Riskin välja pakkuda uue teema, sest paistab, et sellist varem ei ole. Põhjus selles, et riigihangete vallas ikka leidub uskumatuid vigureid, mis vääriksid avalikku tähelepanu. Tänasest meediast näiteks see leid:
Minu meelest väga hästi iseloomustab paljude riigihankijate (üllatus üllatus - aga need on inimesed meie endi keskelt) hoiakuid kui ilmeksimatuid, kõike kõige paremini teadvaid ja mitte kellelegi aruande kohutstulikke
Minu meelest on see ametnike hinge sissevaadet pakkuv - et ei koti mille jaoks on nõudlust. Tehakse mingid otsused vastu tuult pissides ja siis imestatakse, et miks särgiesine märg on. Või et tahame Eestisse tuua suurinvesteeringuid, aga selle asemel et riik pakuks ise sobivaid krunte ja maksusoodustusi, nõuame keskkonnauuringuid, planeeringuid, laseme kulutada raha ja siis teatame, et tuumajaamad ja tuulikud on toredad asjad, peaasi, et need oleks naabervallas. Või veel parem kui Lätis. Või kaugemal. Ja sinna investeeringud sõidavadki.
Ma ei saa väga aru, mis siin hankemenetlusel viga on. Haigla korraldab seda läbi läbirääkimistega hankemenetluse, mis tundub igati mõistlik. Võinuks eelnevalt ka turu-uuringu teha kui soovid. Samas nii kohviku kui apteegi puhul on pigem probleem hoopis hoone projekteerimisel tehtud apsakad, mis nõuavad nüüd lisainvesteeringut. Elik projekti tehes mõeldi teha kohvik, kus pole sooja kööki, mida nüüd rentnikud soovivad. Ja apteegi puhul on ilmselt samuti miskit spetsiifilist, mida pole, aga milleta ei saa. Lisaks üür, lahtioleku aeg jms, mis üürnikele ei sobi.
Aga mis sa arvad, kustkohast projekteerija oma sisendinfo saab - üllatus üllatus - ikka tellija teeb suu lahti ja ütleb, mida ta soovib, ja siis projekteerija projekteerib talle sellise söögikoha ja sellise apteegi nagu ta soovib. Aga kui arrogantne (loll + ülbe) tellija ei kuula turgu, teeb lollid valikud, siis tagantjärgi konkurss luhtub ja kes on süüdi? Sinu meelest projekteerija