Armetu Eesti kaubandus

sakuska
MInu meelest on Selveri süsteem väga hea. Eriti mugavaks läks see minu jaoks siis, kui ma endale teadvustasin, et kaupade triipkoodid on ka riiulil hinnalipikute küljes ning nende piiksutamiseks ei pea tegema imelisi joogatrikke (ühes käes pult, teisega keerutad vorsti ja otsid koodi, kolmandas korv...).
Nüüd kui ise targem, siis on päris lõbus vaadata neid, kes veel valgust pole näinud :-) Tundub, et mõni kondab ka siin foorumis ringi.

Ju ma olen siis imelik ja ei käi kindla kinnitatud nimekirjaga poes, et riiulilt koode sisse piiksutada. Tihti vahetan asju, mis juba korvis teise vastu, teen ostuotsused tuju järgi, leian midagi paremat- ja ongi korvis ""puldiga" "pudru ja kapsad"" ja kassa juures pole lauda, kus asju üle kontrollida..., väga ostjavaenulik süsteem!!!
mx77
TaivoS
Tõmbasin selle sae juba tükk aega tagasi TKM teemas käima. Kui Selveri kassades on pidevalt järjekorrad, aga iseteeninduskassad (pool)tühjad, on midagi valesti tehtud.
Selveris võtab see iseteeninduskassa check-out nii vähe aega, et siis jääbki mulje, et vähe inimesi kasutab. Tegelikult annab parema pildi see, kui vaadata, kui paljud poodi sisenejad endale puldi võtavad.

Kui selverisse parasjagu sisse astun, siis on näha, et see või teine ikka puldi võtab. Kasutajaid on küll.
Huvitav, kas kaup, mis on "(korvi) sisse piiksutatud, kas selle saab ka "riiulile tagasi piiksutada"?
ttrust
Huvitav, kas kaup, mis on "(korvi) sisse piiksutatud, kas selle saab ka "riiulile tagasi piiksutada"?

Saab.
Kõige lihtsam on piiksutada tagasipandavat asja uuesti ja muuta kogus nulliks. Kuigi saab ka ostukorvis surfida ja muuta.
ttrust

Elementaarne. Otsid nimekirjast kauba üles (viimasena piiksutatud asi on defauldina ees), toksad selle peale ja vähendad miinuse-nupuga koguse nulli. Siis küsib kinnitust ja korras. Plussnupuga saad samamoodi kogust tõsta.
sakuska
ttrust

Elementaarne. Otsid nimekirjast kauba üles (viimasena piiksutatud asi on defauldina ees), toksad selle peale ja vähendad miinuse-nupuga koguse nulli. Siis küsib kinnitust ja korras. Plussnupuga saad samamoodi kogust tõsta.

Võid ka täiesti lihtsalt asja kotist välja võtta, miinusmärgiga toodet "piiksutada" ja toode on automaatselt su ostunimekirjast kustutatud ning võid rahulikult selle riiulile tagasi panna.
ttrust
Huvitav millal hakkavad poeketid aru saama, et poeketi kliendikaardi võiks siduda ID-kaardiga, eriti kui tulevikus saab ID kaarti viibata kaugelt? Või siis pangakaardiga? Hiljem võiks kliendikaardi siduda mobiili NFC-ga.

Ma ei taha igasugust kaardiladu omale rahakoti vahele. Pangakaartidest juba piisab rahakoti vahel.

Ootaks kuni saab tulevikus hakkama makstes ainult mobiiliga või ID kaardiga, kaugelt viibates.

Samuti ei mõista, miks on vaja potentsiaalset klienti p''''''rida sellega, et kiirem poekülastus on kliendikaardi privileeg. Miks ei võiks Toomas tänavalt lihtsalt võtta see pult ja osta sealt oma träni täishinnaga. Kas on ületamatu tehniline väljakutse teha puldid kasutatavaks kõigile ilma kaarti omamata?
rahulikult võid välja võtta ja piiksutada edasi tagasi....edasi tagasi, selle asemel, et lähed kaubaga iseteeninduskassa juurde ja piiksutad läbi kauba mida ostsid....., vähenõudlikud on inimesed siin....., minu jaoks on see ostjavaenulik ja peletab ostjad teistesse poodidesse.....
upser
rahulikult võid välja võtta ja piiksutada edasi tagasi....edasi tagasi, selle asemel, et lähed kaubaga iseteeninduskassa juurde ja piiksutad läbi kauba mida ostsid....., vähenõudlikud on inimesed siin....., minu jaoks on see ostjavaenulik ja peletab ostjad teistesse poodidesse.....

Noh, ja kui iseteeninduskassas poole piiksutamise pealt avastad, et midagi hoopis ei soovi või miskit on puudu, mis siis? Mõni on ikka sündinud kassasabas seisma.
siim susi
ttrust
Huvitav millal hakkavad poeketid aru saama, et poeketi kliendikaardi võiks siduda ID-kaardiga, eriti kui tulevikus saab ID kaarti viibata kaugelt? Või siis pangakaardiga? Hiljem võiks kliendikaardi siduda mobiili NFC-ga.

Ma ei taha igasugust kaardiladu omale rahakoti vahele. Pangakaartidest juba piisab rahakoti vahel.

Ootaks kuni saab tulevikus hakkama makstes ainult mobiiliga või ID kaardiga, kaugelt viibates.

Samuti ei mõista, miks on vaja potentsiaalset klienti p''''''rida sellega, et kiirem poekülastus on kliendikaardi privileeg. Miks ei võiks Toomas tänavalt lihtsalt võtta see pult ja osta sealt oma träni täishinnaga. Kas on ületamatu tehniline väljakutse teha puldid kasutatavaks kõigile ilma kaarti omamata?

Mull käib ka Selveri süsteemi juures närvidele, et vaja on kindlasti kliendikaarti. Kõige rohkem meeldib Maxima süsteem kus on võimalik ka sulas maksta otse automaati.
siim susi
Kas on ületamatu tehniline väljakutse teha puldid kasutatavaks kõigile ilma kaarti omamata?

See ei ole tõenäoliselt üldse tehniline probleem, vaid puhas poliitika. Näiteks Arsenali Selveris on viimasel ajal selline süsteem, et kliendikaardi omanikele on avatud nii üks inimkassa kui automaadid, ja siis kogu ülejäänud seltskonnale teine inimkassa. Kellegi aastalõpuboonuses on ilmselgelt plastiku liigutamine koefitsendina sees.

Obv ma ei hakka poest söögi ostmiseks kellelegi taotlust esitama või lepingut sõlmima või pisteliste läbiotsimistega nõustuma, see on täiesti jabur et mõnede arvates ongi normaalne seal stiilis müts peos ringi käia, et aitäh isandad, lubate mul siin teie uhkes poes veidi ringi vaadata :) Anoh igaühele oma, mingid Mähe või Muuga või Madruse tänava tegelased ju kirjutasid Stockmannile ka palvekirja, et palun tehke nende peenelamurajooni üks "seisusekohane" pood :)
Olen kasutanud nii Selveri, Rimi kui Prisma iseteenindust. Selveri süsteemi kaldun parimaks pidama. Mis mulle Selveris veel väga meeldib, on need väiksemad kärud, millega mahub üsna hästi manööverdama ning millel on ka puldihoidjad. Samuti meeldib, et saab kasutada M-Tasku mobiilirakendust. Seal on salvetstud nii partnerkaart kui pangakaardid. Puldi võtmiseks skaneerin mobiiliga puldiriiuli kõrval oleva QR koodi ning hiljem iseteeninduskassas skaneerin uuesti QR koodi, valin maksevalikuks M-Tasku ning makse saan kinnitada juba mobiilis (alla 25.- EUR-i ei pea üldse kinnitama). See oleks siis ka vastuseks ttrust-i soovile, et kogu poeskäigu saabki Selveris juba ainult mobiili abil tehtud ;-).
Samas Prisma ning Rimi iseteeninduskassade vastu pole ka midagi – ikka kiirem kui kassajärjekorras seista.
Prismas meeldib, et ei ole eraldi kliendikaarti vaid selleks on kasutusel ID-kaart. Samuti meeldib Prismas, et riiulisse on pandud värsked tooted, mille realiseerimistähtaeg on oliliselt kaugemal kui näiteks samadel toodetel Selveris (statistikat pole küll teinud, aga vähemalt nii mulle tundub). Samuti leiab seal nende white-label sarja „Rainbow“ seast üsna kvaliteetseid tooteid.
Rimis käin üsna harva ning põhiliselt nende mahetoidu osakonna pärast.
Kaubavaliku osas on neil kõigil eeliseid ja puuduseid. Mnu nädalase ostukorvi kokku saamiseks tuleb enamasti mitmes poes käia.
siim susi
ttrust

Kui just ainult kord täiskuu jooksul pole vaja Selveris käia võib ka alati LHV-st Partneri panga- või krediitkaardi võtta. Antakse näpuga rohkem boonust ja ei pea sarnaselt Prismale kaarte lappama.

Rimi iseteeninduses on mul sageli mingeid jamasid olnud. Kas mingit toodet ei leia masin üles - läheb lukku, pangaühendus paneb pange - läheb lukku, lihtsalt turtsub - läheb lukku. Ja siis muudkui oota kuni keegi suvatseb päästma tulla.
[quote=jesper]
siim susi
Kas on ületamatu tehniline väljakutse teha puldid kasutatavaks kõigile ilma kaarti omamata?

See ei ole tõenäoliselt üldse tehniline probleem, vaid puhas poliitika.

No see oligi rohkem retooriline küsimus. Mul on kuri kahtlus, et kohalikud turundusraketid alahindavad neid käibeid, mis jäävad neile seetõttu leakumata. Siin foorumis loed juba enam-vähem 50% kasutajatest, kes jätavad poodi minemata just sellel põhjusel, et pead plastikuga mängima ja ennast kusagil karu urus registreerima.

siim susi

Vaata - puldi sisse tekib piiksutamisel ostunimekiri. Kui ostlemine läbi, läheb pult seina ja ostunimekiri laetakse serverisse ning pult ise on jälle tühi. Makseterminalis pannakse ostunimekiri kliendikaardi alusel uuesti kliendiga kokku.
Kui pult on anonüümne, siis ei ole mingit viisi, kuidas ostlemise lõpus hoidikusse asetatud puldis olnud ja serverisse laetud ostunimekiri selle puldi kasutajaga kokku viia. On võimalik ette kujutada näiteks seda, et puldi väljastamisel antakse kasutajale mingi QR-koodiga paberitükk, mida siis makseterminalis lugeda, ent senini ei ole ükski jaekett sellist lahendust kasutusele võtnud.

Aga miks on vaja see ostunimekiri ilmtingimata kliendiga kokku viia? Kas ei piisaks sellest, kui pult ütleb kassas kassaaparaadile, mida ja kui palju ta piiksutas ning kassa küsib vastava summa kliendi käest kaardimakse aparaadi kaudu? Kui kundel on kliendikaart, siis saab selle täiendavalt konkreetse kliendiga siduda.

Ma ise kasutan ka ainult Rimi iseteenindust, sest mul ei ole ega tule mingisugust “panterkaarti” vms.
Marvin
siim susi

Vaata - puldi sisse tekib piiksutamisel ostunimekiri. Kui ostlemine läbi, läheb pult seina ja ostunimekiri laetakse serverisse ning pult ise on jälle tühi. Makseterminalis pannakse ostunimekiri kliendikaardi alusel uuesti kliendiga kokku.
Kui pult on anonüümne, siis ei ole mingit viisi, kuidas ostlemise lõpus hoidikusse asetatud puldis olnud ja serverisse laetud ostunimekiri selle puldi kasutajaga kokku viia. On võimalik ette kujutada näiteks seda, et puldi väljastamisel antakse kasutajale mingi QR-koodiga paberitükk, mida siis makseterminalis lugeda, ent senini ei ole ükski jaekett sellist lahendust kasutusele võtnud.

See pani praegu mõtlema, et Rimis näeb regulaarselt ka sellist pilti, et on hakatud kassas tooteid piiksutama, kuid maksmiseni pole jõutud ja masin on teistele kasutamatu. Noh seni kuni keegi masinat päästma suvatseb minna. Selveri puldiga seda varianti pole. Pole lähemalt vaadanud, aga Prismas ilmselt hoiavad need kassade juures monitori passivad müüjad asjadel silma peal. Selveri isikustatud pult tundub vähemalt oma kogemuse järgi olevat vähim lisaabi vajav süsteem.
mike
Aga miks on vaja see ostunimekiri ilmtingimata kliendiga kokku viia? Kas ei piisaks sellest, kui pult ütleb kassas kassaaparaadile, mida ja kui palju ta piiksutas ning kassa küsib vastava summa kliendi käest kaardimakse aparaadi kaudu? Kui kundel on kliendikaart, siis saab selle täiendavalt konkreetse kliendiga siduda.

Ma ise kasutan ka ainult Rimi iseteenindust, sest mul ei ole ega tule mingisugust “panterkaarti” vms.

Sest pult pole seotud konkreetse kassaga. Viskad muudkui oma puldi üldstendile ja vaatad milline kassa on vaba. Samuti on vist enamus kui mitte kõik Selverid sealmaal, et pulte võib panna ja võtta suvalisest stendist.
ttrust

See kaugelt viipamise asi oleks hiigla põnev -- ilmselt tekiksid suht käbedalt mobiilse terminaliga tegelased, kes täiskiilutud bussis ühest otsast teise liikudes paarsada euri kokku rehitsevad.. :)