Refinantseerivad:
Bond with ISIN LV0000850089 – 15 000 000 eur
Bond with ISIN LV0000850345 – 10 000 000 eur
Prospektist seda välja ei loe aga tundub et soovivad USA turule laieneda ja osta 70% Texases asuvast ettevõttest, kui see just fake news ei ole, et investoritele mett moka peale määrida jutuga et USA turul rendi tootlikus kõrgem.
Kaasavad 35 mil millest 25 mil refinantseerivad/pikendavad ja 10 millioniga lähevad USA-st 70% Texasest asuvast ettevõttest soetama kui kõigest õigesti aru sain.
Samas 10% 35 mil pealt on 3 500 000 eurot aastas.
Koguvõlg 2024 oli 55 mil mis suureneb siis 65 mil peale ja kui selle pealt 10% maksta on see 6 500 000 eurot aastas ainuüksi laenu protsendi teenindamiseks.
Tekib küsimus millest laenu põhiosa tagasi makstakse kui ettevõte ei teeni piisavalt, et isegi intressi makseid teenindada? Ilmselt järgmiste võlakirjadega? Sorry aga see tundub selline ühe smslaenu maksmine järgmise smslanuga skeemi moodi.
Kokkuvõtvalt on ettevõte minu silmis tugevalt üles ehitatud võlgadele ja investorid võtavad päris suure ehitusturu riski järgmiseks kolmeks ja pooleks aastaks. Igaüks võib ise ette kujutada mis juhtub kui ehitusmahud 20-30% kukuvad selle aja jooksul.
Ettevõttel puudub rasv mille pealt see üle elada aga eks alati saab varasid müüa mida on lausa 122 miljoni eest.
Mina jätan selle ettevõtte võlakirjad märkimata aga huvitav oleks siin lugeda ka süvaanalüüsi kelleltki kes plaanib märkida. Võib-olla jäi mul midagi märkamata või sain valesti aru.
Et teenida 0,3%? Mina isiklikult ei vaheta, on ilmselgelt liiga lahja pakkumine. 10% versus risk, tundub täna lahja selle seisu kohta milles Storent on. Pigem väljuks detsembris.
Noh, lisa siia veel paegune geopoliitiline risk ja ei ole vist raske mõista miks äri on võlgadele üles ehitatud. Sellist ärimudelit on ju ennegi nähtud kus mees ajab äri aga endal osalus null.Kui võidab võidavad kõik ja kui kaotab, siis kaotab ainult investor. Pole paha mis? 10% preemia juures.
Varad aga on lihtsalt üks rida paberil, mis kannatab kõike.
PS! Mul on endal ka storenti väike kogus ja ka juurde ei plaani võtta, väljun detsembris või isegi varem
2024 lõpuks ikka miski 2,7 milli on raha kontol olnud ja võlad on kõik teenendatud ning paarsada tuhhi ka paberil kasumit isegi, et pole nagu kõige hullem seis, küll aga küsimusi on omajagu nende aastaaruande kohta, eriti mis asjad on varade all: Rights of use assets 40 milli, immateriaalne soft 4 milli ja mingi goodwill ka jäänud ülesse 10 milli ning laenud oma aktsionäridele 2,9 milli, et need kõik võtaks julgelt vast reaalsete varade hulgast maha. Rahavoogude aruannet vist kuskilt eraldi leida ei ole, et veidi raske on aru saada, kas siis makstakse intresse reaalsetest tuludest või võlgadest. Kui võtta, et amorti on maha kantud 2024 miski 8 milli, intresse makstud 4,8 milli ning EBITDA on olnud 13,2 milli siis pole vast eriti hullu, amordi jagu on reaalset cashi reservi veel liikumas äritegevusest intresside makseteks või olen valel teel udusse :)?
Bonds maturing at the end of 2025 are offered an additional exchange premium of 1%, while bonds maturing in 2026 are offered a 0.5% premium based on the nominal value of the exchanged bonds.
pm saad ju ikka sama % kätte? või sain asjast valesti aru?
TURUÜLEVAADE: Storendil on konkurente omajagu Eesti. Siin on mõned välja toodud aga peab arvestama et see ei ole koguturu ülevaade vaid Eesti näitajad mis annavad mingi ülevaate ja võrdlusmomendi Storendiga.
Storent OÜ on alates 2014 kuni 2023 ehk 10 aastat iga aasta keskmiselt tootnud kahjumit (- 1 300 000 eurot/aastas). Vaata teatmik.ee ehk 10 aasta jooksul pole kasumit teenitud Eestis.
Investorina ma vaatan et see on justkui kooma patsient keda elus hoitakse aga kui ma sooviksin tehnikat rentida siis järeldaksin, et Storendist saab kõige soodsamalt sest juba viimased 10 aastat nad maksavad peale oma ärile ja rendiksin neilt.
Cramo Estonia vaade on aga nagu peegelpildis kus sama 10 aasta jooksul on teenitud keskmiselt kasumit ( 3 300 000 eurot/aastas) ja kasumi marginaal on pidevalt üle 10% ja sellise ettevõtte investoriks julgeks hakata ilma silmagi pilgutamata.
Ramirent Baltic AS vaade on veelgi ilusam kus sama 10 aasta jooksul on teenitud keskmiselt kasumit ( 8 000 000 eurot/aastas) ja kasumi marginaal on pidevalt üle 10% ja sellise ettevõtte investoriks julgeks hakata ilma silmagi pilgutamata.
Ma ei ole Eesti ehitusturuga väga kursis aga numbrite järgi ütleks, et Soomlaste omandis olevad Cramo ja Ramirent riisuvad ehitusturult koore ja ülejäänud tiksuvad niisama.
Avesco Rent pidevas kahjumis
Multivara OÜ kasumis aga ei midagi erilist
Rentland mõnituhat aurot aastas kasumit
Arsenal Industrial suht nulli poiss
Trigent Ehitustehnika OÜ kesmiselt 80 tuhat/aastas kasumit.
Hea oleks kuulda ka ehitusturuga väga hästi kursis olevate inimeste arvamust siin.
Imagoloogiast - Saksa kunstnik Stowasser saavutas maailmakuulsuse, kui tõlkis oma nime slaaviliku esiosa saksa keelde - tulemuseks Hundertwasser. Hundertrent ei kõla sugugi halvasti, eriti saksakeelses ruumis.
Ma kogu ehitusturuga ei ole küll väga hästi kursis aga saan tiba kaasa rääkida masinate rentimisest. Eesti turul on väga selged tugeva nõrkuse märgid. Tööde mahud on tugevalt kukkunud. Eelmise aasta kevad oli ka suht nõrk. Oli täitsa tavaline, et esimese poolaasta iga kuu käibed eraldi võetuna 2023a. sama ajaga võrreldes kukkusid kusagil 1,8x. Mingi kosumine hakkas 2024a. teises pooles, kui aasta kokkuvõttes jäi müügitulu poolest 2023a. tiba alla. Siiski võib öelda, et 2024a. tuli veel isegi hea aasta. Käimasolev 2025a. aga tuleb juba päris kole. Arvan, et tegemist võib tulla juba katastroofi aastaga. Maksin firma viimase veel liisingus oleva masina liisingu ennetähtaegselt kinni. Ei näe enam mingit võimalust Eestisse investeerida ja polnud seega enam mõtet lasta intressidel joosta. Masinaid turul mõistliku hinnaga müüa on võimatu. Vaatan, et auto24.ee-s on juba ühte teatud masina marki ohtralt müüki tulnud, mida varasematel aastatel ei ole märgata olnud. See on viide sellele, et meestel pole tööd enam ja hakkavad enda tehnikast loobuma seetõttu. Samas on turule tulnud päris palju müüki mingeid Hiina miniekskavaaatoreid, millede hind on müstiliselt madalad a la 5000.- +km. Võimalik, et mingid talunikud võivad neid isegi osta. Professionaalset teenust nendega pakkuda ilmselt ei saaks aga mõned pisemad kraavid võid kodus sellega ise sisse visata küll. Ehk, et sama trend nagu kogu Euroopas, et odav Hiina saast vallutab turge. Ja nii jäädki enda vana masina otsa rõõmsalt edasi istuma, sest normaalse hinnaga sellest lahti ei saa. Seega Storendi bilansis varade väärtus on totaalne BS. Turg on nii nõrk, et väga raske on midagi üldse müüa.
Näiteks mäletan, et aastal 2007 oli Ramirendi 1,5 t massiga miniekskavaatori päeva rendi hind koos käibemaksuga euri ümber pannes 108.-, siis täna 18 a. hiljem on juba samat masinat raske rentida 100.-+ km. Tarbimist ei ole. Mida aga hinnad on Eestis viimase 18a. jooksul teinud, teab juba igaüks ise. Seega ennustan katastroofi.
Tallink ju ka müüb enda ülearuseid laevu maha isegi,kui mõni on veel uuem, sest seda veel kannatab müüa. Ja panedki enda vanade saradega edasi, midagi teha ei ole.
Kõik maksutõusud Eestis pole veel see aasta täies mahus rakendunudki.
täitsa nõus networkiga, küll suuremate roomikmasinate vallast ning kui varem oli premium klassi masinate ostu puhul argument nende jääkväärtus, mille puhul tasus masinaid vahetada ka 10 000 töötunni pealt, siis hetkel oled vana masina müügil hädas, nagu #¤#“#” lapsega… ehk siis on variant osta kohe mingit Hiina kärakat või siis üritada premium masinast viimane välja kangutada ja proovida 25000 tunnini töötada, aga siin on probleem, et hooldus ja remont on ikka sama kallid kui uuel premium masinal… hetkel on seda lootusetuse tunnet kõvasti, teid ei ehitata, RB puhul käib üks mulla kantimine ja betoonitehaseid pannakse kinni…
Jah kõik on õige et 2023 oli 4,7 miljonit aga tuleb pöörata tähelepanu kuhu see 4,7 miljonit on kadunud 2024 aastal kus kasum vähenes lausa 94%
Ok tööjõukulud suurenesid 2 miljonit, amort 2 miljonit ja finantskulud 2 miljonit (ilmselt laenu protsent), seega ei ole tegu ühekordsete kuludega vaid jäädavate kuludega mis võivad isegi tõusta. Töölisi palgatakse juurde ja palgatõus hindade tõusu najal ilmselt igapäevane teema ettevõtetes kus töölised küsivad palka juurde. Finantskulud samuti suurenevad kuna laenu võetakse võlakirjadega juurde. Kõik see sööb kasumit.
Ma hetkel ei näe mis on see võluvits, mis kasumlikkust kasvataks ja prospektist ka seda välja ei lugenud peale USA võimaliku laienemisplaani. Keegi ehk teab?
Sa ei vaadanud eile live webinari ära, üks peamisi eesmärke ongi töölisi vähendada, 2024 vähendati neid 280nelt 250le. Amort loomulikult suurenes kui kogu võlakirjade eesmärk ongi ju olnud algusest peale seadmete juurde ostmine ja vanade maha kandmine. Finantskulude suurenemine ongi võlakirjade intresside kulu mis tuli juurde. Aga amort on ju kulu paberi peal ja selle arvelt on küll ruumi veel reaalseteks rahavoogudeks kasvavateks intressi makseteks, kahju et ei ole otsest rahavoogude aruannet kuskilt saada. Kasv tuleb sealt rõhutati just, et enamus 2024 juurde ostetud uued vahendid saabuvad alles 2025 ja hakkavad alles tulu tootma. Turuosa nii Lätis kui Leedus on küll veel juurde võtta tulude kasvuks. US’a asi oli müstiliselt kasumlik arvudega, aga hetkel veel letter of intend tasemel. Nad ostavad seal 70% osaluse, et mitte peksa saada nagu Soomes, kus ostetud vennad tegid kõrvale konkureeriva putka. Peale 2028 on plaanis tõenäoliselt IPO. Ega riskivabat investeeringut ei ole, aga tõenäosus et pange lähevad järgmise kolme aasta jooksul on mu arvates üsna väike. Läti ja Leedu kus on nende põhiturg elavad ka üsna teises hingamise kui Eesti ja skandinaavia majandus.
Mul aastaid tagasi oli nendega kogemus partnerina. Rentisid minu firmalt masinat, et seda edasi rentida. Esitasin arve peale renti. Loomulikult läks tähtajast mitu kuud üle enne, kui raha kätte sain. Ei leidnud nad esitatud arvet üles ja pidin jälle uue arve saatma.Head muljet asi ei jätnud.
Teine juhtum oli see, et minu firmast renditi masin objektile sel põhjusel, et Storendist võetud masin läks katki. Kuna tegemist oli laupäevaga, siis keegi ei võtnud isegi telefoni vastu, et tulla vaatama, mis masinal viga on. Klient aga oli arvestanud, et saab enda tööd nädalavahetusel ära teha ja siis pöörduski minu poole. Sain ta hädast välja aidata. Mul on võimekus teha tööd ka nädalavahetusel ja olla enda klientide jaoks piisavalt paindlik.