Lugupeetud Traderi kliendid , teie ühinemisest pole enam kasu , kõik vajalik ja väärtuslik viidi täna öösel LHV peamajast ära , selleks tehti roheline koridor ( vöötrada ) . Ja kas meie , ülejäänud tallinlased ja LHV kliendid , peame selle jura koristamise eest ka veel maksma ?? Kohe kohtusse !
http://www.postimees.ee/041105/online_uudised/182173.php
Ärge mind pekske , ma ei tea midagi :)
Mulle tundub, et mõistlik lahendus oleks hoida maaklerite eratehingud seotud klintidele teostatud tehingutega e. maakleri erahuvi kattuks klientide huviga. Siis jäävad ära süüdistused, et miks minu portfelli hallates on suudetud toota 5 protsenti miinust, aga endale ajakirjanduses väidetud 70 kordne tootlus.
Hoia jumal selle eest!
Puskin
Mil viisil oleks LHV sisekontroll pidanud avastama selle, et LHV klientide sooritatud tehingud on väidetavalt ebaseaduslikud? Tehingute tegemises ja kasumi teenimises ei ole iseenesest midagi iseäralikku. Sisekontrolli tegevuse eesmärk on eelkõige kontrollida, et tehingud ei ole sooritatud klientide vastu või neid front runnides jms.
SEC ise avastas väidetavalt ebaseaduslikud tehingud 1 turuosalise vihje peale nagu on kõikjal meedias korduvalt välja toodud.
Mil viisil oleks LHV sisekontroll pidanud avastama selle, et LHV klientide sooritatud tehingud on väidetavalt ebaseaduslikud? Tehingute tegemises ja kasumi teenimises ei ole iseenesest midagi iseäralikku. Sisekontrolli tegevuse eesmärk on eelkõige kontrollida, et tehingud ei ole sooritatud klientide vastu või neid front runnides jms.
SEC ise avastas väidetavalt ebaseaduslikud tehingud 1 turuosalise vihje peale nagu on kõikjal meedias korduvalt välja toodud.
Henno,siin all on võlaseadus.Huvide konflikti vältimiseks ei tohiks maakler ikkagi sama asjaga tegeleda.Maakler on puhtalt tehniline töötaja mitte mingi nõu andja.Nõu annavad analüütikud või keegi kes asja jagab.Maakler ei tee kuskil maailmas investeerimispangas investeerimisotsuseid.Maakler on nagu teller pangas.Head või halba maaklerit ei ole olemas.On hea või halb analüütik,portfellihaldur(kes ei tee tehingut ja pole loomulikult maakler vaid annb tehingukorralduse maaklerile).
§ 658. Maaklerilepingu mõiste
(1) Maaklerilepinguga kohustub üks isik (maakler) vahendama teisele isikule (käsundiandja) lepingu sõlmimist kolmanda isikuga või osutama kolmanda isikuga lepingu sõlmimise võimalusele, käsundiandja aga kohustub maksma talle selle eest tasu (maakleritasu).
(2) Maaklerilepingule kohaldatakse käsunduslepingu kohta sätestatut, kui käesolevas peatükis sätestatust ei tulene teisiti.
§ 659. Kohustuse täitmise vastuvõtmise piirang
Maakler võib tema poolt vahendatud või osutatud lepingu poolte nimel vastu võtta makseid ja lepingust tuleneva muu kohustuse täitmist, kui ta on selleks eraldi volitatud.
§ 660. Ebaõige soovituse andmise keeld
Maakler ei või teha käsundiandjale ettepanekut sõlmida leping isikuga, kelle kohta ta teab või peab teadma asjaolusid, mis annavad mõistliku aluse kahelda selles, et see isik täidab lepingust tulenevad kohustused kohaselt.
§ 658. Maaklerilepingu mõiste
(1) Maaklerilepinguga kohustub üks isik (maakler) vahendama teisele isikule (käsundiandja) lepingu sõlmimist kolmanda isikuga või osutama kolmanda isikuga lepingu sõlmimise võimalusele, käsundiandja aga kohustub maksma talle selle eest tasu (maakleritasu).
(2) Maaklerilepingule kohaldatakse käsunduslepingu kohta sätestatut, kui käesolevas peatükis sätestatust ei tulene teisiti.
§ 659. Kohustuse täitmise vastuvõtmise piirang
Maakler võib tema poolt vahendatud või osutatud lepingu poolte nimel vastu võtta makseid ja lepingust tuleneva muu kohustuse täitmist, kui ta on selleks eraldi volitatud.
§ 660. Ebaõige soovituse andmise keeld
Maakler ei või teha käsundiandjale ettepanekut sõlmida leping isikuga, kelle kohta ta teab või peab teadma asjaolusid, mis annavad mõistliku aluse kahelda selles, et see isik täidab lepingust tulenevad kohustused kohaselt.
to Jurgen,
mis paanikast sa siin räägid, vaata mis toimub, juba LHV suuraktsionär asjas sees. Mõtle ise edasi... Palju sul seal raha sees on, kui ei ole, siis on lihtne kommenteerida.
mis paanikast sa siin räägid, vaata mis toimub, juba LHV suuraktsionär asjas sees. Mõtle ise edasi... Palju sul seal raha sees on, kui ei ole, siis on lihtne kommenteerida.
arwen, kui maakler on tehniline töötaja, siis miks pagana päralt ei või tal endal portfelli olla? Ta ju ainult täidab kliendi, analüütiku või portfellihalduri korraldusi - s.t. tal puudub võimalus kliendile külma teha, v.a. front-running jms. sarnased skeemid.
Antud juhul on minu ja nagu aru saan, ka mõnede teiste, põhiline mure see, et portfellihalduril oli oma portfell, mis tootis suurusjärkudes paremat kasumit (senise info põhjal), kui tema hallatavad kliendiportfellid. OK - (senise info põhjal) tegeles portfellihaldus illegaalsete tehingutega, mida ta heausksetele klientidele, jumal tänatud, siiski ei teinud. Aga - järelikult valiti positsioone vähemalt osa positsioone enda ja kliendiportfellidesse erinevalt.
Siit tekib kohe küsimus - jättes kõrvale hämarad tehingud - siis kui palju aega kulutati iseendale, kui palju klientidele tehingute otsimiseks? Kas vähelikviidsete väärtpaberite korral eelistati enda portfelli?
Ma näen lahendust ikkagi ainult selles, et portfellihalduril tohib isiklik portfell olla ainult samas süsteemis klientide omadega. Ei mingeid varifirmasid, ei mingeid otselepinguid teiste maaklerfirmadega. Kõik tehingud olgu vähemalt sisekontrollile nähtavad ja ülimalt soovitavalt võiks kliendid teada halduri isikliku portfelli tootlust.
Antud juhul on minu ja nagu aru saan, ka mõnede teiste, põhiline mure see, et portfellihalduril oli oma portfell, mis tootis suurusjärkudes paremat kasumit (senise info põhjal), kui tema hallatavad kliendiportfellid. OK - (senise info põhjal) tegeles portfellihaldus illegaalsete tehingutega, mida ta heausksetele klientidele, jumal tänatud, siiski ei teinud. Aga - järelikult valiti positsioone vähemalt osa positsioone enda ja kliendiportfellidesse erinevalt.
Siit tekib kohe küsimus - jättes kõrvale hämarad tehingud - siis kui palju aega kulutati iseendale, kui palju klientidele tehingute otsimiseks? Kas vähelikviidsete väärtpaberite korral eelistati enda portfelli?
Ma näen lahendust ikkagi ainult selles, et portfellihalduril tohib isiklik portfell olla ainult samas süsteemis klientide omadega. Ei mingeid varifirmasid, ei mingeid otselepinguid teiste maaklerfirmadega. Kõik tehingud olgu vähemalt sisekontrollile nähtavad ja ülimalt soovitavalt võiks kliendid teada halduri isikliku portfelli tootlust.
remo5.
On ju olemas Investorite Liit, kes kaitseb väikeaktsionäride huve!
IL on küll veel noor aga uue üksuse kõik loomisraskused jäävad ära.
Ja üldse. Mismoodi sa seda sõda LHV vastu ette kujutad: labidate ja plakatitega kontori ette või?
Antud olukorras ei ole vist muud eriti võimalik teha, kui oodata, loota ja kannatada kuni USA-st lahendused tulevad!
On ju olemas Investorite Liit, kes kaitseb väikeaktsionäride huve!
IL on küll veel noor aga uue üksuse kõik loomisraskused jäävad ära.
Ja üldse. Mismoodi sa seda sõda LHV vastu ette kujutad: labidate ja plakatitega kontori ette või?
Antud olukorras ei ole vist muud eriti võimalik teha, kui oodata, loota ja kannatada kuni USA-st lahendused tulevad!
ikka labida iakirve ja kivikirvega ka
korraga kahte tagumikku ei saa panna!
ma saan aru küll et siin on kõik maaklerid koos aga tööajal ikka tegeldakse töö asjadega ja peale tööd oma asjadega.isiklikke probleeme,ka investeerimisprobleeme tööle kaasa ei võeta.
ma saan aru küll et siin on kõik maaklerid koos aga tööajal ikka tegeldakse töö asjadega ja peale tööd oma asjadega.isiklikke probleeme,ka investeerimisprobleeme tööle kaasa ei võeta.
arwen
minul kui LHV maakleril on isiklik Trader konto, olen pikk 4 Pro investeerimisidees, lugesin ideed läbi peale tööd ja tegin tehingud ka siis, lisaks olen kaubelnud ka straddle ideesid, samuti töövälisel ajal, kõik tehingud toimusid peale seda kui idee oli Pro all avalikustatud ...
kus on huvide konflikt?
minul kui LHV maakleril on isiklik Trader konto, olen pikk 4 Pro investeerimisidees, lugesin ideed läbi peale tööd ja tegin tehingud ka siis, lisaks olen kaubelnud ka straddle ideesid, samuti töövälisel ajal, kõik tehingud toimusid peale seda kui idee oli Pro all avalikustatud ...
kus on huvide konflikt?
ahjaa, ma olen Balti turgude maakler, Balti aktsiaid ei oma ja ei hakka omama kuni selles ametis, börsi reglemendiga ei ole see mul keelatud, kuid on teatavad kitsendused - ise pean õigeks üldse hoiduda, sest reeglid võivad alati olla mitmeti tõlgendatavad ...
lauris selles probleem ongi, et maakleril on teoorias olemas võmalus klienti enda isikliku portfelliga front-runnida, piggybackida või mida iganes.
Kontode tootlust pole mõtet võrrelda,sest maakler võib võtta ja ilmselt ka võtab suuremaid
riske.Kliendiportfellis antakse tavaliselt riskimäärad ette.Tulemuseks on,et riskid on madalamad
ja ka tootlus on madalam.
riske.Kliendiportfellis antakse tavaliselt riskimäärad ette.Tulemuseks on,et riskid on madalamad
ja ka tootlus on madalam.
Kas oleks avastatud see, et on saadud ligi BW infole enne selle avalikustamist ja sellejärgselt tehtud korduvaid insider tehinguid - pole kindel. Kuid - mingit punast häirekella oleksid siiski pidanud andma kahtlaselt paljude tehingute üsna üleloomulikult täpne ajastus ja seega ka harukordselt suur kasumlikkus. Kui LHV siseselt ollakse teadlikult kõikide töötajatate erainvesteeringutest aktsiaturul, siis oleks võimalik ka mingite kahtluste korral asju kontrollida (mis aktsiad on ostetud, mis kogustes, tehingute seaduspärasus, kes neid tehinguid teevad), enne kui sellest teavitab firmat teise riigi finantsinspektsioon. Teiseks heidab see ülimalt halba valgust LHV tegevusele senini - nt kas tehingud tehti tööajal, kui pidanuks kogu tähelepanu minema klientide vara paigutamisesse; saadi suurt tulu isiklikelt investeeringutelt - kuidas aga saab võrrelda seda tootlikkust klientidele teenitud tootlusega, jne jne jne. Henno, ma hindan väga Sinu rolli viimasel kahel päeval siin foorumis, kuid probleemid on siiski olemas. Ma ei lahmi niisama, töötan ühes USA (siinses mõistes mitte gigantses) investeerimisfirmas ja tean, milline on siin sisekontroll, kui ranged piirangud on pandud kõigile firma töötajatele ja nende lähisugulastele väärtpaberite ostmisel-omamisel ja kui tõsiselt võetakse siseinfo küsimust. Põhimõtteks on see, et firma töötajad elavad palkadest ja neil turgudel, kus firma kaupleb, ei tohi isiklikke huvisid olla.
keegi ei saa sind keeleta midagi omamast.Kui sa suudad distsipliini pidada siis on kõik korras.Kui ei suuda siis tuleb üks kahest lõpetada.
Kui ma oleksin Teie investeerimisosakonna juht siis ma muidugi seda ei lubaks.Et sa traderi klient oled.Ma lubaks sul küll hansasse helistada, maaklerile korraldus anda ja ma ei noriks kui teed seda töö ajast.
Kui ma nii ei teeks siis varsti oleks kontor selliseid Kristjaneid ja Olivere täis!
Kui ma oleksin Teie investeerimisosakonna juht siis ma muidugi seda ei lubaks.Et sa traderi klient oled.Ma lubaks sul küll hansasse helistada, maaklerile korraldus anda ja ma ei noriks kui teed seda töö ajast.
Kui ma nii ei teeks siis varsti oleks kontor selliseid Kristjaneid ja Olivere täis!
Hennot võiks olla rohkem kui üks:)
Tänase Päevalehe andmeil on Tamm väitnud, et need LHV Traderi kliendid, kes ei ole midagi ebaseaduslikku teinud, võivad oma investeeritud raha kaotada. Ilmselt ei mõelnud ta selle all hinnakõikumistest tingitud kaotusi. Selline asi saab aga praktiliselt toimuda ainult üle LHV laiba, st LHV pankroti korral, kui LHV pankrotivarast ei jätku klientidele tekitatud kahju hüvitamiseks.
Või mida Tamm sellega täpsemalt silmas pidas?
Või mida Tamm sellega täpsemalt silmas pidas?
arwen:
Ma ei taha kyll kellelegi ette kirjutada, kuidas ta oma osakonda juhtima peab, aga mind tõsiselt huvitab, kuidas on võimalik range kepidistsipliiniga osakonda head töötajat leida. Ausalt öelda ise kyll sellistes tingimustes tööd ei teeks. Ja nii jääkski tõenäoliselt ainult võimalus leida vähenõudlik, väheambitsioonikas ja vähekogenud töötaja sellisele positsioonile.
PS. Loomulikult ei tähenda avaldatud seisukoht, et sisemist enesekontrolii ei peaks olema.
Ma ei taha kyll kellelegi ette kirjutada, kuidas ta oma osakonda juhtima peab, aga mind tõsiselt huvitab, kuidas on võimalik range kepidistsipliiniga osakonda head töötajat leida. Ausalt öelda ise kyll sellistes tingimustes tööd ei teeks. Ja nii jääkski tõenäoliselt ainult võimalus leida vähenõudlik, väheambitsioonikas ja vähekogenud töötaja sellisele positsioonile.
PS. Loomulikult ei tähenda avaldatud seisukoht, et sisemist enesekontrolii ei peaks olema.
robin, risk on (paraku) subjektiivne, tootlus objektiivne. Kui haldur isikliku portfelliga niipalju rohkem riskib oleks sedagi kasulik teada, sest sel juhul peaks seal aega-ajalt kapitalseid miinuseid tulema. Kui tema isiklik portfell aga stabiilset ja suurt plussi teeb, siis järelikult ta ei võta endale suuremaid riske.
S.t. igaljuhul tasub tootlusi võrrelda ja haldur peaks suutma ka veenvalt põhjendada, miks üks või teine tehing kas siis enda või kliendi portfellis tehti/tegemata jäeti.
S.t. igaljuhul tasub tootlusi võrrelda ja haldur peaks suutma ka veenvalt põhjendada, miks üks või teine tehing kas siis enda või kliendi portfellis tehti/tegemata jäeti.