"TNT" Teate , kas te selle peale ei tule, et mõned tegelevad ettevõtlusega vana kooli põhimõtete järgi? Lihtsustatult öeldes, raha tuleb nii palju peale, et isegi aktsionäridele saab jagada. TextMagic börsil on selline kellegi ego projekt. Tunnustage autorit, kes seda koos rahaga on valmis jagama! Kuidas sellest NII RASKE on aru saada? ):
TMi IPO oli iseenesest väga hea vaheldus kohalikele "kasvurakettidele", kellel jäi ka päriselt raha joone alla. Valuatsioon oli suht kallis, aga kuna tiimil oli korralik äriarenduse tegevusplaan + hinna ja operating cash flow suhe võrreldes turu üldise sentimendiga oli enam-vähem mõistik, siis märkisin ka ise. Kuna turul läks valuatsioon paigast ära + sain osalust ka näpuotsaga, panin enda paberid turgu ning mõtlesin kunagi teema juurde tagasi tulla, kui spread rahavoo ja valuatsiooni vahel hakkab jälle paika loksuma.
Seda enam sügasin kukalt, kui seni mulle täiesti OK tundunud ettevõte investoritele mütsi tõmbas. IPO materjalides oli selge plaan raha kasutamiseks ning mustvalge commitment, et see läheb äri arendamiseks, et rahavoog ja valuatsioon tulevikus kooskõlas oleks. Seda ma ju lõpuks märkisin, puhtalt cash cow'na oli see hind selgelt liiga kallis.
On väike tõnäosus, et H1 tulemused olid lihtsalt nii head, et strateegia muutmine ongi mõistlik. Sellisel juhul oleks tulnud teha kasumihoiatus prospektis avaldatud prognoosidele enne aktsionäride koosolekut (nt Saunum on enne aktsionäride koosolekut minu mälu järgi prognoose korrigeerinud). Praegu on kogu forward looking info ettevõtte poolt LHV foorumis, et oodake H1 aruanne ära. Et siis aktsionär peaks hääletama ettevõtte strateegia fundamentaalse muutumise osas enne esimest vahearuannet, kott peas. Ma saan aru, et float on nii olematu, et väikeinvestor ei otsusta siin nagunii midagi, aga see on täiesti elementaarne corporate governance.
Ja kuidas juhtiv majandusleht sellist asja positiivse arenguna serveerib, on minu jaoks täielik müsteerium. Mõni mees opereerib aktsiaturul ilmselt kassapõhiselt, investeeritud raha on sunk cost ning hõiskab iga euro peale, mis üldse tagasi saab. :D
Oeh, küll on jama, et makstakse divikaid ja siis jälle probleem, et ei maksta...Kogu aeg ju foorumis küsitakse millla Bercman,Saunum v jne divikaid maksma hakkab. Divikas on ju nagu finanatvabaduse investori märg unenägu! Eks wise-ga kogemus olemas. Kui Bolt tuleb mingi trilioni väärtusega börsile siis loodetavasti ei lähe eesti rahvas jälle "rukkist lõikama", et eesti oma asi...Samal ajal omanikud ja VC-d vaikselt müües tuueks põhjenduseks uute "Wise" ja "Boltide" loomise
Lugesin seda "aktsionäride otsuste" teadet ja ohkasin. Ja mõtlen, et vist pole mõtet hoida, kui "kasvuraketist" on kütus välja lastud. Kui kasvu jaoks korjatud raha niimoodi tagasi saadetakse, siis ütleks, et ju siis visioon liiga tilluke ja plaan lühike, kui ei suutnud kasutust leida rahale. Või kuidas seda veel teisiti interpreteerida (lisaks sellele, et keegi saab oma suurema osaluse arvelt Tallinnasse krundi osta, kuna makstakse tagasi)? Eks oodata ju võib veel, kuniks selgub, kas see toode päriselt toimib või ei. Aga siis oleks võinud ju privaatselt raha tõsta suurematelt investoritelt ja oleks ilma palaganita saanud kokku selle.
Asi on ju lihtne. Omad suurt osalust aga keha eriti cashi ei genereeri mida saaks välja võtta ja seeläbi elustiili tõsta. Tõstad börsilt raha korraliku valuatsiooni pealt ja annad väikese tüki ära. Siis maksad saadud rahast dividende või vähendad aktsiakapitali ja saad suurema osa rahast endale. Ühtlasi oled mingis osas saanud likviidsust ja võid tarbida. Väikeinvestorid plaksutavad alguses käsi, et vaat kus deividendiaktsia mis kasvab. Äkki saaks siit kõrgema hinnataseme pealt veel raha tõsta ja siis veel kapitali vähendada.
Näiteks selles, et valetatakse potentsiaalsetele investoritele? Või on eetilisuse hind olematu suurus?
See oli ainuke IPO, milles märkisin ja seda pigem eeldusel, et tarkvara on skaleeritav ning kui turuosa võtta, siis tuleb ka profit. aga tundub, et suuromanikud skaleerivad end autosalongi ja Stockmanni. Nii et miks peaks see 0,3 per stokk motiveerima hoidma?
Jummel küll, Kogu TM on mainekujundus projekt. See ettevõte ujus rahas aastaid enne börsile toomist. Nautige rikaste inimestega samas paadis sõitmist, mitte ärge virisege. Börsil ei müüda mingit kasvuaktsiat, kasv on alati enne ära tehtud.
Vahest ehk liiga leebe. Kui taustal tooni sätivad näited nagu tuntud panga dividendid, millele järgneb raha tõstmine või splittimine koos veenva artikliga, siis võib-olla ongi palju oodata ''huvitav äri'' selgitusele enamat.
Ma ei saa ka aru milleks vinguda selle üle et makstakse välja korralik summa aktsionäridele. Kui järgmine nädal tulevad supertulemused siis peaks siit ju hüppeline toetus tulema aktsia hinnale. Kui sa tõesti omad ainult 35 aktsiat siis pole mingit vahet palju ta kasvab:). Seda on ju kinnitatud, et ettevõttel on kordades rohkem raha kontol kui väljamakstav 2,5 milj. Lisaks on dollar tõusnud ja enamus tulust tuleb ju USAst.
Ma juba tol ajal natuke imestasin, aga tagasi vaadates on nüüd muidugi selge, et kui sulle ikkagi ~200K eurose meediakampaania abil üritatakse aktsiaid müüa, siis äkki midagi on ikkagi off?
Ja ikka jätkuvalt kehtib lihtne reegel siin First Northil, Funderis jne. : Sinna tuleb raha tõstma ainult see seltskond, kes kohalikelt (või muudelt) VC fondidelt plekki ei saa. Kui sul on solid asi, siis "Hinrikused" kütavad sulle raha peale. Karvamütsidelt tulevad raha ära võtma need asjad, kes mujalt ei saa.
Ja nagu ikka, on erandeid. Aga üldiselt on minu arust nii. Õppige lõpuks ära.
"siseinfo" Ma juba tol ajal natuke imestasin, aga tagasi vaadates on nüüd muidugi selge, et kui sulle ikkagi ~200K eurose meediakampaania abil üritatakse aktsiaid müüa, siis äkki midagi on ikkagi off?
Ja ikka jätkuvalt kehtib lihtne reegel siin First Northil, Funderis jne. : Sinna tuleb raha tõstma ainult see seltskond, kes kohalikelt (või muudelt) VC fondidelt plekki ei saa. Kui sul on solid asi, siis "Hinrikused" kütavad sulle raha peale. Karvamütsidelt tulevad raha ära võtma need asjad, kes mujalt ei saa.
Ja nagu ikka, on erandeid. Aga üldiselt on minu arust nii. Õppige lõpuks ära.
Ma liigitan meid erandi hulka.
"ACMR" Ma ei saa ka aru milleks vinguda selle üle et makstakse välja korralik summa aktsionäridele. Kui järgmine nädal tulevad supertulemused siis peaks siit ju hüppeline toetus tulema aktsia hinnale. Kui sa tõesti omad ainult 35 aktsiat siis pole mingit vahet palju ta kasvab:). Seda on ju kinnitatud, et ettevõttel on kordades rohkem raha kontol kui väljamakstav 2,5 milj. Lisaks on dollar tõusnud ja enamus tulust tuleb ju USAst.
Tundub, et keegi on meie varasemaid selgitusi tähele pannud.
"HelenaJM" Lugesin seda "aktsionäride otsuste" teadet ja ohkasin. Ja mõtlen, et vist pole mõtet hoida, kui "kasvuraketist" on kütus välja lastud. Kui kasvu jaoks korjatud raha niimoodi tagasi saadetakse, siis ütleks, et ju siis visioon liiga tilluke ja plaan lühike, kui ei suutnud kasutust leida rahale. Või kuidas seda veel teisiti interpreteerida (lisaks sellele, et keegi saab oma suurema osaluse arvelt Tallinnasse krundi osta, kuna makstakse tagasi)? Eks oodata ju võib veel, kuniks selgub, kas see toode päriselt toimib või ei. Aga siis oleks võinud ju privaatselt raha tõsta suurematelt investoritelt ja oleks ilma palaganita saanud kokku selle.
Või olen ma liiga karm?
Tunnistan jah, et meil on natuke teistmoodi äri kui keskmine idufirma / kasvufirma. Me soovime kasumit ka teenida, mitte ainult kiirelt kasvada. Selle tõttu jääb ka raha üle. Pikemas perspektiivis oleme midagi sellist https://investor.livechatinc.com/
"priidik" Väljamakse alles 2023 jaanuris ja teeme seda käesoleva 2022 aasta rahavoost. Oota ära meie poolaasta vahearuanne ja siis vaataks selle kommentaari uuesti üle, mis sa just postitasid.
Prospektist: In the future, the Issuer plans to invest profits into the Group and is not planning to pay dividends to shareholders in the foreseeable future
FY2022 ootus EBITDA osas oli prospektis ca 6M. Oletame, et sellest pool oli eelarvestatud esimesse poolaastasse. Selleks, et täna vähegi põhjendada sellist muutust ühingu juhtimise strateegias, võiks eeldada esimese poolaasta EBITDAks umbes 6M / 2 + 2.5M (ehk üle jäänud raha, mis välja maksta) = 5,5M. St rahakonto jääk H1 lõpu seisuga 6.5M eelmise aasta lõpust + 5.5M H1 rahavoog = 12M. Või siis konto jääk 6.5M + 2,5M (üle jäänud raha) = 9M ning H1 R&D rahavood -3M.
Kui sellise tulemuse ära tõite, siis söön enda virtuaalse mütsi siin foorumis ära. Kõigil muudel juhtudel on tegu mustvalge investorite eksitamisega,
Esimese poolaasta EBITDA 3,1M ning cashi kasv 1,5M. Umbes 1,6M tegevuskuludest kapitaliseeriti. Lühidalt öeldes: ärist tuli peale 1,5 miljonit raha ning laiali otsustati jagada 2,6 miljonit "investorite" raha. Ehk müts jääb söömata ja tuleb lihtsalt nentida, et sellist tünga lähiminevikust Balti börsidel ei mäletagi.