Pant müüs suure hulga merko aktsiaid.Kuidas see merko aktsiale mõjub või tervikuna kogu eesti turule?
Aga kes on ENN PANT?
võimalik et Merko avaldab oma Q4-aruande reedel. Ma arvan et jälle hea raport, võib-olla 60-70 meek netokasum. Q1 aga minu meelest kehvem. Avalik "bürookorterite" müük Tornimäel pole vist veel alganud. Rävala majas on hetkel umbes 100 korterit müünud, arvan et hoone valmimiseni on kasum seal keskmiselt pool miljonit iga korteri kohta.
Riias on veebikameras näha kuidas jäähokihalli ehitamine liikub:
http://www.hockey.lv/hokejfans/arenariga/online.html
Merko aktsia puhul olen siiamaani eksinud, müüsin 215 pealt, aga ikka usun et kõva langus tuleb. Suprema ostud peaksid ühel päeval lõppema - eeldusel et nad ei soovi kõik 29% vabas ringluses olevaid aktsiaid osta.
Jah, p/e mitte eriti kõrge (eriti mitte kui ainult lugeda Q3-raporti). Jah, ehituses on kasv mitu aastat suur, ja Merko käive ilmselt liigub Läti ja Leedu poole.
Aga, piisab ühte numbrit arvestada - Merko omakapital. Omakapital/aktsia oli umbes 70 eek Q3 lõppul. Isegi kui Merko teenib veel paar aastat 20-30% omakapitali tootlus lõppeb see lugu kuskile, äkki kui omakapital on 100-120 eek/aktsia. Tõenäoline et tuleb ka terve kinnisvaraturule tagasilööki. Sellistel tingimustel võib Merko aktsia maksta 150 eek paari aasta pärast.
Riskitase on ka tõusnud, Merko minu arusaamisest mööda hetkel laenab, ja dividendi 2005 tuleb võib-olla vaid sümboolselt üks kroon. Jäähokihalli projekt on ilmselt raske ilma siseinfota hinnata, Merko hea track-record annab põhjust arvata et nad pole eksinud - aga minu silmades on ikka riskitase tõusnud.
Isegi Hansa Balti Kasvufond on vist hakkanud oma Merkoaktsiad müüma (palju õnne nendele). Täna võiks muidu öelda et Merko sarnaselt Hansaga on jõudnud sinnani kui üks bilansiline kroon maksab börsil viis krooni. Merko on paari kuuga tõusnud 200st 350-ni samal ajal kui on olnud enam-hähem vait ettevõttelt.
Vahel on mõned kommentaatorid väitnud, et Merko tõuseb väikeaktsionäride arvel ja suuremad tegijad, fondid jne müüvad. Päris nii ei saa olla, kui käibeid vaadata. Kes ikkagi ostab, kas on hüpoteese?
Selle aasta algusest alates ei ole suuraktsionäride positsioonid oluliselt muutunud, seega käib mäng Eesti erainvestorite tasemel taas, kes haistsid ka soodsat "teenimisvõimalust", aasta algusest lugedes on nad free floadist läbi kaubeldud miski 8,4%, selline suur likviidsus räägib jälle sellest, et virtuaalkasumit näevad neist küll kõik, aga reaalse kasumi saavad rahas välja võtta vähesed ...
Praegu veel muusika mängib ...
Täna Merkos ostuäär õhuke kui viimase aja suur ostja Suprema ei näita ennast ja ülejäänud ostukogused on väiksed, kokku ostutellimusi ainult 916 aktsia ostuks, see on vähem kui hetke päevakäive 2024 aktsiat.
Ja tänased tehingud on sellised:
30 MKO1T 24.18
50 MKO1T 24.17
514 MKO1T 24.18
211 MKO1T 24.18
789 MKO1T 24.18
330 MKO1T 24.17
100 MKO1T 24.17
Ehk siis Hansapanga maakleril 24.18 peal ilmselt suurem kogus müügil peidetud orderiga, samas kui väikesed ostuorderid viitavad "taksojuhtide" toimetamisele ...
Tasub silma peal hoida, tegu võib olla pöördelise hetkega aktsia jaoks, ehkki ka lühiajaline peatus enne tõusu jätkumist on võimalik ...