Suurbritannia valitsus hoiatab Venemaale investeerimise eest
07.06.2007
Suurbritannia valitsus hoiatab ettevõtteid Venemaale investeerimise riskantsuse eest ajal, mil Moskva üritab järjest enam võtta oma kontrolli alla Lääne ettevõtete energiaprojekte, kirjutab Financial Times.
Mõjuka majandusajalehe allika väitel on Briti välisministeerium teatanud Venemaal investeerimisvõimalusi otsivatele ettevõtetele, et on saanud järjest enam signaale ohtudest, mis seal välisinvestoreid varitsevad.
Suurbritannia peaministri Tony Blairi pressiesindaja kinnitas hoiatust, märkides, et terve mõistuse järgi investeerivad firmad ainult sinna, kus see on turvaline.
Blair lubas sellel nädalal avalikult, et ta kavatseb Saksamaal toimuval G8 tippkohtumisel kõnelda Vene presidendi Vladimir Putiniga «otsekoheselt». Blair ja Putin võtavad mõlemad osa kolmapäeval Läänemere kuurotis Heiligendammis alanud kõnelustest, kuid nende omavaheline kohtumine leiab aset alles reedel.
Euroopa ootab Venemaalt kinnitust, et viimane järgib demokraatlikke väärtusi, sest kui ta seda ei tee, ei suuda ta meelitada ka investeeringuid, mida ta vajab, ütles Blairi pressiesindaja.
Ametlikult on Briti valitsus hoiatanud Venemaal investeerimisvõimalusi otsivaid ettevõtteid «mitte alahindama raskusi turule sisenemisel».
Valituse allikas ütles, et Suurbritannia annab «tasakaalustatud soovitusi», mis toetuvad kindlatele tõenditele. «On tõendeid paljudest erinevatest riskidest,» ütles allikas, lisades samas, et riske on küll tähtis silmas pidada, kuid «Venemaale investeerimine on endiselt tasuv».
Kremli viimased rünnakud välismaiste energiafirmade vastu on puudutanud mitmeid Briti huve – Royal Dutch Shelli kontrollitavat 20 miljardi dollari suurust osalust Sahhalin-2 projektis Kaug-Idas ning BP Vene tütarfirma litsentsi tohutus Kovõtka gaasiväljas Siberis.
Praeguseks on peaaegu kindel, et TNK-BP kaotab sel kuul litsentsi Kovõtka gaasivälja 18 miljardi dollari suuruses arendusprojektis, kuigi ettevõte soovib lepingu üle veel Gazpromiga läbirääkimisi pidada.
Suurbritannia ja Venemaa vahel tekitab pingeid ka vaidlus Briti kodanikust endise KGB agendi Aleksander Litvinenko mõrvas süüditatava Andrei Lugovoi väljaandmispalve üle.
Välisinvesteeringud Venemaale on hüppeliselt kasvanud viimase kolme aasta vältel. Eelmisel aastal Moskvas läbi viidud uuring näitas, et 40 protsenti välisinvestoritest suurendas 2005. aastal läbimüüki 30 protsenti, ning peaaegu kolmandik teatas üle 30 protsendi suurusest kasumikasvust.
Investeerimisriskid ja halvenevad suhted Venemaa ja Lääne vahel on aga halvendanud ärikliimat Venemaal. Üks Briti pankur ütles hiljuti valitsusele, et ta manitseb riikide vahel valitsevate pingeliste suhete tõttu ettevaatusele Venemaale laienemisel.
Miskipärast see oluline teema kustutati. Tsensuur paistab siin LHV-s väga kõva olevat. Nüüd panen selle uuesti üles. LHV alustas Venemaa aktsiate vahendamist ja mulle tundub, et seetõttu on LHV-l on Venemaaga seoses suur rahaline huvitatus. Kuid sellise info varjamine võib olla investoritele väga kahjulik. Arvan, et investoritel on õigus teada, millised on riskid Venemaale investeerimisel. Jutt on rahalisest riskist, kuid veelgi olulisem on eetiline aspekt: investeerides Venemaale, toetame kuritegelikku impeeriumi, kes ei arvesta rahvaste vabadusega ega inimõigustega.
Tahaks loota, et LHV suhtub oma klientidesse sama hoolivalt kui Briti valitsus oma kodanikesse. See tähendab seda, et ei varjata negatiivset infot ja informeeritakse kliente võimalikest riskidest Venemaale investeerimisel.
Tahaks loota, et LHV suhtub oma klientidesse sama hoolivalt kui Briti valitsus oma kodanikesse. See tähendab seda, et ei varjata negatiivset infot ja informeeritakse kliente võimalikest riskidest Venemaale investeerimisel.
Pärast aprillimässu, näiteks, müüs suurärimees Sõõrumaa kõik oma osalused Venemaa firmades. Ja õigesti tegi. Kui suhted taas jäiseks muutuvad (ja seda need praegu ongi), võib Venemaa külmutada Eesti firmade arved Venemaal. Seda on varem juba tehtud. Tuleb arvestada, et Venemaa on kõigeks võimeline, alates laimust ja valest kuni sõjalise agressioonini. Inimene, eriti mittevenelane, kes püüab Venemaal äri teha, peab arvestama võimalusega, et kaotab kogu oma vara.
Hiievana kirjutas: "veelgi olulisem on eetiline aspekt: investeerides Venemaale, toetame kuritegelikku impeeriumi, kes ei arvesta rahvaste vabadusega ega inimõigustega. "
Kahtlemata on Venemaaga seotud suured riskid ja eks ta üks kurjuse impeerium ole. Aga kui osta mõnda vene aktsiat (järelturult)ja ta hiljem kasudega maha müüa, siis ma ausalt öeldes ei näe, kuidas ma sellega ebaeetiliselt käituks ja kuidagi Venemaad toetaks.
Isiklikus aktsiaportfellis on mul praegu 3 parimat positsiooni Vene aktsiad (rohkem mul neid, st Vene aktsiaid pole ka) ja need on ostetud mitte spekulandina vaid plaaniga hoida neid ikka vähemalt 3-5 aastat. Muidugi, ei saa välistada, et mingil põhjusel tuleb müüa varem ja olukorda jälgin seetõttu pidevalt.
Kahtlemata on Venemaaga seotud suured riskid ja eks ta üks kurjuse impeerium ole. Aga kui osta mõnda vene aktsiat (järelturult)ja ta hiljem kasudega maha müüa, siis ma ausalt öeldes ei näe, kuidas ma sellega ebaeetiliselt käituks ja kuidagi Venemaad toetaks.
Isiklikus aktsiaportfellis on mul praegu 3 parimat positsiooni Vene aktsiad (rohkem mul neid, st Vene aktsiaid pole ka) ja need on ostetud mitte spekulandina vaid plaaniga hoida neid ikka vähemalt 3-5 aastat. Muidugi, ei saa välistada, et mingil põhjusel tuleb müüa varem ja olukorda jälgin seetõttu pidevalt.
Hiievana :"Miskipärast see oluline teema kustutati!"......
Vajuta lingile "vanemad" paar korda ja leiad oma "Venemaa.."
Vajuta lingile "vanemad" paar korda ja leiad oma "Venemaa.."
Vaatasin venekeelseid uudiseid ja jäi meelde mõte, millele on raske vastu vaielda: Britid ei anna Venemaale välja endist Vene kodanikku Berezovskit ja venelased ei anna brittidele välja oma kodanikku Lugovoid.
Teistpidi võttes on selles keisis oluline, et Suurbritannias eksisteerib sõltumatu kohtusüsteem, kus Lugovoil oleks kindlalt tagatud õiglane kohtupidamine.
Venemaal aga sõltumatut kohtuvõimu ei eksisteeri, seega oleks ka kohsu Berezovski üle farss. Mitte, et ta oleks aus ja õilis mees - eks ta ole paras tõbras ja suli, aga protsess tema üle venemaal oleks poliitiline ja teada tulemusega.
Venemaal aga sõltumatut kohtuvõimu ei eksisteeri, seega oleks ka kohsu Berezovski üle farss. Mitte, et ta oleks aus ja õilis mees - eks ta ole paras tõbras ja suli, aga protsess tema üle venemaal oleks poliitiline ja teada tulemusega.
Suffiksi kommentaar illustreerib hästi Suurbritannia positsiooni diplomaatilist (NB! diplomaatilist, mitte tingimata loogilist või eetilist) nõrkust.
"Meie sulle sinu kurjategijat välja ei anna, sest sul pole sõltumatuid kohtuid, sina aga anna meie soovitud tegelane välja, sest meil on sõltumatu kohtusüsteem."
Sellistelt alustelt lähtuv diplomaatia välistab koostöö IGA riigiga ja Venemaa pole siin erandiks.
Hea tahte korral saaks võiks Berežovski, tšetseenide ja miks mitte ka Lugovoi osas teha mingi rahvusvahelise algatuse, a la Lockerbie süüalused, kelle üle mõisteti kohut hollandis šoti seaduste järgi. Aga head tahet praegu ühelgi osapoolel pole.
"Meie sulle sinu kurjategijat välja ei anna, sest sul pole sõltumatuid kohtuid, sina aga anna meie soovitud tegelane välja, sest meil on sõltumatu kohtusüsteem."
Sellistelt alustelt lähtuv diplomaatia välistab koostöö IGA riigiga ja Venemaa pole siin erandiks.
Hea tahte korral saaks võiks Berežovski, tšetseenide ja miks mitte ka Lugovoi osas teha mingi rahvusvahelise algatuse, a la Lockerbie süüalused, kelle üle mõisteti kohut hollandis šoti seaduste järgi. Aga head tahet praegu ühelgi osapoolel pole.
to MSM
praegu on unikaalne olukord tõepoolest. Külma sõja ajal oli lihtne, kui venelane kukkus Inglismaal sisse, siis vahetati ta mõne Briti agendiga välja. Nüüd aga on segane , kes kelle heaks töötab, kuigi kõik on venelased.
praegu on unikaalne olukord tõepoolest. Külma sõja ajal oli lihtne, kui venelane kukkus Inglismaal sisse, siis vahetati ta mõne Briti agendiga välja. Nüüd aga on segane , kes kelle heaks töötab, kuigi kõik on venelased.
Jüri Toomepuu: "Külma sõja peame võitma"
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=16430044
Toomepuu kirjutab pikalt ja põhjalikult Venemaa teemal.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=16430044
Toomepuu kirjutab pikalt ja põhjalikult Venemaa teemal.
Pärnu filmifestival näitas filmi Litvinenkost enne tema surma. Nüüd elab filmi autor, venelane, Euroopas ja kardab oma elu pärast. Ilmselt pole siiski FSB-l teda mõtet enam tappa, sest film on valmis ja seda näidatakse kogu Euroopas. Hea film oli. Litvinenko paljastas FSB kuritegusid, näiteks elumajade lõhkamine, mis oli ju Putinile ettekäändeks Tsetseenia sõja alustamiseks. Aus ja julge mees oli see Litvinenko.
Pärnus näidati ka 2-3 väga kurba filmi Tsetseeniast.
Pärnus näidati ka 2-3 väga kurba filmi Tsetseeniast.
to: lauris71
Ma ei tea, miks, aga Venemaaga ei saagi suhelda nagu iga teise riigiga, kuna nende meetodid on lihtsalt piisavalt erinevad. Vaevalt, et mõnes teises riigis väikesed führerile ustavad fashistid teiste riikide saadikuid ahistavad. Ma ei räägi meie omast, vaid eelkõige Suurbritannia suursaadikust, keda see ajudeta kahuriliha ahistas mõnda aega tagasi.
Kogu selle halva mängu juures on ka hea külg - meie ülemused/liitlased läänes saavad juba aru meie naabrist ning 5-10 aasta tagune roosade prillide aeg Euroopa jõukeskustes on selgelt läbi. Kui vaenlast mõista, siis saab temaga ka oluliselt efektiivsemalt võidelda. Venemaa diplomaatilise, luure- ja sepitsemisvõimekuse kroonilise alahindamise lõppemine läänes on juba üüratult suur võit meile.
Ma saan aru, et diplomaatilise poole pealt vaadates pole oluline, mis tõde, mis vale, aga aus kohtupidamine venemaal nii olulises riiklikus küsimuses nagu sm Jelenin seda on, ei ole lihtsalt võimalik. Britannias aga Lugovoi üle on. Süsteemide erinevus.
Side note: kui kellegil on kodus pööningul või kolikambris töökorras ajamasin, pange Gripp purki ja minge jagage seda Batu Khani ja Ivan III-ga. Võibolla näeksime me siiamaani võistlevaid rjurikute maju üksteisele sisse sõitmas ja maailm oleks vähe lahedam koht elamiseks.
Ma ei tea, miks, aga Venemaaga ei saagi suhelda nagu iga teise riigiga, kuna nende meetodid on lihtsalt piisavalt erinevad. Vaevalt, et mõnes teises riigis väikesed führerile ustavad fashistid teiste riikide saadikuid ahistavad. Ma ei räägi meie omast, vaid eelkõige Suurbritannia suursaadikust, keda see ajudeta kahuriliha ahistas mõnda aega tagasi.
Kogu selle halva mängu juures on ka hea külg - meie ülemused/liitlased läänes saavad juba aru meie naabrist ning 5-10 aasta tagune roosade prillide aeg Euroopa jõukeskustes on selgelt läbi. Kui vaenlast mõista, siis saab temaga ka oluliselt efektiivsemalt võidelda. Venemaa diplomaatilise, luure- ja sepitsemisvõimekuse kroonilise alahindamise lõppemine läänes on juba üüratult suur võit meile.
Ma saan aru, et diplomaatilise poole pealt vaadates pole oluline, mis tõde, mis vale, aga aus kohtupidamine venemaal nii olulises riiklikus küsimuses nagu sm Jelenin seda on, ei ole lihtsalt võimalik. Britannias aga Lugovoi üle on. Süsteemide erinevus.
Side note: kui kellegil on kodus pööningul või kolikambris töökorras ajamasin, pange Gripp purki ja minge jagage seda Batu Khani ja Ivan III-ga. Võibolla näeksime me siiamaani võistlevaid rjurikute maju üksteisele sisse sõitmas ja maailm oleks vähe lahedam koht elamiseks.
suffiks, Paul Reynolds BBC-st arvab näiteks, et Venemaa ei erine millegi poolest teistest riikidest:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6236952.stm
Btw, moderaatoritele - oleks kena, kui saaks selle foorumi vaba teema alla tõsta
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6236952.stm
Btw, moderaatoritele - oleks kena, kui saaks selle foorumi vaba teema alla tõsta
See Toomepuu on küll hea tüüp.... "kuna kapo ei leidnud kinnitust minu paranoiale, siis järelikult on kapo FSB poolt kontrollitav."
Mina küsiks kogu selle jutu peale et kui Putin või kes iganes tõsiselt Eestit vallutada tahaks, kas nad tõesti on nii mannetud et midagi korda saata ei suuda? Kogu Putini Baltikumi vastasus tuleneb ikkagi selgelt soovist sisepoliitikas oma populaarsust hoida. Selleks on vaja eelkõige konflikti pidevalt üleval hoida ja sellest piisab kah.
Ma ei väida muidugi et Venemaa poolt mitte kunagi tulevikus mingit ohtu pole... kust mujalt seda siis ikka oodata on... aga et hetkel on Venemaal ilged plaanid sõjaväega kohe sisse marssida, no see on küll paranoia.
Mina küsiks kogu selle jutu peale et kui Putin või kes iganes tõsiselt Eestit vallutada tahaks, kas nad tõesti on nii mannetud et midagi korda saata ei suuda? Kogu Putini Baltikumi vastasus tuleneb ikkagi selgelt soovist sisepoliitikas oma populaarsust hoida. Selleks on vaja eelkõige konflikti pidevalt üleval hoida ja sellest piisab kah.
Ma ei väida muidugi et Venemaa poolt mitte kunagi tulevikus mingit ohtu pole... kust mujalt seda siis ikka oodata on... aga et hetkel on Venemaal ilged plaanid sõjaväega kohe sisse marssida, no see on küll paranoia.
Lisaks, Toomepuu räägib koguaeg "okupantidest ja nende järeltulijatest".
Mina soovitaks sellistele inimestele viia selline määratlus üksikisiku tasemele. Tähendab, võtta mõni tuttav venelane, mõelda kas ta on okupant. Siis rääkida temaga et kindlaks teha kas tema isa oli okupant. Ja nii niikaua kuni lõpuks leiad mõne okupandi.
Reaalsuses leiad lihtsalt hulga inimesi kes tulid siia kuna siin oli parem elu, anti oma korter, kiideti veel takka ka et aitad isamaad. Kui väga-väga veab, leiad ehk mõne tõeliselt ajupestud vanamehe kel Stalini portree siiani seinal ja kes arvab et kõik maailma rahvad tuleks kapitalismi ikkest vabastada. A kui sellise leiate kuskilt, palun andke teada, mõni ajakirjanik oleks ilgelt sillas kui saaks loo teha siuksest.
Mina soovitaks sellistele inimestele viia selline määratlus üksikisiku tasemele. Tähendab, võtta mõni tuttav venelane, mõelda kas ta on okupant. Siis rääkida temaga et kindlaks teha kas tema isa oli okupant. Ja nii niikaua kuni lõpuks leiad mõne okupandi.
Reaalsuses leiad lihtsalt hulga inimesi kes tulid siia kuna siin oli parem elu, anti oma korter, kiideti veel takka ka et aitad isamaad. Kui väga-väga veab, leiad ehk mõne tõeliselt ajupestud vanamehe kel Stalini portree siiani seinal ja kes arvab et kõik maailma rahvad tuleks kapitalismi ikkest vabastada. A kui sellise leiate kuskilt, palun andke teada, mõni ajakirjanik oleks ilgelt sillas kui saaks loo teha siuksest.
Okupatsioon, annektsioon ja okupant on rahvusvahelistes konventsioonides reguleeritud nähtused, neid asju ei võeta laest. See ei sõltu üldse sellest, kellel on või ei ole stalini pilt seinal, ehk siis sellest millise meelsusega see isik on.
Ma usun, et niimoodi rahvusvahelistes lepetes defineerituna tähendab sõna "okupant" okupeerivat riiki, mitte tsiviilisikuid keda riigivõimud ümber on asustanud. Toomepuu ja üldse Eesti ajakirjandus kasutavad igal juhul seda sõna täiesti teises tähenduses kui rahvusvahelise lepped.
Oled ju nõus et Toomepuu jaoks ongi põhiline meelsus mis määrab kas inimene on okupant või mitte?
Mina, kritiseerides Toomepuu artiklit, rääkisin mõistagi okupandist Toomepuu tähenduses.
Oled ju nõus et Toomepuu jaoks ongi põhiline meelsus mis määrab kas inimene on okupant või mitte?
Mina, kritiseerides Toomepuu artiklit, rääkisin mõistagi okupandist Toomepuu tähenduses.
Santa, ka tsiviilisikute ümberasustamiste kohta on vajalikud klauslid olemas rahvusvahelistes konventsioonides. Ja see just toimus NSVL okupatsiooni ajal.
Tsiviilisikud peaks olema kolonistid, mitte okupandid.
Millega meie vastuluure tegeleb! Tuleb ruttu Našide hulka oma inimesi integreerida. Praegu tuleks võtluse teravik Eesti pealt Suurbritannia peale suunata. Mis amet peaks sellega tegelema?
Äkki meil veab ja lähebki nii. :-)
Äkki meil veab ja lähebki nii. :-)