, kas on mõtet. Näiteks KIA EV6 laeb üle 1000 km tunnis kiirlaadias.
Ahjaa, ise 30+40 sendiga kiirlaadias laadides tuleb kulu pea poole väiksem kui bensukal
Kust neid odavaid “korralikke elektrikaid” saaks mis oleks bensiiniautoga samas hinnaklassis?
Ma UK turult näen, kuidas riik maksab EV ostjatele peale ja teeb sisepõlemismootorite müüjatele trahvi kui teatud piirist rohkem müüakse. Sellegipoolest on EV-de osakaal hakanud stabiliseeruma. Samas nende trahvide mõjul pakutakse mu 5 a vana auto eest rohkem kui ta uuena maksis (numbriliselt, inflatsiooni arvestamata), sest odavamad ICE mudelid on autotootjad müügist maha võtnud, et trahve vältida.
Pilt siin jutuks olnud Rootsist - 2021 alates on EV turg täis, EV müügi osakaal kõigub samas väikeses vahemikus.
Raulir, ma tean, et sa tahad mingit 10k, küll need ka tulevad, Hiinas on olemas. Aga võta Toyota RAV ja BZ4X; hind on sama.
Mõlemad on £41000 siin.
Sa soovitad neid inimestele, kellel on vaja vaid ühe linna piires sõita, milleks oleks EV nagu parim.
Samas UK-s ostetakse selleks tavaliselt täpselt poole odavam ICE auto.
Kui linnapilti vaadata, siis Lääne-Euroopas üldiselt valitsevad seda väikesed autod.
Eestis kohati tundub, nagu oleks kuhugi USA lõunaosariiki sattunud, kuigi teoorias peaks inimesed tunduvalt vaesemad olema. (USAs on autod ja kütus odavamad, sellest ma saan aru.)
Kusjuures Hiina autode odavus tuleneb ka leebematest nõuetest. Toyota näiteks müüb sealkandis samamoodi odavamaid ICE autosid.
no kui tahad miskit odavad, siis Dacia Spring on 20k, UK vist hinnakirja hind alates 15k naela.
Ma näiteks ei saa väikest junni osta, asju on vaja vedada ja puus hakkab valutama madalas autos, aga muidu ostaks küll. Kerge ja elektrikulu ka väiksem.
Pistikhübriidi paaki ei pea pidevalt täis panema. See lihtsalt on pidevalt täis. Sest sõit käib igapäevaselt elektriga ja pentsu ei kulu.
Ei öelnud ja ei tee.
Jah, kahjuks enamikel pistikhübriididel on niipidi. Minu omal on pigem bensumootor elektrika küljes. Sõit käib alati elektrimootoritel ja vahepeal käib bensumootor laadimas.
7 liitrit/100km maanteel ei ole palju 4x4 linnamaasturi puhul.
Mis asi on bensuka “range”? See on piiramatu, kuna paaki saab täita 2 minutiga igal teeristil.
ära aja jama, 2 minutit koos tankimisega, pigem ikka 10+, käid vetsus ka ära ja ongi elektriauto laetud. 7 l on ikka palju küll, kui minu 13 a vana 2+tonni tank võtab 6-6,5. Elektriga ongi siis poole odavam vörreldes bensiigia isegi kiirlaadias.
Et sul on siis Mitsubishi? Teisi ei tule nagu ette, kellel oleks bensiin elektrika küljes?Välistasin selle Mitsubishi just absurdse bensiinikulu tõttu maanteel.
Age veelkord, kui sa Euroopa otsi ei tee, siis on see pisitik täiesti mõttetu, elektrikaga käid Pärnus ja Tartus rahulikult ära ja ei pea isegi laadima.
Mul on ka ühel tuttaval pistik Porche, laeb tööl ja ütleb, et kui vaja golfi mängima minna, siis sinna ja tagasi elektriga ära ei käi, pead ikka bensule üle minema. Seega range peaks ikka 100+ olema, et saaks rahulikult linnas ringi sõita.
Kui WC peatus võtab aega 20 minutit, siis soovitaks sul Dr. Punabi vastuvõtule aeg kirja panna.
Üks saksa juutuuber postitas video, kuidas tal õnnestus elektriautot kiirlaadijas WC peatuse ajal laadida. Sai 1% aku laetust juurde ![]()
See on sul selline ehtne fännboy jutt
Lisaks veel, et see Lync&Co ei ole maastur kuna veab ainult ühest otsast. Ja olles sellega ise sõitnud, siis vähemalt maanteel võid sa 200 km akuga sõiduulatusest ainult unistada.
Ja iba pole kah mõtet ajada, EV6 sõiduulatuseks linnas on KIA enda andmete järgi 766 km ja WLTP järgi 582 km, mis tundub kõige reaalsemalt võimalik saavutada (ilma kliimat ja soojendust kasutamata)
Sotsiaalmeediat lugedes jääb mulje, et keskmine Eesti inimene tangib oma autot 1,23min. Kaua selle 5L tankimisele siis tõesti aega kulub? Täis võetakse paak ainult suurematel tähtpäevadel.
Ma olen siin postitanud pilte sellest, kuidas kulutan kuu jooksul keskmiselt avalikes laadijates 2-5€. Elus ainult sisepõlemismootoriga autot omanud inimene ei adu, et elektriauto kasutamisloogika on pisut erinev. Sellele paned lihtsalt alati juhtme järgi seal, kus see on võimalik ja seal kus sul selleks aega on, et mitte asjatult aega kulutada kusagil eraldi laadimiseks. Ja ei pea täiesti täis laadima, piisab kui 10-20% akusse juurde saad, et järgmises kohas, kus nagunii peatud, sama teha. 90% ajast keskmisel autokasutajal auto lihtsalt seisab. Olgu see siis töö juures või kodus. No kaua mul siis kulub aega näiteks tööl tööpäeva alustades juhtme külge ühendamiseks ja tööpäeva lõppedes juhtme lahti ühendamiseks? ![]()
Eks ilmselgelt ole tulevik selline, et mingi juhtmega ei pea üldse jamama. Pargid lihtsalt auto “õigele platsile”. Numbritu-vastus kaamera tuvastab (a) et teaks kellele arve saata ja b) et arkist kontrollida, ega sa ICE-parkimistroll ei ole). Toimub mingi “kontakteerumine”. (Ilmselgelt on siin vaja standardi ja ilmselgelt see ka mingi hetk legislaatorite poolt tuleb) ja laetakse ära. Erasektoris ilmselt kerkib sõiduki ette ka mingi “tõkend” mis ei kao sealt enne ära kui kaart on lehvitatud ![]()
Kuna nkn peab keerulise ja kalli infra tekitama, siis erasektoril on ilmselt mõttekas ühildada laadimine-ja-parkimistasu ja mingid tõkestavad meetmed, et enne minema ei pääse, kui raha ära maksad.
Ja millised perspektiivid avab see veel turunduse-ahvidele mitmesuguseid vigureid välja mõtelda: a la “meie juures on parkimine tasuta” (ainult elekter on hirmus kallis, aga selle me kirjutame 6pt kirjas) või vastupidi “maksa ainult parkimise eest, lae tasuta”.
Eriti lõbusaks läheb siis, kui kaardimaksete süsteemis on tõrge ja su sõiduk on seni “pantvangis” kuni see likvideeritasse. EI, tulevik saab olema “tore”, tulevik saab olema “helge”. 21. sajand võtab KÕIK mis 20. sajandil teaduse-tehnika alal saavutati ja mölakad kasutavad selle ära inimese orjastamiseks ja viimase sendi kivist välja pigistamiseks. Pane mu sõnu tähele, väike Notsu, nagu ütles Iiah.
Mõte on sul minevikus kinni. Ilmselgelt ei tule mingit numrilugemist ja füüsilisi tõkkeid. Auto tuvastatakse laadija poolt mingi identifitseerimiskoodiga. Laadimistaristu ja elektrimüüja on lahutatud. Laadimisarve saad oma lepinguliselt elektrimüüjalt nagu mobiiliarve korra kuus. Mingit kontakteerumist ei toimu. Juhtmevaba laadimine on juba leiutatud.
Mine palun käi füüsika tunnis ära, juhtmevaba-šmuhtmevaba. Voldid. Amprid.
Ja kui muu ei aita, võta mõne ICE auto kapott lahti ja MÕTLE miks on isegi tavalise akupatarei ühenduskaablid “käsivarrejämedused”.
See oleks loogiline, kliendisõbralik ja inimlik. JÄRELIKULT – seda ei tule. Sest niimoodi ei saa ju “klienti” korralikult koorida.
Sa oled omadega minevikus kinni. Viimati oli “klient” olemas kusagil 20. sajandi keskpaiku ja kapitalist “konkureeris” ja pakkus PAREMAT TOODET ja soodsamat hinda. 21. sajandil on meil “loll lüpsilehm” kellelt tuleb “raha ära võtta”. Shittification. Planned Obsolescence.
ise sa ajad iba, KIA reaalsed numbrid on linnas 640km ja maanteel 405, külmaga muidugi teised numbrid; 430 ja 315. Scienic sõidab linnas kuni 710km isegi EV data andmetel.
Ja Punabi juurde võid ise minna, kirjutasin 10+ minutist, mis sa sõidad autoga wc sse või? Juba minek ja tulek võtab aega:)
PS kui keegi saamatu x autoga suutis 1% laadida, siis EV database kinnitab, et KIA EV6 laeb 1080km tunnis.
Irw@fännbay. Kui ma oleks seda, siis ma ju sõidaks elektriautoga, mitte dislaga.
PS suur osa neid linnamaastureid on 1 silla veoga ja kes rääkis maanteel 200km, see kehtib ikka linnas ja tundub reaalne arvestades aku suurust
Sa valetad lisaks kah veel ja isegi enam ei mäletagi mida kokku oled kirjutanud
irw@valetaja. See oli Vilniuse kohta, arvasin, et vastad ikka eelmisele postitusele. Aga jah, kui faktidele pole midagi vastata, siis tuleb ikka valetamises süüdistada. Aga sa proovi järgi, kas 20 minutilise laadimisega suvel saad EV6 ga Vilniusesse, kui ei saa, siis olen valetaja:)
Aga see on nii tüüpiline, mis järgmiseks, lubad jälle peksa anda kui nõus ei ole?
Ei, see oleks su jaoks liiga suur au.
Saad lihtsalt bloki.
tänan! Eks see ole naljaks jah, et ise hakkad teise juttu ümber lükkama ja kui selgub, et faktid räägivad teist keelt, siis paneme pea liiva alla ja blokime. Nagu see kedagi häiriks.
MX võiks sobida see auto, 570km maanteel ja 870 linnas peaks enamuse sama suuri bensukaid üle trumpama.
copy-paste: Cold weather: ‘worst-case’ based on -10°C 440 km. (BMW ametlik info)
Mida see reaalselt Eesti talves tähendab? Sõites 90 kmh on tuulekülm autole -25C
Ehk reaalne elu on see, et Tallinnast startides kükitad tunni Tikupoisis. EV my ass