Stumbras (STU1L)

Stumbras AB on Leedus asuv vanim alkoholitootja (viinad, bitterid, brändid, liköörid, viskid). Firma on Leedus juhtpositsioonil kangete alkoholide turul, omatakse 38% turuosa viinamüügis ning 54% turuosa bitteriturul. Mõlema joogi puhul on suudetud teiste kohalike viinatootjate ees (Vilniaus degtine, Alita) oma turuosa kasvatada. Firma tegeleb aktiivselt investeerimise ning tootmisvõimsuse suurendamisega.

Eksport moodustab esialgu veel väikese osa käibest (8%), kuid ekspordi tähtsus tõuseb viimasel ajal: 2006. aasta 6 kuuga eksporditi 1804 LTL eest (+75% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga). Eksport läheb peamiselt Lätti ja Poolasse ning vähemal määral veel Iisraeli, USA-sse, Kreekasse jm.

2006. a 9 kuu käive oli 77.6 mln LTL (+13,3%) ning kasum 16,2 mln LTL (+30,2%). Jooksva 12 kuu P/E hetkel kuskil 13.5 ringis. Kui vaadata firma käibe- ja kasumikasvu, siis P/E on päris mõistlikul tasemel.

Selle aasta alguses otsustati maksta dividendidena välja 0,45 LTL aktsia kohta (dividendimäär hetke aktsiahinda arvestades 5,6%).

Miinusena võib välja tuua, et vabalt kaubeldav on kõigest 0,7% aktsiatest. Ülejäänu osa firmast kuulub Mineraliniai vandenys UAB-le (ning sealkaudu kontrollib firmat Darius Mockus, kes on ka näiteks Apranga suuromanik).

Kui võrrelda aktsiahinna liikumist viimase 4 aasta jooksul, siis ilmneb ülitugev korrelatsioon Alitaga. Tugev lahknevus on tekkinud viimase 5-6 kuu jooksul, mil Alita on teinud 60% hüppe, kuid Stumbras on jäänud pidama 8 LTL ümbrusesse.

Kas on keegi firmat lähemalt uurinud ning oskaks põhjalikumalt kommenteerida järgnevaid küsimusi:
1) Milline on firma edasine dividendipoliitika?
2) Mis plaanid on firmaga suuromanikul (börsilt väljaost, osaluse müümine vmt)?
3) On mul jäänud käibe- ja kasumikasvus midagi märkamata (põhineb mingil ühekordsel sündmusel/anomaalial ning pole jätkusuutlik)?
4) Millega põhjendada viimasel ajal suurt allajäämist börsil võrreldes Alitaga? Arvestades, et mõlemad firmad paistavad kasvavat üsna sarnases tempos.

PS Läksin hiljuti pikaks 8 LTL kandis.

üsna ebalikviidne aktsia
Kui ma väga ei eksi siis dividende maksti eelmine aasta kenasti 0,45lit ehk kuskil 5,5-5,6% hind oli siis umbes praegusel tasemel.
Piilun isegi teist, aga selline ebalikviidsus on väga kahtlane?
Njaa, vabalt kaubeldavate aktsiate arv on 0,6%
Enamus kuulub - UAB "Mineraliniai vandenys" 99,40%, ei soovitaks eriti sinna paati astuda

Stumbras avaldas 2006.a. tulemused: käive 36.4M eur ja pre-tax profit 7.9M eur. Ettevõtte turuväärtus 99Meur. Seega tegemist suhteliselt odava ettevõttega. Kasvab kiiresti ja maksab dividende.
Samas on aktsiaid saada sulgemishinnaga. Mina juba lisasin täna natuke. Leedukad ikka ei tea, mis on hea :)
huvitav, ma arvutasin ja sain 18 kandis P/E
mis sa kasumiks ja turuhinnaks võtsid?
ettevõttel on 39 685 354 emiteeritud aktsiat. ühe aktsia hind on OMX lehe järgi 2.50 eurot (8.62LTL). seega turuväärtus 99 213 385 euri.
Täna avaldatud aruandes öeldakse 2006.a. maksude eelseks kasumiks 7,9 miljonit euri. kuna paremat numbrit pole, siis kasutame seda.

99,2M/7,9M=12,56.
Tulumaks maha ka. Mis see Leedus on? 24-25%?
palju eelmisel aastal kasum oli?
erki87
19.87 mln lt
Erki,
2005.a. pre tax profit oli 22,455M LTL
Taivo,
2005 tulumaks oli 1,23M LTL.
Tulumaks oli seotud dividendi maksmisega.
Tulumaksu all mõtlen ma seda, et P/E arvestamisel peaks kasutama siiski puhaskasumit, mitte pre-tax kasumit.
Tulumaks Lätis 10%, leedus 15% (vist aktsiatelt saadud tulult! ) Parandage kui eksin!
aga siis kasum põhimõtteliselt sama mis eelmine aasta ju? erilist tõusu nagu pole
Jah, leedus on ettevõtte tulumaks 15%. Jääb arusaamatuks, miks Stumbras 2005.a. eest nii vähe maksis.

Kui võtta 2006.a. kasumist 15% maha, saame P/Eks 14.8.
Arvutasin välja käibed ja pre-tax kasumid kvartalite kaupa (mln EUR):
1Q: 7,8/1,01
2Q: 7,61/1,81
3Q: 7.09/1.87
4Q: 13,91/3,2

Nagu näha, on Q4 päris võimas tulemus tehtud. Selle peale võiks ju üks pisike ralli ikka teha? :)
Kangete alkohoolsete jookide tootjatele ongi viimane kvartal vist teatava sesoonsuse tõttu parim
Ka neil on mingi kindel dividendi poliitika ka ? IV kv oli muljet avaldav igaljuhul
Oman
on jah, kui ma õigesti mäletan siis div. oli 0,45 lt