Eestis on lihtsalt kokkupõrge bütsantsi, lääne-rooma ja muinaseesti vahel. Ja see kokkupõrge on pidev. Põhiseadus peaks meil töötama sedasi, et kaitseb -muinaseesti- mythost lääne-rooma kultuuri abil, aga bütsants vohab meie ühiskonnas vähjana. Mingit poliitilist tahet seda välja opereerida ma hetkel ei näe.
Edit: muinaseesti egregori võib vabalt nimetada ka põhjalaks vms
Huvitav oleks muidugi teada seda kuipalju, missugune % on etnilisi venelasi / venekeelseid valijaid 2027.a. Riigikogu valijatest. Nad peavad olema Eesti kodanikud, kuid ega rahvust ja emakeelt pole ju ID kaardile ja passi enam märgitud.
Ja siis võrrelda seda protsenti Keski tegeliku valimistulemusega.
Ma pakun, et vaid venelaste / venekeelsete kodanike häältega Riigikogu valimisi ei võida
Viimase aasta poliitarengutes ongi minu jaoks suurim üllatusa, et Kesk on Riigikogu valimiste reitingutes nii kõrgel kohal. Venekeelsete linnade KOV valimistel polnud see muidugi mingi üllatus ja loen ka Tallinna pmst venekeelseks linnaks
See on juba vana teema, venelased valivad kõik ühte erakonda, samas kui eestlased valivad maailmavaate põhiselt teiste vahel (ehk et killustuvad). Eestile oleks selles mõttes kõige parem, kui vene valija hääl samuti killustuks (jaguneks nt ekre, keski ja sotside vahel, kes on kõige venemeelsemad).
Passis rahvust pole, aga rahvaloenduse andmed on siiski olemas ning sealt saab vajaliku info kätte küll.
Kuid rahvaloenduse andmed ei ütle, kes valimistel hääletamas käis ja kelle poolt ta hääletas .
Pealegi on rahvus inimeste enda deklareeritud, mõni võib öelda,et olen eestlane Jaan Tamm, kuid eesti keeles oskab öelda ainult ei kommentaari
Mis puutub Riigikogu valimisi, siis jah, vanasti olid ka Ekrel, sotsidel, Isamaal ja Refil oma venekeelsed valijad olemas, Mart Helme isegi kiitis suurte sõnadega Vene tsivilisatsiooni ja kultuuri, et venelaste hääli saada.
Kuid need erakonnad võivad venelaste toetuse nüüd ära unustada, sest nad olid põhiseaduse kiireloomulise muutmise poolt, mis Vene kodanikelt võttis KOV valimistel valimisõiguse .
Seda venelased ei andesta kui neilt midagi ära võetakse, mis neil kunagi on olemas olnud
Kõige kibedamalt koges seda Ekre Tallinna volikogus. 2021.a. KOV valimistel said nad Tallinna volikogusse 8 saadikut, eelmisel aastal null. Kaheksast nullini on päris järsk kukkumine.
Kurioosum on, et riiklikust statistikast ei saa tegelikult ühest ülevaadet, kui palju on Eestisse (alaliselt elavaid) eestlasi alles jäänud. Sealsamas Narvas on päris tavaline, et eestlasena määratleb end inimene, kes heal juhul saab suust: “jeesti kjeelt jei rjaagi” ja mõnikord ei sedagi. Lisaks puudub usutav tervikpilt eestlaste väljarändest. Alates 2023 rahvaloendusest, kus võimaldati märkida korraga mitu emakeelt (mis on olemuslikult absurdne), ei saa usaldada enam ka eesti keelt emakeelena rääkijate näidikuid. Põlisrahvuse ja demograafilise olukorra halvenemise varjamine ja eestluse sisu hägustamine tundub olevat riiklik teabestrateegia.
Riigikogu valimiste kontekstis ei ole see väga oluline kus eestlane / EV kodanik alaliselt elab.
Välismaal elavad eestlased, kel kodakondsus alles, saavad valida e-valimiste teel ja paberil ka Soomes EV saatkonnas näiteks.
Iseküsimus, et kui suur huvi on EV kodanikel, kes on alaliselt asunud elama välismaale, üldse Eesti elu-olu ja valimiste suhtes. Kui kogu elu on juba mujal siis võib-olla need Eesti valimised ei olegi enam nii tähtsad.
Selline arvesti on igiammusest ajast korteris olnud jah, aga samas pole mitte kunagi oma silmaga gaasifirma arvet näinud. Ma pakun ikkagi, et normaalsetes ühistutes makstakse selliste arvestite järgi ühistule, ja ühistu omakorda siis gaasifirmale. Ma ei mäleta, et otse gaasiarvet oleks kunagi tulnud, isegi enne ühistu moodustamist… ikka pidi need gaasi- ja veenäidud majale teatama.
Kui reno käigus kõik muu iselugemise peale läks, aga ainult seda va gaasinäitu pidi iga kuu eraldi raamatupidajale etlema, siis viskas kopa ette ja lasin mõõturi maha võtta. Nüüd maksan ühistule selle järgi, mis mõõturiomanikest üle jääb ja teiste vahel ära jagatakse (tõtt-öelda ei tea, palju selliseid veel majas on). Ei saa öelda, et gaasiarve oleks sellest oluliselt muutunud.
Kogu Narva kommunaalpoliitika võtab minu jaoks kokku järgnev lugu.
Eesti linnades ehitakse ikka jõuludeks kuusk. Tavaliselt kuhugi kokkulepitud kohta, näiteks keskväljakule. Ehitakse ja esimesel advendil süüdatakse küünlad. Natuke selle toomine ja kaunistamine maksab, aga nii on ilus ja nii on kombeks.
Narvas ei saadud paar aastat tagasi jõulude ajal aga kokkuleppele, kus see kuusk olema peaks. Lõpuks toodi kaks kuuske - üks pandi linnavalitsuse ja teine linnavolikogu ette .
Mis siis, et sümboolne üritus läks kaks korda kallimaks, aga vähemalt ühegi munitsipaalpoliitiku ego ei kannatanud.
Vaene piirilinn, palju muresid, aga kohalik kemplemine on sellisel tasemel, et saa ühe kuuse asukohas kokku lepitud ja te ootate üksmeelt palju kaalukamates teemades?
Olukorrast riigis. EV ehk NATO ja EL-i piiririigi kaitseminister külastab vabariigi suuruselt kolmandat linna. Asudes rääkima vene keeles, kinnitab ta valitsuse sõnumit:
elanikud ei pea kartma, et nende elu hakkaksid häirima Eesti sõdurid
riik plaanib suurendada oma kohalolu (riigis)
kaitseminister ei tea, kust võiks tulla jutt, et Narva (veelkord, Eesti suuruselt 3s linn, mis jagab strateegilist silda hetkel Euroopaga sõjas oleva terroristliku režiimiga) võiks tulla kuni 1000 sõdurit
Mina sain kaks erinevat meili. Ärevustase ikka laes kui omniva sulle sõnumeid saadab . Esimene oli ostu kinnitus ja teine meil oli makse rekvisiidid. Põdesin korralikult ja kolisin läpakasse, et kõike üle kontrollida. Tundus siiski kõik ok, hetkelgi on panga konto minu kontrolli all, ja maksin ära. Määrasin sobiva pakiautomaadi ja ootan. PS meilides linke ei olnud, mina kopisin maksekorraldusele. Selline armas ohutusaspekt.
Kui pätud mingi kavala nõksuga nüüd mul pangas sees passivad… ekstra mobiilne tegutsemine!!!
Omniva jooksis täiega kokku nagu maksuamet tulude tegemise ajal.
See on niii armsa kujundusega münt! Nostalgia jm jutud ka. Väidetavalt käibele minev 2- eurone, aga pigem on see münt käibelt leida nagu nõela leidmine heinakuhjast.
Me ei leidnud mingit infot kuhu ja kellele peaks raha saatma.
Sai naerda, et pätid suudavad maksmise ülilihtsaks teha, samas tegelik Omniva ei suuda mitte kuidagi raha saada.
Hmm, õngitsuskirja idee - saata laiali “Tere, Kahjuks seoses tehniliste probleemidega Teie Sipsiku mündi tellimust ei õnnestunud lõpule viia. Palun kasutage allolevat linki, et lõpetada tellimus ja teostada makse. Vabandades, Teie Omniva”
Mis sa lärmad? Ütlesin, et sain KAKS ERINRVAT meili. Üks oli ostu kinnitus, TEINE makse rekvisiidid. MITTE PANGALINK, rekvisiidid. Swed kinnitas ka üle, et raha saaja kattub pangakonto numbriga.