Viktoriin

impendum, ei lugenud lolli peaga välja, et kõik oli samal päeval...
ptomberg - esiteks nuriseks natuke. Telegraafivõrku ma küll digitaalseks, klassikalises mõttes, ei nimetaks. Selline küsimuse astus tekitab segadust.

Tuleb tunnistada, et midagi tarka ma küsida ei oska ja hea meelega ka põgeneks selle eest.
Seega kui mu küsimus tundub imelik ja mõttetu, siis võib keegi ka midagi uut välja pakkuda. :)))
Pakuksin siis midagi majandusteooria vallast:
Tegemist on alternatiivse viisiga üldkasutatavate hüviste taseme kindlaksmääramiseks. Sellel joonisel on kogunõudluse kõvera ja pakkumiskõvera lõikepunktis jaotus Pareto-efektiivne. Paraku on selle lahenduse suurimaks kriitikaks see, et "inimestel pole kasulik tõtt rääkida, sest nende poolt väljendatud nõudlus tõstab nende jaoks maksuhinda" (või midagi muud taolist)
Ja nüüd lõpuks ka küsimus: küsiks, kes mõtles selle välja ning mis aastal?
Huupi pakkudes: Maksevalmiduse hindamine küsitluse abil? Kes ja millal mõtles välja, ei mäleta enam.
Lindahl? Aga millal, seda ei tea
Lindahl on õige vastus. :) Kas julgeb veel keegi ka aastat pakkuda?
Kui mõistliku aja möödudes seda siia ei lisandu, siis võib laurim`i vastuse ka üsna nõuetekohaseks lugeda.
1919
Jep, nii ongi nagu Notton vastas.
Nii lihtne ongi naisi rahuldada;)
Jah - Faraday on õige vastus, kuigi lihtsalt elektri asemel oleks oodanud elektromagnetismi. Eleker oli juba enne Faradayd teada, aga siis piirdus asi "paneme keele vastu patareid" või "teeme konnale särtsu" mängudega.

Niih - küsiks veel ühe küsimuse.
Kes on see mees kelle kohta kirjutas üks prantsuse ajaleht nekroloogi enne tema surma? Seal kirjeldati teda kui surmaga kauplejat ja üleüldse suurt massimõrvarit.
Vihjeks annan veel 2 nime - Bertrand Russell ja Harold Pinter - mis on neil ühist esimese küsitud mehega?

PS - alati leidub inimesi, kelle jaoks mõni küsimus on kerge. Minu nägemus sellisest veebipõhisest mälumängust oleks pigem huvitavate faktide leidmine. Ehk siis parima stsenaariumi korral saavad inimesed vastust otsides teada huvitavaid ja maailmapilti arendavaid fakte millel algse küsimusega mingit seost pole.
Alfred Nobel.
Alfred on õige vastus esimesele poolele.
Mis on ühist järgmisel 2-l mehel?
Preemia laureaadid?
Pinter on küll preemia laureaat, kirjanik-poeet, mingi mõni aasta tagasi... Russell oli vist filosoof.
Neil on tähtsat ühist asja. Vihjeks võin siia nimekirja veel Nelson Mandela ka lisada.
Neil on 2 tähtsat ühist asja. Vihjeks võin siia nimekirja veel Nelson Mandela ka lisada.
No Mandela sai ka Nobeli - rahupreemia.
Kas Order of Merit võiks olla vastus?
Õige vastus siis selline, et Russell, Pinter ja Mandela on kõik Nobeli laureaadid ning peale selle on kõigi nende kohta avaldatud ka nekroloogid enne nende surma. Ei tea kas see on nüüd viimase aja infoleviku küsimus, aga selliseid surnuks kuulutamisi kipub aina sagedamini juhtuma. Näiteks Paavst Johhannes Paulus II on minu teada 2 korda enneaegselt surnuks kuulutatud.
Kuidas nimetatakse kanalit, mis jookseb üle jõgede ja läbi mägede, mille ehitaja suri 3 km enne kanali valmimist, olles finantseerinud kanali ehitust 1/3 maksumusest enda taskust. Kes oli kanali ehitaja kes suri 1 aasta enne kanali valmimist, olles pioneer nii mägede läbimise tehnoloogias kui sotsiaalkindlustuse süsteemis.