Alati on tore näha, kui noorel inimesel on maitset, raha ja stiilitunnetust. Täna märkasin just ühte vahvat eksemplari, kellel oli ühel randmel hiiglaslik musta-ja-kundne bling-bling käekell (no ikka sellise “noore lauakella” mõõtu") ja teisel randmel 2 sõrme jämedune kuld(?) kett… Hiiu RImis. Kärusid lükkamas.
nii pole ilus ilkuda… paljud neist kärulükkajatest on vaimse puudega ja iseenesest tore, et sellised inimesed saavad kuskil mingitki tööd teha ja ei ole sotssüsteemile ainult koormaks. Arusaadav, et sellise inimese väärtushinnangud ja ilumeel võivad olla natuke teistsugused… Aga samas võib see olla ka minu soovmõtlemine ja tegemist oli tavalise tiblaga
Siiras heameel näha, et meil on teede ja tänavate planeerimise vallas targemaid inimesi, kui terve elu teedega töötanud insener.
Loodan, et nende vaimutöö viljad materialiseeruvad juba esimesel võimalusel.
Teed ja tänavad ei puutu isegi niivõrd asjasse. Tsiteerin klassikat: “The probability that a certain person be stupid is independent of any other characteristic of that person.”
" The proportion of stupid people is invariant to intellectual, social or geographic segmentation."
Seoses tolle nupuga tundub mulle Cipolla viiest reeglist kolmas sootuks asjakohasem.
Teisalt olen ma suure tõenäosusega lihtsalt rumal.
Minu jaoks oli see selline “2 rubla paned sisse, ühe võtad välja”. Ilmselt tõesti jääb mõni jalakäi ka alla ajamata või vähem vigastatud saama, kui kõik venivad 10-15kmh ummikus. Aga kogu see saaste, raisku läinud aeg, kohale jõudmata abi (jah, ma olen näinud, kuidas kiirabi on ummikus “kinni”, sest mitte kusagile pole minna eest ära). Just seal kohas, kus kõnnitee ja sõidutee vahel on see “roheline unistus” puude ja muruibaga. Mõni maastur sinna ehk keerab, aga tavalise linna-sedaaniga ei lähe ju selle kõrge äärekivi peale.
Sissepääs rubla, väljapääs kaks. Ja põhimõte, et nt, ennast kõikvõimalikest “ainetest” täiesti teise reaalsusesse tõmmanud jalakäial on täieline moraalne õigus minna keset kiirteed ümber kukkuma ja autojuht vastutab, sest “tugevam peab alati vastutama”. Yea.
saksa bahni peal pidavat olema nii, et kui tekib ummik, kus on 2+2 siis tõmbavad/rivistaavd mõlemad read ennast nö. ääre poole, et (med.)abi saaks vajaduse korral keskelt kiireminie abivajajateni jõuda …
sarnast mõistlikkust võib kohata ka näiteks lätis, kus maanteedel aeglasemad autod hoiavad piisava teelaiuse olemasolul ennast võimalikult paremal, ja kui keegi juhtub jätkuvalt keskjoone lähedal laiutama, siis väga sageli on numbrimärk EST laiendiga …
nii et teistega arvestamisega on meil üldiselt arenguruumi piisavalt. loomulikult on ka meil erandeid ja vahepeal võis liikluskultuuris isegi paranemist täheldada aga COVID+BOLT/citybee vms tegurid on selle paranemise suht hästi ära nullinud … hetkel ütleks igapäevase liiklusesosalemise kogemusel et oleme ca 10-15 aastat tagasi läinud, üksikute helgete hetkedega…
ps. jube palju võib täheldada roolis telefoni näppimist - ei teagi kas scrollimine või chattimine aga täiesti arulage ning seepärast transpordiameti kampaania minuarust täiesti asjakohane.
Üksteisega arvestamine on meil täiesti kohutav, eriti kui tuled kuskilt Rootsist, Poolast vmt on kontrasti tunda. Neljarealisel munetakse vasakus reas 80-ga, kuigi parem rida on tühi, kitsal maanteel on rollerautod vasakul äärejoone peal, linnas kõrvalteelt tulijaid eriti vahele ei taheta lasta ummikus jne…
Mu näide on võib-olla pisut erandlik, aga meil on “imeline” Pärnu mnt. lõik Hiiu ristist kuni Nõmme mäeni. Parimatel hetkedel on seal olukord, kus mõlemad suunad - 2,5 rida on lihsalt “kuivalt täis”. Operatiivsõidukile ruumi tegemine on üsna keerukas. Mõlemal pool teed on ka mururibad puudega. Mõnes üksikus “hoovi väljaviigus” on kohati pargitud sõidukeid. Lihsalt POLE kusagile minna. Pika posserdamise peale muidugi saavad kõik kuidagi eest ära kobitud, aga kindlasti mitte “kiiresti”.
Ehk siis seisev Viaduktiehitus tekitas ummikud. Massiivsed. Kuidas need ummikud “elusid päästavad” on omaette küsimus. Artikli autor., kuna see tema eriala juba on, võiks teha pisikese uuringu ja avaldada teadusartikli “mitu elu päästis kadaka viadukti tekitatud ummik pärnu maanteel”
mancik - kui keegi teel uimerdab, teeb imelikke manöövreid, vajub vasakule-paremale siis vanasti oli sellise sõidustiiliga isik purjus. Tänapäeval on FBs või TikTokis või Instas.
Variant II - tegemist on Bolti, Citibee vms. sellise nähtusega.
Eriti halb on veel noor algaja juhitar Bolti roolis TikToki scrollimas. Siis on ikka täielik “Jackpot”.
Mis siin liiklusest rääkida. Eestlased ei oska isegi eskalaatoriga normaalselt sõita, nii et neist oleks võimalik mööda saada, kui ei viitsi paigal muneda, kuni trepp sind üles veab.
Statistikaamet arvab, et eesti elaniku oodatav eluiga on 79 ja mediaanvanus 52 aastat.
Nende arvude põhjal võib öelda, et kui 50 000 inimest kaotab liikluses iga päev 10 minutit, on see eluaastates samaväärne surmajuhtumiga iga 4 nädala järel.
Siis jääb üle ainult välja arvutada, kas ummikud hoiavad ära rohkem kui 1 surmajuhtumi 4 nädala vältel ja ongi selge…
Tunbub et automüüjaid on tabanud tõeline aususepuhang. Järgnevalt müüakse mittetöötava mootoriga Ford Focust pealkirjaga INVESTEERIMISVÕIMALUS!!! (mootorivahetusse või remonti Offf).
See valge pesukott-kupee on juba miski aasta ega müügis, tean kuna mulle tegelikult meeldivad enamus Magna Steyr toodetud allhankemudelid…
Miks peaks üks inimene ostma sellise äkilise minekuga pezoo kui on TT turult võtta?
Ära muretse- taskukohane keskklassi kupee on praeguseks iganenud nähtus, isegi kupee-SUV hakkab vaikselt välja surema. Elagu valikute vähesus!
Nojah, nagu targemad ennustasid, läks täpselt üks päev ikalduseni…