Suurim majanduspoliitiline põrumine -3G

See on järjekordne TOPiraha, ei muud. Seda 200 miljonit näeb valitsus nagu oma kõrvu - vähemasti 2003 aastal. Kui on soovijaid, võib selle peale lausa kihla vedada.

Graafik, mis arvad, kas paneme kihlveokontori jälle käima?
Seda 200M krooni litsentsidest puudutas ka BNSi Samost viimases saates "olukorrast riigis"...

... praegu on ka minu skepsis suur(pakun 50M max), sa pead vist Kallase enda või Õunapuuga kihla vedama :)

ma näen hoopis, et turule on tulemas mitu "naljakaid teenuseid" pakkuvaid mobiilioperaatorit, nemad millegipärast pole äriplaani ülesehitanud G3 võimalustele.

Pole need teenused naljakad ühti. Mõnel on päris sihtgrupp olemas ja ilmselt äridee vettpidav.
Mõni aga tundub olevat üles ehitatud investoritelt raha välja petmiseks, ei muud.
Minu meelest kisub üks MVNO järjekordselt sinna ämbrisse, et arvab nagu oleks välismaal targad juba kõik ära öelnud, kuidas tuleb seda äri ajada. Kogu energia kulutatakse investorite otsimiseks ja oma peaga mõtlemine unustatakse ära.
Eesti ärikeskkond on ikkagi eesti oma ja euroopa oma on midagi muud. Sarnane mõneti, kuid siiski kriitiliselt erinev.

Onudest investeerimispankades võib lihtsalt aru saada, kui Norras on 2 võrku omavat mobiilioperaatorit ja 7 virtuaalset, siis nad mõistagi arvavad, et eestisse mahub umbes sama palju. Edu ja õnne neile selles tänamatus töös :-)
eile öösel kesklinnas sõites vaatasin nukralt: mobiiltelefonipoode jääb järjest vähemaks. tundub, et valus reality on käes: telefonide müügiga enam rikkaks ei saa. pole mõtet eriti isegi müüa!

3G-l võib iva olla, kuid alles peale aastat 2010. sedagi jaapanis. hetkel tähendab 3G telkode jaoks sama, mis hipide jaoks woodstock, jamaika jaoks kanep ja savisaare jaoks võim.

something to hold on to.

hetkel on tõesti nii, et ainsad 3G-võitjad on riigid.
miks peab öösel kesklinnast mobiiltelefonipoode otsima?
all folks :-)
mul on selline haigus...:)
teistel on kurk haige..
you lucky :)
kui kätt piibelehe järgi sirutama ei sunni pole hullu midagi, on veel lootust... :-)

võimalik, et ma ei saa täpselt aru, kuid ma ei mõista, miks ma peaksin endale 3G telefoni soetama, kui see isegi peaks tekkima. 2,5G oleks täiesti piisav. Sõltub muidugi hinnapoliitikast, kuid vaadates oksjone ei paista kusagilt, et 3G hinnas mingit edumaad annaks.
Võrdluseks võiks tuua NMT-lt GSM'ile ülemineku eelised.
Mis siis soodustas GSM'ile üleminekut
Üldiselt oli telekomil hinnapoliitika GSM'i soodustav.
GSM terminalid olid väiksemad ning pidasid võrgus kauem vastu.
GSM'i ei saanud pealt kuulata.
Võibolla oli ka moekam.
SMS polnud tol ajal yldse teema, sest puudus sisu selle teenuse jaoks.
Data polnud tol hetkel ka eriti aktuaalne, mis masse liikuma oleks pannud. Samuti oli data hinnapoliitika selle vastu.

Praegusel hetkel puudub 3G võimalustel ja teenustel sisu.
Pole sisu, pole vajadust.
Jaapani DoCoMo 2,5G ja 3G ruulib just tänu massiivsete sisuteenuste olemasolule ja vastavale poliitikale, et Inimesed ise genereerivad sisu, telekom vaid loob keskkonna ja vahendab teenuseid. Euroopas üritavad telekomid ise sisu luua, kuid see on raske ning juba ette läbikukkumisele määratud.
SMS teenuste osas on muidugi mingit muudatust näha.
2,5G tunnen puudust kuna 2G'ga on kogu internetis leiduvale sisule juurdepääs raskendatud.

Niisiis, miks peaks 3G'le üle minema? Oskab seda keegi öelda?
Soovitan kõigile lugeda Peep Aaviksoo kirjutist reedeses äripäevas. Siis saab selgeks ka see, miks uued kaks mobiilioperaatorit ei saa iialgi eesti turule isegi sisenetud, siin tegutsemisest rääkimata. Aga ettekande point on alljärgnevas tsitaadis:

"Kui keegi arvab, et paarikümne miljoni krooni suuruse investeeringuga on võimalik pakkuda mobiilsideteenust, mille eest klient on nõus maksma ja loobuma olemasolevast operaatorist, siis kuulub see julgete ja ambitsioonikate mõtete maailma. Jõudu tööle, sest ambitsioonikus on edasiviiv jõud. Neid ambitsioone rahastatavatele investoritele soovitan kaaluda alternatiivina Nigeeriast tulevaid kirju, kus lubatakse vähemalt 200- või 300protsendilist tootlust."

Nii et Põldsamm ja Panksepp, pange hõlmad vöö vahele ja ärge tikkuge suurte meeste mängumaale kui teil raha ei ole. Nii ütleb Aaviksoo. Ja tema juba teab, mida räägib.

poliitilise korrektsuse huvides :-))
oh dear, tundub et EMT kardab konkurentsi? nojah-- võtame kätte 2002.a. I pa aruande (www.telekom.ee). lk. 3: emt grupi äritulud 1,164 mlrd kr, puhaskasum 405 mln kr. puhaskasumi marginaal seega 34,8%. kindlasti oleks mõni alternatiivne operaator nõus ka väiksema marginaaliga... ja mida arvaks sellest hinnatundlik klient? et äriklientide hinnatasand on madalam kui eratarbijal (mina räägin ärikliendina EMT-s vist umbes 2,2kr minutitasuga), siis peab suur osa marginaalist tulema minu arusaamist mööda just viimase taskust...

aaviksoo on liiga bully.

nii, edasi. kui ETL puhaskasum on 479 mln kr ja EMT oma 405 mln kr (84,6%), siis loomulikult tuntakse muret peamise kasumiallika saatuse üle. kui EMT puhaskasum kukuks 1/3 võrra ceteris paribus, siis ETL puhaskasum väheneks -28,2%. mis juhtuks siis ETL aktsia valuatsiooniga...?
Kui tekib seis, et kliendid saavad operaatorit vahetada ilma numbrist loobumata, siis te alles näete, kuidas EMT'i kliendid teiste juurde massiliselt üle minema hakkavad.
ma arvan ka seda
rixa, õige mõttekäik, see juhtub juba 2004.

velikij, Aaviksoo selle eest palka saabki, et emt positsioone kaitsta ja uute tulijate teemal poriseda. oleks imelik kui ta seda ei teeks.

samas, kuigi austan teda tippjuhina väga, kalduvad paralleelid nigeeria kirjadega juba natuke kehvema ärieetika valdkonda, eriti kui sellist juttu ajada mitu korda (re: visioonist lahendusteni konverents pärnus). see, et emt kätte ja (sealtkaudu?) meediasse on lekkinud neile mitte mõeldud konfidentsiaalsed investori-appetizerid, ei kohusta kedagi tegema mingeid investeerimisotsuseid, veel vähem neid avalikult kommenteerima.

iseenesest tore teada, et hr Aaviksool on aega nigeeria kirju lugeda ja tootlusi arvutada, muidugi. :)

kas teile ei tundu, et opemasolevate operaatorite mürgised arvamuslood uute virtuaaltulijate suunas on 1:1 samal lainel (et mitte öelda sõnastuses), mis käis läbi lehtede Q-gsm turule tulemise aegu. et "ega ikka ei mahu küll" ja "loll investor kes eesti turule raha matma tuleb". ERITI naljakas on tollaste lugude koopiaid, kus Q on vahetatud nt CityGSM vastu, lugeda Tele2 juhtide sulest...

pange tähele, paarikümne miljoniga saab MVNO asju ajada küll, sest ta ei pea kogu sihtturgu EMT jt vanakooli meeste kombel füüsiliselt 1MEEK/tk maksvate mastidega katma. MVNO saab läbi lüüa väga väikese rahaga, sest ta on ülimalt kaasaegne organisatsioon -- kõike mis võimalik outsourcitakse ja tehakse parnerluses, raha makstakse välja siis kui selle eest on midagi saadud, mitte ei investeerita aastateks ette.

respect, scandal

lihtsalt kardetakse, et keegi tuleb ja teeb palju vähesemaga midagi sama tulusat/head või, õnnetus-õnnetus, veelgi tulusamat/paremat (eriti ohtlik, kui panus tehaksed datale). konkurents on ärimetsa sanitar-- murrab maha kehvad firmad. las turg otsustab, hr aaviksoo.

hoian kahe käega pöialt uuele operaatorile! juba kiusu pärast.

ma siiski ei usu, et massiliselt hakatakse emt-st üle minema. tavaliselt on inimene laisk ning ta ei viitsi seda bürokraatiat läbida. oleks siis veel, et hinnad tele2-s või radiolinjas on märkimisväärselt odavamad, aga nad ei ole seda.
rightsaid, nii ja naa.

RLE tuli meie nelja-viiekümne SIM-kaardiga EMT kliendist ettevõtte juurde ükspäev pakkumisega, mis by default oleks isegi väga normaalsete sõbrahindade juures, mis meil on, andnud aastas ca 100KEEK kokkuhoidu.

liiguks kohe kui massilise numbrivahetusega kaasnevad aja- ja turunduskulud seda säästu ära ei sööks. ja kui porisev konsultantide ja müügiinimeste hulk ei räägiks oma '96 aastast olemasolevatest armsaks saanud numbritest. :)

üksikisikuna muidugi teatud piirides vahet pole.
GPRS Radiolinjas ON märgatavalt odavam.
EMT's tuleks mu kuuarve umbes 20 000 eek, mis on minu jaoks oluline raha.
ahjah, eelmise jutu point oligi see, et piisab kui mingi osa neist 50+ SIMiga eettevõtetest (corporate võtmekliendid) liiguks, et EMT murelikuks teha. osakaal SIMide koguarvust ei ole suur, aga käibest...

tuleb põnev 2004.