Armetu Eesti kaubandus

Ma nõudepesuvahendi hinna kohta ei oska midagi öelda, aga Eesti kaubanduse kohta mõned mõtted.

Tundub, et turg ei ole veel täielikult suutnud kohaneda e-kaubanduse plahvatusliku kasvuga (globaalses mõttes) ning tajuda konkurendina tervet EU-d juba eos ning nišitoodete puhul ka kolmandaid riike. Ma sain just suure paki Jaapanist, sest kuigi sellel tootel on ka Euroopas edasimüüjaid, siis tellin otse nende poest, tuleb Fedexiga koju, tollimaksud juba sees ja tollivad ka ise ja saan kohe kõik kätte, mis soovin.

Kui aga mitte päris nišikaubandusest rääkida (millega on ju keeruline tegelikult kõikjal), siis selline pool-nišikaubandus (hobid jne) oleks kõige loogilisem jaekaubanduse ettevõtluse vorm. Selles segmendis elutsevad peamiselt emotsiooni- ja impulsiivostud ning kuna tegemist on täiesti ebavajaliku kaubaga, ei ole ka hind sageli määravaimaks argumendiks. Ise toimetan mitme hobiga, millel on vaja väga spetsiifilist varustust ning neid poode toetan juba põhimõtte pärast, et Eestis oleks vastav skeene ja varustatus olemas jne.

Kui vaadata ettevõtluskulusid ja eriti ettevõtluskulusid kaubanduses, siis tegelikult saab üsna kiirelt selgeks, mis see peamine probleemikimp on. Kuna sisendkulud on üsna kõrged, siis tulebki tegutseda nendes elustiiliärides või pakkuda mingit muud emotsiooni, lisaväärtust jne.

Kaks eraldi pooluse näidet: esimene on elektroonika ostmine. Tahtsin välja vahetada oma ipadi, loomulikult võtsin kohe ühendust Idealiga ja selgitasin soovi. Selgus, et ma ei saagi seda osta, kuna Eestis selliseid mudeleid ei ole (tegemist oli tavalise 13 ipad proga, 1TB). Öeldi, et saab tellida, läheb minimaalselt 4 nädalat. Läksin siis Amazon.de-sse, ostsin ära ja 2 päevaga oli kohal. Kui on oluline, et saab kiiresti kätte, siis mul on väga raske mõista, miks või kes üldse peaks 4 nädalat ootama (v.a vb kui soovitakse järelmaksuteenust vms kasutada).

Teine poolus: lasteasjade soetamine. Meil on kindlad 3 (füüsilist) poodi, kust 95% ulatuses vajaliku ostame, ülejäänu tuleb siit-sealt. Ja nendest omakorda kuskil 90% on Kaubamaja. Nende pakkumus on lihtsalt nii hästi välja arendatud ja nii suure lisaväärtusega. Lähed kohale, õhkkond on meeldiv ja rahulik, brändide valik on hea, astud lihtsalt sisse ja ütled “mul on vaja X,Y.Z” ja mitu abilist asub kohe toimetama ja toovad sulle parimad variandid, annavad nõu ja soovitavad lisa ka. Kui teed seda koos lapsega, siis tema saab rahulikult mängida, kui peaks igav hakkama. Või teise näitena Babyluv, mille kontseptsioon on sarnane: lähed sinna, näppu antakse hea kuum jook või hoopis smuuti, tunned mõnu ja vahepeal silitad mõnd musliinlappi.

Nende kontseptsioon on väga kaugel mingist marginaalipõhisest tegevusest, kus võetakse Laki kandis laopind ja müüakse sisseostuhind +30% põhimõttel edasi. Ja see töötab, sest on a) nišš ja b) pakub lisaväärtust.

Ma arvan, et selline marginaalipõhine laokaubandus kas hääbub või siis muundub ise Euroopa-põhiseks – aga seda ju ka ei saa, sest Eestist väljashippimine on absurdselt kallis. Dropshippimise mudel lihtsalt ei tööta, sest miks ma peaks ootama mitu nädalat, et kätte saada mingi kaup, mida ma võin lihtsalt Amazonist ise tellida.

Olles ka ise väga spetsiifilise valdkonna maaletooja (kuigi mitte hinnatundliku), siis mu üldine seisukoht ongi see, et täna on Eestis mõistlik jaekaubandus (jättes välja toidupoed, kaubanduskeskused jne) selline, mis toidab kas mingit nišši või elustiili ning on pigem premium-tasemel. Iseenesest on see muidugi kurb, sest väikepoed on üks ühiskonna liime, eriti väiksemates kohtades.

2 Likes

Hmmm… seda peab katsetama. :rofl: Põhimõtteliselt kõlbab ka võsalõikamise ketas? Kestab muru trimmerdamisel igavesest ajast igavesti

1 Like

Ja siis kohtud mingi kivi vms kõva asjaga ja saad omale killu silma vms

1 Like

Siis lähed tootja vastu kohtusse sest eestikeelses juhendis ei olnud seda kirjas et nii teha ei tohi.

1 Like

Ma olen ka huiar. Jooksulint hakkas ragisema. Ei ostnud decathlonist tonniga uut vaid tellisin Memist 3.15 EUR eest kaks uut kuullaagrit. Samal päeval sain nende lao juurest “postkkastist” kätte. 30 mintsa lõhkumist ja nüüd võib järgmised 15 aastat sellel edasi tatsata…

1 Like

Kui oleks olnud kirjas, et “Rimi on minu jaoks vilets pood, kuna kaubagrupist, mida mina soovin osta, pakutakse ainult üht ja kõige kallimat toodet” siis ei oleks ilmselt ühtki viginat olnud. Igal poel on selliseid kiiksud ja kel on mingeid soove, mida ei suuda absoluutselt iga pood rahuldada, teab juba ammu, et X asja saab kohast Y, aga Z asja kohast W.
On palju poode, kes kas üldse ei müü ühte või teist asja, mida mul aeg-ajalt vaja läheb, või ei müü just seda normaalse hinnaga. Üldiselt see ei ütle midagi selle poe üldise headuse või hinnataseme kohta, kui see just pole massiline nähe mis tähendab, et sinna poodi üldse asja pole.

Võsalõigates on selle kettaga suurem tõenäosus kiviga kohtuda kui oma koduaias õunapuu alt muru trimmerdades?

Kindlasti oli. Näiteks mina lugesin kunagi pärast oma tavatolmuimejaga tolmu imemist esimest korda manuali, kui see minu jaoks ootamatult tuksi läks pärast seda, ja avastasin, et ma poleks tohtinudki seda teha. Noh, betoonitolm oli. Piinlik tõesti.

Enam-vähem kõigi trimmerite kasutusjuhendis mida ma olen näinud, on kirjas et ilma pealaest jalatallani turvavahenditesse riietumata ja kõiki teisi elusolendeid 100 meetri kaugusele pagendamata sellega töötada ei tohi. Ainult et suvel 25+ kraadi juures mina ei suuda niimoodi. Ja omas aias kerge trimmerdamise, mitte võsalõikamise, juures mingit turvakiivrit jne kanda tundub mitte ainult ebamugav, vaid ka übertobe. Ma kunagi proovsin, aga no oleme ausad, ei suuda noh. Ainus järeleandmine mida ma turvalisusele teen, on et kinnised jalanõud jalga, sest varbast ilma jääda ei oleks fun.

Olmeelektroonika füüsilised müügikohad on taanduv nähtus - suurem osa müügist on ilmselt juba internetti liikunud kas siis kodu- või välismaistesse. Näiteks Amazoni tarne on muutunud superkiireks. Kohalikel müügikohad peavad hakkama marginaale tõstma ja laoseise vähendama, mis aga vähendab nende konkurentsivõimet veelgi. Euronicsi aktsiaid näiteks ei ostaks.

Euronics on vist üldse frantsiis? Nt Põlva vms Euronicsit haldab üldse kohalik tarbijate ühistu…

Võsa lõikamine on juba “tõsine töö” ™ ja see tähendab, et siis pannakse ka vastav tööriietus ja kaitsevahendid selga. See on midagi muud kui peenarde ümbert ja sõstrapõõsa servast poleerida.

Aga igaüks tehku, mis tahab. Ma lihtsalt käivitusin, kuna endal kipitab et suure kivinuhtluse tõttu oma aiamaal ma ei saa neid kettaid kasutada ja pean tamiili raiskama kuni ilmselt pool mulda on juba mikroplastiga asendunud, aga mis teha

1 Like

irw, kui siin juba säästunippideks läks, siis kasutan trimmeris tennisereketite keelestamisel üle jäävaid tükke, mikroplasti ilmselt rohkem, aga teisest küljest recycling.

Kui mina veel noor ja ilus olin siis sai kilomeetrite viisi kuivenduskraavide servi võsast puhtaks trimmerdatud. Mingi võrk mask vist oli ees. Aga palava suveilmaga seda muidugi ei teinud.
Kivitaimlad unustasin ära. Kettaga ikka ei julge nende servade ligi minna… Isegi maskiga mitte.

Trimmeri jõhvipea öösid on tavaliselt palistatud mingi suvalise pehme metalliga ja kui sealt mingi tross läbi ajada, sööb see öösi ilmselt väga kiiresti läbi ja varsti oled poes uut trimmeripead ostmas. Kui liiga jämeda trossi paned, lased ilmselt ka hammasreduktori ja/või siduri laiali.

1 Like

Pealkiri, arusaadavamalt: “Kaubandus armetus Eestis”.

Võiks juba ühe jalaga tänapäeva astuda : )
Inimeste jaoks tehtud trimmeritel pole juba aastaid ei võlli, sidurit, pidurit, hammasreduktorit, bensiini, õli ja lõputut kanitelli kogu värgi manageerimisega. päriselt.
Öösi kohalt annab trossile midagi plastilisemat ümber keerata ja ei lähe ta kuhugi.

Täna nägim muide esimest korda Talinas kommunaalala töötaja seljas akupakki ja käes elektritrimmerit, võiks öelda - on toimunud teatud edasiminek.

2 Likes

Alustada võiks vast pisiasjast, et ma ei ole kunagi elus Temust mitte ühtegi asja tellinud, ega kavatse seda teha ka tulevikus.
Väike väljavõte Ali tellimuste listist:

Ma ei tea, kuidas on lood “koopiatega”. Standardi järgi millegi tegemine vast võltskaup ei ole.
Aga muidugi võite lahkesti sõnuda, millisest eesti tootja analoogseid vidinaid, millisest eesti kauplusest ma osta saan???

Mingi “asi” ei pea ilmtingimata olema “mudaodav”. Oleks tore kui mingi “asi” on “oma hinda väärt”. Apple tooted (mõningate mööndusega) on oma hinda väärt. Mul on neid mõningaid (täitsa originaalid teised, mitte koopiad ja ei kurda). Suur Sinine, kui ta veel Suur oli, tegi arvuteid, mis selgelt olid oma hinda väärt. Muidu ju poleks olnud IBM ja seitse pöilapoissi.
Üldiselt kipub sedaviisi olema, et kõik tõesti head kontorid on “in house” oma arenduse ja tootmisega ja allhanget kasutavad minmaalselt. Sealt tuleb tagatud kvaliteet. Kuigi, mis seal parata, mõnevõrra kõrgema hinnaga.
Oluline pole see ablouutnummer, mida sa püüab kõigest jõust rõhutada (a la Temu) vaid hinna kvaliteedi SUHE.
Omaette teema on muidugi “Brežnevi pakikesed” kus sind sunnitakse koos soovitud tootega hunniku tarbetu jama eest maksma, aga sellest mõni teine kord.

1 Like

Mis hundijuttu sa nüüd ajad. See siin on LHV foorum. Eestis. Valdavalt vist eestlastest kasutajaskonnaga. Olukorda, et “ühtegi vigisemise kohta ei leita” lihsalt ei saa olla. Iseasi, kui teema ei puuduta ja keegi ei viitsi. Aga “mistahes teemal, mistahes lõimes mistahes sisuga kommentaari kohta pole ühtegi kohta, mille kallal viriseda” – sellist asja ei juhtu. Igatahes mitte eestis. Igatahes mitte eestlastest kasutajaskonnaga foorumis. Ära nüüd ikka oma kaasmaalasi nii alahinda!

Tulles vastu ttrust tungivale soovile, “tehnlinine armetus” kurilkasse:

Kiip akus on selleks, et te uue ostaksite, olen kiusanud ühte tuntud brändi akut 3 aastat ja kurask mitte ei taha saba anda, kiusan siis hiinas valmistatud BMS mooduliga millel puudub laadimistsüklite loendur. Olen kohanud hullemaidki sigadusi, mingi tööpingi arvuti, kolmandal kasutusaastal nõudis servist ja keeldus koostööst, probleemi olemus oli üsna proosaline, nimelt oli PLC counter full, seda trikki viljelevad mitmed tuntud tegijad lootuses palju pappi teenida. No ma ei tea, 3 aastat 24 tundi hooratud cnc pink on füüsiliselt juba vanaraud enamjaolt mille koht on järelturul ja seal pole halastust, tellitakse mõni ladderi spets kohapealt ja saadetakse tuntud bränd kus kurat oma ülehinnatud servisega. Mm … Ja veel kahtlustan mõningate elektroonikatootjate lembust tegeleda kliendi kulul bitmaininguga, olen avanud sadu seadmeid ja paljud sisaldasid selleks konkreetseks otstarbeks milleks need olid mõeldud, liiga palju protsessoreid, üks tuntud brändi maasoojuspump, mis on oma olemuselt äärmiselt lihtne aparaat, sisaldas lausa 4 protsessorit ja nõudis võrguühendust. Soojuspumba juhtimisega saab reeglina hakkama vaid üks Atmeli või Microchip kiip, milleks kohvimasinasse toppida 4 Spartanit jääb mulle arusaaamatuks ja ainuke mõistlik seletus võrguühenduse korral, oleks mingi tootearendusega seotud uurimine või bitmaining.

1 Like