Teller tehingu mõjutajana

Ostsin 25.05.00 ÜP telleri vahendusel aktsiad. Läksin kell 09.55 panka ning rääkisin mida ja millise summa eest tahan. Eraldi märkisin, et summa, mille ma letti panen, on lõplik, s.t. kõik tehinguga seotud kulud peavad sinna ära mahtuma (maakleritasu 100 ja tehingutasu 0,5%). Kell 10 läks asi lahti. Kus siis teller hakkas pudistama. Teller ise oli 35 … 40.a. naisterahvas, venelanna, kes rääkis aktsendita eesti keelt. Ei ta saanud algul aru, mis summa eest ma siis ikka tahan, ja ei ta saanud ka aru, kas teenustasud lähevad tehingu sisse või peale. Omast arust rääkisin eesti keeles, r ei põrista, s ei susista … nii et normaalne oleks mind mõista olnud. Nii kaua, kui teller kutsus teise kogenuma telleri, kes näitas, millist klahvi vajutada, oli aktsia hind 40 senti tõusnud. Kell oli 10.16. Loomulikult algsed pingelised arvutused enam ei kõlbanud, kuna ei mahtunud enam arvutuste sisse ära. Teller ohkas sügavalt ja hakkas uuesti kalkulaatorit tampima. Ma ütlesin, et tavai tehku kiiresti nüüd X + 40 sendiga tehing ära, läheb siis palju läheb. Pidin naca juurde maksma. Tehing läks maksma 40 senti igalt aktsialt rohkem kui oleks normaalne olnud. Rahaline kahju umbes 800 eeku. Arvestades, et see oleks olnud tehingutasudest umbes 80%, siis võin vabalt öelda, et mul tõmmati perse lohku mis lohku.

Soovitan telleritele puust ja punasest skeemid ette teha, et ei korduks sama mis mul. Esimeste minutitega võidakse aktsia hinda muuta oluliselt, seepärast on vajalik kiire tegutsemine.

Soovitan kasutada internetipanka.

Mul on ka telleritega palju probleeme olnud. Eriti alguses (1997 a. paiku). Ega naisterahvale väärtpaberid eriti midagi ei ütle. Kuna olin alla 18-aastane, siis oli probleeme topelt. Nüüd kasutan internetipanka ja olen rahul.
Vabandust, kas Alvar on mehenimi?
ühinen eelpool välja käidud arvamusega, et pangakontor on aktsiate vms. kauplemiseks naza ajast ja arust koht... targem on kasutada elektroonilisi kanaleid, mida iganes siis, lihtsam ka endal jälgida mis tegelikult turul toimub, kuivqrd TSE on aktsiatejaoks selle võimaluse loonud...
mis telleritesse puutub siis on nii nagu on, oma "tarkust" ei tasuks sel moel küll eriti eksponeerida, eks meil kõigil ole tugevamaid ja nõrgemaid külgi...
või pead telleriga tutvust sobitama..aga ikka läheb rohkem aega, kui internetis. Mul endal ka nii olnd, et olen närviliselt palunud tehing enne ära teha, küll siis pikapeale blanketi ka ära täidan.. Optiva pangas on ses mõttes kliendisõbralikumad tellerid.
TO: Icarner. Kui sa vihjasid minule, siis ausalt öeldes ei saa aru. Mingit "tarkust" seal polnudki väljendatud. Küsimus on lihtsalt selles, et teller oma aeglase arusaamise või lihtsalt käitumisega sööb minu võimalikku kasumit või suurendab minu võimalikku kahjumit. Mõlemad variandid on halvad. Seega olen jätkuvalt seisukohal, et telleritega võid saada rahalisi tüngasid. Muud midagi.
Jama muidugi.

Kujutan ette, et Sul oli enamus rahast ilusti pakkidesse pandud ja münte suht vähe.
Minu meelest on investoor natuke ise ka süüdi. Sellisest ülesandest on kõigil väheste kogemustega telleritel raske aru saada. Tuleb anda korraldus konkreetsemalt: mitu aktsiat (parem ümmargune arv).
kes küll kasutab aktsiate ostuks telleri vahendust,
ons üldse mõtet aktsiatega tegeleda....
To: Pitsat. muide, mu pitsat on tehtud kartulist. nagu sinu sense of humor.
To: MSM. Ei saa sinuga kuidagi nõus olla. Enda õiguste mahasurumine ei ole hea. Loomulikult ma
O L E K S võinud konkreetse summa öelda ... kuid arvestades seda, et pangast kujuneb kliendil arvamus just läbi konkreetsete tellerite, kellega ta vahetult suhtleb, siis ma ei arva, et cet.par. teller peaks olema tuim loom. Ehkki jah, ega siin muud üle jää, kui toimetada sinu mõtte järgi.
To: Spets. hmm ... ma ei tea, kas sa võtad vanni, kus vee asemel on saja taalased või mitte. See mind ei koti. Aga sinu üleolev suhtumine sust head muljet küll ei jäta. Kraabi pappi nii kuis jõuad.
kulla inves toor,tead sa ise ka,mida tahad,
reha teenida või telleri(te)ga suhelda.
Sõlmi maakleriga leping ja treidi otse läbi tema,
võidad aega=raha.

mu toon tundub üleolev-olen lihtsalt imestunud.
mul oli ka samalaadne kogemus hansapangas. esiteks ei saa ju sihtida, millal sa selle telleri juurde jõuad, sest hansapangas on alati järjekorrad ja teiseks kui ma jõudsin telleri palge ette oli kell 9.50 ja teller arvas, et tema ei viitsi oodata, kui kell 10.00 saab ja palus mul tagasi tulla.
Kui teha aastas paar tehingut, siis võib ju endale lubada kotoris käimise luksust. Tõsisema kauplsemissoovi puhul tuleks kasutada panga elektroonseid kauplemiskanaleid või minna mõne maaklerfirma kliendiks.

Eesti aktsiaturg on piisavalt efektiivne ja teine kord piisavalt mittelikviidne, et tehingu sooritamisel lubada mõtetut ajalist kadu. See, kes tahab pangakontoris tehinguid tegemas
käia, peab kasutama pikaajalist investeerimisstrateegiat.

Ja veel. Paar sõna ka tellerite kaitseks. Kui teller teeb nädalas paar väärtpaberitehingut, siis on raske vilumusest või spetasialiseerumisest rääkida. Ja nii vähe neid tehinguid tõesti on, sest osa tehinguid tehakse otse läbi turuosaliste ja kontorite arv on ka suur.
To: Spets. OK. Mul ei ole midagi ilusate tellerite vastu, kelle lahtised dekolteed ning liibuvad kostüümid viivad mõtted raha teenimise pealt vahel tõesti uitama. Aga hea küll. Tulgu rahu Maa peale. Teen maakleriga lepingu. Smir meshdu shnami?
To: Dotcom. Sinu kommentaar oli vaba emotsioonidest, konstruktiivne, rahuliku meelelaadiga fakte moonutamata ning seepärast hea lugeda. Suur tänu.
mina küll pole näinud ühelgi telleril avarat dekolteed. tahaks näha küll, aga paraku on enamus pangaprouasid ja -preilisid nii igavalt riietatud, et TSE tõuseb ka kiiremini nende peale.
TO Niion: sa vaatad, aga ei näe. Pimedus varjutab pilvi su pea kohal. Kuid peaasi, et sul tõuseb. Ilu kohtab vaatajat. Kas pole?