Sain aru, et viimane litakas pharmale paar päeva tagasi oli hoopis ähvardus reklaami ohjeldama hakata. Vahelduseks midagi muud lisaks tariifidele ka.
Millest tukaga apelsin aru ei saa, on see, et see firma, kes tableti välja töötas ja selle pealt ilge rulli n-ö autoritasuna kasseerib, on üks; see kes seda tabletti kõigile arstidele pähe määrib ilgete soodukatega, et ainult seda kirjutatagugi patsientidele, on teine entiteet ja temagi teenib päris rammusalt; ning see, kes tableti lõpuks pressi all valmis teeb, on kolmas ja selle töö ei maksa midagi.
Kui ta tahab, et need tabletipressid lööksid nimelt USAs, siis pole see probleem, sest USAs on tellimusvalmistajaid küllaga. See aga ei tähenda mingit seniolematut õitsengut ja miljoneid töökohti, sest igat sellist tehast juhib paar-kolm kitlites jorssi ja suurema osa tööst teeb automaatika ja tükihind ei erine palju ei Kanada, Mehhiko, India ega vana hea USA tellimusvalmistajail.
Ma ei tea, võibolla närib tema pähkel sellest süsteemist ennast läbi ka. Pigem siiski mitte. Pigem ma arvan et tal on sügav poogen. Ta lihtsalt teeb asju, mis temasugustel põmmpeadel pähe tikuvad, et nii tundub õige, kuigi mingit majandusloogikat seal pole. Ja teistele põmmpeadele see meeldib.
Turg aga… turul on palju taibukamaid inimesi, hulga rohkem, kui varemnimetatud tuulest viidud soenguga tsitrusvili. Nemad aga on karjaloomad ja neil on komme ülereageerida. Kui näevad, et kedagi pekstakse, peksavad ka ja teenivad sellega oma rulli.
Farma on jah mõttetult alla pekstud. Osa süüd kindlasti tukaga apelsini avaldustel, osa süüd selle Kennedyte klanni absoluutselt lolleima liikme avaldustel ja tegudel, osa süüd karjamentaliteedil, sest inimestel ei meeldi olla sektoris, mida pekstakse, nagu nt autod. Nii tore on uskuda hoopis mingi kvantum- või krüptokraami lendu, neid ei peksta ka, niisiis.
Kas ma praegu ostaks midagi farmast? KST. Kurat seda teab. Pigem vist ei ostaks. Kui, siis mingit tõsist rulli kokku kühveldavat suures kasumis tegijat, kelle stokk on tümaks pekstud kuni selle piirini, et tema PE ja dividenditootlus paistavad mõlemad juba naeruväärsed. Jah, ma mõtlen Novo Nordiskit.
Aga ärdagu käsitletagu seda mingi soovitusena, siin mingid taadid lähevad kohe ilgelt leili ja pärast ütlevad, et mina loll. Mina ei taha loll olla. Ma lihtsalt ütlen, et ma ostaks seda ise praeguselt tasemelt kui tahaks raha rahulikult kuhugi paigutada.
Samuti oleks ma praegusel tasemel valmis panema raha Modernasse või BioNTechi. aga nende kahe tootlus võib avalduda hoopis pikema aja järel kui Novo. Neist ma olen siin mitu korda rääkinud ka.
Edasine on pigem puhas spekulatsioon.
Üks huvitav mõte võiks olla see, et Pfizeril pole rasvumuse ravumit. Mõnel teisel suurel ka pole. Kuigi mingid 'lüütikud ütlesid mõni kuu tagasi, et pole see turg nii suur midagi kui arvatud, on selge, et pilt muutub, kui tulevad tabletid. See on hoopis teine dimensioon kui süstid. Ja kas turg on viie aasta pärast 130 jardi aastas või kõigest 100 jardi, ilgelt palju on seda igaljuhul.
Mis tähendab et Pfizer või keegi teine võib tahta osta mõnda arendajat. Mõnda suht kaugele jõudnud arendajat. Viking (VKTX) on muidugi esimene, kellel näpp pidama jääb. Aga Vikingil on üks ebaõnnestumine juba vöö vahel ja ta tuleks vbla kallilt kätte, praegune mkt cap 3bn, sinna tuleb peale maksta ka. Structure (GPCR) on odavam. Hiljuti börsile tulnud Metsera (MTSR) on huvitav, ilusti liikunud ka. Aga kah ehk kallis. Terns (TERN) on kõige juustum, samas rahakott peab neil vastu veel mitu aastat - et juhul kui big pharma ära ei osta, siis vähemalt ei upu.
Teine mõte on Car-T asjad. Seal on igasugune mahl aktsiatest ammu välja pekstud, vbla kõige rohkem on võhma alles Fatel (FATE) ja Cabalettal (CABA). Ehk saab asja ka Allogenest (ALLO). Car-T on veidi nagu mRNA; millest algul loodeti palju ja milles siis pettuti ja millest võib mingil kriitilisel hetkel tulla läbimurre. mRNA-l tuli, Car-T-l ei ole veel tulnud, seal on see pettumuse faas parasjagu käsil, mistap valuatsioonid mudas ja raha kellelgi pole.
Selline lollikindlam teema, mõneti võttes, on vähjad, kus saab alati uusi ja paremaid asju leiutada. Vähkidega tegeleb mitu põhjamaist arendajat, mis on mõnes mõttes toredamad kohad raha paigutamiseks kui USa omad. Siinpool lompi on tavaliselt valuatsioonid palju madalamad ja need ideed, millega turule tullakse natuke rohkem läbi mõeldud, vettpidavamad. Edu garantiid ei saa muidugi siingi.
Selles kategoorias on mul paar õnge vees: Helsingist Faron (FARON), Stockholmist Hamlet (HAMLET) ja Alligator (ATORX). Jälgimisnimekirjas on veel Rootsi Mendus (IMMU). Ühtegi neist raha panna ma muidugi ei soovita, vastupidi.
Nii üldiselt aga pole vist parim aeg farma ostmiseks, arvan (tore oleks, kui ma nüüd siinsamas põhja ära ei tabaks. või veel toredam, kui tabaks). Las hullud rahunevad kõigepealt ja saavad aru, et märatsemine ei aita, tabletisöömine aitab. Siis ehk hakkavad aktsiahinnad taas üles kerima.
NASA avaldas foto uuest inimtekkelisest kraatrist kuu pinnal, mis ispace jõukatsumisel selle taevakehaga tekkis:
QS breakthrough… +42%and climbing…
Praegu juba langus käsil. Tundub pump’n’dump moodi rohkem.
bump nd dump käib justkui teistmoodi… pigem shorts out ja longs building…
Noh nendel longidel, kes 5 aastat tagasi ostsid on veel kaua oodata, enne kui omadega tasa saavad.
QS raha teenimiseni jätkuvalt pikk maa minna. Tänase uudise üllatus oli, et tootmistehnoloogia oodatust 4x kiirem = 4x lühem maa masstootmiseni
Teine tänane üllataja meemaktsia POET, kes annavad teada allhankelepingust suurtootjatele.
GENIUS Act, mis peaks siis krüpto ja koinide maailma USAs reguleerima hakkama. Mis rallit sellest oodata. HOODist astusin oma kogenematusest ilmselgelt liiga vara välja. COINis olen veel sees. JPMorgan vihjamas trademark jne jne. Kellele panustad? Ise nagu krüptot ei usalda, aga neid kes selle vahendamise eest dollareid ja eurosid küsivad … usaldan.
Kui õigesti mäletan, siis mõni aasta tagasi läksid mingid coinid vahedajal “kaduma”.
Müüsin eile NEO.TO aktsiaid. Soetasin neid näpuotsaga veebruari lõpp/märtsi algus, neli kuud tagasi hinnga 7,99 CAD. Eile läksid müüki 15,24.
Neo on huvitav suhteliselt väike ettevõtte, mis tegeleb väga palju võimalusi pakkuvas sektoris (muldmetallid, magnetid). Kuna Eestis on ka värske tehas üleval, siis ostaks nagu oma asja:)
Neo kasuks räägib üsna osav riiklike (EU USA) rahade ära kasutamine. Lisakas on nad ühed vähesed maailmas, kes oma sektoris suudavad hiinlasega võidelda. Kui mingi oranz murejutt läbi maailma börside käib, siis ostaks vast uuesti tagasi portfelli.
Mis metalle puudutab, siis on ka päris mitmed kaevandusfirmad üsna huvitavad. Suurtest gigantidest jälgin ja oman VALE ja RIO. Mõlemad maksavad üsna head dividendi ja kauplevad üsna mõistlikel tasmetel. Kaevandussektor on üldse alahinnatud ja võiks pikemas vaates täitsa tulus olla. Kiiresti tonniga sisse/kiiresti kahe tonniga välja projektid need ei ole.
Veel rohkem peksa saanud on Liitiumitootjad. Minu portfellis SQM ja ALB. Mõlemaid vaikselt näpin juurde. Alustasin nendega oma rumalusest liiga vara, aga hetkel on liitiumi kaevandajad üsna huvitavad. Liitiumi hind kukkunud ca 10x. Firmad koondavad inimesi ja otsivad kokkuhoiukohti. Pinget lisab Hiina, kellel on suured liitiumi varud ja kes hoiab hinda all. Kas see on põhi - õrna aimugi ei ole, aga silm tasub peal hoida.
Omajagu halvasti on peale Trumpi ajastut läinud solaril. ENPH ja FSLR. Viimased päevauudised on FSLR jaoks ünsa head. Mõlemaid oman ja jälgin.
Viimane minu jälgimisnimekirjas olev peksukottide lahter on nafta. Ise oman hetkel kahte aktsiat, tootja DVN ja puurija HAL. Haliburton tundub mulle millegi pärast eriti atraktiivne. Seda ilmselt subjektiivsel põhjusel, et on alles portfelli lisandunud ja ei ole jõudnud veel punaseks värvuda:)
Viimane ostuidee on TECK. Oskab keegi kiita/laita seda mõtet?
Muldmetallide teemaga seoses on USA-s MP Materials (MP).
Peaks olema ainuke ettevõte kellel on kaevandamisest kuni lõpptoodeteni kogu tootmisahel USA-s. Võtsin positsiooni
paar kuud tagasi kui Hiina muldmetallide embargoga ähvardas.
Vaatasin täna selle aasta poste siin ja silma jäi HAS.AX hinnalt 0.28 Tea kas Silmet sai tehase tööle? PeaLiK, kas sa oled seda AUD-ga võtnud või euroopa turult?
Võtsin otse AUD-is. Hastings pole enam NEO.TO stakeholder sest vahetas oma osaluse Wylooga võlgade kustutamise vastu (ainult hästi väikese osa jätsid endale, et saaks koosolekutel küpsist käia söömas). Nüüd on Hastingsi/Wyloo vahel Yangibana kaevandusele 40/60 ühisosalus (optsiooniga diluutida see veel 30/70 peale). Peaks olema aga üsna selge, et kui Yangibanast ükskord neodüümi ja praseodüümi tuleb hakkab, pole turustamisega probleemi ja Silmeti tehase näol oleks sellele kohe (ihu)töötleja ootamas. Ka on NEO.TO juba löönud käed “juhtiva Euroopa elektrisõidukite mootorite tootjaga”, kes juba üksi lubas osta 35% kogu püsimagnetite toodangust. Vaevalt, et ka ülejäänu müügiga hätta jäädakse.
Ühesõnaga - kogu kaevandamise, rikastamise, tootmise, müügi ahel on kokku pandud ja siit võib midagi ilusat tulla.
Valemi koledam pool on see, et Yangibana on kannatuse kõvasti proovile pannud ja tööstuslik tootmine, mis algselt oleks pidanud hakkama toimuma 25Q2 on nüüd nihkunud juba 26Q4. Kui NEO.TO on varem öelnud, et magneteid hakkab tehasest tulema 2026.a. teises pooles, siis arvaks tegelikult, et ka nemad on sunnitud seda poole aasta jagu edasi korrigeerima. Tehas ise on vist suht valmis ja ootab, millal laevad toormega tulema hakkavad.
Ma hetkel tegelikult kratsingi kukalt, kas tuleks äkki HAS-i veel juurde võtta. Kui seda viivitust poleks olnud ja sellest tulenevat riski, et Hastingsi rahakott kuivab kokku, võimaldades Wylool neid veel pressida, oleks ilmselt juba ka võtnud.
See, kuidas Alender veebruari lõpus Kandadas suure kaaskonnaga “Eesti fosforiiti tutvustamas käis” on ka loomulikult selle asjaga seotud, ainult et loo peategelaseks pole mitte fosforiit, vaid hoopis sellega koos esinev neodüüm ja praseodüüm. (See seletab ka seda, miks uuringu puuraugud otsustati rajada just Toolse maardlasse, kuigi oli juba ette teada, et võrreldes Rakvere maardlaga on seal fosforiidi varu väiksem ja kvaliteet kehvem, aga see-eest neodüümi kontsentratsioon suurem.)
NEO.TO jaoks on kindlasti kasulik hoida Yangibana kõrval teist rauda tules ning et uuringu, kas Eesti neodüüm üldse kõlbab, viib läbi Eesti ise ja kohapealse ostjana oleks neil eelis hinda dikteerida võrreldes teiste võimalike ostjatega, kes peavad ka toormeveo kulud juurde liitma, oleks see nende jaoks veel extra boonus.
toredaid ideid on palju aga kuhu need valuutad lendavad… ka kanada dollar.