erm On ju eespool korduvalt öeldud juba, et ei pea olema kliendikaarti kaasas, et pulti saada. Piisab kui on telefon kaasas. See on ju ikka kaasas.
Ma nüüd ilmselt pretendeerin "nädala kohtlase" preemiale, aga äkki viitsid lähemalt selgitada :) Et kui mul Selveri kliendikaarti ei ole, aga telefon on, siis kuidas protsess toimib?
jesper Jah, selleks et saada ilma kaarti kandmata teenindatud kõige ülbema teenindusega kauplusteketis, tuleb oma telefon kolida kõige ülbema ja aeglasema teenindusega mobiilioperaatori juurde :) Tõesti väga mugav.
Ei pea midagi kolima, töötab ka teiste operaatoritega.
erm On ju eespool korduvalt öeldud juba, et ei pea olema kliendikaarti kaasas, et pulti saada. Piisab kui on telefon kaasas. See on ju ikka kaasas.
Ma nüüd ilmselt pretendeerin "nädala kohtlase" preemiale, aga äkki viitsid lähemalt selgitada :) Et kui mul Selveri kliendikaarti ei ole, aga telefon on, siis kuidas protsess toimib?
Ma ei öelnud, et ei pea kliendikaarti olema. Ma ütlesin, et ei pea kaasas kandma.:) Selle tegemiseks ei pea tänapäeval vist enam poodi minema, vaid saad arvutis ära teha ja saadetakse koju. Siis sisestad kaardi numbri oma telefonis olevasse äppi ja kaardi võid sahtlisse panna.
tulu pole enam kaugel aeg (töö selle nimel juba käivat), kui tulevad kassata kauplused, lähed poodi vajutad äpi käima, laod asjad korvi ning meilile tuleb arve ostude kohta
Ajal, mil ma kassalahendustega tihedamalt kokku puutusin, oli selliste poodide tegemine jututeemaks küll. Tehniliselt on see täna võimalik, kuid eeldab kaupade RFID-märgistega varustamist ning see tehnoloogia ei ole täna poodnikele veel tuttav. Küll see muutub.
erm Ma ei öelnud, et ei pea kliendikaarti olema. Ma ütlesin, et ei pea kaasas kandma.:) Selle tegemiseks ei pea tänapäeval vist enam poodi minema, vaid saad arvutis ära teha ja saadetakse koju. Siis sisestad kaardi numbri oma telefonis olevasse äppi ja kaardi võid sahtlisse panna.
Põhimõtteliselt võib ette kujutada olukorda, kus puldi rakendus ongi telefoni laetud ning seal automaatselt kliendi andmestikuga seotud. Ma tean vähemalt ühte ketti, mille pultide tarkvara tarnija on valmis sellist lahendust pakkuma.
See andmestikuga sidumise hädavajalikkus on ikka fantastiline. Prisma/Rimi/Maxima automaatkassas võiks ka olla hädasti vaja püha partnerkaart kõigepealt kaalu sisse torgata ja siis kassa sisse, sest sinna vahele 0,5m kaablijupi paigaldus on absoluutselt võimatu. Ikka äpp tuleb teha :D
See pani praegu mõtlema, et Rimis näeb regulaarselt ka sellist pilti, et on hakatud kassas tooteid piiksutama, kuid maksmiseni pole jõutud ja masin on teistele kasutamatu. Noh seni kuni keegi masinat päästma suvatseb minna.
Just see ongi põhjus, "kuniks keegi masinat päästma suvatseb minna". Kui tahad osta vanusepiirangu alla kuuluvaid tooteid või jääd hätta piltide pealt juurikate tuvastamisega, siis lihtsam on minna kassase sabatama, kui oodata kunas keegi suvatseb tulla. Pooltel kordadel lihtsalt polegi kedagi. Oma kodutee äärses Rimis (kuhu suht harva satun, kuna pisike ja viletsa valikuga) on pidevalt paar-kolm makseautomaati "punases" ja päästvat rimi-tädi ei kusagil. Ka täna! Loobusin eos oma nelja tootega iseteenindusse minemast, kuna korvis oli üks prooviks võetud Jalopeno Santanos pipraõlu...... ja sabatasin need 4-5 inimest ära. Iseteeninduse kassade juhtpulti ei ilmunudki selle aja jooksul kedagi.
No kommenteeriks siis ka Selver - IMO kõige mugavam, aga samas peab "mõttega" poes käima. Mina torman itimehena tihtipeale töö kõrvale selverisse, et midagi hamba alla sebida, ise samas lühiajalises mälus 4 pooleli taski inffi püüdes sälitada ja kassas tihtipeale ehmatan. Kuna poes sai käidud "autopiloodi" peal, sest pea jäi tööle itti tegema, ei suuda meenutada, kas ikka kõik sai "piiksutatud". Kontrollimine on suht ebamugav. Samas, kui keegi seal kontrollkassas viibib, siis on alati võimalik minna ja viisakalt ütelda: "nää, mul mure, et ei tea kas piiksutasin kõik ära." Kaks ebameeldivat juhtumit ka... vahepeal ei tahtnud Serveri terminalid kuidagi minu SEB viipekaarti lugeda. EI viibates, ega toppides. Ei teagi kas SEB v. Serveri pang. Tundub, et nüüd on lahenenud (Tondi ja Kadaka Selverid). Server vol II -- väga ebarofessionaalne suhtumine. Nagu ikka, torman Serveri kulinaarialetti kiiret snäkki sebima, keha on Serveris "libaloomaks", pea on tööl ametis. Kassas -- ostukontroll. Kõik ok. Automaatika oli tasemel. Ja siis ukse peal jookseb mulle turvamees järele, et teil jäi midagi maksmata. Kas teil tšekk on alles (muidugi pole). WTF? Oli ju ostukontroll. Seletavad mulle kahekesi, et mingi õnnetu peedisalatiga on midagi valesti. Ma no maksan selle 80 senti juurde... lähen tööle ja kui aega on asja üle järele mõtelda, siis saan aru, mida nad mulle ütelda tahtsid: Selvepult registreeris ostu, aga KASSASSE see ost ei jõudnud. Sorrivaan, infosüsteemi bugi. Aga suhtumine (mis alles hiljem pärale jõudis), et mina oleks justkui süüdi, et ma ostunimekirja ei kontrollinud ja võimetus adekvaatselt seletada, mida mulle ette heidetakse. Selver peaks VABANDAMA, kui nende infosüsteemis selline kala on ja inimene ehmatatakse ära, et turvamees talle ukse peal kaela sajab. Rimi - IMO kõige ebaloogilisem, ebamugavam ja kohmakan selvekassa. Prisma kohe sekundeerib. Mõlemal on pidev jama selle kontrollkaaluga. Maxima, tegelikult OK, aga natuke "Windowsilik" -- liiga palju peab vajutama dialooge, millest kassa ise võiks aru saada nt. kui ma juba pangakaardi terminaali topin, siis ma ilmselt tahan kaardiga maksta. Vahepeal neil samuti kontrollkaalud hullusid (aseta toode tagasi), aga tundub, et see viga on välja roogitud.
jesper See andmestikuga sidumise hädavajalikkus on ikka fantastiline. Prisma/Rimi/Maxima automaatkassas võiks ka olla hädasti vaja püha partnerkaart kõigepealt kaalu sisse torgata ja siis kassa sisse, sest sinna vahele 0,5m kaablijupi paigaldus on absoluutselt võimatu. Ikka äpp tuleb teha :D
Kliendi andmetega tehniliselt ei pea siduma - ja me oleme sellest ka varem rääkinud. Aga mingi token peab olema, mis puldi ja arveldatava arve omavahel kokku viib. Jah, ostunimekirja lõpu signaaliks ja selleks tokeniks võib olla näiteks ekraanilt skaneeritav QR-kood. Ostukontrolli puhul sageli nii tehaksegi - võetakse üks suvaline tühi pult, loetakse QRi ning see annab tühjale puldile kontrollitava ostunimekirja. Vabalt võib olla ka teistpidi - lähed puldiga makseterminali juurde, loed ekraanilt QRi ning see annab märku sellest, et ostud on sooritatud ning sa soovid selle terminali juures maksta. Probleemiks on, mis selle puldiga siis edasi teha, sest tagastussein tüüpiliselt ei ole makseterminali juures. Kui terminali juurde teha tagastussein, siis võiks see vabalt olla toimiv lahendus. Maailmas tehakse seda küll ja veel. Pultide äravirutamine ei ole tegelikult sisuliselt probleemiks ning seda mitte-probleemi ei pea seega lahendama. Pealegi on pultideski turvakleeps sees ning turvaväravast väljudes peaks see lärmama hakkama.
Addon Maxima kohta -- milline oinas mõtles, et vanusepiiranguga toodangule tuleb KOHE pidurit tõmmata. Kõik teised poed suudavad selle teha alles tehingu registreerimisel.
Ahjaa... üks huvitav juriidilis-filosoofiline probleem ka nämmutamiseks. Maxima. Ostan mingeid asju ja muu hulgas ka 2 õlut. Vanusepiirang bla-bla-bla. Keda pole on klienditeenidaja sellest "master" puldis. Ootan minuti, ootan kaks, siis saab siiber. Piilun sinna teenindaja töökohale. See on lahkelt lahti jäetud, ilus suur dialoog ees: "kassa number seejatoo, vanuspiirang, kas appruuvite". Ma vajutan nuppu, et "appruuvin", maksan "oma" kassas ära ja lähen oma kraamiga koju. Mõtlemisainet: Kas ma rikkusin mingit seadust? Infosüsteemi sissetung see justkui ei tohiks olla, sest terminal oli laialt lahti? Kas ma iseendale ei või tõestada, et ma olen alkoholi ostmiseks piisavalt vana? Mingine muu kolmas asi? Point veel selles, et Maxima ei kannatanud kahjumit ja alaealistele alkoholi ei antud. Oli see lihtsalt next-level iseteenindus v. midagi muud?
Amazon lubas 3000 check-out free Go (kassadevaba) poodi varsti avada.link <-natuke analüüsi ka ja inffi, et buumi oodatakse alal Eesti vananev ja pisut tõbine IT-tiiger vist ei hüppa poes varsti siiski, 1 mill per pood praegu hind sel u.
Mistahes iseteeninduslahenduse hind on kuuekohaline niikuinii - iga pult maksab sadades eurodes, server, makseterminalid, juurutamine, koolitused, litsentsid juurde. See sammuke millini on astutav, kui soovi on. Suurpoodi ei saa niikuinii investeerimata pidada.
Nojah, kasutusmugavuse osas on tõepoolest arenguruumi kosmoseni. Minu põhiline roadblock on kaalukaupade liigitus - kuna ilmselgelt nende kategooriate loomisesse ei kaasatud üle 6 klassi haridusega isikuid, siis ingver pole juurviljade all, sidrun pole puuviljade all jne. Õnneks Rimis on tekstiotsing :)
jesper Nojah, kasutusmugavuse osas on tõepoolest arenguruumi kosmoseni. Minu põhiline roadblock on kaalukaupade liigitus - kuna ilmselgelt nende kategooriate loomisesse ei kaasatud üle 6 klassi haridusega isikuid, siis ingver pole juurviljade all, sidrun pole puuviljade all jne. Õnneks Rimis on tekstiotsing :)
Prismades õnneks on kaalud ja prindid oma kaalikale-peedile-mangole ja mandariinile ise triipkoodi-klepsu peale. Päriselt ei saa aru, miks Maximas-Rimis-Selveris peab halvasti katalogiseeritud juurikate passipildi tuvastamisega tegelema? Maxima eelis on jah, et saab ka sulas maksta. Igas lavkas, ehk ei peaks, igast oma ostust..... jälge maha jätma.... ;)
stagna Kas olete kuskil näinud olukorda, kus selle nn .iseteeniduskassa juures on suur tunglemine ( sest rahvas tahab ju niiväga ka kassiiri töö ära teha,ta lausa kibeleb selle järele, ilma selleta on tal poes igav ! ) ja samas inimteenindajaga kassa on tühi ?
Kui ei ole, siis on kogu nuti-pluti ülistamine suur mögga .
Iseasi kui nuti-pluti annaks sulle 10-15 % allahindlust, sest sa ei tarvita kassiiri tööjõudu vaid teed selle töö ise ära . Siis oleks sellel mõtet .
Siin on kaaluga iseteeninduskassad (nagu Rimis) olnud mõned aastad kauem kui Eestis. Kodulähedastes poodides on järjest tavalisem pilt, et kassas müüja igavleb ja samas iseteeninduses paar inimest piiksutavad oma piima läbi. 8 aastat tagasi olid iseteeninduskassad veel uudis ja siis sunniti inimesi vägisi sinna minema ja enamvähem iga kassa juures oli abiline.
Kliendikaartide mahtu aitab vähendada nende triipkoodide paberile paljundamine :)
Sainsburyl on veel oma äpp - pmst nagu Selveril, aga puldi asemel on kliendi enda telefon ja makse toimub ka selles.
Amazon Go peaks ka enne aasta lõppu tulema. Igasuguse ilma inimtööjõuta kassanduse arendamiseks on suur surve, kuna odavat Ida-Euroopa üle 6kl haridusega tööjõudu hakkab märtsist kardetavasti poodides nappima.
mike Aga miks on vaja see ostunimekiri ilmtingimata kliendiga kokku viia? Kas ei piisaks sellest, kui pult ütleb kassas kassaaparaadile, mida ja kui palju ta piiksutas ning kassa küsib vastava summa kliendi käest kaardimakse aparaadi kaudu? Kui kundel on kliendikaart, siis saab selle täiendavalt konkreetse kliendiga siduda.
Ma ise kasutan ka ainult Rimi iseteenindust, sest mul ei ole ega tule mingisugust “panterkaarti” vms.
Sest pult ei käi kassaaparaadi külge. Astud poodi sisse ja võtad puldi, skännid oma asjad ära ja väiksemas poes paned puldi tagasi samasse kohta kust võtsid. Kassaaparaat ei tea millise puldiga sa oma oste skännisid ja millisest puldist küsida su ostude nimekirja, selleks ongi vaja mingisugust kaarti või muud suvalist asja millega siduda ostud puldis ja kassas. Tehniliselt võiks see ehk olla ka id-kaart.
Ei oleks ju raske siduda konkreetne pult konkreetsete ostudega mis "pesasse" minnes ütleb kassadele mida temaga piiksutati? Pult läks pesasse - LÄKS; Ühendus süsteemiga on olemas - ON, Saada andmed kassadele - pult asetatud, ostud selle puldiga on sellised, maksa niipalju, > seal on vaba iseteeninduskassa. Paar asja saaks veel lisada lisakontrolliks aga las Selver ise ka mõtleb. Pole seda kliendikaarti vaja.
oh jahhh, käisin jälle õhtul selveris(inime on laisk, vähemalt mina:),sisse astudes kassades järjekorda polnud, loogiline et seda imetabast pulti ei võtnud. Kui olin oma asjad korvi ladunud, avastasin, et kassad jälle pikas järjekorras. võtsin siis puldi, aga kuna selveris pole seal iseteeninduskassade juures laudu või kohti, kuhu oma saadusi laduda, siis lihtsalt panen oma korvi tühjale kassalindile, kui vaba, või siis iseteeninduskassade taha ja lasin oma ostud puldiga läbi, lhv kaardiga saavat ka 3% soodustust, vahet pole. Ma ausalt ei tea, kas ma lasin puldiga nüüd kõik selle kuhila 100% läbi, mõne topelt, või vähem ja maksin, aga ikkagi, kui nad oma RUUMI seal ei laienda, ehk võimalust maksmise juures puldiga tegutseda, jääb see "iseteenindus" nõrga kasutusega ja peletab kliente! Tugev mõtlemisruum…………….
ja lisaks, see, kui kogemata jääb mõni asi löömata, mis siis saab, ei kujuta ettegi, mis juhtub, kui ostukontroll juhtub, mis kisa või kära? mind on kontrollitud 10neid kordi, antud shokolaad, aga ikkagi, see hirm, et kui, peletab paljud eemale!