Ukraina

marco on X: “@AMK_Mapping_ https://t.co/jLklRRSU45” / X

1 Like

Ukrist ka häid uudiseid, kuidas oma rahva iseolemise eest seisma peab:

Riiklik korruptsioonivastane büroo (NABU) korraldas 10. novembril läbiotsimisi Kiievis, sealhulgas Minditšiga seotud kinnistutel. Uurimise keskmes on väidetav riikliku tuumaenergiaettevõtte Energoatom altkäemaksusüsteem: ametnikud ja ärimehed olevat nõudnud alltöövõtjatelt 10–15% vahendustasu iga lepingu pealt.

Minditš, kes on Zelenskõi pikaajaline sõber ja endine äripartner produktsioonifirmas Kvartal 95, on viimastel aastatel oma mõjuvõimu märkimisväärselt kasvatanud. Ta on seotud paljude ärisektoritega alates meediast ja pangandusest kuni energiasektori, teemandikaubanduse ja droonitootmiseni. Tema nime mainitakse ka uurimistes, mis puudutavad väidetavalt 48 miljoni dollari suurust omastamist Odessa väetisetehases ja 16 miljoni dollari suurust pettust Harkivi energiakompaniis.

Minditši mõju on olnud tuntav ka poliitikas: NABU andmetel on ta soovitanud Zelenskõile kõrgetele ametikohtadele inimesi, sealhulgas endist asepeaministrit Oleksi Tšernõšovit , endist energiaministrit Haluštšenkot ja praegust põllumajandusministri kohusetäitjat Vitali Kovali . Väidetavalt on osa neist saanud kasu Minditši toetusest ja sidemetest.

Nüüd teame, miks NABU hoobasid taheti piirata ja neid vaigustada.

Kannatab viimaks ikka lihtne ukrainlane. Liigne korrupts. viitab, et riigist kui institutsioonist ega selle edumeelsest arendamisest ei huvituta. Vaid isiklikud patsaanlikud kasueesmärgid.

Sama laga, mis ukrainas, sama laga mentaliteet siinsetes.

3 Likes

Pokrovskist tuleb küll halba haisu. Mingi video otsa koperdasin eile , kus venelased valgusid Mad Maxi stiilis tehnikaga korratu vooluna linna. Piimjas udu ja vaikus.
Varsematest mälupiltidest kaardist tundub tekkivat korralik kott ukrainlaste kahjuks.

Video ise on siin. Õnneks on elavjõu kvaliteet vastavuses tehnika kvaliteediga.

Skeemiga seotud on nii pikaaegne Zelenskõi valitsuse energeetikaminister Herman Haluštšenko kui ka praegune energeetikaminister Svitlana Grintšuk.

Haluštšenko on olnud üks Euroopa Liidu peamisi liitlasi, mis puudutab Ukraina energiasüsteemi kaitsmist ja taastamist. Praegu oli ta justiitsminister.

• Justiitsminiser üks võtmeisikuid korruptsioonis!
  • Zelenski ei suuda enam oma sõpru kaitsta. Kui Jermak kinni pannakse, siis ma ostan ühe kalli šampuse. Aga sellega läheb veel vist veidi aega.

Minditš põgenes välismaale vahetult enne läbiotsimist. Helistada Zelenski vist ikka jõudis.

Kuidagi vaikseks siin jäädud. Suur skandaal käimas, Zelenski ja teiste riigivaraste fännid vait kui kuldid rukkis. Hakkate lõpuks aru saama, et mul on algusest peale õigus olnud?

Siit siis ka Eesti pressist kinnitus mu eilse õhtu viimasele postitusele:
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120416707/sojapaevik-1358-paev-kes-lekitas-zelenskoi-lahedane-sober-sai-enne-korruptsioonikahtluse-kaeraudu-riigist-minema

diskuteerid iseendaga? SIin on olnud peale sinu, enamuses Ukraina fännid, mitte Zelenski, aha ta on juhuslikult rahva poolt valitud president. Sama hästi võib ju õelda, et Putini fönn Vanaema taas sõna võtmas, vahepeal oli vait nagu kult rukkis? See, et Ukrainas on korruptsioon, tuli vist sulle üllatusena, teised tevad seda, aga mis variandid on, alistuda Venemaale? Riik toimib, muidu ju ei oleks seda skandaali? Või reetur ja diktaator Zelenski lasi sellel sündida miskipärast? Eks Putin räägi ju sama nagu sina, et Zelenski ei ole legitiimne jne, kuni uut juthi pole valitud, siis eriti valikuid pole.
PS EL surve rahade kasutamise kontrolli üle on hädavajalik, imelik, et see on nii vähe toiminud, lõpuks ometi mingid tulemused.

10 Likes

Miski sihuke pilt.

Mina olen Ukraina fänn ja olen paljastanud Zelenski ja Jermaki tegusid. Mõistrnud hukka riigivargaid ja kurjategijaid. Minu vastased on mind rünnanud ja neid kaitsnud ja ei ole neis niigi palju mehelikkust, et oma viga tunnistada.

1 Like

Piirsalu on ennegi julgenud tõtt rääkida, nüüd teeb seda taas. Kopeerin pikema tsitaadi: Kas president teadis?

Ukraina ühe tuntuima korruptsioonivastase MTÜ ANTAC juhi Vitali Šabunini hinnangul on Minditš üks võtmeisikutest tipptasemel skeemides, mis tema väitel ei saanud toimuda ilma presidendi lähiringi teadmata. «Me kipume pidama Minditšit presidendi lähiringkonna «rahakotiks». Ma sõnastan pehmelt, et mitte öelda «president», vaid «presidendi lähiringkond»,» lausus Šabunin.

Aktiivselt korruptsioonivastase teemaga tegelev Ukraina parlamendi liige Jaroslav Zeležnjak (opositsioonifraktsioon Holos) ütles New Voice’ile, et Minditšit peetakse Zelenskõi lähikonna mitteametlikuks ülevaatajaks energeetikas, panganduses ja põllumajanduses. «Eelkõige korruptsiooni kontekstis,» lisas ta.

Ukraina meedias on Timur Minditšit korruptsiooniskeemidega seostatud juba mitu kuud. Neist kuulsaimas loos seostati Minditšit Ukraina ühe suurima droonitootjaga FirePoint, mis kindlustas lühikese ajaga meedia hinnangul seni tundmatu firma kohta kahtlaselt suure osa Ukraina kaitseministeeriumi droonitellimustest.

Juunis esitas NABU kahtlustuse korruptsioonikuriteos asepeaminister Oleksi Tšernõševile, keda peetakse samuti president Zelenskõile ja tema perele lähedaseks isikuks. Ehituse vallas toime pandud korruptsioonikuriteos kahtlustatav Tšernõšev käis ainsa ministrina presidendi sünnipäevadel ja tema tütre ristiema on Ukraina esileedi Olena Zelenska. Sel hetkel oli Tšernõšev kolmas minister valitsuses, keda NABU kahtlustas korruptsioonis. Tšernošev on siiani ametis.

Asepeaminister Tšernõševile kahtlustuse esitamisega samal ajal otsis NABU läbi Zelenskõi kantselei juhi, Ukraina mõjukaimaks riigiametnikuks peetava Andri Jermaki endise asetäitja Rostislav Šurma kodu Saksamaal Münchenis. Veel kuu varem vahistas NABU Jermaki teise endise asetäitja Andri Smirnovi, keda süüdistatakse ebaseaduslikus rikastumises ja 100 000 dollari suuruse altkäemaksu võtmises.

Varsti pärast neid juhtumeid ilmus president Zelenskõi allkirjaga seaduseelnõu, mis oleks märkimisväärselt kärpinud NABU ja korruptsioonivastase eriprokuratuuri (SAP) sõltumatust ja õigusi. Sellele järgnesid kõige suuremad ühiskondlikud protestid sõja ajal üle Ukraina, samuti olid avalikult seadusemuudatuste vastu Ukraina liitlaste suursaadikud Kiievis. Pärast proteste loobus Zelenskõi NABU ja SAPi sõltumatuse piiramise eelnõudest.
https://maailm.postimees.ee/8359859/suurim-sojaaegne-korruptsioonijuhtum-maarib-zelenskoi-mainet

1 Like

Mina olen kogu aeg rünnanud Zelenskit ja Jermakki, Rahva teenrite bandet, mitte kordagi Ukrainat, Zalužnõid, Budanovit. pahuriku sugused mälupuudega isikud võivad eestpoolt lugeda. Igaüks, kes oleks viitsinud aega kulutada, oleks jõudnud samasugustele järeldustele. Selle asemel kuulasite suvalisi muinasjutuvestjaid ja ei tahtnud midagi tõest teada. Niipalju mehisust võiks olla, et oma viga tunnistada, selle asemel et pahuriku näol lausvalet pritsida.

1 Like

Too palun too välja siin foorumis üks post, kust keegi on riigivargaid kaitsnud? Pole mõtet valetada ja end narriks teha. Sinult on siis kümneid kordi küsitud, et millised on valikuvariandid, kas toetada Zelenskit või mis varianid veel on? Sinu jutt on olnud, et Zelenski on reetur ja riigi maha müünud ja ta ei sobi, seega jääb üle Putini reziimile alistumine? Sa võiks ükskord aru saada, et Ukraina toetamine ei ole riigivaraste toetamine, muuseas su enda kambajõmm reform ja E200st varastasid suure hulga abirahast, selle koha pealt sa muidugi oled vait nagu kult rukkis. Ei saaks relvahagetel EL raha pihta panna kui omad joped EL ei aitaks.
Veelkord, kõik on koguaeg tunnistanud, et Ukrainal on probleeme korruptsiooniga, sina üritad nüüd sellest mingit uudist teha, mida kõik on koguaeg teadnud ja tunnistanud. Häbi ei ole endal kõigile selgeid asju enda avastusteks lugeda ja siis teisi veel rünnata.
PS ootame ikka sinu vastust, kes peaks Ukrainat juhtima? Ega 2a jooksul pole seda vastust saanud ja hoolimata reeturitest riigijuhtidest pole Ukraina ikka Venelaale alistanud, krdi kehvalt reedavad need juhid.
Just seda PS küsimust olen ma viimased aastad sinult küsinud, vaata järgi kui ei usu, muu on sinu luulu.

6 Likes

Poola eksminister Piotr Kulpa nimetab seda skandaali “Anchorage 2.0”, pidades silmas punase vaiba lahtirullimist sõjakurjategija ette. Kremlile teeb tõsist muret Ukraina sõjatööstuse areng, FirePoint ning Flamingo on pool Venemaad maha põletanud ja viimases hädas pöörduti Donaldi poole, et USA leiaks mingeid korruptsioonisidemeid. Välja on kaevatud keegi Minditš, mis peaks olema kindlaks asitõendiks Jermaki korruptsiooni kohta. Slaavi nimed ongi keerulised ja kui Ivanov varastab, siis peaks varastama ka Sidorov. Kusjuures tavaliselt nii ongi. Aga Donaldil läks vahepeal kiireks, demokraadid kaevasid välja portsu Epsteini e-maile ja hetkel istub kogu juhtkond “situation room’i” kindlate seinte vahel.

3 Likes

Me kõik teame , et Ukrainas on korruptsioon, oli rahu ajal ja segasel sõja ajal kindlasti suurem. Ma annetan ikkagi Ukraina sõjaliseks toetuses, sest ma väga soovin venemaa kaotust. Sinu postitused jätavad tihti mulje, nagu tuleks Ukraina toetamine lõpetada, sest et bla-bla. Ma ei jäta ju elu elamata, sest valitsus… See, et ma ei viitsi kogu aeg kiunuda, ei tähenda, et ma eitaks.

5 Likes

Arusaamatu , mida vanaema õitseb? Kuna avalikuks tuleb ka Zelenski sõbra skandaal, siis pigem näitab ju Zelenski erapooletust? Vastasel korral oleks kogu lugu kalevi alla läinud? Ei?
Huvitav loogika ikka nende putini trollidel

4 Likes

Muidugi vanaemade meelest oleks ideaalne Eesti kord , kus reffide korruptsiooniteod sumbuvad iseenesest “oportuniteedi” , avaliku huvi puuduse tõttu. Tundub, et me oleme korruptsioonitasemes pigem Ukrainast ees. Meil oleks Minditshi skandaali analoog ju avaliku huvi puuduse tõttu lõpetatud ja Lehtme näitel poleks pidanud ka pappi riigikassasse tagasi maksma.

6 Likes

Pole küll Ukraina teema aga kas mõni näide ka sellest, et reformierakonnaga seotud korruptsiooniasjad oportuniteediga lõppeks? Ainus viimase aja teema, mis mul pähe torkab on Kalle Laaneti kaasus ja tema on kohtu all.

Nagu ikka, kui sul on andmeid korruptsioonikuritegude kohta, siis ma loodan, et sa esitad vastava kuriteoteate.

Laanet on vana savisaarlane kellest oli vaja lahti saada.

Laanet on kuulunud Reformierakonda 11 aastat ja oli viimati Kaja Kallase valitsuses lausa minister. Kellel temast lahti oli vaja saada?