SOLAR

privador, kusagil värskelt mainisid, et sul terve pott solaris :)
neil paistab hästi minevat, kõrgedmad materjalikulud korjati klientidelt suuremate hindade näol kokku
aga madal euro aitas ka kaasa, endamus toodangut tarnitakse euroopasse. ja juhtkond räägib jätkuvast survest marginaalidele.
pikema horisondiga tundub ok, toormeleping sõlmitud
a lühiajaliselt ei oska arvata, mis elukas teeb - ise väljas
Suntech Power-STP reports Q1 EPS 35c vs. consensus of 27c
Reports Q1 revenue $434.5M vs. consensus of $377.1M.
STP Suntech Power beats by $0.07, beats on revs; guides Q2 revs above consensus
Reports Q1 (Mar) earnings of $0.35 per share, excluding non-recurring items, $0.07 better than the First Call consensus of $0.28; revenues rose 76.1% year/year to $434.5 mln vs the $378 mln consensus. Co issues upside guidance for Q2, sees Q2 revs of $430-440 mln vs. $426.62 mln consensus. Co reports gross margin increased 22.2% in Q108 compared to 19.0% for Q107. Non-GAAP gross margin reached 22.5% compared with 19.9% for Q107. PV cell production capacity was 540MW at end of Q1. Co is on track to reach 1GW PV cell production capacity by YE08.

head tulemused ja upside guidance, võib rahule jääda
STP teeb sama ralli,mis SOLF?
Tundub,et solarite hoog ei vaibu
SOLF Solarfun Power: Hearing downgraded to Sell from Neutral at tier 1 firm
See oli Goldman ning hind -6%. Karta on, et ka STP ei jää 50 peale, aga raha alla ei pane :)
WSJ discusses solar stocks - WSJ

WSJ reports ethanol stocks, once Wall Street's green giants, have been squashed into wasabi paste. That could be a cautionary tale for today's alternative-energy darling, solar. Oil's march to $133 a barrel has been a boon to green-energy stocks -- solar, in particular. Ethanol stocks have rallied a bit, but they're still far from their heyday of 2006 and remain mostly scorned by investors. The similarities between the two industries might scare solar bulls... Solar's pricing power has held steady, but could be at risk next year, given the vast and growing number of people making solar panels... Of course, there are plenty of reasons why the lights won't go out on solar the way they've gone out on ethanol. Both industries depend heavily on government subsidies. But solar seems less likely to fall out of public favor than corn ethanol, which has contributed to soaring food costs. Solar is cleaner and getting cheaper. Corn ethanol will likely never be economically or environmentally viable without govt handouts. Still, solar stocks are speculative and volatile. While the industry's prospects look far brighter than ethanol's, that doesn't mean they can defy gravity. (Stocks mentioned: TSL, LDK, SOLF, PEIX, STP)
privador, prohvetlikud sõnad, STP tegi sama ralli, mis SOLF :)
eeldaks STP'le siit upgrade, ma ostsin päeva lõpus natuke juurde
ja FSLR short hedgeb hästi, ei karda Solarite nõrkust õli vm. pärast
koomiline, kuidas erinevad analüütikud annavad solaritele täiesti ristikäivaid hinnasihte, näiteks FSLR on viimastel nädalatel pakutud nii $200 kui ka $450 :) Erinevaid mõjureid on turul ilmselt liiga palju, et piisavalt häid argumente pakkuda.
STP on viimasel ajal vähem tõmmelnud ja läheb pigem tasapisi ülespoole.

Küll aga on üllatav ENER tubli püsimine $54-57 vahemikus. Eile hommikul käis küll korraks $51.25 peal, kuid kosus kiiresti tagasi. Ometi hüppas ta kõigest 2 nädalat tagasi 30ndaist 50+tasemele.
Mida arvate, kummale poole nüüd liigub? Osta praegu või nädala-paari pärast? Või pigem lühikeseks?
STPd karistab street päris kõvasti ma pakun. Kuidas on võimalik, et kvartaliaruannetega nii kõvasti mööda pannakse? Eelmine kvartal jäädi kõvasti alla, nüüd pandi kõvasti üle ning prognoosidega tullakse a.la kvartali keskel välja, mis tekitab küsimusi, et mis kompetentsi juhatus küll omab, et nii kõvasti prognoosidega mööda pannakse? Kõigile meeldivad vähemasti siis veidigi täpsemad ennustamised.
To Speedy :)

STP Suntech Power tgt raised to $67 at Jefferies (46.26 )

Jefferies raises their tgt on STP to $67 from $63 as they believe STP is poised to grow EPS rapidly and to sustain margins against potential rapid declines in module prices in 2009+, due to high leverage to silicon price reductions and the introduction of a new high-efficiency cell technology. Near-term silicon constraints may limit operational upside in 2008. Firm is raising their non-GAAP EPS ests for '08 to $1.65 from $1.59 (consensus $1.55) and for '09 to $2.69 from $2.51 (consensus $2.58).
Kas keegi evib infot, kui suur on päiksepaneelide kasutegur tänapäeval. Ma mõtlen siis, et mitu protsenti paneelile laskuvast valgusest elektriks muundada suudetakse. Kuskilt väga head infot ei leidnud. Laboratoorsed katsed andsid 40% ja tiba rohkem. Mingeid artikleid, et kohe tulevad tootmisse "laiatarbe" päiksepaneelid kasuteguriga 40% . Aga täna laialt toodetavatest paneelidest? Alla 40%? No kui suudetakse 40 pealt 50 peale minna teeb see 25% effektiifsuse kasvu, ja see ei ole vähe mitte. Ei tea kui palju oleks selline mõistlik "teoreetiline" maksimum?
Selge on see, et osa valgusest peegeldub tagasi, osa muutub soojuseks. Ses mõttes ma ei tahaks kuulda, et max on 100%. Aga äkki kuni 75% on reaalne järgmise 10-20a jooksul? See teeks effektiivsuse kasvuks kuni 85%, olenevalt mis ta see effektiivsus täna on.

Et mis ma sellega öelda tahan?
Tahan öelda, et taastuvatest energiates hüdrojaamad töötavad niikuinii suht 100% kasuteguriga, samast tuulekogusest saab ilmselt ka ainult miski 10-20% rohkem välja pressida. Täna, kus materjalid lähevad järjest kallimaks tuleb sellega arvestada. Tahad rohkem tuult püüda, pead suuremad generaatorid, mähised, tiivikulabad, postid jms. panema.

Jah, kui SOLARis leiutatakse miskid uued tehnoloogiad/materjalid, on need esialgu kindlasti jube kallid. Research maksab ilmselt roppi pappi aga neil, kellel õnnestub midagi avastada, tuleb see ka marginaalidega mõnusasti tagasi.
Kokkuvõtteks on mõneti tõenäoline, et 10-20 aasta pärast on olemas tehnoloogiad/materjalid, mille alusel valmistatud päiksepaneelide kasutegur on 1,5-2x tänane aga tootmiskulud sama suured kui täna. See looks SOLARile suure eelise teiste ees.

Ei tea, kui palju on see tõenäosus kajastatud tänastes solari hindades? Kui palju sellest kuuleb?
Kas on veel selliseid taastuvenergiaid, kus on potensiaali sama palju?

Võib-olla on sellest ka siin foorumis varem räägitud ja ma lihtsalt püüan lahtisest uksest sisse murda aga selline väike mõttevälgatus tekkis :-)

Pilt Wikipediast ka:
Tundub, et ma ei oska ikka pilti linkida. Seega panen ta nii nagu kiviajal - toksin kivisse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:PVeff(rev110707)d.jpg
enn.e

Pigem on laiatarbe paneelidel see efektiivsus alla 20%. Aga sinu lingitud pilt annab ju küsimusele vastuse. Miskipärast kipuvad need arengujoonisedkõik ruutjuure graafikut meenutama :P

Kuskilt on meelde jäänud, et taimedel pidi fotosünteesi energeetilne efektiivsus lausa 97% olema. Selles protsessis läheb muidugi muid sisendeid (vett) ka vaja.
Siin on veidi infot erinevate paneelide efektiivsuse kohta
Reinumag, ma polnud päris kindel, kui ajakohane see graafik oli. Et äkki oli 2006 ja 2008 oli estim.

Anyway - kui sul on õigus ja effektiivsus on 20% tuuri praegu, siis 2-3x effektiivsuse kasvu 10-20 aastaga võiks ju olla reaalne?! Arvestades solari populaarsust. Oskab keegi mu optimismi pidurdada?
Ja ma arvan, et ei ole ka liiga utoopiline effektiivsus 75% tuuri. Kunagi.
Mis võiks olla need argumendid, et selline effektiivsus (või veel suurem) ei ole reaalne?
Kui kirjutada ühes lühikeses sõnumis ühte sõna 4x järjest valesti, siis hakkab iseennast ka häirima! Efektiivsus, mitte effektiivsus. Vabandused. Ja Teisest lausest jäi sõna "graafik" ära. St e äkki oli graafik tehtud 2006 ja 2008 andmed olid estim. Ehkki ma saan nüüd ise ka aru, et see estim. jutt on mul loll jutt, sest osad jooned on kuni 2007-ni tõmmatud ja osa 2008-ni. Äkki nad oleks osanud ennustuses ikka kõiki jooni 2008-ni vedada.
sahtel, link on sahtlis :-(
Vähemalt mul