Armetu Eesti kaubandus

Sekundeerin. Ma tahaks kättpidi tänada seda “keenjust”, kes tolle nilbelt flirtiva häälega peale loetud Decora reklaami välja mõtles. Küllap nad seal büroos patsutasid teineteist õlale… oooo, geniaalne, väike seksile viitav innuendo ja siis veel “panemine” labaselt seksuaalsesse konteksti keeratud. No KÜLL me oleme ikka andekad. Kuldmuna, siit me tuleme.
See reklaam on nii jälk ja labane (imho. iga kinganumbrist suurema IQ ja mingisugusegi “tasemega” inimese jaoks) et Decorasse ei läheks vist siis ka, kui nad oma kraami 60-80% allahindlusega müüksid.

Tavaline / arukas inimene ei märkagi kuipalju reklaami on tegelikult poes.Ta läheb kaupa ostma ja ta reeglina teab, mida tal on vaja.Mida vaja ei ole, seda ei osta.
Kuid piisab kui 10 % ostjatest märkab reklaami ja langeb selle ohvriks.Ostab selle, mida tal vaja oli ja veel midagi sellest, mida seal reklaamitakse. Nagu ikka on visuaalne reklaam eriti oluline. Ja kauba tootjad / müüjad pole kindlasti rumalad, et teeks kulutusi, mis end ära ei tasu.
Kui vaatate selle suure keti reklaamide hinnakirja, siis ihukarvad tõusevad püsti. Mitte soolaste hindade tõttu vaid kuipalju seda on. Ostja lihtsalt uputatakse reklaami sisse

https://issuu.com/selverisonumid/docs/meediapindade_hinnakiri_2025?fr=sMDFhOTYyOTYxNjA

Ja ega see mujal oluliselt erinev ole .

Reklaam, ja peamiselt selline tüütu, kordav ja ebameeldiv reklaam töötab läbi brändituntuse.

Inimene arvab, et “minu peal see ei tööta, ma ei hakka kunagi ostma asju, mida ma ei vaja, ainult sellepärast, et neid söögi alla ja söögi peale reklaamitakse”. Väga hea, good for you. Aga sel hetkel KUI sul seda toodet vaja läheb, kuhu sa esimesena vaatad? Kellelt esimesena pakkumist küsid? Tõenäoliselt seesama firma kelle nime sulle viimase viie aasta jooksul selle toote või teenusega seoses kõige rohkem papagoi kombel korrutatud on.

“Ei, mitte mina! Mind küll niimoodi mõjutada ei saa!” ütlevad selle jutu peale paljud.
Jah, ka sina. Tõenäoliselt me kõik. Neid tarbijaid, kes sellistele reklaamidele täiesti immuumsed on, on nii väike osa. Kindlasti pole ainult 10% “nõrkadest ja rumalatest” mõjutatud. Pigem üle poole kõikidest, ka tugevatest ja imtelligentsetest".

See kõik on uuringutega valideeritud, midagi juhuslikku siin ei ole.

2 Likes

Ei vaidle vastu. Jutt algas sellest, et ma juba maksan oma ostetavate asjade eest kassas (tehes ise seejuures ära ka kassapidajatöö) ja ei näe põhjust, miks peaks selle käigus veel reklaami kuulama. Toidupood ei ole ju ‘tasuta’ teenus nagu sotsiaalmeedia, mille sa reklaami tarbimisega kinni maksad.

Poes ei ole vaja käia…

Niimoodi leierdades, et kõrvadest ja silmadest hakkab sedasamust jooksma, ei reklaamita asju, mida inimesel väga sageli esimest korda elus vaja läheb ja siis ta hakkab mõtlema, et oot… milliseid üldse olemas on, ah see millest mulle kogu aeg leierdatakse!

Sa võid mulle niipalju kui tahad kraaksuda näiteks mingist viina- või kartulikrõpsubrändist, kui ma viina ei joo või krõpsu ei söö, siis mind ei huvita ega hakkagi huvitama, kui ma aga tarbiks neid, siis oleks mul juba ammu oma lemmikud välja valitud ja ei tahaks seda suvalist mida mulle igast torust pakutakse.

1 Like

Siin on Off ära kasutatud kasuliku geeniusena (termin “kasulik id**ot” ei ole kindlasti kohane nimetet isiku puhul).
Ma (ja arvatavasti veel mõnisada lugejat) olin(d) ära unustanud juba, et sellenimeline bränd olemas on, aga nüüd tuletati seda meelde ja saadi suisa tasuta reklaami. (Kõrvalküsimus: kas nii tohib ja kuidas see LHV foorumi reeglitega üldse kooskõlas on?)
Ja ei lähe see brändinimi peast lihtsasti enam mitte, tee, mis tahad. Hakkan kohe uurima, mida nad umbeski müüvad.

PS: Finantsiliselt ratsionaalselt käituda üritava isikuna ise ostaksin väga hea meelga asju 50% allahindlusega vägagi imelike ja irriteerivate nimedede ning imagotega kohtadest, kui ostetav asi ise ebaimelik, mitteirriteeriva imagoga ja hinda väärt on.

4 Likes

Mõnda kaupa tahaks ikka ise välja valida ja näpuga katsuda ja ninaga nuusutada. Näiteks juurvilja ja puuvilja. Ei taha kopitusehaisuga, ussiaukudega ja solaniinirohelist kartulit ega liiga plötsusid virsikuid ja ploome ega banaani, millel koor juba pruuniks tõmbunud. Ei taha ka kiles leiba, mis aegub juba homme ja libedaks tõmbunud kattega vorsti . Ma ostan ainult lahtist terve pätsi leiba ja saia kah, kausikujulises kalurikülas see on õnneks võimalik ja firma paberkoti saab kaasa sellest riiulist. Eile õhtul küpsetati, hommikul on poes. Terav nuga on mul endal olemas, ma ei vaja leivalõikamisteenust

Ei saa kõike kulleriga koju tellida .

Mõnikord võib ka ise poes käies tünga saada, ostad näiteks pealtnäha normaalse kartuli, kuid see on seest mingi pruuni mädanikuga / südamikuga või on tal kahe päeva pärast juba kerged hallitusplekid peal.Oma kogemus olemas. No väga pikalt ei taha sellest poest enam midagi osta.

Septembris hakkan kasutama tuttava talu kartulimüüja teenuseid, kontrollitud kvaliteet ja nad toovad ka Peipsiääre sibula koju kätte, seda müüvad kah sügisel. See ajab vanakuradi ka nutma kui seda koorida ja hakkida, ei ole üldse võrreldav lahja kes teab kus kasvanud poesibulaga.
Kallim on muidugi kui poes see Peipsi sibul.
Kuid toidu kvaliteedi arvelt koonerdada ei ole tark tegevus

1 Like

Mul on pigem kulleriga viljade suhtes positiivsemad kogemused. Tundub justkui seal rõhutatult valitakse ilma plekkideta ja iluvigadeta tooted välja.
Mõnede viljade suhtes on see probleemne, sest kui näiteks banaanid on toorevõitu, siis tuleks päevake oodata, enne kui nad maitsvaks muutuvad. Poes on võimalik ise vaadata, kas valid tänaseks või homseks-ülehomseks söömiseks vilju.

Aga kullerite põhihäda tundub olevat ikkagi see kui mingeid tooteid ei ole juhuslikult saada. Näiteks tellid endale mingi koogi küpsetamise toiduained ja üks põhikomponent on puudu või asendatakse valesti. Siis pole midagi peale hakata selle teadmisega, et sul on 90% koostisaineid olemas - jahu pead ikka sõitma ise poest hankima.
Toodete asendamine on ka selline, et asendatakse ainult odavama kaubamärgi/toiduaine vastu, aga tingimused ei luba natuke kallima toote vastu asendada, isegi kui klient sellega nõus oleks.

Üldiselt tunnistan Luuseri kriitika enam-vähem õigeks ja raputan tuhka pähe. Need inimesed, kellel konstantselt läheb vaja kinnitusvahendeid, tarvikuid, värvi, elektripudinaid… on ilmselt juba välja valinud Oma-Lemmik-Poe ja jäävad sellele truuks.
Ülejäänutega on sedasi, et kui panna ühele kaalukausile ülalnimetet reklaam ja teisele kaalukausile SELLISE reklaami sihtmärk, siis võib tegelikult isegi oletada, et tegemisti on väga hea diiliga. Sest värvi, tapeeti ja muud täänset tuleb osta 3 korda. Esimene kord keerad p…se, teine kord proovid selle “aktiivse naise” sundimisel veel ja keerad p…se ja kolmandat korda lased vajaliku materjali vajalikus koguses osta palgalisel töömehel.
Aga tegelikult oleks vaja siin võrdõigusvolinikul sekkuda. Mis meeste alandamine see päevast päeva olgu, kõva häälega ja avalikult. Et siis Eesti Mees teeb mingit remontimise tööd ainult naise käsu peale ja naise organiseerimise järgi? Ja seesinane Eesti Mees peaks suisa TORMAMA ila ripakil ja silm punnis (nagu 1930ndate multikates see Hunt) selle poe poole, mis “seksika” (uskumatult labase) reklaami teeb. Kohutav. Millal lõppeb Meeste diskrimineerimine?

Seda juhtub ikka väga harva, kui kulleri toodud kaup ei vasta ootustele. Aga tuleb ette ikka. Samas olen ka poes käies pidanud tagasi minema, et roiskunud kauba eest raha tagasi saada. Tellimuse puhul on see lihtsam. Ei pea enam poodi sõitma. Naljakas on muidugi see, et tuleb teha pilt. Kuidas pilt paha lõhna edasi annab jääb muidugi selgusetuks, aga pilt aitab ilmselt kõige puhul.
Viimane kord oli osa vahvlitorbikuga jäätiseid lössis, kuna kuller oli neile muud kauba peale sättinud. Tuli tõestamiseks kõik pakendist välja kakkuda :rofl:
ja jälle pilti teha. Ma harutasin muidugi kõik lahti. Kogu laadungi
Värsket lahtist saia ja leiba saab ka muidu kulleriga tellida.
Peipsi sibulaga jään eriarvamusele. Üks kogemus ja minu arust oli absoluutselt mõtetu selle pärast sinna sõita. Ei kunagi enam. Mul maal kasvab ilmselt hoopis parem sort.
Ja kes sulle letis maksmise eest tasuta mingi kingituse kaasa annab? Mul on juba üks sahtel mingeid pisikesi hambapasta tuupe täis vannitoas :laughing:

Ahjaa, väike illustratsioon ka, et “seks müüb alati ja igas olukorras” arvamusele:

Tänapäeva copywriterid on vaimuvaesed ja ei oska luua reklaame, mis inimest kõnetaks.
Vot selline peab üks reklaam olema, kui tahad midagi müüa:

4 Likes

Ma ei hakka siia kirjutama, kui suured probleemid on w algustähega kulleritega

I have good jeans - tunnistan, et ei ole kordagi vaadanud - nüüd kaks minutit hiljem, olen ühte neist näinud - sellest ehk saab uus normaalne maitse ja teejuht edasiseks.

Kogu augusti kuu on maailmaturu toornafta hind allapoole tiksunud aga meie tanklates on hind kogu augusti kuu ülespoole tiksunud. Tundsin huvi, et miks siis meil nii, vastasid et, saate aru, puhkuste viimne kuu, kõik kihutavad mööda maad ringi ja otsivad elamusi, seda ei saa kasutamata jätta. Leppisime kokku, et kruvime aina hinda edasi, küll nad ostavad ega selle pärast sõitmata ei jää.

1 Like

Tavaliselt on vabandus see, et läheb pikka aega enne kui odavama toornafta hind tanklasse jõuab, sest see tuleb ju enne tehases erinevateks kütusteks töödelda.

https://majandus.postimees.ee/6923479/kommentaar-kindlameelsed-kutusemuujad

Üles läheb küll päris kiiresti…

1 Like

EkJKPk (ELukohajärgne Käsitööpagarikoda) “Mia Pagarid” suutis ületada taluvuspiiri. Nende (kahtlemata imehead) kardemonisaiakesed on (silma järgi) umbes poole väiksemad, aga see eest 30% kallimad, kui suve alguses. Sealsed tooted on küll “tõelised keelemusid” aga kusagil on ka taluvuspiir.

Puhkus Saaremaal. Salme saiast üht-teist kaasa haarates selgus, et tavaline saiake (kardemoni või kaneelirull) maksab ca 3 eur/tk.
Maitse, suuruse või koostisosade järgi ei tundunud ka kuidagi nii eriline, mis sellist hinda õigustaks.

3 Likes

Taneli kanadest on tehtud, see maksab!

1 Like