TI EfTEN

PeaLiK, ma ei räägi siiski valuutariski maandamisest, see on teine asi. Ma räägin sellest, et valuutade analüüs on minu jaoks makroanalüüsi üks osa ning koos sellega ka investeerimise üks osa.

KristjanH, kui võrrelda kahte ülisuurt globaalselt müüvat kontserni, kellest ühel peakorter Berliinis ja teisel NYCis ning vastavatel turgudel noteeritud ka, siis tõepoolest väga ei ole ehk valuutade mõttes väga vahet. Kuid maailmas siiski enamus ettevõtteid jääb neist väljapoole ning milline on käibe split valuutade/riikide mõttes võib olla päris oluline.

MSM, Viljar Arakase seos on järgmine - tema juhib kinnisvaraga seotud üksust (ja ka EfTENi CEO), mina finantsturgudega seotud üksust. Mõlemad täitsa erinevad äriliinid, kuid üritame üksteisele kasulikud olla ning mulle paistab sünergia efekt täitsa korralik.
MSM - mis puudutab "tagatuba", siis otsustasime kogu administreerimise (NAVi arvutamine ja portfelli investeeringute ülevaade) sisse osta Swedbanki vastava üksuse käest. See tähendab, et meil omal back-office't fondide administreerimise osas ei ole ja sellega ma operatsioonilist riski ei võta. Saame ainult investeerimisega tegeleda. Kliendil ka seljatagune kindlam, kui keegi kolmas osapool investeeringud igapäevaselt üle hindab.
Pigem mitte niivõrd Kristjan Lepiku kui Miko Mälbergi oskused. Jättes kõrvale tema vaieldamatult muljetavaldavad saavutused ujumises, on selle eelmisel aastal kooli lõpetanud noormehe investeerimisalased võimed vähemalt minu jaoks küsimärk. Tundub natuke nagu vettehüpe tundmatus kohas.

Miko Mälberg

:P
to: rihoe
kust sa teadsid siia foorumisse sellise küsimuse esitada?

to: kristjan.lepik , Kas Teil on ette näidata ka mingeid fondi haldamise kogemusi?

Selliste nurgafondide teke tundub normiks kujunevat. Tuletan meelde, et fondi kõige parem reklaam on tema ajalugu ja tootlus.
Kui need kaks asja olemas on, siis pole vaja LHV foorumisse promoma tulla, investorid leiavad Teid ise üles.

http://www.tarkinvestor.ee/news.php?idee=131
Uudis on eilsest juba TI lehel üleval, huvitav miks tonis sellise küsimusega lagedale tuli?

PeaLiK, ma ei räägi siiski valuutariski maandamisest, see on teine asi. Ma räägin sellest, et valuutade analüüs on minu jaoks makroanalüüsi üks osa ning koos sellega ka investeerimise üks osa.

Kahtlemata. Minu jaoks on küsimus antud juhul pigem selles, mis valuutade analüüsile järgneb? Kas "valuutadesse investeerimine" tähendab lihtsalt hoiuse- või noteerimisvaluuta valikut või kavatsete hoopis Forexil spot-tehingutega paugutama asuda? Prospekt jätab käed vabaks nii üheks kui teiseks.
PeaLiK, Forexil üliaktiivselt treidima ei kavatse hakata, valuutade valik ikka peamiselt investeerimisprotsessi osana.

Tonis, ei olegi siin mingit reklaami tegemas, olen täpsustanud informatsiooni või vastanud küsimustele. Mis puudutab tootlust, siis see õige - eks selle pealt saab hinnata. Seega andke aega atra seada.
tonis,

ajalugu ja tootlust hindav investor muidugi ei oleks läinud ka näiteks John Paulsoni juurde ja investeerinud 2007 aastal tema CDOsid shortivasse fondi :-)

ma ei kujuta ka täpselt ette, mille poolest "fondi haldamise kogemus" nii palju peaks erinema isikliku väärtpaberikonto või suurema kliendikonto haldamise kogemusest, et seda kuidagi eraldi rõhutada?

Ma ei väida, et KL oleks John Paulson, aga minumeelest taandub küsimus mitte ajaloole ja fondi haldamise kogemusele vaid üldisele investeerimiskogemusele ja senise analüüsi paikapidavusele.
Forexil üliaktiivselt treidima ei kavatse hakata, valuutade valik ikka peamiselt investeerimisprotsessi osana.

Millegipärast jäid need kaks sõna selles lauses silma.
113366, fondijuht on Miko Mälberg. Kui sa tema investeerimiskogemusest või senise analüüsi paikapidavusest midagi täpsemalt kosta oskad, kuulaksin huviga.
PeaLik, tegemist on tõesti minu pildiga. Tippsport nõuab kahtlemata täielikku pühendumist ühele eesmärgile, hea ettevalmistus ka minu praegusele tööle. Minu tagapõhjast nii palju, et olen turgude vastu huvi tundub juba keskkoolist saadik ja enda isiklikku portfellfi hallanud ka sealsetest aegadest alates. Peale Pekingi olümpiamänge otsustasin pühenduda täielikult finantsile, sest kahte jumalat on raske teenida. Kõrghariduse omandasin õppides Ameerikas, kus erialaks oli rahandus. Peale ülikooli lõpetamist asusin aktsiamaaklerina tööle Swedbank-i, tegutsedes nii USA kui ka Baltikumi börsidel, kus ammutasin teadmisi nii sell kui ka buy-side tegemiste kohta. Isiklkult arvan,et teadmised fondijuhiks olemiseks on mul piisavad ning investeerimiskomitee liikmete laialdased kogemused võimaldavad fondide juhtmisel häid otsuseid langetada.
Jõudu kõigile!
Kas plaan TTÜ-s magistrantuuri astuda on katki jäänud või õnnestub kooli kõrvalt ka fondi juhtida?
PeaLik, tulevikus on kahtlemata plaanis magistratuuri edasi õppima minna, kuid praegusel hetkel kulub kogu energia fondide käivitamisele ja vaba aega selle kõrvalt raske leida.
Ma ujun peaaegu sama kiiresti, kui kodanik pildilt, investeerimise vastu tunnen ka huvi sellest ajast saati kui enda ajalugu mäletan, aga fondi ma asutada ei soovi, kuigi lähtudes mõttest: ,, töö on meie sõber, seda me hoiame, raha on meie vaenlane seda me hävitame,, oleks see üks õige temp.
Üks tasuta nõuanne ka, mina ei tea, kas see on hea või halb fond, aga asjaosaliste foorumis säutsimine ei ole küll mingi suur mainekujunduslik zedööver :)
Asi kipub vägisi mustamiseks ja mahategemiseks,eks proovige ise mõni fond püsti ajada.Asi põhineb usaldusel ,et keegi üldse annaks oma säästud .Mina proovin nagu oskan oma vanemate ja veel mõne sugulase tuttava rahaga ringi askeldada ,et poleks häbi aasta lõpus neile otsa vaadata.Fondis ses suhtes isegi lihtsam kui põleb siis võõras raha.
Ma ei usu ,et fondi maht esialgu üldse suureks kujuneb,omanike oma raha algul sees kui aasta lõpuks kuskil +10% kasvu on ette näidata või on võrreldes teiste fondidega käsi paremini käinud alles siis on loota ,et ka mees metsast sinna raha sisse paneb.
Aasta lõpuni on ju nõmedalt pikalt oodata, äkki piisaks ka 1-kuulisest ootamisest? Ehk saaks ka selle ajaga adekvaatse pildi ette? Kui 2% teeninud selle ajaga, siis ju täitsa ok.
to tonis: Ei ole seotud EfTEN-iga. Sain lihtsalt nende reklaamiga emaili ja soovisin asjatundjate käest saada üldist taustainfot.
Kui ikka kõik oleks kirjutanud, et tegemist on Haaveli tüüpi sulidega (Liisi mõtlen ;) ), siis oleks pilt selge.
TI senine avalik investeerimise track-record
http://www.tarkinvestor.ee/ideed.php?pid=9

p.s. buumer maksab täna 46+
äripäev ei taha minu küsimust avaldada..mötlesin et küsin siin siis..
kas maksaksid selle artikli eest?
vari,
mis su küsimuse mõte / tagapõhi on? Kas küsid Äripäevalt Viljandi vangla ostu kohta? Mis järeldub ei / jah vastusest?