Einoh, varem või hiljem see lõpeb sellega, et IPO on kättesaadav ainult institutsionaalsele investorile ja väikeinvestor ostku järelturult.
"invictus"
Einoh, varem või hiljem see lõpeb sellega, et IPO on kättesaadav ainult institutsionaalsele investorile ja väikeinvestor ostku järelturult.
Ja siis vingutakse, et miks jaeinvestoritele üldse võimalust ei anta IPOs osaleda.
"taavi186""invictus"
Ja siis vingutakse, et miks jaeinvestoritele üldse võimalust ei anta IPOs osaleda.
keda huvitab vingumine?! ipo-d ei ole punane rist, heategevusettevõtmine. ettevõtteid huvitab vahendite saamine, et tegevust laiendada. aga mitte ainult. strateegia on oluline. jaekaupade müüjat huvitab kindlasti võimalikult suur investorite hulk, kes on neile potentsiaalsed ja lojaalsed kliendid. seepärast on väga oluline, kuidas ja kellele üks ipo on suunatud. olen 100% nõus White Nigga ülalpool öelduga. antud juhul ma ei suuda läbi hammustada, mis KASU saab texmagic ipo valitud jaotusstrateegiast. kes seletaks selle lahti? ükski jaeklient ei ole tm klient. ja ärge rääkige, et vahet pole, raha on raha. bullshit! suur vahe on KELLE raha.
(ps! see siin ei ole vingumine, ma sattusin kogemata valesse seltskonda, see pole esimene kord ja ilmselt ei jää viimaseks, see ipo ei tee mind ei rikkaks ega ka vaeseks. ma tahan saada selgust, mis strateegia oli ipo taga. puht sportlik huvi, sest ma ise ei suuda seda välja mõelda).
Ei huvita mind ka vingumine, lihtsalt parajaks laadaks on läinud viimasel ajal igas IPO-teemas, kuidas keegi (sõnavõtjatest) pole rahul saadud aktsiate arvuga.
See strateegia on minu jaoks ka natuke segane, miks peaks seda ettevõtet huvitama võimalikult suur aktsionäride hulk.
Kuna jaotati nagunii nii väikest osa, siis ehk lihtsalt turundusest viimase võtmiseks? Rikkaks ega vaeseks ei saa ega jää antud IPO jaotuse tulemusena keegi uutest aktsionäridest.
See strateegia on minu jaoks ka natuke segane, miks peaks seda ettevõtet huvitama võimalikult suur aktsionäride hulk.
Kuna jaotati nagunii nii väikest osa, siis ehk lihtsalt turundusest viimase võtmiseks? Rikkaks ega vaeseks ei saa ega jää antud IPO jaotuse tulemusena keegi uutest aktsionäridest.
kastiratastest hoidsin õnneks eemale ja olen lihtsalt superrahul. kusjuures kiidan neid, nende starteegia on väga ok ja mõistetav. said hulga väikeinvestoreid, keda vajavad puht turunduse kohalt. nii mõnestki väikeinvestorist saab klient - milleks ta poleks saanud osalust omamata. tubli töö! 👍
"flatuu"
(ps! see siin ei ole vingumine, ma sattusin kogemata valesse seltskonda, see pole esimene kord ja ilmselt ei jää viimaseks, see ipo ei tee mind ei rikkaks ega ka vaeseks. ma tahan saada selgust, mis strateegia oli ipo taga. puht sportlik huvi, sest ma ise ei suuda seda välja mõelda).
Nad on ju ise avalikult ja avatult öelnud, et raha kaasamine oli vaid üks IPO eesmärkidest ja ootasid ülemärkimist ja eesmärk ei olnudki müüa avalikul turul maha võimalikult suur osa ettevõttest. Nad tahavad kasvada, tahavad Eestis kasvada ja tööjõudu värvata, tahtsid (ja tahavad edasi ka vist?) töötajatele pakkuda optsiooniprogrammi, kus iga praegune ja tulevane töötaja saaks teada, mis tema optsioonid reaalselt väärt on jne jne. Pakkumise maht oli väike - misiganes moodi sa seda torti laiali jaotad, tort sellest suuremaks ei lähe ehk iga jaotamisstrateegiaga oleks 20x ülemärkimise puhul olnud õnnetuid IPOs osalejaid...
Ei peagi ise oma peaga välja mõtlema - loe, mida ettevõtte suuromanik ja juht öelnud on. See info on kõik avalik. Do your homework, see siin oli vingumine.
"margus""flatuu"
Ei peagi ise oma peaga välja mõtlema - loe, mida ettevõtte suuromanik ja juht öelnud on. See info on kõik avalik. Do your homework, see siin oli vingumine.
ok. 15000 inimest kes panustasid 175€ toob texmagicule eesti parimad töötajad ...
ahah! see on midagi uut. huvitav mõte iseenesest ... hmmm, kuidas küll skype neid ilma ipo-ta leidis... minu meelest leiab parimaid töötajaid värbamisfirmadest ja äripäevas edulugude publitseerimisest, aga noh, jah, mida mina tean.
Vingun ka natuke siis, kuskil tahaks selle frustratsiooni välja elada... :D
Panin ka mitme konto alt ja täna hommikul ülekannet tehes avastasin, et ühe konto all endiselt suurem summa bronni all kinni. Alates märkimise tegemisest juba ca 7 päeva. Oletame nüüd, et avapäeval tõuseb aktsia hind 30%, ehk ettevõtte väärtus kasvab umbes 10 miljonit. Saadud allokatsioonist lähtuvalt arvutasin kokku, et nädal aega bronnis olnud raha annuliseeritud tootlus on 9% ning selle raha investeerimiseks kohalikes IPOdes osaledes tempoga üks pakkumine nädalas kuluks 3 aastat ja väga-väga palju vaba aega. See 9% aastatootlus on muidugi veel ka eeldusel, et kõik IPOd teevad esimesel kauplemispäeval +30% ning ei arvesta seda, et märkimises allokatsiooni saamiseks peab mul olema iga investeeritud euro kohta ka suur hunnik cashi kontol. Teisisõnu, portfelli efektiivne tootlus nende IPOde pealt on nullilähedane (kui sa ei opereeri just paarituhande eurose portfelliga). Ja ei ole võitnud eurolotoga - konkreetse arvutuse tegin summaga 50k. Alati võiks ju minna ja sebida järelturult, aga kui float on olematu ning kaubeldava osakaalu suurimatel kaladel on pärast IPOt aktsiaid umbes 500-1000 euro väärtuses, jääb likviidsus ka olematuks. Ja see likviidsusprobleem kajastub pikemas perspektiivis ka ettevõtte aktsia hinnatasemes, ehk siis see ei ole ainult investorite probleem vaid on ka ettevõtte enda jaoks murekoht. Ka töötajate optsioone on keeruline realiseerida kui suuremad investorid ostupoolelt likviidsuse tõttu eemale hoiavad.
Kui selle IPO eesmärk on väga väikeses mahus töötajate optsioone realiseerida, siis ilmselt tasub ära. Kui eesmärk on päriselt avalikuks ettevõtteks tulla kas suurema kapitali kaasamiseks või omanike exitiks, siis mulle ei tundu selline pakkumine mõistlik samm.
Panin ka mitme konto alt ja täna hommikul ülekannet tehes avastasin, et ühe konto all endiselt suurem summa bronni all kinni. Alates märkimise tegemisest juba ca 7 päeva. Oletame nüüd, et avapäeval tõuseb aktsia hind 30%, ehk ettevõtte väärtus kasvab umbes 10 miljonit. Saadud allokatsioonist lähtuvalt arvutasin kokku, et nädal aega bronnis olnud raha annuliseeritud tootlus on 9% ning selle raha investeerimiseks kohalikes IPOdes osaledes tempoga üks pakkumine nädalas kuluks 3 aastat ja väga-väga palju vaba aega. See 9% aastatootlus on muidugi veel ka eeldusel, et kõik IPOd teevad esimesel kauplemispäeval +30% ning ei arvesta seda, et märkimises allokatsiooni saamiseks peab mul olema iga investeeritud euro kohta ka suur hunnik cashi kontol. Teisisõnu, portfelli efektiivne tootlus nende IPOde pealt on nullilähedane (kui sa ei opereeri just paarituhande eurose portfelliga). Ja ei ole võitnud eurolotoga - konkreetse arvutuse tegin summaga 50k. Alati võiks ju minna ja sebida järelturult, aga kui float on olematu ning kaubeldava osakaalu suurimatel kaladel on pärast IPOt aktsiaid umbes 500-1000 euro väärtuses, jääb likviidsus ka olematuks. Ja see likviidsusprobleem kajastub pikemas perspektiivis ka ettevõtte aktsia hinnatasemes, ehk siis see ei ole ainult investorite probleem vaid on ka ettevõtte enda jaoks murekoht. Ka töötajate optsioone on keeruline realiseerida kui suuremad investorid ostupoolelt likviidsuse tõttu eemale hoiavad.
Kui selle IPO eesmärk on väga väikeses mahus töötajate optsioone realiseerida, siis ilmselt tasub ära. Kui eesmärk on päriselt avalikuks ettevõtteks tulla kas suurema kapitali kaasamiseks või omanike exitiks, siis mulle ei tundu selline pakkumine mõistlik samm.
Siin ka üks väike vihje miks TM IPO jaotus sai selline nagu ta sai:
https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2021/10/26/rohevohik-tegi-enefit-greeni-kiirelt-rahaks
https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2021/10/26/rohevohik-tegi-enefit-greeni-kiirelt-rahaks
Jah, nii need rohevõhikud teevad asju rahaks.

P.S. Religioosne fanatism ei ole üldiselt hea investeerimisfilosoofia.

P.S. Religioosne fanatism ei ole üldiselt hea investeerimisfilosoofia.
"priidik"
ehk, et siis oli ikkagi heategevus eesmärgiks. kas ei juhtu järgmise emissiooniga nii, et ka "sten sumbergid" ei loe enam prospekti läbi (loe: ei tunne huvi)?
"flatuu""priidik"
ehk, et siis oli ikkagi heategevus eesmärgiks. kas ei juhtu järgmise emissiooniga nii, et ka "sten sumbergid" ei loe enam prospekti läbi (loe: ei tunne huvi)?
Eks see emissioni maht sai natuke liiga väike jah. Järgmine kord teeme paremini.
Ma soovitaks kõigile tulemuste üle virisejatele järgmist mõtteharjutust - keda, miks ja mis mahtudes tohiks üldse IPO-dele märkima lubada.
Edu!
Edu!
Ma kiidaks Priitu selgete, arusaadavate ja lühikeste selgituste ja vastuste eest. Üsna erandlik omadus tänapäeval kahjuks.
Neid, kes põhjalikult tutvusid aruandega aga ei saanud aru, et ei jagu siis tundub ikka veidi peeglisse vaatamise koht.
Neid, kes põhjalikult tutvusid aruandega aga ei saanud aru, et ei jagu siis tundub ikka veidi peeglisse vaatamise koht.
Kui palju täna orderile ok lükata % on homseks,kas 40 on ok?
kolmapäeval algab kauplemine.
"peeter82"
kolmapäeval algab kauplemine.
Kui kiired €d silme ees, lähevad esmaspäevad/teisipäevad sassi :)
40 pole ok
Vara tuleb tegutseda, muidu järts nii pikk,et order turule ei jõua ju know eelmised IPO-d. Bitcoin ja kasvu asjad saavad kaks nädalat säru varsti, mis see ok % siin spekulantidel on?

...
+ 14K rida 35 või vähema aktsiaga.
Seda pole mu silmad varem näinud, et selleks et saada 40 MEUR väärt oleva börsiettevõtte top 10 aktsionäride sekka, kus on ka omanikke kokku ~14K, pead sa omama 750 EUR väärtuses aktsiaid. Mingi omalaadne rekord vist.