Tulude deklareerimine 2022

Tegin ca 8a tagasi lastele oma nime alla kasvukontod. Siiani tulusid deklareerinud tavasüsteemi kaudu. Kas on mõnda head põhjendust nüüd või millalgi tulevikus deklareerida neid kontosid investeerimiskontodena? Kuna kontol olevaid finantsvarasid ei saa sissemaksena kajastada siis ma saan aru, et mõistlik jätkata nüüd lõpuni tavasüsteemi alusel?
Miks ei peaks kontol olevaid varasid saama kajastada sissemaksena? Olen kindel, et saab

Tsiteerin Swedi juhendit.
Sissemakse - Summa, mille oled ise investeerimiskontole kandnud. Lisaks märgi sissemakseks ka algsaldo ja dividendid, millelt on juba tulumaks kinni peetud.
"toonik"
Miks ei peaks kontol olevaid varasid saama kajastada sissemaksena? Olen kindel, et saab

Tsiteerin Swedi juhendit.
Sissemakse - Summa, mille oled ise investeerimiskontole kandnud. Lisaks märgi sissemakseks ka algsaldo ja dividendid, millelt on juba tulumaks kinni peetud.

hetkel enam ei saa

investeerimiskonto ei ole väärtpaberikonto, see on ainult investeerimiseks kasutatav arvelduskonto

erandina sai olemasolevad väärtpaberid investeerimiskonto sissemakseks lugeda süsteemi käivitamisel, seda tuli teha juba 2011. aasta tuludeklaratsioonis, siis tuli valida kas jätkata tavakonto või investeerimiskonto süsteemis, tookord sai sissemaksena kajastada ka varasematest tehingutest saadud kahjumit

Kui maksumaksja soovib enne 01.01.2011 soetatud väärtpaberitelt saadud tulu maksustamist edasi lükata, saab ta deklareerida nende väärtpaberite soetamismaksumuse investeerimiskonto sissemaksena 2011. aasta eest esitatavas tuludeklaratsioonis. Selle tulemusena vaadeldakse kogu investeerimiskonto reeglistikus neid väärtpabereid justkui investeerimiskontol olnud raha eest soetatud finantsvara.
Kui maksumaksja soovib hakata investeerimiskonto süsteemi kasutama ja tal on eelnevatel perioodidel tuludeklaratsioonil deklareeritud edasikantud kahju väärtpaberite võõrandamisest, võib ta ka selle summa deklareerida 2011. aasta investeerimiskonto sissemaksena. Sellisel juhul tuleb sissemaksena deklareerida kogu edasikantud kahju.
Kui enne investeerimiskonto avamist on seal väärtpaberid ja raha, siis kuidas neid deklareerida, kui sissemaksena ei saa seda teha? Tulevikus kõigelt tulumaks?
Kui olen kasutanud investeerimiskontot ka igapäevaste arvelduste jaoks, siis kuidas käib selle deklaratsiooni lisamine?
"MartaN"
Kui olen kasutanud investeerimiskontot ka igapäevaste arvelduste jaoks, siis kuidas käib selle deklaratsiooni lisamine?

Ei ole ekspert, aga kas see pole lihtsalt kui investeerimiskontolt raha välja kandmine? St minu hinnangul tuleks deklaratsioonis kajastada kogu konto väljavõte koos igapäevaste arveldustega. Sest tegelikult ei ole vahet, kas müüd aktsiaid ja kannad raha teisele kontole vs kontol oleva raha eest ostad poest saia. Mõlemal juhul on kontolt raha välja kandmisega ja see kuulub maksustamisele, juhul kui välja kantud osa on suurem kui sisse kantud.
AndrusB
Kui enne investeerimiskonto avamist on seal väärtpaberid ja raha, siis kuidas neid deklareerida, kui sissemaksena ei saa seda teha? Tulevikus kõigelt tulumaks?

Mina palusin MTA-l varasemad (saab kuni 3 aasta) deklaratsioonid avada ja sisestasin varasemad tehingud tagantjärele deklaratsioonidele. ehk läksin ajas tagasi ja ütlesin, et investeerimiskonto on juba ammu kasutusel.

Kui seda ei viitsi teha siis jah tulumaks tulevikus kõigelt.
"MartaN"

Igasugused igapäevased arveldused st kulutused on väljamaksed. Sissetulekud siis sissemaksed. Sellisel kujul pole investeerimiskontol mõtet, kui seal kõike teha. Selleks on ju arvelduskonto.
Mina palusin MTA-l varasemad (saab kuni 3 aasta) deklaratsioonid avada ja sisestasin varasemad tehingud tagantjärele deklaratsioonidele. ehk läksin ajas tagasi ja ütlesin, et investeerimiskonto on juba ammu kasutusel.

Kui seda ei viitsi teha siis jah tulumaks tulevikus kõigelt.

Ehk kokkuvõte siis on, et kui oled väärtpaberitega tegelenud mingil kontol üle 3 aasta ja senini seda kontot investeerimiskontona deklareerinud ei ole siis ei ole seda mõtet ka edaspidi teha. Investeerimiskonto hüvede kasutamiseks tuleks siis avada uus konto ja seda siis algusest peale invkontona deklareerima hakata. Kehtib ka kasvukontodele. Parandage kui eksin.

LHV võiks tekitada võimaluse näha maksuaruannet kontode kaupa. Jõle tüütu on emta 6.1 tabelis välja nokkida tehinguid, mis on tehtud investeerimiskontona deklareeritud kontolt kui teised/osad kontod on kajastatud tavasüsteemi järgi.
Sama teema jätkuks. Investeerimiskontole sissemakseks kanti üle tavasüsteemis soetatud aktsiaid, mille müügitulu laekus investeerimiskontole. Saan aru, et inv.kontole sissemaksena see müügitulu ei kajastu. Kuna need aktsiad olid soetatud kunagi ammu tavakontolt, siis kui nende eest raha laekub investeerimiskontole, kas peaks nende müügi deklareerima tavasüsteemis? Sellisel juhul oleks tulumaks kasumilt ja lisaks veel tulumaks kunagi kui investeerimiskontolt raha välja võtaks (et siis juba rohkem kui topeltmaksustamine). Või pole nende müüki vaja tavasüsteemis enam deklareerida? Saan aru, et teoreetiliselt on võimalik ka deklarile käsitsi 6.5 sissemakset lisada. Kas keegi on seda proovinud? Aktsiate soetusmaksumus ju on teada ja praktikas on kõik müügist laekunud kohe edasi investeeritud investeerimiskontol.
Millise aasta deklaratsiooniga saab 2022 a abiellunud inimene esimest korda kasutada abikaasa kasutamata jäänud maksuvaba tulu?
Kui kasutusel on investeerimiskonto ning seal on varasematest aastatest sissemaksete jääki rohkem kui välja kantud summat.
Siis:
Kas võlakirja tehingute kulud on sissemaksena?
Kas IPO-de teenustasud on sissemaksena?

LHV aruandes on need vaikimisi välja jäetud. Samas aga juhendi järgi nagu oleks sissemaksena need...

"Näide B
Investor A investeerimiskontol on 228 rahaühikut ja sissemaksete jääk on 200 rahaühikut. Ta teeb oma investeerimiskontolt väljamakse 200 rahaühikut. Tema investeerimiskontol on nüüd 28 rahaühikut ja sissemaksete jääk on 0 rahaühikut.
Investor A kannab oma investeerimiskontole 200 rahaühikut juurde.
Investor A ostab AS-i ABC aktsiaid 225 rahaühiku eest ja maksab oma investeerimiskontolt tehingutasu 3 rahaühikut.
Sellisel juhul on lubatud tehingutasu sissemaksena deklareerida, sest tehingutasu summat ei ole varem arvestatud sissemakse osana
."
Kasvukontolt makstav teenustasu on aruandes kahe reana: teenustasu ja käibemaks eraldi. Investeerimiskonto süsteemis teenustasu on väljamakse ja käibemaksu väljamaksena ei kajasta?
Tänan ette.
Küsimus selline : nimelt eToro annab account statementi ainult Dollarites aga emtasse saab sisestada ainult EUR, kuidas käituda?
Kas keegi oskab öelda kuidas deklareeritakse valikdividend aktsiates. Kas maksukohustus tekib kohe või alles aktsiate võõrandamisel. Kasutan tavakonto süsteemi
1) LHV investeerimiskonto aruandes on väli - ''eelmise aasta jääk''. sellele väljale on lhv kirjutanud 0. kas ma pean sinna ise kirjutama summa mis oli minu investeermiskontol seisuga 31.12.2020?

2) need read mis lhv on tähistanud seal linnukesega (jah, nii palju ma tõesti olen invk-le aasta jooksul raha lisanud), need saadan emta-sse ja emta lehel ise seda summat sissemaksena enam kusagile lisama ei pea?
"Gallex"
1) LHV investeerimiskonto aruandes on väli - ''eelmise aasta jääk''. sellele väljale on lhv kirjutanud 0. kas ma pean sinna ise kirjutama summa mis oli minu investeermiskontol seisuga 31.12.2020?

EMTA teab su eelmise aasta jääki ja kirjutab selle sinna. Kontrolli üle.
"MannyEric"
"Gallex"

EMTA teab su eelmise aasta jääki ja kirjutab selle sinna. Kontrolli üle.

kuhu täpselt ta selle kirjutab?
"Gallex"

kuhu täpselt ta selle kirjutab?

6.5 II osa:

jah, seal on üks number, aga see on 300 eurot väiksem kui 31.12.2020 inv.k lõppsaldo. paranda ära, eks?