Mulle pakuti viieks aastaks elektrihinna fikseerimist 16 sendiga. Kõik lühemad perioodid olid kallimad.
16 senti - 5 aastat, minu arust normaalne diil. Kui me elaks normaalses ühiskonnas või oleks võimalus, et me sinna tagasi suundume ( näiteks Eesti oli ju 15 aastat tagasi elektrit eksportiv maa ja müüs 2007.a. elektrit Nord Pooli 1500 GWh keskmise hinnaga 45 eurot MWh, Eesti eksportis riigist välja 28 % toodetud elektrist, see oli väga oluline tuluallikas), jah, siis oleks selline tulevik kallis.
Kuid nüüd on täiesti võimatu, et ükski valitsus Eestis suudaks sellele rohehullusele ja petubörsile pidurit tõmmata. Ei suuda ja ei tahagi. Isegi kui Ekre pääseks järgmisel aasta valimiste järel valitsusse ja nemad tahavad kangesti rohepesule piduri peale panna, kuid nad ikkagi ei suudaks, sest valitseda tuleb koalitsioonis ja seal teised parteid on Öiroopa rohefašismi ees nii lömitavad kui veel vähegi saab .
Nii et kui pakutakse 16 senti kWh 5 aastaks - ma rabaks kohe ära.
Endal seisab kah selle aasta lõpul uue lepingu tegemine ees, sest vana ja ülisoodsa hinnaga kindel 6,7 senti kWh ( praeguste tingimuste kohta ) lõpeb ära. Ma arvan, et 16-sendist hinda ma detsembris küll ei saa , rohkem väänavad mulle.
Kuid nüüd on täiesti võimatu, et ükski valitsus Eestis suudaks sellele rohehullusele ja petubörsile pidurit tõmmata. Ei suuda ja ei tahagi. Isegi kui Ekre pääseks järgmisel aasta valimiste järel valitsusse ja nemad tahavad kangesti rohepesule piduri peale panna, kuid nad ikkagi ei suudaks, sest valitseda tuleb koalitsioonis ja seal teised parteid on Öiroopa rohefašismi ees nii lömitavad kui veel vähegi saab .
Endal seisab kah selle aasta lõpul uue lepingu tegemine ees, sest vana ja ülisoodsa hinnaga kindel 6,7 senti kWh ( praeguste tingimuste kohta ) lõpeb ära. Ma arvan, et 16-sendist hinda ma detsembris küll ei saa , rohkem väänavad mulle.
Vaatasin just nende kvoodimüüjate lehte, sinna oli tekkinud selline tekst:
European carbon prices fell toward €80 a tonne, the lowest in three weeks, as the European Commission has plans to sell more carbon emission permits to fund the EU’s exit from Russian energy.
Narva katlad tundub et ka huugavad juba praegu, seega võibolla see elektrihind keskpikas perspektiivis nii kõrgeks ei jäägi. Samas Läti ja Leedu gaasijaamu ei pane enam keegi tööle.
European carbon prices fell toward €80 a tonne, the lowest in three weeks, as the European Commission has plans to sell more carbon emission permits to fund the EU’s exit from Russian energy.
Narva katlad tundub et ka huugavad juba praegu, seega võibolla see elektrihind keskpikas perspektiivis nii kõrgeks ei jäägi. Samas Läti ja Leedu gaasijaamu ei pane enam keegi tööle.
Mitte lähiajal aga 2-3 aasta perspektiivis jah. Hetkel väga suure tempoga arendatakse kogu piirkonnas elektritootmise võimekust. Ilmselt hinnakõikumised jäävad, kuid keskmine elektrihind on 3a pärast tänasest kindlasti madalam.
"invictus"
Mitte lähiajal aga 2-3 aasta perspektiivis jah. Hetkel väga suure tempoga arendatakse kogu piirkonnas elektritootmise võimekust. Ilmselt hinnakõikumised jäävad, kuid keskmine elektrihind on 3a pärast tänasest kindlasti madalam.
Tea kes need arendajad on kõik ja mida arendatakse? Tuult, päikest ainult? Taastuvenergia toetuste nisa otsa rippuma taas?
Fossiilkütustel põhinevat tootmist - ehk seda, mida tegelikult vaja oleks - ei arenda ilmselt keegi. Pole ju ka mingit mõtet, kui arendamise tulemusena hind langeb ja sind mõistagi ka trahvidega/maksudega karistatakse.
selle peale tahaks lausa kihla vedada, et ei ole 3.a pärast madalam ega isegi mitte samal tasemel ... kuid jällegi - ma ei mängi enam hasartmänge. Kihlvedudega on nagu alkoholismiga : kui kord taas alustad, siis enam pidama ei saa
Tuult ja päikest jah. Mis on probleem "taastuvenergia nisaga"? Meie tänasest energiamixist on taastuveneriga väiksem osa ja viimase aja hinnakõikumised ei ole mitte seetõttu, et tuul oleks ära kadunud või kallimaks läinud. Puhub endiselt tasuta.
PS! Nagu eelnevalt öeldud siis jah, hinnakõikumised on taastuvenergia puhul suuremad kuna tootmine ei ole juhitav, kuid keskmisena on elektrihinnad selgelt alla tulemas.
PS! Nagu eelnevalt öeldud siis jah, hinnakõikumised on taastuvenergia puhul suuremad kuna tootmine ei ole juhitav, kuid keskmisena on elektrihinnad selgelt alla tulemas.
Löögi alla satuvad hinna poolest kõik energialiigid, sest lisaks kallitele naftasaadustele ja kallile gaasile, pole Eesti elektrivõrgus võimekust lülitada võrku massiliselt mikrotootjaid (rõhuvalt enamasti päikesepaneelid) ning sellise võimekuse saavutamine võtab aastaid ja läheb maksma meeletu rahasumma. Ning mul pole alust arvata, et ühtses elektrivõrgus olevatel Lätil ja Leedul on olukord parem. Ja suuremad meretuulepargid, mis võivad kunagi tulla, on alles kaugem unistus.
Seega, isegi kui keegi imekombel ja kibekähku ehitab valmis võimsa pump-hüdroeelektrijaama (mida võib vaadata nagu akut), siis nulli-lähedase-hinnaga elektrit pole ikkagi kusagilt võtta, mida läheb vaja iga päev selle hüdroelektrijaama "täis laadimiseks". Seega saame loota ainult fossiilse energia põletamisele, siin Baltikumis ning Soome ning Rootsi merealustele kaablitele. Poolast vaevalt odavat elektrit tulema hakkab.
Seega, isegi kui keegi imekombel ja kibekähku ehitab valmis võimsa pump-hüdroeelektrijaama (mida võib vaadata nagu akut), siis nulli-lähedase-hinnaga elektrit pole ikkagi kusagilt võtta, mida läheb vaja iga päev selle hüdroelektrijaama "täis laadimiseks". Seega saame loota ainult fossiilse energia põletamisele, siin Baltikumis ning Soome ning Rootsi merealustele kaablitele. Poolast vaevalt odavat elektrit tulema hakkab.
see on küll tohutu illusioon, et tuuleenergia oleks kuidagi soodsam või odavam kui fossiil. Ei ole.
Kui oleks, poleks mingeid taastuvenergia tasusid üldse vaja, need tasuks ise ära .Ja poleks vaja ka CO2 trahve. Ja poleks olnud vaja ka toetusi maksta tuulikute püstitamise eest. Nüüd tundub, et see buum hakkab pisitasa vaibuma.
Tulbisibulate buum ei kestnud kah igavesti
Kui oleks, poleks mingeid taastuvenergia tasusid üldse vaja, need tasuks ise ära .Ja poleks vaja ka CO2 trahve. Ja poleks olnud vaja ka toetusi maksta tuulikute püstitamise eest. Nüüd tundub, et see buum hakkab pisitasa vaibuma.
Tulbisibulate buum ei kestnud kah igavesti
Stagna, kas sa oled muidu ka kursis tänaste taastuvenergia toetustega või lahmid mingi 2012 artikli pinnalt? Paari ajaloolise erandiga uued projektid enam senist taastuvenergia toetust ei saa. Aeg-ajalt korraldab Elering vähempakkumisi taastuvenergia tootmisvõimsuste rajamiseks, kuid need on väga madalate toetusmääradega (hetkel toimuva vähempakkumise puhul: Toetuse ülemmääraks on 20 €/MWh ning tootja saadav tulu koos toetusega ei tohi ületada Eesti hinnapiirkonnas elektrituru päev-ette börsil üheski tunnis 45 eurot). Seetõttu paljuski arendatakse täna taastuvenergiat ilma toetusteta.
Samas, isegi kui me võtaks aluseks selle paari aasta taguse seisu, kus elekter maksis ca 40 eurot/MWh ja toetus oli ca 50 eurot/MWh (mida maksti 12a, mitte lõputult), siis see kokku annab suurusjärgu 90 eurot/MWh. Selle hinna juures oli tuulikute tasuvus selline, et oli meeletu surve Eestisse uusi tuuleparke arendada. Seda ei tehtud vaid seetõttu, et Kaitseministeerium seda ei lubanud. See probleem laheneb 2024-25. Samal ajal on tehnoloogia oluliselt arenenud ja tasuvuspiir tuulikute puhul alla tulnud.
Sellest vaatest ei näe ma eriti võimalusi, kus tänased 150-200 eurot/MWh saaksid pikaajaliselt (üle 3 aasta) kestma jääda.
Samas, isegi kui me võtaks aluseks selle paari aasta taguse seisu, kus elekter maksis ca 40 eurot/MWh ja toetus oli ca 50 eurot/MWh (mida maksti 12a, mitte lõputult), siis see kokku annab suurusjärgu 90 eurot/MWh. Selle hinna juures oli tuulikute tasuvus selline, et oli meeletu surve Eestisse uusi tuuleparke arendada. Seda ei tehtud vaid seetõttu, et Kaitseministeerium seda ei lubanud. See probleem laheneb 2024-25. Samal ajal on tehnoloogia oluliselt arenenud ja tasuvuspiir tuulikute puhul alla tulnud.
Sellest vaatest ei näe ma eriti võimalusi, kus tänased 150-200 eurot/MWh saaksid pikaajaliselt (üle 3 aasta) kestma jääda.
BTC kukub odavaks ja siis hakatakse BTCst uuesti elektrit tagasi tegema :)
"invictus"
Ma siiski ei soovitaks kellegil kindlas kõneviisis rääkida asjadest mis 100% sõltuvad boliitikute suvast:D
Poliitikud on kavalamaks läinud.
Nüüd võetakse tuuleenergia tegeliku omahinna katteks raha teiste nimede all.
Kui majandust hakatakse üles ehitama religioonile (näiteks tuuleenergia religioonile, mille preestrinnaks Eesti PM on, vaadates tema CV-d), siis me saame millegi, mis pole majandus, vaid sõltumine inimeste kannatuse proovilepanekust.
Ainuke jätkusuutlik lahendus, mis ei kuuluks osaliselt ulmevalda, on Eestis klassikaline tuumaenergia.
Nüüd võetakse tuuleenergia tegeliku omahinna katteks raha teiste nimede all.
Kui majandust hakatakse üles ehitama religioonile (näiteks tuuleenergia religioonile, mille preestrinnaks Eesti PM on, vaadates tema CV-d), siis me saame millegi, mis pole majandus, vaid sõltumine inimeste kannatuse proovilepanekust.
Ainuke jätkusuutlik lahendus, mis ei kuuluks osaliselt ulmevalda, on Eestis klassikaline tuumaenergia.
minu teada, need , kes on juba liitunud, saavad toetusi edasi. Seega neile on loodud soodustingimused
Jah, ma olen kuulnud, et nüüd uutele tulijatele neid enam nii lahkesti ei jagata. Inimestel näiteks on paneelide paigaldamise buum, kuid võrku lülitamisega on probleeme, uusi tuuleparkle pole tehtud juba mitu aastat jne.
Kuid see kõik ei ennusta kuidagi elektri hinna langust, pigem vastupidi. Kui Eesti ranna ja merealad oleks kaetud tuulikutega nii nagu Taanis või päiksepaneelidega nagu Californias,või koguni mõlemat, võiks olla optimistlikum.
Nüüd, kus tootmisvõimsused ei suurene märgatavalt, samas gaasijaamasid Balti riikides pannakse kinni, Soome Venemaalt elektrit ei osta ja käib ka tohutu kampaania suure osa transpordist ja hoonete kütmisest viia üle elektrile ( sest diiselkütus, kütteõli ja isegi hakkepuit on ju saatanast, samuti gaas ), ei oska küll konstrueerida loogikat, mille kohaselt elekter odavamaks läheks
Miks ta peaks minema ?
Mis on üldse odavamaks läinud .. no ütleme... viimase 20 aasta jooksul ?
Peksa saada võid odavalt, lausa ilma tasuta öises linnas päti käest, kõik muu on kallim .
Elekter odavneks siis kui fossiil tuleks tagasi big time !
Kuid ta ei tule, tal ei lasta tulla .
Need poliitilised jõud Öiroopas, kes on raevukalt fossiilenergiat keelamas, on liiga võimsad, et terve mõistuse hääl neid suudaks taltsutada
Jah, ma olen kuulnud, et nüüd uutele tulijatele neid enam nii lahkesti ei jagata. Inimestel näiteks on paneelide paigaldamise buum, kuid võrku lülitamisega on probleeme, uusi tuuleparkle pole tehtud juba mitu aastat jne.
Kuid see kõik ei ennusta kuidagi elektri hinna langust, pigem vastupidi. Kui Eesti ranna ja merealad oleks kaetud tuulikutega nii nagu Taanis või päiksepaneelidega nagu Californias,või koguni mõlemat, võiks olla optimistlikum.
Nüüd, kus tootmisvõimsused ei suurene märgatavalt, samas gaasijaamasid Balti riikides pannakse kinni, Soome Venemaalt elektrit ei osta ja käib ka tohutu kampaania suure osa transpordist ja hoonete kütmisest viia üle elektrile ( sest diiselkütus, kütteõli ja isegi hakkepuit on ju saatanast, samuti gaas ), ei oska küll konstrueerida loogikat, mille kohaselt elekter odavamaks läheks
Miks ta peaks minema ?
Mis on üldse odavamaks läinud .. no ütleme... viimase 20 aasta jooksul ?
Peksa saada võid odavalt, lausa ilma tasuta öises linnas päti käest, kõik muu on kallim .
Elekter odavneks siis kui fossiil tuleks tagasi big time !
Kuid ta ei tule, tal ei lasta tulla .
Need poliitilised jõud Öiroopas, kes on raevukalt fossiilenergiat keelamas, on liiga võimsad, et terve mõistuse hääl neid suudaks taltsutada
Taaskord, juba perioodil 2012-2018 oli tuuleenergia koos toetusega pakutava hinnataseme juures 90 eurot/MWh vägagi konkurentsivõimeline. Täna on see tase pigem kuskil 60-80 eurot/MWh kandis, kus tuuleenergia on ilma toetusteta konkurentsis. See tähendab, et igasugused sellest kõrgemad hinnad on turutõrge, mille antud hetkel on tekitanud riik ise - pea 10a ei ole lubatud tuulikuid ehitada, kuna segavat radarit. Nüüd lõpuks saadi aru, et uus radar tuleb soodsam. Suures pildis aga ei ole nii, et tuuleenergia oleks turutõrge, mis kotib fosiilenergiat vaid mõlemal on omad takistused, miks seda ei ole ehitatud ja mõlemal juhul on need takistused tekitanud riik.
Vanad tuulikud saavad toetuseid edasi aga nagu öeldud, siis toetuse periood on 12 aastat. Seega paljudel saab see periood peagi läbi. Soodustingimused jah aga see midagi ei muuda, nende muutuvkulu MW kohta on nagunii nullilähedane (st nad konkureerivad muutuvkulu pinnalt muud tootmisviisid turult välja sõltumata toetuse olemasolust).
Kokkuvõttes, kui riik suudab tekitada olukorra, kus ka 3-5a perspektiivis lihtsalt ei lubata tuult arendada, võivad hinnad igasugu asju teha aga kui püsib tänane olukord ja keegi midagi rohkem ei näpi, siis ma ei näe, kuidas kolme aasta pärast ja sealt edasi saaks elektrihind olla keskmisena tänasest kõrgem.
Vanad tuulikud saavad toetuseid edasi aga nagu öeldud, siis toetuse periood on 12 aastat. Seega paljudel saab see periood peagi läbi. Soodustingimused jah aga see midagi ei muuda, nende muutuvkulu MW kohta on nagunii nullilähedane (st nad konkureerivad muutuvkulu pinnalt muud tootmisviisid turult välja sõltumata toetuse olemasolust).
Kokkuvõttes, kui riik suudab tekitada olukorra, kus ka 3-5a perspektiivis lihtsalt ei lubata tuult arendada, võivad hinnad igasugu asju teha aga kui püsib tänane olukord ja keegi midagi rohkem ei näpi, siis ma ei näe, kuidas kolme aasta pärast ja sealt edasi saaks elektrihind olla keskmisena tänasest kõrgem.
invictus, vaatasin oma elektriarvet, kolmandik Elektrilevi arvest on taastuvenergia toetus ja aktsiis ja 2/3 vörgutasu ehk maksin 60 eurot roheenergia toetust kuu jooksul, märtsis lausa 75 eurot.
Ja mismoodi see 90 eur/MWH konkurentsivõimeline oli kui mul näiteks oli eelmise aasta lõpuni fix hind alla 60 eur/MWH?
Ja mismoodi see 90 eur/MWH konkurentsivõimeline oli kui mul näiteks oli eelmise aasta lõpuni fix hind alla 60 eur/MWH?
Taastuvenergiatoetus ei ole sama asi, mis aktsiis ja võrgutasu. Fakt on see, et taastuvenergiatoetus oli vanasti 53,7 eurot/MWh. See, kuidas kujuneb tarbijate poolt makstav tasu on hoopis omaette ooper. Samas potis tuulikutega on sul koos ka Eesti Energiale makstav toetus selle eest, et puitu ahju aetakse ja muudele koostootmisjaamadele makstavad summad.
Kui loed mu postitust, siis ma ei öelnud, et 90 eurot/MWh on konkurentsivõimeline, vaid et taastuvenergia oli juba aastaid tagasi konkurentsivõimeline sellise turuhinna juures. Täna oluliselt madalam turuhinna juures.
Kui loed mu postitust, siis ma ei öelnud, et 90 eurot/MWh on konkurentsivõimeline, vaid et taastuvenergia oli juba aastaid tagasi konkurentsivõimeline sellise turuhinna juures. Täna oluliselt madalam turuhinna juures.
Hetkeseis on selline:
Taastuvenergia tasu suurus 2022. aastal
Taastuvenergia tasu: 1,13 senti/kWh
Käibemaks: 20%
Tasu koos käibemaksuga: 1,36 senti/kWh
Taastuvenergia toetuse summa jaguneb järgmiselt: 29 protsenti kulub tuulikute toetamiseks, 44 protsenti biomassist ja biogaasist toodetud elektrienergia toetamiseks, 27 protsenti päikeseenergiast ja ülejäänu hüdroenergiast toodetud elektrienergia toetusteks.
Seega tuulikutele läheb su arvel olevast taastuvenergiatasust veerand.
Taastuvenergia tasu suurus 2022. aastal
Taastuvenergia tasu: 1,13 senti/kWh
Käibemaks: 20%
Tasu koos käibemaksuga: 1,36 senti/kWh
Taastuvenergia toetuse summa jaguneb järgmiselt: 29 protsenti kulub tuulikute toetamiseks, 44 protsenti biomassist ja biogaasist toodetud elektrienergia toetamiseks, 27 protsenti päikeseenergiast ja ülejäänu hüdroenergiast toodetud elektrienergia toetusteks.
Seega tuulikutele läheb su arvel olevast taastuvenergiatasust veerand.
"invictus"
Tuuleenergia tootmisvõimsuste lisandumine ei ole hinna mõttes mingi lahendus, kui meie elektrituru korraldus samaks jääb. Tootjad on loomulikult huvitatud. Elekter ei ole meil kallis mitte tuuleenergia vähesuse tõttu, vaid kuna meie lõunanaabrid ei tooda piisavalt. Ja kuna Vene gaas langeb ära, siis pole neil ka (juhitava) tootmise suurendamist loota. Meie siin suudame toota elektrit rohkem, kui meil vaja läheb.
"stagna"
16 senti - 5 aastat, minu arust normaalne diil. Kui me elaks normaalses ühiskonnas või oleks võimalus, et me sinna tagasi suundume ( näiteks Eesti oli ju 15 aastat tagasi elektrit eksportiv maa ja müüs 2007.a. elektrit Nord Pooli 1500 GWh keskmise hinnaga 45 eurot MWh, Eesti eksportis riigist välja 28 % toodetud elektrist, see oli väga oluline tuluallikas), jah, siis oleks selline tulevik kallis.
Huvitav mõttekäik. Ei ole otseselt millegile vastu vaielda, hetkel olengi kahevahel kas fikseerida 16 sendiga ära või ei. Enda mõttekäik on järgnev - jah, selle aasta talv tuleb ränk, aga kuna valimised tulekul, siis 99% tõenäosusega tuleb mingi kompensatsioon. Tahame me seda või ei. Mis leevendab eraisikule lööki. Teiseks, ma usun, et 2-3 aastaga suudetakse piisavalt võimsusi tekitada ehk siis on olukord kergem juba. Seepärast pakutakse 2 aastaks sellise hinnaga, võtaks. Kolmandaks, mul on suhteliselt nutisüsteem - maaküte + themo andur, kus ma saan panna ülempiiri (nt seesama 16 senti) ja ta kütab odava elektriga ette. Kui terve päev ja öö on üle 16 sendi, siis on raske, aga ma saan suhteliselt hästi seda reguleerida. Kivimaja peab soojust ka.
Kokkuvõtlikult, 16 senti oleks stabiilne, aga usun, et 2-3 aasta pärast on olukord parem + kompensatsioon, mis see talv tuleb + enda nutisüsteem hoiab hindu all. My 2 cents.