Sven - SEBi fondid

Sven, kas sa võiksid anda väikese ülevaate SEBi fondidest.

Kas Sven on Sinu arust fondihaldur või müügimees? Kui Sul on tõsine huvi, siis pöördu ikka otse panka. Jaburaks hakkate siin kohati minema, natuke võiks ise ka info otsimisega vaeva näha.
Pikemalt võivad sellel teemal rääkida meie varahalduse inimesed näiteks telefonil 6 656 204, kuid kes soovib ise uurida, võib vaadata siia:

http://swp4.vv.sebank.se/cgi-bin/pts3/pow/net/org/organisation_asset_funds.htm

Valik on päris lai ja meie kaudu on neid võimalik osta.
Uurime võimalust ka www.eei.ee lehele midagi nende kohta üles riputada.
ütleme nii, et (potentsiaalse) kliendi jaoks leiame alati aega ja selle pealt kokku ei hoia. Nii et kellel on küsimusi, võib mulle meili ka saata ja jõudumööda üritan vastata.
Võrkturustuse kaudu on hakatud baltikumis ja Eestis levitama USA Putnam fondi. Väga illustratiivsete materjalide abil lubatakse aastatootlust 15-30%
Kas tõesti on suurematel fondidel suuremad kasumid?
Kui ma hiljuti kellegi käest küsisin, kui palju mulle fond lubaks, siis pakuti 18-21% aastas ja seda üpris väikese summa eest. ilmselt on suuremate summade eest suurem protsent.
Olen neid ostnud. Vist kolme ajapikku müüsin mehed maha.Tulemus null. Ühelt poolt hea teiselt poolt halb. SEBi Lux fondide paha omapära on see, et nad nagu kohe mitte kuidagi ei regeeri turule ja indeksile, ei ülesse ega alla. Muide Nordic (Rootsi , Soome) näitas vahepeal(veebruaris) päris head tulemust.
Fondidel on põhimõtteliselt keelatud lubada mingit tootlust. Maksimum, mis nad teha saavad, on näidata mineviku tootlust ja lubada, et nad teevad kõik selleks, et kaitsta kliendi huve investeerides vastavalt investeerimisdeklaratsioonile.

Igaühesse, kes lubab mingit tootlust, suhtuks ma väga ettevaatlikult.
see tuleb ilmselt liigsest diversifitseerimisest, mis on paljude fondide viga. Indeksid on lihtsalt palju vähem mitmekesised, eriti populaarsed indeksid nagu nasdaq100, dow või siis lähemalt vaadates hex näiteks. Mõned neist indeksitest on sellise koossesuga, et fondid ei saakski oma investeerimisdeklaratsiooni kohaselt sama head tootlust saavutada, sest nad ei või võtta sellist riski, et pool portfellist on nokia ja veerand sonera.
Põhimõtteliselt Sveniga nõus. Andsin lihtsalt oma - kui spekulandi nägemuse konkreetsetest SEBi fondidest. Point on lihtsalt selles, et mina teenin raha investeerimisega (või siis turul spekuleerimisega) leiba ja näiteks võin tuua mõned Flemingsi fondid, mis TMT sektori bull runiga väga lühikese ajaga väga head tulemust näitasid. Fakt iseenesest on muidugi, et kui turg otsa ümber keerab, siis tuleb neist fondidest kiiresti lahkuda.
Diversifitseerimisega ei maksa tõepoolest liialdada kui tootlust vaja...samas veerand portfellist Sonerasse on ka nagu veidi liiga karm hetkel...et siis pigem nii:

http://www.efm.optiva.ee/graph/optiva_kasvufond_raport.pdf
25% sonerat oli lihtsalt näide. mitte soovitus. samas pole välistatud, et sonera mingit dead cat bounce'i ei võiks teha. 50 ringis on suht tugev support. p/e on küll >100, aga noh, see ei ole ju takistuseks tänapäeval. nii et need, kes arvavad, et nasdaq hakkab põhja leidma, nendel tasub silma peal hoida.

subjektiivselt arvan, et nasdaq võiks ikka oma eelmist low-d 3650 kandis testida (so. mingi 7% allpool), enne kui mingist bounce'st rääkida. Eks see sõltub pisut tulemustest ka, mis praegu kogu aeg turule laekuvad.
Kes on kursis, kas Hansa Pensionifond garanteerib või lubab 6% aastakasumit?
mina olen. ei luba nad midagi ega garanteeri ka. ega nad ei tohikski.

ahnus sai must võitu ja paremate alternatiivide puudumisel (kes siis kindlustustele raha annab?) otsustasin tulumaksu just nende abil tagasi saada. :-) osaku hind on kasvanud detsembri 10.45 kandist kolme ja poole kuuga 10.70 kanti, mis on tubli 2.4%.

minu kallid kolleegid tuntud aktsiaturu toetusgrupist ühispangast
(tervitused kristjanile!) muidugi naeravad kogu aeg minu üle.
Tubli on Sven! Aga NAZ jutuga olen ma nõus - sama juttu on muuseas kõik kohad täis. Turg võib juba täna õhtul selle eelmise nädala päevasisese madala ära katsuda.

SNRA-s olen ise ostmas @ 49.
Kas keegi oskab seletada, miks Sonera P/E nii kõrge on? Kuigi see on tänapäeval tavaline.
Sonera ostmine ameerikas käib umbes nii (vabatõlge mingi strateegi mõttekäigust):

... ja siis me soovitame muidugi Sonerat. Sonera on Soome üks juhtivaid telekomifirmasid. Meile meeldib telekomisektor ja Sonera on selle üks silmapaistvamaid esindajaid. Soome on selle poolest huvitav maa, et sealne mobiilikasutajate arv ulatub 65-ni 100 elaniku kohta.

Punkt. Kõik. Mis p/e, mis p, mis e? Rääkimata muust. Et kui suur see maa on või kus ta asub (vean kihla, et paljud ameerika jaeinvestorid ei tea seda) või et mitu operaatorit soomes veel on?
umbes nii võis LEVICOM ka oma esimesed ameerika rahad saada - oleme esimene eraomanduses olev telekommunikatsiooni firma Eestis ja üldjärjestuses teised.
Sven vahetevahel oled sa ikka eriline demagoog...Sonera P/E on nii kõrgel ikka natuke teistel põhjustel kui see juhtiv roll Soome turul
Äkki Sa, Alo, selgitaksid neid põhjuseid? Et mis küll õigustab Sonera nii kõrget P/E-d?