Äripäeva miljon krooni

Mul on see aasta Toomasega sarnaselt läinud. Eesti aktsiatega olen plussis, välisaktsiatega jälle miinuses. Kokkuvõttes olen väikeses plussis. Erinevalt Toomasest teen ma tunduvalt rohkem tehinguid ja võtan ka väikseid kasumeid. Samuti ei hoia ma suurt osa kapitalist intressifondis. Aga kurb on vaadata, kui palju on Talse aasta algusest tõusnud ja siis võrrelda seda oma portfelli tootlusega. See aasta jään ma oma 30% eesmärgile kõvasti alla, samas eelmine aasta õnnestus seda jälle ületada.

Alguses olin Toomase suhtes väga skeptline, aga kuna endal palju paremini läinud pole, siis ei julge ka kritiseerida. Ma loodan, et Toomas vahetab oma intressifondi osakud peagi aktsiate ja miks mitte ka võlakirjade vastu. Isiklikult olen ka rohkem võlakirju hindama hakanud, tagab stabiilse tulu. Igaljuhul edu Toomasele!
Investeerimise propageerimise vastu pole mul midagi, kuid Äripäeva aktsiaanalüüsid ei kannata küll mingit kriitikat. OK, kui analüüsiks ainult seda aktsiat mida Toomas ostab või kavatseb osta, kuid tabel aktsiatest, kus on ainult Müük või Tugev müük (mõni erandlik Hoia), hoidku küll enda teada. Pigem arvaku siis turu üldist liikumist.
Kuldar1, mõte on väga lihtne: algaja, kogu karuturu aja hoia aktsiatest võimalikult kaugele! :-)
MSM:"Oma reaalseid tulemusi ei julge keegi, peale Graafiku, avaldada".
Vale!
Kuigi see info saamine võib kohati olla raske või eeldab netis mõningast sobramist: EYP Globaalstrateegia või Kawe Riskiportfell, näiteid võiks veelgi tuua.

Niisis leiad päris paljude kommenteerijate kohta mingitki taustinformatsiooni teades midagi. Minupoolest kasvõi ÄP vahendusel, kui seda millegipärast juhtud lugema.
Tagasi pöördudes mõttevahetusele Osamaga 22.01 - praeguseks on tõesti intressifondi osakaal langenud alla 50% - e. 47.3%. Arutelust on möödas siiski tiba üle kolme kuu... :-)
kristjan, fondide kohta on tõesti andmeid saada, aga ma arvan, set sul on ka oma isiklik aktsiaportfell. Kuidas sel läheb? Oodatav vastus: hästi ...aga pikemalt tagasi vaadates? Vastus: ikka hästi. :-)
Ma ei õelutse, aga lihtsalt tahan kaitsta ajakirjanikke ja aktsiaanalüütikuid, arste, sünoptikuid jt, kellest kõik on targemad.
Toomas on üks konkreetne subjektiivse käitumisega inimene mitte meeskonnatööna saadud ideaalkuju.
sinu poolt loetud loetelus on üks väga suur vahe. Ajakirjanikud ei roni millegipärast maksa siirdama (noh, nuga oskab ju igaüks käes hoida!?) ja ei tutvusta lugejatele aasta jooksul patsiendi käekäiku, samuti on nad väga napid ilmaennustuste tegemisel (no mis kunst see siis on!?). Aga aktsiaportfelli võivad nad koostada küll. Aga see, et asi näeb kohati välja köögis leiduvate vahenditega sooritatava maksasiirdamise moodi, sellele pole lihtsalt mõtet tähelepanu juhtida. Kas nii, MSM?
No nende müügisoovitustega tabeli suhtes olen küll päri, et need on mõttetud, aga muidu on lood ilukirjanduslikult ilusad lugeda.
Telkust: Mäletate kui üks pank (profid) oma näidisportfellist telku maha müüs ja see siis hooga tõusma hakkas? Ei tea, mis põhjustel Toomas pole julgenud telkut osta? Võibla ÄP omadel endil on Tele2? :-)
Mul ka üks küsimus:
Kas profesionaalne investor on see, kes manageerib inimeste/fondi raha? Või siis too, kes manageerib enda raha (omamata muid sissetulekuid?
Vaata kristjan, ega su tööd nagunii ei hinnata, ära isegi vihasta mitte. Sind ei tsiteerita, ma juba tean aga mitut kodanikku, kes oma miski kirjaliku töö Toomase põhjal teinud.
soovitan äripäeval vaadata aktsiatesse, mis äripäeva rubriikide uudistes mingi sündmuse tagajärjel on kõvasti langenud, analüüsida neid aktsiaid ning vaadata kas tegemist on massiinstinktiga või hullemaga. Kui viimasega, siis pole mõtet osta, kui massiinstinkt siis küll. Tootlus võib mõne järgneva aasta jooksul olla suht väike, kuid kui fundament on tugev ja on selge miks aktsia ostsite, siis on võimalik teenida 2-4 kordseid kasumeid kindlasti, kui veab siis 10 kordseid. Leidub ka kiiremaid tõusjaid nagu Ericcson ja ABB. Samas tekib küsimus kaua Äripäev oma miljonit investeerib? Kui see jääb viimaseks aastaks siis mu mõttekäigul pole eriti abi, aga kui viis-kümme, siis on võimalik olla konkurentsivõimeline ning mitmeid fonde edestada kuna ei pea järgima erinevaid riskiminimeerimispöhimõtteid. Soovitan, natukene uurida sellist aktsiat nagu Ford. Miks seda? Jäägu see Äripäeval mõtiskluseks, kui ütleksin, siis ei oleks teil selge miks ostsite ning ka selge millal müüa. Aga 3-4 aastaga on sealt võimalik 3-4 kordne kasum lõigata.
Lisaksin ka omalt poolt ühe mõtte veel :)
Olen nõus eelpool öelduga, et Toomase portfell peegeldab suuresti tüüpilise väikeinvestori probleeme - teadmiste pealiskaudsus (Kenderi/Lõhmuse Raha + koduste gurude arvamused), kogemuste puudumine (oskamatus tunda ära mustreid, seega probleemid sisenemis-väljumispunktide määratlemisel) ja investeerimise eesmärgi hägustumine (kasum on alateadvuses asendunud alginvesteeringu säilitamise sooviga). Tulemuseks suht õnnetu tulusus. Teisalt polegi see nii paha algaja kohta - raha on ju peaaegu alles :).
Igal juhul soovitaksin Äripäeval jätkata ja loodetavasti pärast esimesi triibulisi tiba asjalikumal tasemel. Edu!
mrcrediito! tänud huvitava soovituse eest. Kahjuks pean tunnistama, et mina Fordis kui firmas suuremat sorti väärtust ei näe.

Kui vaadata aktsiat, siis oktoobri algusest tõmmatud toetusjoon peab. Kui vaadata ettevõtet, siis on asi kole. 30. sept seisuga oli firmal pikaajalist võlga 162 mld dollarit, kokku kohustusi 270 mld dollarit. Firma omakapital on alla 10 mld dollari. Tekib küsimus - kas ford on ikka autotootja või hoopis finantsvahendaja. Tingimustes, kus autosid "müüakse" 0% järelmaksuga ning ise kaasatakse vahendeid järjest kallimalt võrreldes turul langenud intressida, tundub, et midagi on mäda.
Vaatasin, et siin on mõned vastamata küsimused:
MSM: Kawe varasem träkk mainitud 25.10.01 kommentaaris. Aastatel 1996-1998 haldasin ma ühte fondi (SEIF), mille täpse tootluse väljaarvutamiseks peaks liiga palju kaevama, aga fond alustas kunagi 96.a. keskel 100 EEK, likvideeriti ca 164 EEK väärtuses ja maksis paaril aastal lisaks dividende (kokku 10-15 EEK).

TNT: mõlemad võivad olla ja ka mitte olla, nagu Sa ise väga hästi tead. Kui üks või teine Sind ära toidab, siis seda suurema tõenäosusega oled professionaal. Või mis Sa ise arvad?
Mida arvate Äripäeva Toomase huvist naftasektori vastu? LHV-s pole vist veel keegi naftasektorit promonud?
Võibolla Toomasel on mõni onu USAs kõrgel positsioonil sõjaväelane? See peaks kõvasti aitama naftasektoris tegutsemisel ;-)
Äripäeva võib natuke kiita ka. ÄP kujutletav investor Toomas kasvatas 1mio eek portfelli 4 aastaga veel ühe 1mio eek võrra. Praegu siis 2,01 mio eek. Ca +19% aastas peaks küll investeerimiskaugetele inimestele investeerimisusku süstima. :) Edu eksperimedi jätkumisel
Ju siis õppis reageerima vastavalt turule :D
Aga tootlus on soliidne. Ja kui tänast ÄP lugeda, siis on teadupärast tegu lihtsalt Riksiga, kes pärast õhtukooli lõpetamist ja läbi nimevahetuse omale pensiks sääste kogub. Iseasi, kuidas Riks oma esimese miljoni teenis (mida praegu edukalt investeerib). Sellest ajalugu vaikib...
Palju W.Buffeti keskmine tootlus on? Kõrgem, aga tal on vist see firma tootlus, st enne (tulu)maksu.
Vanamehe eesmärk on vist 15% aastas ja kui eksi, siis keskmiselt on suudetud sellest isegi rohkem teha, aga tuleb meeles pidada, et summal ja Summal on vahe. Miljonit on oluliselt lihtsam kahekordistada kui miljardit.