Alo, kas vastab tõele, et Eesti ettevõtetelt saadud dividende EI PEA eraisk deklaratsiooni üldse märkima? Mäletan, et vanasti tuli seda informatiivsetel eesmärkidel siiski teda.
Vabandus, et vastan Alo eest.
Jah, ei pea. Ettevõtted informeerivad ise maksuametit !
Jah, ei pea. Ettevõtted informeerivad ise maksuametit !
Miks peaks tellerid oskama sinu eest deklarit täita??? Mis üldse panka puutub sinu deklar?
Pank edastab Väärtpaberite Keskregistrile aktsiatehingute kohta ühed andmed aga mulle näitab teisi andmeid. Vahe on ikka väga suur. Ühtsus võiks olla. Mina täidan ju deklari andmete alusel, mis pank mulle annab aga kui pank edastab Keskregistrile teised andmed ja viimane edastab need veel maksuametile siis lõpuks ju andmed ei kattu. Probleem on võõrandatud koguste suhtarvudes. Olen kindel, et üldarv on sama aga suhtarv (maakleri aktsiajaotus) on väga erinevad. Samas ei olnud maksuametil mitte mingeid andmeid minu LHV- s tehtud optsioonitehingutest. Need pidin copy - paste ükshaaval deklarisse kandma. Nimelt mul on saada tagasi tulumaksu. Aga 5 tööpäeva jooksul ma seda ei saa. Saan heal juhul alles 1 oktoober 2009. Enda 2007a. tehingute eest juurdemaksmisele kuuluva summa maksin maksuametile juba 5 märts 2008a. ära!!! Vot nii kiire mees olin, kuidki oleksin võinud ka viivitada 1 oktoobrini. Öeldakse, et ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. Olin kiire maksumaksja aga minuga nüüd jobutatakse. See ei ole õiglane.
network
Sul on need asjad veidi sassis, pank ei esita EVK-le andmeid, EVK saab need andmed ise otse Tallinna Börsilt (EVK ja Tallinna Börs on muuhulgas mõlemad NasdaqOMX grupi ettevõtted ehk info liigub maja sees) ja iga börsitehing vastab 1 kandele EVKs ning samuti 1 tehingule Maksuameti infos.
Mis asi on võõrandatud koguse suhtarv?
Sul on need asjad veidi sassis, pank ei esita EVK-le andmeid, EVK saab need andmed ise otse Tallinna Börsilt (EVK ja Tallinna Börs on muuhulgas mõlemad NasdaqOMX grupi ettevõtted ehk info liigub maja sees) ja iga börsitehing vastab 1 kandele EVKs ning samuti 1 tehingule Maksuameti infos.
Mis asi on võõrandatud koguse suhtarv?
No ma ei oska sulle Henno seda teisiti seletada. Suhtarvuna püüdsin seletada maakleri jaotatud aktsiapakki. Kui mina müün limiithinnaga nt. 1000 aktsiat hinnaga nt. 0,7 euri. Swed näitab ka mulle 1000 aktsiat hinnaga 0,7 euri siis maksuameti eeltäidetud deklaris on see aktsiapakk jaotatud 3 ossa. Nt. 335 tk, 298 tk ja 367 tk. Vot neid koguseid ma nimetan suhtarvuks. Liida need kõik kokku ja on ikka 1000 tk-d. Seega üldarv klapib. Ja need kogused on müüdud kõik tõesti hinnaga 0,7 euri. Mina aga ei ole ju neid koguseid sellisena müünud. Nüüd deklaratsioonis esitasin andmed nii nagu Swed mulle neid näitab 1000 tk ja hind 0,7 euri. Selleks pidin maksuametis need 3 ossa löödud tehingud ära kustutama ja sisestama sinna 1000 tk ja hind 0,7 euri. Saate minust aru? Ja nüüd ei suuda maksuamet sellest aru saada. Mida ma nüüd tegema pean????
network
mina tegin täpselt sama moodi, kustutasin samal hinnatasemel mitmesse ossa löödud tehingud ja deklareerisin 1 reaga - Maksuamet sai kõigest aru ja tagastas raha isegi kiiremini kui 5 tööpäeva jooksul, Sa oled kusagil mujal mingi vea teinud
mina tegin täpselt sama moodi, kustutasin samal hinnatasemel mitmesse ossa löödud tehingud ja deklareerisin 1 reaga - Maksuamet sai kõigest aru ja tagastas raha isegi kiiremini kui 5 tööpäeva jooksul, Sa oled kusagil mujal mingi vea teinud
Mul oli 2007. aastal sama mure. Lahendus on lihtne. Ära näita vähem tehinguid, kui MTA sulle esitab.
Selge see, et lihtne ja loogiline oleks ühe tehinguna deklareerida aga tundub, et mingi kotermann selles MTA süsteemis on.
Kui sa oled müünud ühe tehinguna ja maakler on jaganud selle mitmeks, siis deklareeri see nii. Vähemalt minul lahenes see probleem nii.
Selge see, et lihtne ja loogiline oleks ühe tehinguna deklareerida aga tundub, et mingi kotermann selles MTA süsteemis on.
Kui sa oled müünud ühe tehinguna ja maakler on jaganud selle mitmeks, siis deklareeri see nii. Vähemalt minul lahenes see probleem nii.
network,
..."Teie poolt deklareeritud andmed väärtpaberite võõrandamise kohta erinevad Maksu- ja Tolliametile teadaolevatest andmetest.Palume Teil kontrollida Teie poolt deklareeritud andmeid ja vajadusel esitada uus parandatud andmetega tuludeklaratsioon."....
võimalikud probleemid:
* erinevused võõrandatud väärtpaberite soetusmaksumuse arvutamisel (erinevused võivad tuleneda sõltuvalt sellest kas kasutada keskmist soetusmaksumust või FIFO´t), lollikindlam tundub FIFO;
* vead tehingutasude mahaarvestamisel (mõned maaklerid võtavad orderi iga osa täitmise eest eraldi tehingutasu, teised aga kogu orderi täitmise eest vaid 1 kord)
"...Samas ei olnud maksuametil mitte mingeid andmeid minu LHV- s tehtud optsioonitehingutest. Need pidin copy - paste ükshaaval deklarisse kandma..."
* viimane viitab sellele, et Maksuamet pole optsioonitehingute kohta mingit teavet saanud ja loomulikult erinevad siis need andmed " ...väärtpaberite võõrandamise kohta Maksu- ja Tolliametile teadaolevatest andmetest.... ".
Ise ükshaaval nende juurde lisamisel võib arvata, et nende standardprogramm ei mõistnud mis on "väärtpaberite võõrandamisel" saadud tuluks ja mis nende soetusmaksumuseks :-(
PS.
"Tehing" ei = alati "orderiga" Sinu jaoks,
nt võib üks "Sinu müügiorder" olla täidetud kolme erineva "vastaspoole ostuorderiga" ja on börsisüsteemis seetõttu kajastatud kolme erineva tehinguna... Nii tekivadki väärtpaberite müügi korral ühe müügiorderi tehingutest MTA andmetes kümned eri read, sest nad on kauplemissüsteemis "erinevad tehingud"!!!!
..."Teie poolt deklareeritud andmed väärtpaberite võõrandamise kohta erinevad Maksu- ja Tolliametile teadaolevatest andmetest.Palume Teil kontrollida Teie poolt deklareeritud andmeid ja vajadusel esitada uus parandatud andmetega tuludeklaratsioon."....
võimalikud probleemid:
* erinevused võõrandatud väärtpaberite soetusmaksumuse arvutamisel (erinevused võivad tuleneda sõltuvalt sellest kas kasutada keskmist soetusmaksumust või FIFO´t), lollikindlam tundub FIFO;
* vead tehingutasude mahaarvestamisel (mõned maaklerid võtavad orderi iga osa täitmise eest eraldi tehingutasu, teised aga kogu orderi täitmise eest vaid 1 kord)
"...Samas ei olnud maksuametil mitte mingeid andmeid minu LHV- s tehtud optsioonitehingutest. Need pidin copy - paste ükshaaval deklarisse kandma..."
* viimane viitab sellele, et Maksuamet pole optsioonitehingute kohta mingit teavet saanud ja loomulikult erinevad siis need andmed " ...väärtpaberite võõrandamise kohta Maksu- ja Tolliametile teadaolevatest andmetest.... ".
Ise ükshaaval nende juurde lisamisel võib arvata, et nende standardprogramm ei mõistnud mis on "väärtpaberite võõrandamisel" saadud tuluks ja mis nende soetusmaksumuseks :-(
PS.
"Tehing" ei = alati "orderiga" Sinu jaoks,
nt võib üks "Sinu müügiorder" olla täidetud kolme erineva "vastaspoole ostuorderiga" ja on börsisüsteemis seetõttu kajastatud kolme erineva tehinguna... Nii tekivadki väärtpaberite müügi korral ühe müügiorderi tehingutest MTA andmetes kümned eri read, sest nad on kauplemissüsteemis "erinevad tehingud"!!!!
Jah eks veel palju jama mul sellest nüüd tuleb. Lõpuks õnnestus keegi maksuametist kätte saada aga kasu sellest ei olnud. Öeldi, et maksuametil ei ole aega sellega tegeleda, et pean ootama. Aga tundub, et siin foorumis on palju pädevamad inimesed nõu andma, kui Maksuametis endas ja Swedbänkis. Tänud vastajatele.
network,
kas see tuli mingil moel üllatusena, et "siin foorumis on palju pädevamad inimesed nõu andma, kui Maksuametis endas ja Swedbänkis"
kas see tuli mingil moel üllatusena, et "siin foorumis on palju pädevamad inimesed nõu andma, kui Maksuametis endas ja Swedbänkis"
mis siis kui paar tehingut tehtud aga ei viici jamada sellega?kas saab trahvi selle eest vms? ja kui suurte summadega nad jamama viitsivad hakata üldse?Keegi siin eelnevalt on 25EEK tahtnud deklareerida,ma ei näe sellel suurt mõtet
Halvemal juhul saad kuni aasta rootsi kardinaid.
ega ma siin miljonitest maksutulukõrvalehiilimisest ei räägi mis kardinaid sa siin pakud mulle
Kuidas LHV mõistab ja kommenteerib EMTA väidet:
1) "Kui andmed puuduvad või erinevad Teile teadaolevatest andmetest, palume Teil pöörduda väljamakse tegijate või kulu saajate poole palvega kontrollida Maksu- ja Tolliametile esitatud andmeid."
2) "Kui deklaratsioon on esitatud e-maksuametis ja deklareeritud andmed ei vaja täiendavat kontrolli, tagastatakse enammakstud tulumaks tuludeklaratsioonis märgitud pangakontole 5 tööpäeva jooksul pärast deklaratsiooni esitamist, kuid mitte enne 26. veebruari."
Miks LHV ei ole nõus andmete erisust muutma (vigased on Eesti tehingud, puuduvad Läti ja Leedu tehingud) - soovin oma enammakstud tulumaksu tagasi saada ilma täiendava kontrollita ja seda ASAP?!
1) "Kui andmed puuduvad või erinevad Teile teadaolevatest andmetest, palume Teil pöörduda väljamakse tegijate või kulu saajate poole palvega kontrollida Maksu- ja Tolliametile esitatud andmeid."
2) "Kui deklaratsioon on esitatud e-maksuametis ja deklareeritud andmed ei vaja täiendavat kontrolli, tagastatakse enammakstud tulumaks tuludeklaratsioonis märgitud pangakontole 5 tööpäeva jooksul pärast deklaratsiooni esitamist, kuid mitte enne 26. veebruari."
Miks LHV ei ole nõus andmete erisust muutma (vigased on Eesti tehingud, puuduvad Läti ja Leedu tehingud) - soovin oma enammakstud tulumaksu tagasi saada ilma täiendava kontrollita ja seda ASAP?!
Kõik küsimused teretulnud klienditugi @lhv.ee
Kuigi tuludeklratsiooni täitmise aeg on veel üks jagu kaugel, on mul siiski tekkinud järgmine küsimus.
Mul on eraisiku investeerimiskonto LHV-s. Sel aastal tuludeklaratsiooni täites kustutasin kõik Tallinna börsi müügid ja ostud ära.
Juhindusin infost mis sain siit: https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine
(Samuti pea meeles, et kui oled aasta jooksul võõrandanud Eesti väärtpabereid, siis see info jõuab Maksu-ja Tolliametini automaatselt ning ilmub sinu eeltäidetud tuludeklaratsiooni tabelis 6.1. Juhul kui väärtpaberid olid soetatud investeerimiskonto süsteemis, siis enne tuludeklaratsiooni kinnitamist tuleb sul need eeltäidetud kanded tabelist 6.1 ära kustutada.)
Kas samamoodi võib käituda ka Leedu börsilt ostetud asjadega? Ehk siis, kas investeerimiskonto eelised laienevad kogu Balti turule või ainult Eesti börsile?
Mul on eraisiku investeerimiskonto LHV-s. Sel aastal tuludeklaratsiooni täites kustutasin kõik Tallinna börsi müügid ja ostud ära.
Juhindusin infost mis sain siit: https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine
(Samuti pea meeles, et kui oled aasta jooksul võõrandanud Eesti väärtpabereid, siis see info jõuab Maksu-ja Tolliametini automaatselt ning ilmub sinu eeltäidetud tuludeklaratsiooni tabelis 6.1. Juhul kui väärtpaberid olid soetatud investeerimiskonto süsteemis, siis enne tuludeklaratsiooni kinnitamist tuleb sul need eeltäidetud kanded tabelist 6.1 ära kustutada.)
Kas samamoodi võib käituda ka Leedu börsilt ostetud asjadega? Ehk siis, kas investeerimiskonto eelised laienevad kogu Balti turule või ainult Eesti börsile?
"Shaolin"
Investeerimiskonto kasutamisel võib sama moodi teha kõikide OECD ja EEA reguleeritud väärtpaberituru instrumentidega, mis on Tulumaksu seaduse järgi "finantsvara". Aga tähele tuleb panna, et FirstNorth instrumendid nagu Saunum ja Bercman selleks ei kvalifitseeru.
EEA ehk Euroopa Majanduspiirkond on 1994. aastal Euroopa Majanduspiirkonna
lepinguga loodud ühine majanduspiirkond, mis hõlmab Euroopa Liidu liikmesriike
(v.a Horvaatia) ja kolme Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni (EFTA) riiki
(Norra, Island , v.a Liechtenstein)
Ohsa, see küll on uudis, et FirstNorth omad ei kvalifitseeru. Tänud!
Kas saaks linki sellele, kuidas neid deklareerima peaks?
Kas saaks linki sellele, kuidas neid deklareerima peaks?
Vastavalt Tulumaksuseadusele paragrahv 17'1 lõige 2:
"Finantsvarana käsitatakse:
1) väärtpaberit, mida pakutakse lepinguriigis või Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni liikmesriigis avalikult väärtpaberituru seaduse või vastava välisriigi õigusaktide tähenduses;
2) väärtpaberit, mis on võetud kauplemisele punktis 1 nimetatud riigi reguleeritud väärtpaberiturul või mitmepoolses kauplemissüsteemis (edaspidi käesolevas paragrahvis turg) või mille kohta on esitatud taotlus kauplemisele võtmiseks sellisel turul tingimusel, et selle turu üle teostatakse finantsjärelevalvet ning see turg on selle riigi poolt tunnustatud ja korrapäraselt korraldatav ning selle vahendusel on avalikkusel võimalik omandada ja võõrandada väärtpabereid;"
Nasdaq First North on mitmepoolne kauplemissüsteem (multilateral trading facility – MTF) ehk „alternatiivturg“ ning vastavalt kuuluvad seal kauplevad väärtpaberid investeerimiskonto raames finantsvara alla.
"Finantsvarana käsitatakse:
1) väärtpaberit, mida pakutakse lepinguriigis või Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni liikmesriigis avalikult väärtpaberituru seaduse või vastava välisriigi õigusaktide tähenduses;
2) väärtpaberit, mis on võetud kauplemisele punktis 1 nimetatud riigi reguleeritud väärtpaberiturul või mitmepoolses kauplemissüsteemis (edaspidi käesolevas paragrahvis turg) või mille kohta on esitatud taotlus kauplemisele võtmiseks sellisel turul tingimusel, et selle turu üle teostatakse finantsjärelevalvet ning see turg on selle riigi poolt tunnustatud ja korrapäraselt korraldatav ning selle vahendusel on avalikkusel võimalik omandada ja võõrandada väärtpabereid;"
Nasdaq First North on mitmepoolne kauplemissüsteem (multilateral trading facility – MTF) ehk „alternatiivturg“ ning vastavalt kuuluvad seal kauplevad väärtpaberid investeerimiskonto raames finantsvara alla.