Rahvastikumuredest kaine pilguga – oht on asendada üks tulekahju teisega

Lahmiv üldistus. Võib-olla kuskil nii oligi, samas oli võimalik ka päris ausalt lisa teenida.

1 Like

No ei olnud võimalik, sest neidsamu väetiseid ja muud vajalikku ei polnud kuskilt ametlikult osta. Nagu ka traktoriteenuseid. Ja saljarka kasvuhoone kütmiseks tuli ka sovhoosi traktori paagist pudeli eest. See oli tolle aja normaalsus ja pole siin midagi häbeneda.

Paljud ilmselt ei tea/ei mäleta, sovhoos oli riiklik majand, sealt ei olnud nii lihtne nihverdada, kolhoos seevastu oli ühisomand ja palju lõdvema järelvalvega, sealt oli hulga lihtsam midagi nihverdada.

Ei vasta tõele, et polnud võimalik ametlikult osta. Müüdi ka eraisikutele.

Kui traktorist teenust kõrvalt müüs, siis oli see ebaseaduslik, sest sama teenust sai ka ta tööandjalt osta. Traktoriga polnud tomatikasvatuses 600 m2 kasvuhoones midagi tehagi, selleks oli naabritega kamba peale kultivaator (umbes selline), enne selle ostmist kaevasime ise labidaga (kui ma ca 9 sain, siis pandi ka kaevama).

Kütet sai osta ametlikult - maal oli paljudes elamutes õliküte - ok, sõjaväelennuväljalt sai väljalastavat kütet odavamalt.

Väetist ja kilet müüdi Pärnus seal, kus Pikk tn läheb Riia mnt lahku. Ehitusmaterjali müüdi ametlikult Papiniidu laos. Isegi raamat oli välja antud - Individuaalelamute ehitamine.

Sõnnikut müüdi majanditest ametlikult eraisikutele.

Nagu öeldud, siis materjalide hind tomati hinnast oli nii väike osa, et polnud mõtet midagi ebaseaduslikku teha. Tööd oli tõepoolest palju.

2 Likes

Mu vanaisa saadeti sinna “kolkapiirkonda” direktoriks, kuna ta oli Saksamaal enne sõda raamatupidajaks-logistikuks õppinud ja Saksa sõjaväes teeninud - mida Tallinna ülemused ka teadsid. Kusjuures sõja lõpetas peale haavatasaamist Vene sõjaväes - üsna huvitav lugu - sisaldab ka ta tuntud noorema venna lugu.

Sovhoos loodi 3 pankrotti läinud kolhoosi osadest, mis tõepoolest tühjaks varastati.

Küll OT, aga raulir väited on siinkohal enamuses korrektsed. Ja peame ka uskuma, et ausad inimesed väetist ei varastanud, kuna probleeme ei soovinud. Eks ta rohkem moraali küsimus ole. Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikkagi saab.

Oponendid võiksid eneselt küsida - kuidas oleks üldse võimalik olnud eramaju ehitada ja aias kurke kasvatada, kui midagi ametlikult osta poleks saanud? Kogu riiki antud juhul seina äärde panna oleks olnud mõttetu, kes siis päästikule oleks vajutanud, eksju?
Ma ei ütle, et seda ametlikku ostu alati tehti, sest althõlma maksid asjad riiklikust hinnast vähem, kui üldse mittemidagi ja ei pidanud eraldi tüütu logistikaga tegelema, kui kallurijuht ehituselt tuuripandud tellisekoorma sulle kokkuleppimata ajal õuele laiali kallas. Siiski polnud kogu majapidamist võimalik kokku varastada, ilma et vastavad organid sinu tegevuse vastu põhjalikumalt huvi tundma poleks hakanud. Igasugu pealekaebajaid oli sel ajal suhtarvuna kõvasti rohkem ja riigivõim PIDI sissetulnud kaebust kontrollima, olgu see või anonüümne. Kui õigesti mäletan, algas kõrgeim karistusmäär 10000 rublast ja kes see ikka tahtis katsetada, kust see piir konkreetsel juhul läheb.
Õlikütte kohalt olen isegi mõelnud, et huvitav, kuidas ja mis kanalite kaudu eramajapidajad kütteõli osta said, kui bensiin oli tanklates müügil talongidega ja diislikütust vist ei müüdudki. Ometigi olid paljud majapidamised õliküttel. Maaelanikust saan veel aru, kui ta kuidagi majandiga seotud olid, või naaber traktori peal tiksus. Aga linnas?
Mälestuseks antud perioodist on endalgi aias mitmetonnine mahuti vastavaks otstarbeks olemas. Ju siis miskitpidi oli võimalik.

2 Likes

Pööbel varastas väikest kraami, mis kaebamist ei väärinud, kolhoosiesimehed ja muud tähtsad ninad varastasid suuri asju, mille puhul varastati natuke nagu iseenda tagant, kus kaebamine võis kaebajale töökaotust tähendada ja kaebust hakkas esimese lülina varas ise menetlema

1 Like

tean, kunagine peretuttav, traktorist, seletas, et töölehele oli vaja 40hektarit kirja panna aga kuidas ma panen kui kütust kulus ainult 25 hektari jagu, tagurdasin masina metsa alla ja lasin kütusepaagi korgi lahti, et kütuse kogus klapiks haritud maa kogusega, polnud seda diislit tal kuhugile panna, ta oleks ülirõõmus olnud kui keegi oleks talt seda ostnud. Tolleaja traktor T-150 see “rüüpas” seda diislit nii et vähe ei olnud

3 Likes

Nunuh, ega siis ilmaasjata tol ajal diislit lihtsalt kraavi ei kallatud…
Aga kui selle oleks kellegile maha müünud ning vahele jäänud, siis oleks päris valusalt vastu näppe antud. Enamalt jaolt siiski käis selline sahmerdamine mitte päris avalikult, aga kõik kohalikud teadsid, et kuskohast saab.
Eks pealikega pidi häid suhteid hoidma :slight_smile:
Kuskil ülalpool oli mingi kirjeldus sellest, kuidas pärnakad käisid NSVL sõjaväe lenduritelt lennukikütust toomas oma kasvuhoonete kütmiseks. Ja et see oleks nagu igati seaduslik olnud?
Ma tahaksin näha mingit ametlikku paberit – sihuke pidi kindlasti olema!! Näiteks selle kohta, et sõjaväeosa nr. xxxxxxxxxx müüs kodanikule Uugu Purusaar, elukoht Pärnu, xxx xxx 100 liitrit TS-1 kütust, hinnaga xx.xx, mille eest tasuti sularahas.
Kui keegi sellist paberit näitab siis usun, et kõik oli seaduslik ning igati kosher :smiley:

8 Likes

Kui mul Saaremaal väljamaa külalised käisid, siis ma viisin nad alati vaatama “Musta Auku” töökoja taga, kuhu nõuka ajal diislit kallati. Väljamaalaste jaoks oli see alati tore “hoomamatu kontseptsioon”. Mismõttes, diislikütust kallati LIHTSALT AUKU, et sellest LAHTI SAADA???
Ei suutnud seda konsepti, vaatamata selgitustele, mõista ei inglased, prantslased, sakslased ega austraallsed. USSR – see oli “paralleelreaalsus”. :slight_smile:

5 Likes

Näriline ei ole oma mures üksi. Ann Vool on välja mõelnud uue häda och ikalduse “peresisesne majanduslik vägivald”. Suisa podcastki olemas:

2 Likes

WÄT??! Ma nägin süsteemiteavitust, et ttrust vastas… hetk hiljem on post nii kadunud, et isegi “musta lipu valgust” ei paista. Misse ttrust siis nii karmi kirjutas, et kallil lauba päälelõunal pidi mode kohe juurtega välja rebima?!?

2 Likes

Ma nüüd täiesti ülbelt ja nahaalselt tõstsin ühe lõigu siia tagasi, kuna Näriline näris just siin teemas selle kallal.

Mulle meenub kohe päris mitu-setu juhtumist, kus Naine on saavutanud edu. Mõni on koondatud, võtnud teha kannapöörde, asutanud Naine-ja-Kass OÜ ja saavutanud mingis ökonišis Mõistlikul Määral Edu. Mõni on saanud ootamatu ametikõrgenduse.
Ja oh ennäe kus lugu – täitsa tavaline normaalne eesti mees on järsku osutunud madalapalgaliseks (vähem kui naine), ilma edasipüüdlikkusega tossikeseks ja jobuks. Ma tahan lahutust!!! Ja poolt ühisvarast.
Meenutan seda “toredat” intervjuud ühes vene telekanalis ühe tõusva “diskostaarikesega”
Intervjueerija: “Teie esimene video, millest sai Superhitt, kuidas see sündis?”
Staarike: “Tollal ma olin veel tundmatu. Me panime selle video tegemiseks kõik mängu, mees panustas kogu oma vaba raha, laenas sõpradeltki juurde, müüs oma auto maha, et selle loo tegemist finantseerida. Me riskisime tohutult … ja sellest sai HITT. Pärast seda hakkas mu karjäär järsult ülesmäge minema.”
Intervjueerija: “Ja edasi, te ei ole ju enam koos?!?”
Staarike: "Muigi mitte. Ma jätsin ta maha. Mida ma teen luuseriga kellel pole autotki.
(Kirja pandud MÄLU JÄRGI, võib esineda ebatäpsusi!).

6 Likes

Ahhoi???!!! Offf! Kopi mulle kohe see koht kus ma olen midagi sinu väljatoodu sarnast öelnud? Sul ei ole vaja mulle sõnu suhu panna!
Loe enda väljavalitud blogisid täitsa omaette ja ära sunni teisi nendega oma aega s(r)isustama!

Sul oli muire, et kuidas naised on majanduslikult ja muidu väga ärarõhutud. Näe, nüüd üks neiuke on selle “majandusliku perevägivalla” lausa poodkastiks vorminud.

?? Üsna suvaline tõlgendamine, kas pole? Minu kogu jutt algas sellest, miks nii vähe lapsi sünnib! Pole (veel) päris naiste üksi toimetamine? Naiste " rõhumine" sinu pakutud versioonis on minu silmis naiste isiklike valikute teema! Minul (ega minu perel) sellega probleeme pole nii, et kädistaja blogi minuga sidumine on üsnagi vägivaldne! Mine viska lund kui mõtestatud tegevust pole…

Nii vähe lapsi sünnib seetõttu, et Lääne Tsivilisatsioon on omadega kriisis (et mitte ütelda p…ses). Tervikuna. Võuklemine, sh…tification, kliimaärevus, demograafiline auk, planned-obsolescence, krüpto-stonkid, see, et meid juhivad psühhopaat-maniakid (lausa nii suured psühhopaadid, et neid võiks suisa psühho-laevadeks nimetada) ja veel müriaad asju on selle kriisi ilmingud.
Edasi on tõenäosus 50 / 50. Kas nn. “valge inimene” koos nn. “lääneliku tsivilisatsioonimudeliga” elab selle kriisi üle, või ei ela.
Isegi, kui me suudaks alates homsest “tehases lapsi toota” oleks see lihtsalt ühe sümptomi, mitte süstemaatilise aluskriisi ravimine.
Häpi nau? On p…ses. Läheb veel rohkem p…se. Paremaks ei lähe. Vähemalt mitte lähiajal. Kui demograafline kriis õnnestubki leevendada, tuleb selle asemele midagi muud. Senikaua kuni Süsteem tervikuna on MÄDA ja tegeleb süstemaatiliselt enesehävitusega.

3 Likes

Ja kuidas siia paigutub nüüd minu väidetav rõhutud olek ja kädistaja blogi?

näriline, loodan et Sul pole nüüd plaanis meessoo peale lõplikult solvuda : )

Sa võid ju ise seda mitte näha(tahta), kuid teatud ühisjooned võib viidatud kädistaja vlogipostituses ja Sinu eelmise nädalavahetuse kiirete näppude voorus välja hõigatud seisukohtade vahel leida, isegi ilma liiga sügavalt temasse süübimata…

3 Likes

Huvitav? Ma muidugi ei viitsinud kädistajat üle mõne minuti kuulata, seega 100% kindlusega ei saa vaielda, kuid vähemalt algus ei pannud kuulama ega intrigeerinud. Igatahes lööb Offf ikka väga laia lauaga! Ja siis hädaldab, kõik naised nii ja kõik naised naa. Ei ole! Ei peagi olema. Sama meestega.