Tulude deklareerimine 2020

Järgmisel laupäeval (15.02) avatakse tulude deklareerimine eraisikutele. Koondame 2020. aastal deklareerimisega seotud küsimused siia teemasse.

Abiks olevad allikaid:
LHV deklareerimise alane KKK
Rahandusministeeriumi juhend
LHV artikkel Räägime maksudest: Investeerimiskonto süsteem
LHV foorumis deklareerimisega seotud teemad: 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019

Tegin eelmine aasta endale investeerimis konto. Kuidas maksuametis Investeerimis konto registreerida? Kas piisab kui saadan sinna Investeerimiskonto aruande? või peab sinna midagi veel saatma?
AilarTahe
Tegin eelmine aasta endale investeerimis konto. Kuidas maksuametis Investeerimis konto registreerida? Kas piisab kui saadan sinna Investeerimiskonto aruande? või peab sinna midagi veel saatma?

Kas te põhimõtteliselt ei loe Sandri pandud linkide taga olevat teavet või on mingi muu küsimus?
Tekkis küsimus investeerimiskonto aruande kohta. Nimelt kuidas leida lihtsalt "eelmise aasta sissemaksete jääki"? Sest praegu tehes 2019. a aruannet ilutseb seal "0". Hetkel minu teadmiste kohaselt kaks varianti: 1)emta-sse sisselogida ja sealt eelmise aasta tuludeklar üles otsida ja sealt siis leida sissemaksete jääk või 2) teha investeerimiskonto aruanne, kuhu siis sisestada selle aasta 1.jaanuari, millal inv. konto lõin(mis ununeb alati ära) ja lõpp kuupäevaks 31.dets 2018, mis genereerib pika loetelu, kus siis lõpus "sissemaksete jääk".
Variant 1 tundub mu arust kõige lihtsam, teen sama moodi...
"eelmise aasta sissemaksete jääki" ei pea EMTA-sse saatmiseks täidetud olema.
EMTA paneb ise vastavalt oma andmetele.
Aktiskapitali vähendamise saab inv konto sissemaksena deklareerida ainult siis, kui see on makstud juba tulumaksuga maksustatud tulu arvelt. Saaks LHV eelmise aasta väljamaksete kohta siia selle info panna? Totter oleks igal investoril ise eraldi emitendilt küsima hakata.
vaatan LHV maksuaruandes Tallinki aktsiakapitali vähendamisest saadud summat pole. Kas sellest võib järeldada, et Tallink juba maksis tuluka selle pealt ära või pean ise deklareerima ikka?
kui Tallink tegi aktsiakapitali vähendamise väljamakse (7 senti aktsia kohta), kas seda LHV juba arvestab aktsia soetusmaksumuse kuvamisel internetipangas või peab seda ise aegade lõpuni kuskil meeles pidama?
marker
Aktiskapitali vähendamise saab inv konto sissemaksena deklareerida ainult siis, kui see on makstud juba tulumaksuga maksustatud tulu arvelt.

Ma ei mäleta mitte ühtegi juhtumit, kus Eestis oleks nii tehtud.
Aktsiakapitali vähendused on rusikareegliva kõik finantsvaratehingud.

Mony
kui Tallink tegi aktsiakapitali vähendamise väljamakse (7 senti aktsia kohta), kas seda LHV juba arvestab aktsia soetusmaksumuse kuvamisel internetipangas või peab seda ise aegade lõpuni kuskil meeles pidama?

Kuidas need kaks asja omavahel seotud?
Huvitav, ka see ongi standard, et eesti aktsiad visatakse suvaliselt-soetusmaksumus on standartselt 0 kogu aeg.
havoc
Mony

Kuidas need kaks asja omavahel seotud?

Kui ma õigesti aru saan, siis olles need aktsiad ostnud kõrgema väärtusega kui arvestuslik, saan ma tuludeklaratsioonis määrata soetamismaksumuse sektsioonis 6.4 ja tulumaksukohuslust ei teki. AGA kui ma tulevikus tahan neid aktsiaid müüa, pean soetamismaksumusest need 7 senti vähem arvestama. Küsimus ongi, kas LHV arvestab seda juba oma soetusmaksumuses või ma pean seda ise meeles pidama ja deklareerima vastavalt soetusmaksumus-7 senti kui kunagi neid aktsiaid müüa tahan :)

Võib olla muidugi olen millestki valesti aru saanud, igasugused nõuanded teretulnud :)
taustaks - juhindun sellest artiklist HAE1T näitel. Et kas see soetusmaksumuse vähendamine kajastub LHV internetipangas kuvatavas soetusmaksumuses või mitte.

Tuludeklaratsiooni tabel 6.4 veerus 4 on eeltäidetud omakapitali väljamakse summa. Aktsionär peab tabeli 6.4 veerus 3 deklareerima aktsiate soetusmaksumuse. Kui aktsiate soetusmaksumus on suurem väljamakse summast, siis võib vastavalt Maksu- ja Tolliameti selgitusele soetusmaksumusena deklareerida saadud väljamakse summaga (veerus 4) võrdse summa ning maksustavat tulu antud maksustamisperioodil ei teki. Maksustatava tulu vähendamiseks kasutatud soetamismaksumust tulevikus teist korda tuluvähenduseks kasutada ei tohi. See tähendab, et aktsionäri omanduses olevate aktsia soetusmaksumus väheneb 0,07 eurot aktsia kohta, kokku saadud väljamaksesumma ulatuses. Isikul on kohustus vajadusel tõestada soetusmaksumuse jagunemist erinevate tehingute osas.

https://www.harjuelekter.ee/et/content/selgitus-aktsiakapitali-vahendamise-valjamakse-maksustamisest
Eile õhtusin saatsin LHV investeerimis- ja kasvukonto andmed, sh olen saanud dividende välismaalt. Täna ei ole EMTA tuludeklaratsioonis neid veel näha. Kas läheb veel aega või on kellegil sarnane kogemus olnud?
nikitheone
Eile õhtusin saatsin LHV investeerimis- ja kasvukonto andmed, sh olen saanud dividende välismaalt. Täna ei ole EMTA tuludeklaratsioonis neid veel näha. Kas läheb veel aega või on kellegil sarnane kogemus olnud?

Eelmine aasta ei olnud. Olid ainult investeerimiskonto kanned.
Peatükki, mis tulumaksuvaba miinimumi arvutab tuli kõik ise kanda. Eesti aktsiad tulevad sinna vist väärpaberite registrist.
Üritan LHV's investeerimiskonto aruannet EMTA'sse saata, kuid vastuseks tuleb "Andmete saatmine ebaõnnestus". Olen mina ainuke või on midagi katki?
katki, EMTA lehel ka hoiatud: "Andmete automaatne edastamine pankadest Coop, Luminor ja LHV võib olla häiritud. Vajadusel saate pangaandmed lisada tuludeklaratsioonile käsitsi. Palume vabandust."

LHV vahepeal andis märku, et andmed edukalt edastatud aga tuludeklaratsioonile need jõudnud pole.

IT riigil on arenguruumi veel omajagu.
Tuludeklaratsiooni vajuta selles konkreetses sekrsioonis Emta andmed. Siis tulid andmed.
havoc
nikitheone

Eelmine aasta ei olnud. Olid ainult investeerimiskonto kanned.
Peatükki, mis tulumaksuvaba miinimumi arvutab tuli kõik ise kanda. Eesti aktsiad tulevad sinna vist väärpaberite registrist.

Tänan, aga natukene jääb ikka segaseks. Nt sain DB dividendi ja investeerimiskonto alt näitab, et tulumaks on kinni peetud. Kuidas ma seda peaks deklareerima? E: leidsin üles, kõik andmed maksuaruande all on kirjas.