Tulude deklareerimine 2022

"privador"
Ma imestan, et tehakse peeneid start-uppe AI sees jne...aga keegi ei viitsi teha reaalset lahendust, mis formaadid paika loksutaks ja MA-le sobiks. Iga aasta käib täpselt sama jauramine

Ma ei tea, kas see käis meie pihta aga me hea meelega arendaks võimekuse ka maksuaruannet üks-ühele Maksuametisse saata. Maksuamet pole paraku andmete vastuvõtmise võimekust ära teinud.
"Ahto"
Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?

8.8 tuleb kajastada siis, kui tulumaks on dividendilt kinnipeetud (seda näed oma internetipangas laekunud dividendimakse selgituses).
DelfinGroup dividendilaekumisel seisab järgmine info - LV0000101806 DELFINGROUP SHARE dividend XX EUR, tulumaks 0.00 EUR. Kuna tulumaks on 0.00 eur, siis need dividendid tuleb kajastada tuludeklaratsioonis punktis 8.1
Tere,
Kuidas tuleks käituda kui olen soetanud läbi Bitstampi platvormi erinevaid krüpto valuutasid. Ma olen vahepeal müünud ja ostnud ühte või teist valuutat.
Ühtegi tehingut pole ma enam müünud ja viinud enda arvelduskontole üle.
Mida ma peaksin silmas pidama tulu deklaratsiooni täitmise juures?
Milliseid sisse- ja välja makseid peaksin jälgima?
Millise tuludeklaratsiooni punkti alla pean lisama kandeid?

Lisaks kui oman Leedu või Läti riigi aktsiaid, mida ma peaksin silmas pidama, et vältida topelt maksustamist?

Ette tänades!
"StanislavT"
"Ahto"
Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?

8.8 tuleb kajastada siis, kui tulumaks on dividendilt kinnipeetud (seda näed oma internetipangas laekunud dividendimakse selgituses).
DelfinGroup dividendilaekumisel seisab järgmine info - LV0000101806 DELFINGROUP SHARE dividend XX EUR, tulumaks 0.00 EUR. Kuna tulumaks on 0.00 eur, siis need dividendid tuleb kajastada tuludeklaratsioonis punktis 8.1

Samas kui on kasutusel investeerimiskonto süsteem siis dividende kus ei ole tulumaks kinnipeetud deklareerima ei pea?

Märkasin, et maskuaruandes 8.1 all on lisaks välismaalt laekunud dividendidele, millelt tulumaksu pole kinni peetud, Auga võlakirjade intressid, millelt on tulumaks kinni peetud. Kas need pean kuskile tuludeklaratsiooni märkima?
"k3st"
"StanislavT"
"Ahto"

Samas kui on kasutusel investeerimiskonto süsteem siis dividende kus ei ole tulumaks kinnipeetud deklareerima ei pea?

Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud
Kolmas sammas ja tuludelaratsioon. Eelmisel aastal kogusin ca 2000€, kuid olude sunnil pidin selle aasta lõpus välja võtma. EMTA-s on rida koos summaga olemas ning saan aru, et tulumaksutagastusele ma siiski kvalifitseerun. Kas ma saan õigesti aru, et nüüd ma siis sisuliselt saan nulli, kuna väljavõttes maksustati see summa tulumaksuga?
Investeerimiskontole laekunud dividendidelt on tulumaks automaatselt kinni peetud. Nende pealt enam siis tulumaksu maksma ei peaks, eksole? Kuidas aga see täpsemalt toimib, sest kui ma peaksin need dividendid enda investeerimiskontrolt välja võtma, siis see läheb ju väljamaksena arvesse ja bilans on ikkagi n.ö. positiivne?
"RonFreimann"
Investeerimiskontole laekunud dividendidelt on tulumaks automaatselt kinni peetud. Nende pealt enam siis tulumaksu maksma ei peaks, eksole? Kuidas aga see täpsemalt toimib, sest kui ma peaksin need dividendid enda investeerimiskontrolt välja võtma, siis see läheb ju väljamaksena arvesse ja bilans on ikkagi n.ö. positiivne?

Jah, enam tulumaksu maksma ei pea.
Kui dividendid laekusid investeerimiskontole, siis see on sissemakse. Kui teed investeerimiskontolt dividendisuuruse väljmakse, siis sissemakse-väljamakse=0.
"StanislavT"
Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:

"k3st"
"StanislavT"

Minu viga.
"StanislavT"

"StanislavT"
Kui dividendid laekusid investeerimiskontole, siis see on sissemakse. Kui teed investeerimiskontolt dividendisuuruse väljmakse, siis sissemakse-väljamakse=0.

Aga kui dividendid laekuvad PIKile?
"StanislavT"
"k3st"
"StanislavT"

Minu viga.

Tegemist tavasüsteemiga ja tulumaksu pole kinni peetud.
Siis vist ikka kajastan 8.1?
"Ahto"

Tegemist tavasüsteemiga ja tulumaksu pole kinni peetud.
Siis vist ikka kajastan 8.1?

Jah
"Sander Pikkel"
silverismoney

Esmalt tuleks ära otsustada kas kasutada investeerimiskonto süsteemi või tavasüsteemi. Edasised valikud tulenevad sellest.

Investeerimiskonto -> Maksuametit huvitavad rahalised sissemaksed ja väljamaksed ja need tuleb deklareerida läbi "Investeerimiskonto aruande" jaotisesse 6.5. Lisaks tuleb deklareerida välismaalt saadud dividendid millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 8.8 ja Eestis saadud intressid, millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 5.1 ja välismaised jaotises 8.1. Muud eeltäidetud jaotised võib tuludeklaratsioonis ära kustutada.

Tavakonto -> Maksuametit huvitab kasum. Deklareeritakse läbi "Maksuaruande". Sisuliselt tuleb teha LHV-st üks-ühele kopeerimine deklaratsiooni.

Muud küsimused:
Võõrandamisega seotud kulude alla läheb ainult müügi teenustasu. Ostu teenustasu on juba soetusmaksumuse all.

Sõber kandis investeerimiskontole raha -> see on sissemakse.
Suurema ostu tegemine investeerimiskontolt -> väljamakse.

Tänud lihtsa ja konkreetse selituse eest. Varem ei teadnud, et välismaa dividendid eraldi ka 8.8-s peab kajastama kuna need automaatselt 6.5-s juba on (ehk tuleb kahes kohas kajastada). Endal 8.8-sse see info LHV-st ei jõudnud saatmisega (6.5 jõudis), kas need tuleb käsitsi sinna kirjutada või on ka võimalik kuidagi automaatselt saada?
Millise punkti alla deklareerida LHV võlakirjade intresse? Investeerimiskonto süsteemis.
"Utoopia"
"Sander Pikkel"
silverismoney

Esmalt tuleks ära otsustada kas kasutada investeerimiskonto süsteemi või tavasüsteemi. Edasised valikud tulenevad sellest.

Investeerimiskonto -> Maksuametit huvitavad rahalised sissemaksed ja väljamaksed ja need tuleb deklareerida läbi "Investeerimiskonto aruande" jaotisesse 6.5. Lisaks tuleb deklareerida välismaalt saadud dividendid millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 8.8 ja Eestis saadud intressid, millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 5.1 ja välismaised jaotises 8.1. Muud eeltäidetud jaotised võib tuludeklaratsioonis ära kustutada.

Tavakonto -> Maksuametit huvitab kasum. Deklareeritakse läbi "Maksuaruande". Sisuliselt tuleb teha LHV-st üks-ühele kopeerimine deklaratsiooni.

Muud küsimused:
Võõrandamisega seotud kulude alla läheb ainult müügi teenustasu. Ostu teenustasu on juba soetusmaksumuse all.

Sõber kandis investeerimiskontole raha -> see on sissemakse.
Suurema ostu tegemine investeerimiskontolt -> väljamakse.

Tänud lihtsa ja konkreetse selituse eest. Varem ei teadnud, et välismaa dividendid eraldi ka 8.8-s peab kajastama kuna need automaatselt 6.5-s juba on (ehk tuleb kahes kohas kajastada). Endal 8.8-sse see info LHV-st ei jõudnud saatmisega (6.5 jõudis), kas need tuleb käsitsi sinna kirjutada või on ka võimalik kuidagi automaatselt saada?

EMTA enda selgituse järgi on investeerimiskonto süsteemi puhul välismaalt saadud dividendide deklareerimine 8.8 vajalik maksumaksja aasta kogutulu selgitamiseks ning selle põhjal omakorda maksuvaba tulu suuruse arvutamiseks.
8.8 ja tegelikult kõik Maksuaruande jaotised tuleb käsitsi edasata.
"DiZin"
Millise punkti alla deklareerida LHV võlakirjade intresse? Investeerimiskonto süsteemis.

Kui LHV-d on teavitatud investeerimiskonto kasutamisest, siis ei deklareerita intresse. Kui LHV-d ei ole teavitatud, siis kajastuvad need investeerimiskonto raportis 6.5 all.
Tervist
Kas keegi oskab vastata sellisele küsimusele - kas tavakonto kahjumit saab ka investeerimiskontot kasutades hiljem kasutusele võtta?
Nimelt tavakonto likvideerimisega kunagi sai aktsiad korraliku kahjumiga maha müüdud (Baltika...). Ehk mul on edasikantav kahjum juba aastaid - nüüd (mitte veel 2021) aastal sai aga investeerimiskontolt paras ports varasid välja võetud. Kas see järjest edasikantud kahjum mõjutab nüüd ka investeerimiskontoga teenitud tulu?
Või pean pigem ostma tavakonto süsteemis mingeid väärtpabereid ja sealt kasumit saama, et see edasi kantud kahjum lõpuks ka ära kasutada.