TSE ikka täitsa suremas

Päev pärast dividendimaksete suuruse avalikustamist (s.t. täna) tehti TSE-l ETL-ga (e. suurima turukapitalistatsiooniga e/v-ga) 3 (loe: kolm) tehingut. Mina ei ole üldise globaliseerumise ja Interneti arengu käigus leidnud juba pikemat aega erilist mõtet TSE-l toimetada. Kui keegi suudab mind ümber veenda, siis oleksin väga rõõmus.

Ja Norma-usulised ärge palun hakake Norma perspektiividest rääkima ja Tuulberg Finance’i kodulehele linke saatma :slight_smile:

karm...
Minu teada on ETL-ist Eestis kaubeldav vaid väga väike osa (3% vist)- mis küll ei põhjenda kolme tehingut. Aga TSE-l toimetamise mõte ongi see, et vahest tärkab inimestel mingi usk - nagu näiteks eelpool mainit. normausk ja siis saab kodumaal sellega siiski paremini kursis olla kui näiteks USA uskudega.

Ja TSE ei sure! Ei ole ta enne surnud, ei sure nüüd ka! (Kui muidugi ühinemist surmaks ei hakata nimetama)
TSE on välismaalastele, NASDAQ on eestlastele.
Hullem difusioon tõesti, eks mõne aja pärast on jälle teisiti.
No mismoodi sa oled Normaga paremini kursis kui näiteks Yahoo asjadega. Siin kusagil kirjutas scrooge või keegi Yahoo kohta poole lehega rohkem infot, kui mina olen üldse kunagi normast kuulnud.

ärge nüüd öelge, et ma lihtsalt ei oska otsida, sest selles asi ongi, et USA kohta on kergem otsida.
Teie Karu ;)
TSE surma ei soovi ilmselt keegi. Mis on aga investorite arvates peamine TSE viga?
Kutsuksin üles diskusioonile sellel teemal, nii maaklereid, kui ka investoreid. Investorite seisukohalt tundub (niipalju kui mina olen eravestlustes aru saanud), et üks olulisemaid probleeme on keskse börsi puudumine. See tähendab, et ehkki meil on olemas börs, hitakse infot ning viiakse tehigupooled kokku maaklerite peas. Hiljem raporteeritakse börsile. Ka turu sügavust näitavad 2000-e aktsialised tükid ei ole reaalsed.
Kas oleks võimalik teha tõeliselt elektrooniline turg, kus iga investor saaks minna otse börsile? Ilmselt oleks see võimalik, kuigi nõuab mõningaid poliitilisi otsuseid. Sellisel juhul muidugi muutuks maakleri funktsioon- vahendajast nõustajaks ja vajadusel finantsvõimenduse pakkujaks.
Kas on kellegil TSE fännidest ka selle kohta arvamus?
Kogu maailmas liigutakse üsna kiiresti selles suunas, USAs on selliseid automaatseid matching-süsteeme mitu, Euroopas lubatakse selle aasta lõpul.
Kas TSE surma all on mõeldud Eesti börsi ühinemist, või Eesti ettevõtete hääbumist? Viimast küll ei tahaks uskuda.
Teisest küljest, kui Eesti ettevõte läheks mõnele välisbörsile, kas Te siis loobuksite tema jälgimisest? vaevalt küll. Kui Eesti ettevõttel selline võimalus peaks tekkima, miks ta siis peaks jääma ainult Eesti börsile (või miks ta üldse siin sooviks ennast listida) juhul, kui siin aktsiale käivet ei teki. Tõepoolest; teades, et ETL Eesti turul on vaid jäämäe tipp ja kogu tegelik kauplemine läheb ka Eesti maakleritest mööda; kas ei teki siis vajadust pisut kiiremini liigutada, et jõuda muu maailmaga sammu pidada?
TSE surma mina ei sooviks. Aga kuidas muuta see eestlastele atraktiivseks? Ma ei ole tutvunud kogu poliitikaga, aga miks peab TSE-l olema see totakas T+3 süsteem. Kui tehing sõlmitaks kohe küll siis käive kasvaks. Või elan ma unistustes?
to: niion
1. TSE-l ei ole piisavalt huvitavaid ettevõtteid
2. Hinnad TSE-l on hetkeks piisavalt kõrged
3. 98 aasta esimene pool pühkis minema enamuse eesiti soost investoreid
4. Et elu TSEl uuesti käima hakkaks peab nii majandus hakkama uuesti kasvama kui mis peamine
5. Peab peale kasvama uus investorite põlvkond ja sina niion oled selle uue põlvkonna ilmne esinadaja seega varu veel veidi kannatust.

Lugupidamisega esimese laine investori poolt
Tallinna Börs ikka liialt pisike (vähe likviidseid ettevõtteid). Ühinemine teistega (näit. NOREX) suudaks varjusurmast äratada. Minu arvates T+3 ka ajale jalgu jäänud. Online trading ja ühinemine teiste börsidega oleks mińu väljapääsud.
1. Ma ei saa aru, mis sel T+3 viga on, kui USA-s on T+5. Mina tahaks T+5.
2. Te räägite TSE väljasuremisest ja mõtlete selle all põhinimekirja. Aga mis ballast seal lisanimekirjas on! 100 aktsiat kergitavad või langetavad hinda 15% (oli see Kalev või kes?).
Nende vastu on investorid vist täielikult usalduse kaotanud. 1997 aastal oli ka seal käivet.
3. Kahju, et LHV alustab usas mitte Eestis!
to MSM: Mis T+5? USA-s kantakse aktsiad kohe arvele ju! Datek näit. 1 min.
Ja tehke kõik imestajad endale spread'i termin selgeks, siis saate ka aru miks lisanimekirjas aktsiahinnad tõusevad.
Kui kiiresti USA-s raha liigub? Kuidas on garanteeritud , et investoril on raha (või aktsiaid mida müüb)ostetud aktsiate eest maksta?Ja kui lühikeseks müüb ning hind tõuseb? Kui need garantiid paika panna siis oleks loomulikult elektrooniline turg etem.
Isiklikult arvan, et kui tehingu tasud oleks väiksemad teeks ma tehinguid palju rohkem. Praegu läheb tehingu tegemisek minimaalselt üle 1%. Kui teha alla min koguse siis veel rohkem. See, et tehingu tasud sellised on on praeguse turu toimimise juures vist ka loogiline.
1.garanteerib maakler ju tehingu mõlemale osapoolele tehingu toimumise
2.kui ostan või müün miinimum kogusest erineva koguse, peab ta oma pakist seda tegema olenemata sellest kas talle sobib see hind või mitte.
Kui olen asjast valesti aru saanud ehk keegi parandab mind.
Arvan, et TSE ei sure välja, kauplemine on ennegi kokku kuivanud.

Kiirel tõusuperioodil peaks aktiivsus jälle tagasi tulema. Praegu on veel 1997 a. krahh liiga värskelt meeles ja investorid reageerivad küllalt mõistuspäraselt (v.a. XXL.EE tõus). Kuid kui koduperenaised ja kõik muud asjast mitte teadvad inimesed otsustavad aktsiatega raha teenida, siis ei saa käibe üle kurta.
Võib juhtuda ka nii, et mitte börsiettevõtted ei lahku, vaid maaklerifirmad lõpetavad töö. Praeguses olukorras, kus börsikäibed on alla 10M on selge, et süsteem ei tasu ennast enamiku maaklerite jaoks ära ja võib ennustada, et turule jääb varsti 2-4 maaklerit. Seega aeg on küps maakleriteta turu tekkimiseks.
Lp. Beast

Kaalun konto avamist. Kas Sa võid Datek'it soovitada?
Kas kontol olevaid vahendeid saab vajadusel kiiresti ümber positsioneerida, kui mul soov on?
s.t. Kas tehing tehakse sisuliselt T + 1minut?
Kunagi eei.ee-s osad daytraderid väga datekit ei soovitanud. Kui datekis 1 minutiga pärast tehingut aktsiad sinu arvel pole, saad tehingu tasuta.
osta siis kui kahurid mürtsuvad ja müü siis kui pasunad hüüavad.Igihaljas reegel, kas pole.
Ma ei ole küll viimase praktikaga kursis, aga see, mis te sellest T+3-st jahute, on jama. Juba siis kui mina veel maaklerlusega tegelesin (see on siis ca 2 aastat tagasi) ei olnud T+3 mingiks takistuseks hommikul ostetud aktsiate müümiseks õhtul või järgmisel päeval. Kui osata küsida, siis pole probleem ka lühikese positsiooni võtmine ja muud sarnased asjad.

Päris 10 tuhandest tuhandest kroonist sarnaseid asju vist teha ei saa, aga muidu ei tohiks küll probleemi tekkida.

Võimalik, et Eestis ei osata klientidele asju õieti müüa. Aga eks siis võiks klient ka pisut targem küsija olla. Look outside the square, nagu keegi internetiguru hiljuti väga hästi märkis.
Mina tegin tehinguid läbi Forekspanga, siis seal
olid küll asjalikud tellerid, ja alati oli võimalik hommikul ostetud aktsiaid lõunal maha müüa ja ette juba uued aktsiad asemele osta...
Kahjuks Foreks (OPTIVA) vist enam ei tegele aktsiatega ?
Nüüd teen läbi U-Panganeti, aga seal ei saa
midagi kahjuks küsida..