Ma ei saa isegi enam investeerimiskonto süsteemi mõttest aru, et kas dividendide maksustamist saab edasi lükata või mitte ja kui ei saa, siis millist eesmärki investeerimiskonto täidab?
On jah kohati segane lugu selle asjaga. Ma loobusin üle mõtmisest ja muretsemisest. Tuleb võtta rahulikult ja kaine mõistusega. Jälgi, et sa endale kahju ei tee maksudega. Kui riik saab kahju, siis võetakse sinuga ühendust. Ei usu, et kohe trahve väänama hakatakse. Ja pisivigadega nagunii keegi tegeleda ei viitsi. Üldiselt on sedasi, et kui dividendilt on tulumaks kinni peetud, siis kajastad seda investeerimiskonto sissemakse real. Kui tulumaksu ei ole kinni peetud, siis ei kajasta seda üldse, kuna see on "tuleviku tulu", mille võrra suurenevad su tulevikus tehtavad väljamaksed investeerimiskontolt. Kasvukontol saada olevate ETF-ide dividendidest vist mitte ühelgi tulumaksu kinni ei peeta. Seda 8.8 punkti võtagi sõna sõnalt. Kui selline dividend on olemas, siis kajasta. Kui ei ole, siis ei kajasta midagi ja ära rohkem muretse...
vipo Küsimus: millised kulud tuleb deklareerida "Võõrandamisega seotud kulud (B)" veeru all? Kas ainult aktsiate müügiga seotud teenustasud või ostuga seotud teenustasud ka? Tänud ette!
Kulude alla võib deklareerida ainult müügiga seotud kulusid.
RIFF Mulle jääb natuke segaseks millisel juhul arvestada investeerimiskontole sissemaksena dividende ning väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasu.
Kas on õige, et välismaalt saadud maksustamata dividendidega, mis on laekunud investeerimiskontole, on 2 võimalust: 1) Deklareerida tabelis 8.1 ja maksta tulumaks. Sellisel juhul võiksin dividendid arvastada sissemaksete hulka, sest vastasel juhul maksustatakse need väljamaksel uuesti? 2) Jätta deklareerimata ning maksustatakse väljamaksel. Sellisel juhul dividende sissemaksetena arvestada ei saa aga saaksin sissemaksena arvestada soetamisega seotud teenustasusid?
Välismaalt saadud dividendid tuleb igal juhul deklareerida vastavalt siis 8.1 või 8.8 all. Investeerimiskontol on välismaalt ilma tulumaksu kinni pidamiseta laekunud dividendid kasumi hulgas ja maksustatakse raha kontolt väljavõtmisel. Kinni peetud tulumaksuga dividendid on investeerimiskonto sissemaksed.
Sissemaksete osas kirjutati EMTA foorumis kunagi nii: "Tehingutasu võib sissemaksena deklareerida, kui samal ajal on teie tuludeklaratsiooni tabelis 6.5 I osa veerus 3 "Konto sissemaksete jääk enne tehingut" sissemakse jääk null. Sel ajal ei maksta tehingutasu sissemakse arvel.“
LHV Kasvukonto ja investeerimiskonto süsteemi osas on oluline, et kas dividendidelt on välismaal tulumaks kinni peetud või ei.
A: välismaal on dividendidelt tulumaks kinni peetud. Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse. Tuleb deklareerida ka jaotises 8.8
B: välismaal ei ole dividendidelt tulumaksu kinni peetud. Investeerimiskonto aruandes dividendid ei kajastu, kuna on kasumi osas ja maksustatakse, kui raha kontolt välja võetakse. 8.1 jaotisesse ei pea dividende deklareerima
Pisut segaduses. Olen sanud Magnetic MRO AS võlakirjadelt intressi 480€, on soetatud IK alt. LHV raportid ka nii näitavad, on kantud 7.1 alla. Eeltäidetud EMTA andmetes on see aga 5.1 all ja tulumaks tasutud. Kumb siis õige ? Kas peaksin ise hakkama eeltäidetud deklaratsiooni muutma ?
EMTA-l ei ole infot, kas mingi tehing on teostatud IK all või mitte ning minu arust eeltäidab "maksimumprogrammi järgi". Kui IK puhil on mingi kirje liiigne, siis tuleb see kustutada.
marker Aktiskapitali vähendamise saab inv konto sissemaksena deklareerida ainult siis, kui see on makstud juba tulumaksuga maksustatud tulu arvelt. Saaks LHV eelmise aasta väljamaksete kohta siia selle info panna? Totter oleks igal investoril ise eraldi emitendilt küsima hakata.
Tallink ja Silvano ütlesid, et nende väljamaksed on olnud omakapitali sissemakste arvelt. Tõenäoliselt Nordeconil samuti.
Ühtlasi tuli välja, et LHV investeerimiskonto raportisse jooksis see info valesti sisse ja nende kolme ettevõtte puhul ei tohi vastavat rida EMTA-sse sissemaksena saata.
Kuidas tõlgendada p.8.2 olevad mitte Eesti väärtpaberi (SAB1L ja TEL1L ntx) võõrandamisel järgnevat: "Tulumaksuseaduse § 39 lõikes 1¹ nimetatud tehing" kas peaks linnukese panema sinna (on ostetud IK rahade eest ju, nüüd s.t 2019 oli positsioonide müük). Mida see annab, et eraldi p8.2 peab olema kui IK süsteemi kasutad enivei? Kahjumit ta ei arvesta kui paned linnukese sinna prg. 39 kasti.
Sander Pikkel LHV Kasvukonto ja investeerimiskonto süsteemi osas on oluline, et kas dividendidelt on välismaal tulumaks kinni peetud või ei.
A: välismaal on dividendidelt tulumaks kinni peetud. Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse. Tuleb deklareerida ka jaotises 8.8
B: välismaal ei ole dividendidelt tulumaksu kinni peetud. Investeerimiskonto aruandes dividendid ei kajastu, kuna on kasumi osas ja maksustatakse, kui raha kontolt välja võetakse. 8.1 jaotisesse ei pea dividende deklareerima
Aga kas Kasvukontole laekunud dividendidelt (nt SPYD) on tulumaks kinni peetud või mitte? Ehk kas nad kuuluvad variandi A või B alla?
küsimus seoses investeerimiskonto deklareerimisega. Nimelt investeerimiskontole olen sissemakseid teinud alates aastast 2016, eelmine aasta sai üsnagi täpselt välja kantud sissemaksetega sama suur summa. Täna deklareerides avastasin, et edasikantav summa tabeli 6.5 II osas on vaid 2016 aasta sissemaksetega võrdne. Tundub, et 2017 ja 2018 aastal on siis jäänud mingi liigutus mul deklaratsiooni esitades tegemata, et need andmed sinna pole jõudnud? Vaatasin ka neid deklaratsioone, 2018 aasta 6.5 II osa MTA andmed näitavad minu tehinguid, kuid seal ilmselt on jäänud "asenda andmed" nupuke vajutamata. 2017 aasta deklaratsioon miski pärast ei näita mitte midagi ehkki iga aasta olen LHV-st MTA-le andmed esitanud. Kas maksu- ja tolliamet võtab arvesse need andmed ka siis, kui see "asenda andmed" nupuke on vajutamata või pean nendega hakkama eelneva kahe aasta deklaratsioone parandama, et maksukohustust ei tekiks? Ehk on kellelgi varasemalt sarnane olukord olnud, paistab, et enda lollus tekitab nüüd peavalu...
küsimus seoses investeerimiskonto deklareerimisega. Nimelt investeerimiskontole olen sissemakseid teinud alates aastast 2016, eelmine aasta sai üsnagi täpselt välja kantud sissemaksetega sama suur summa. Täna deklareerides avastasin, et edasikantav summa tabeli 6.5 II osas on vaid 2016 aasta sissemaksetega võrdne. Tundub, et 2017 ja 2018 aastal on siis jäänud mingi liigutus mul deklaratsiooni esitades tegemata, et need andmed sinna pole jõudnud? Vaatasin ka neid deklaratsioone, 2018 aasta 6.5 II osa MTA andmed näitavad minu tehinguid, kuid seal ilmselt on jäänud "asenda andmed" nupuke vajutamata. 2017 aasta deklaratsioon miski pärast ei näita mitte midagi ehkki iga aasta olen LHV-st MTA-le andmed esitanud. Kas maksu- ja tolliamet võtab arvesse need andmed ka siis, kui see "asenda andmed" nupuke on vajutamata või pean nendega hakkama eelneva kahe aasta deklaratsioone parandama, et maksukohustust ei tekiks? Ehk on kellelgi varasemalt sarnane olukord olnud, paistab, et enda lollus tekitab nüüd peavalu...
Just oli sama jama. Kirjutasin eraklient@emta.ee ning ütlesin, et investeerimiskonto info jäi pangast saatmata ja käsitsi saatmata. Selle peale avati mulle 2017 ja 2018 deklarid uuesti. 2017 parandasin ning 2018 esitasin paar päeva hiljem MTA andmetega uuesti. Pärast mõlema vana uuesti esitamist ja 2019 deklarit nullist alustades oli kõik joone peal.
2017 andmeid SEBist enam edastada ei õnnestunud, pidin need käsitsi sisestama investeerimistulude aruande alusel.
Kes ridade vahelt välja ei lugenud, siis kahe viimase postituse loomoraal on, et investeerimiskonto kasutamisel tuleb igal aastal tuludeklaratsioon esitada. Ka siis, kui investeerimiskontol mingit tegevust pole toimunud.
Olen lugenud läbi kõik selle teema viited, kui endiselt on mõned asjad segased. Mõtlesin, et teen postituse koos piltidega ja keegi pädev (Sander?) saab vastata koos selgitusega iga punkti kohta, siis ehk teistele ka tulevikus abiks.
Aktsiad soetatud ja kasvukonto investeerimiskonto süsteemis.
1. Küsimus deklaratsiooni punkt 5.1 palk ja muu tasu kohta: Kas deklaratsioonis eeltäidetud rida tuleks deklaratsiooni jätta alles või kustutada? Miks?
2. Küsimus Kasvukonto kohta: LHV maksuaruandes kirjas, et tulumaksu ei ole kinni peetud. Investeerimiskonto süsteemi kasutades tuleks see rida kanda deklaratsiooni või mitte? Miks?
3. Küsimus LHV investeerimiskonto aruande kohta: Kas investeerimiskonto aruandes peavad Kasvukonto dividendid olema valitud/arvestatud või mitte? Minul on vaikimisi kõik dividendid arvestusest väljas. Miks?
marker Aktiskapitali vähendamise saab inv konto sissemaksena deklareerida ainult siis, kui see on makstud juba tulumaksuga maksustatud tulu arvelt. Saaks LHV eelmise aasta väljamaksete kohta siia selle info panna? Totter oleks igal investoril ise eraldi emitendilt küsima hakata.
Tallink ja Silvano ütlesid, et nende väljamaksed on olnud omakapitali sissemakste arvelt. Tõenäoliselt Nordeconil samuti.
Ühtlasi tuli välja, et LHV investeerimiskonto raportisse jooksis see info valesti sisse ja nende kolme ettevõtte puhul ei tohi vastavat rida EMTA-sse sissemaksena saata.
Saan ma õigesti aru, et antud realt tuleb enne maksuametisse saatmist linnuke ära võtta? Ehk siis investeerimiskonto aruandes on endiselt viga sees?
IK kasutamise korral aktisakapitali vähendamise kannet EMTAsse saadetavas rapordis olla ei tohi (tüüpilise vähendamise korral, kui tulumaksu pole tasutud). Deklaratsiooni 6.4 jaotises tuleb vastav kirje kustutada, EMTA selgitus Kuna tuludeklaratsiooni eeltäidetud andmetes ei ole võimalik eristada, kas isiku finantsvaralt saadud tulu on seotud finantsvara maksustamise tavasüsteemi või investeerimiskonto süsteemi kasutades, siis on äriühingu omakapitali väljamaksed kantud eeltäidetud tuludeklaratsiooni tabelisse 6.4 „Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse“. Seetõttu peab isik investeerimiskonto süsteemi hõlmatud finantsvara tehingud kustutama tuludeklaratsiooni tabeli 6.4 eeltäidetud andmete hulgast ning kajastama investeerimiskonto süsteemi maksustamispõhimõtteid järgides tuludeklaratsiooni tabelis 6.5.
Saan ma õigesti aru, et antud realt tuleb enne maksuametisse saatmist linnuke ära võtta? Ehk siis investeerimiskonto aruandes on endiselt viga sees?
Saatsin LHVst investeerimiskonto aruande Maksuametisse ja tekkisid mōned küsimused kui jäin vaatama maksuaruannet.
1. SAB1L dividendid kajastuvad ik aruandes 6.5 sissemaksena ja maksaruandes jälle punkti 8.2 all. Kas pean siis käsitsi kandma punkt 8.2 alla ka või mitte? Sest ik aruanne peaks nagu õige olema või ei? 2. LHV allutatud võlakirja eest saadud dividendid on ik aruandes 6.5 II osa all ehk ik sissemakse. Kas see ōige vōi peab sealt kustutama ja märkima need hoopis 7.1 alla? Sest kui vaadata LHVst maksuaruannet siis LHV allutatud võlakirja intressid on punkti all 7.1.
1. Ei tea. 2. Selle võlakirjaga on tõesti segadus, sest võlakirja eest ei maksta dividende, aga 7.1 alla peab neid kuidagi deklareerima, v.a siis kui neendest tulumaks mingi põhjusel kinni peetud, siis tuleb need viia 5.1 alla.
Kas keegi oskab öelda, et kus neid LHV allutatud võlakirja intresse kajastada tuleks?
Tankist_007 Kes ridade vahelt välja ei lugenud, siis kahe viimase postituse loomoraal on, et investeerimiskonto kasutamisel tuleb igal aastal tuludeklaratsioon esitada. Ka siis, kui investeerimiskontol mingit tegevust pole toimunud.
Kas laste investeerimiskontod samuti tuleks iga aasta deklareerida, kuigi seal tulu on alla 6000€?
Skeem 1) kasutamine muudaks investeerimiskonto kasutamise sisult mõttetuks. Investeerimiskonto kasutamise mõte ongi skeem 1) kirjeldatud tegevuse vältimine ja skeem 2) rakendamine eesmärgiga maksta tulumaksu üksnes siis ja ainult siis ning selle osa pealt, millises osas väljamaksete jääk ületab sissemaksete jääki. Tulumaksuga maksustamata dividendi laekumine investeerimiskontole ei kuulu deklareerimisele analoogselt väärtpaberite müügitehingust tuleneva laekumisega.
Soetamise teenustasu ei saa sissemaksena arvestada, kui teenustasu on makstud selle raha arvelt, mis on eelnevalt juba investeerimiskonto sissemaksena deklareeritud. Soetamismaksumuse saab küll sissemakseks märkida teoreetiliselt, kui see on tehtud raha arvelt, mis ei ole varem sissemaksena deklareeritud, aga praktikas ma ei suuda ette kujutada, mis raha see selline olla võiks investeerimiskontol, kui kasutusel on ainult investeerimiskontona kasutatav rahakonto, millega muid tehinguid ja arveldusi üldse ei tehta.
Tänan selgituse eest.
Maksustamata dividendi sissemaksena ei deklareeri ning saadud dividendide ulatuses tegelikult olekski ju võimalik teenustasusid sissemaksena märkida. Näiteks olen kontole teinud sissemakseid 100€, saanud maksustamata dividende 1€, soetamisega seotud teenustasud 2€. Sellisel juhul dividendid ei ole sissemaksena registreeritud ja 1€ ulatuses teenustasusid saaksin märkida sissemaksena. Olen õigel teel?
Kõik Eesti äriühingutelt saadud dividendid peaksid sissemaksena deklareerima, vastasel korral oleksid need investeerimiskonto süsteemis (topelt)maksustatavad. Kui väärtpanerite soetamise või müügi teenustasu oled maksnud investeerimiskontole kantud raha arvelt (ma ei kujuta ette, kas seda üldse tehniliselt saaks maksta mingilt muult kontolt), siis seda sissemaksena ei deklareeri. Väärtpaberite soetamise või müügi teenustasu on sel juhul finantsvara. Konto hooldusttasud peab deklareerima väljamksena.