On postitusi, kus ma ei ole sinuga nõus, aga seekord olen. Ma leian, et selline marginaalse perekonnamudeli esiletoomine ei oma mingit väärtust. Vastuolijate meelt see ei muuda, vaid pigem kinnistab ja aktiveerib, tulised pooldajad on nagunii poolt, aga neutraalselt suhtuvatele (mina ise näiteks) muutub selline upitamine lõpuks vastikuks. Lisaks veel selline faktor,mille töökaaslane välja tõi - selline võimalus pere loomiseks on võrdlemisi kallis,kuidas peavad ennast tundma vaesed meessoost homoseksuaalid, kes ka sooviksid lapsi. Ega ma muidugi väga ei süvenenud selle kalliduse koha pealt, aga jäi mulje küll.
Sink Viskit jääb ära, mida oligi arvata…
https://kultuur.err.ee/1609857051/limp-bizkiti-tallinna-kontsert-jaab-ara
Tõstke käsi püsti, kes tahaks pisikese lapsena isadepäeval kuulata üleriigilises meedias, et sinu vanemad ja perekond (ja sina ise!) ei sobi ühiskonna väärtusruumi.
Siin pead küll peeglisse vaatama. Ligi seisukohad ei pruugi meeldida aga tema väljaütlemised on valdavalt väga heal keelelisel tasemel. Vähemalt osaliselt on see ka põhjuseks, miks ta on ebapopulaarne “lihtsate” inimeste seas - nad tõesti ei saa temast aru.
Minule hea keelekasutus meeldib ka siis kui öelduga ei nõustu. Seekord pole midagi vastu öelda - tabas naelapead.
Kas isadepäeval öeldi kusagil, et nende pere ei sobi meie ühiskonna väärtusruumi?
Sümbolite kaudu väärtuste üle valamine on standardmuster. No mis veel teeks Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise nauditavamaks, kui mikrofoni pakkumine poetessile, kelle loomingu šedöövriks on lubadus: “mu isamaa mu arm mu õnn mu rõõm / ma vannun pühalikult / et esimesel võimalusel tõmban nahhuí siit”; või rahvusmuuseumi hooaja avamisel lavale litsipuraka vedamine, kes veerand tundi rahvast nikuliigutuste tegemisega lõbustab?! Isadepäeva alustamine kahe pepuvenna afišeerimisega on selles reas isegi kaunis kahvatuvõitu fragment. Ootaks juba mõne edumeelsema peremudeli esile tõstmist.
Ma ei öelnud ühtegi halba sõna selle postituse sisu kohta, kuna tekstist oli, pehmelt öeldes, raske aru saada. Seda vale sõnade järjestuse ja poolikute põimlausete moodustamise tõttu. Kui aga teiste jaoks on see hästi loetav, siis on võimalik, et mul endal on peas midagi valesti. Võimalik ka, et meil on kirjakeelest erinev arusaam, aga las ta jääda.
Tglt ausalt - mida aeg edasi, seda vähem viitsid igasugu sõgedustesse oma energiat kulutada ja ka arvata/panustada. Kõigega lihtsalt ei jõua tegeleda, mis meie ümber toimub. Laip peab lihtsalt vooluga mööda kanduma. Neid teemasid, mis on päris pekkis v sinna tugeva tendentsiga liikumas, on ääretult palju. Meie ühiskond ongi katki, arenguraskustes ja kohati mingi osa sellest eluvõõralt vaimuvaene.
Aga…võlts liberid enamuses hakkasid seda Moskva vorsti ikka väga valest otsast järama. FB kubiseb hõisetest. Omistades Vana arvamusele oma peas esinevaid luulusid
täiesti koom vaadata, mida kõike sealt ei järeldata. Elaks nagu vaimuhaiglas. Võlts liberite muster ongi vaimuvaeseid järeldusi teha, mis oma olemuselt on vastaspoole suhtes jõhker vaimne vägivald. See ongi taaskord (juba 37.) eluline näide, et liberid ei ole meil poliit maastikul vaimselt terved ega suudagi teise osapoole mõttemaailma või arvamuse sisusse süübida. Nad loobiks kohe kividega, tühistaks, eemaldaks, likvideeriks jne. Sügaval sisimas õudsaimad totalitaristid ja diktatuuri ihalejad. Kuigi algupäraselt pidi liberaalsus vist endas kätkema väärtusi nagu arvamusvabadus. Diskussioon kohe katki ja kõtt! on nende lipukiri.
Ma ütlen - seda on õud pealt vaadata.
PS - kes vajab järeleaitamise tunde: Vana rääkis ju ERRs edastatava sisu raames ja programmilises võtmes, piiritletult sellest päevast ja saatest, laste kaasamisest saatesse, mitte poliitilises mastaabis. Mitte et homod tuleks põlu alla saata või neid represseerida, keelata lapsi kasvatada. Vaata nagu multikaid…![]()
Ei ole selliseid käsi.
Võtame näitena olukorra, kus isa peksab kodus ema. Kas laps tahaks, et naaber on vait ja ei räägi kõigile, et tema ema isa käest peksa saab? Või tahab?
Mis ma sellega öelda tahan - süüdi ei ole rääkija, vaid ikka see, kes on tekitanud selle lapse jaoks väga ebameeldiva räägitava olukorra.
Minu arvamus pole ERR-i nõukogu esimehe arvamusega samas kaalus, kuid pean nõustuma. Ühiskonna suurel enamusel (paraku nii ongi) on ikkagi mingid väärtushinnangud ja nendest ülejooksmine - no tehke krt nõmme raadios või kus iganes. Aga mitte ERR-s. Mind see häirib. Järgmine EV paraad värviliste lippudega ja hommikusaates Hassan seitsme kitsetallega? Palun tehtagu seda kuskil metsas omaette, aitäh.
Linnamäel ja Pruunsillal tasub mõelda kapist väljatuleku peale ja järgmisel aastal stuudios ise kohad sisse võtta. Homod nähtavasti tohivad naistele raha pakkuda, et nad lapsi saaksid.
Teemat laiendades. Homod võivad naistelt lapsi osta, transsoolised nendega võistelda ja samas riietusruumis riideid vahetada aga kui valge hetero mees ütleb, et naised võiks rohkem sünnitada, siis on liberaalid barrikaadidel.
Surrogaat-ema kasutamine pole küll kuidagi ainult homode teema, heteropered kasutavad rohkemgi. Transud vist isegi ei saa varsti OM-ile. -Sky
Loomulikult pole lapsed milleski süüdi. Ja sama loomulikult on nende vanemad ( õieti ainult üks neist saab olla laste isa , teine on siis kes : ainult kasvataja, kasuisa, kasuema ??) selle olukorra tekitanud .
Lastel saab väga raske elu olema .
Täiesti kindel, et neile hakatakse nende ebatavalist päritolu kooliühiskonnas nina peale viskama, seetõttu neid narrima ja kiusama. Laste ühiskond võib olla veel julmem ja halastamatum kui täiskasvanute oma. Ja süüdi on selles ainult need mehed, kes otsustasid sel moel need lapsed hankida, moel, mida Eesti seadused isegi ei luba .
Katseklaasilapsed ja surrogaatemad on maailmas suht uus nähtus, kuid lapsi kiusati nende päritolu tõttu juba väga ammu .
Lutsu Kevades : Visak, kus su isa on ?
Visak, otsi oma isa üles !
Isa metsas, saba seljas !
Kuidagi ei saanud köster tunnistada, et tema ongi Visaku emale lapse teinud ja näidata, et tal saba ei ole .
Vaadates “Kevade” 1969 aasta filmiversiooni, siis kuidagi ei tahaks uskuda et see iidavanana kujutatud köstri-tegelane võiks filmis mõnele lapsele bioloogiliseks isaks olla.
siretsch, sa teed selle vea, et üldistad toimunut ebatäpselt ning seetõttu muutub kogu lugu ebatäpseks. Kui öelda korrektselt mitte “sinu vanemad” vaid “sinu 2 isa, kes sind sinu ema käest ostsid”, siis omandab kogu lugu kahjuks hoopis teise sisu või varjundi.
Lisaks üks oluline nüanss - teatavasti on surrogaatema kasutamisega laste saamine Eestis kriminaliseeritud (KarS § 132). Kuidas peavad ennast tundma majanduslikult kehvemal järjel homoseksuaalsed mehed, kes tahaksid ka isad olla, aga kellel kahjuks ei ole võimalik mõnelt välismaal elavalt naiselt endale lapsi osta? Miks hõõrus ETV neile isadepäeval nina alla seda, et neil pole piisavalt vahendeid endale laste ostmiseks surrogaatema kaudu? Kas edaspidi peaks riik/maksumaksja hakkama rahaliselt toetama selliste homoseksuaalsete meeste soovi endale mõnes teises riigis surrogaatema ostmisel?
Lõpetuseks - eriti huvitav on, et täiesti vait on kõik meie feministid, kes peaks olema tagajalgadel, et riigi populaarseim telekanal propageeris isadepäeval sellist räiget naiste ärakasutamist meeste poolt, kus piisavalt rahakad homoseksuaalsed mehed panevad (eelkõige vaesematest riikidest pärit) naised endale raha eest lapsi sünnitama. Kohalike feministide ja aktivistide poolne vaikus antud päevakajalises teemas on lausa kõrvulukustav!
Kevade tegevus toimub 1895.a. ja venestamise aja hõngu on ka Lutsu raamatus tunda ( eestlastel kästi õppida koolis vene keeles v.a. usuõpetus, mis oli eesti keeles )
Köstri prototüüp Aleksander Nielander oli sündinud 1844.a., seega oli 51.a. Kevade tegevuse ajal. Arvestades, et Visak võis olla 10-aastane poiss kihelkonnakoolis, siis 40a. mees on veel täiesti elujõus, et ka naistega suhteid luua. Ja seda on muuseas ka 51.aastane.
Mees on sõnn surmani ! Ei olnud need köstrid kah mingid vooruse ja kasinuse verstapostid.
Järvanil oli ju kunagi mingi idufirma lausa, naistele raha pakkumiseks.
Ma olen nõus, et mingit DEI ja LGBTQ+ jama tuleb ikka Uksest-Ja-Aknast. Apple TV on kohe eriti mihkel sellel alal, aga ega Netflix ka palju maha ei jää. Minul, näiteks, on ajju tekkinud juba ammu “filter” mis aitab sellistest stseenidest-suhetest “läbi ja mööda vaadata”. Nii hea filter, et mõnikord panen alles siis tähele, kui abikaasa kõrval kurdab, et “jälle see homotsemine” vms. Kas teil ei ole juba immuunsust tekkinud?
Ma räägin muidugi sellest, kui DEILGBTQ+ on topitud taustale ja tegelaskujude valikusse. Kui tegemist on otseselt ja ainult sellise saatega nagu ERRis… well. Õnneks ma lihsalt ei vaata seda.
Küsimus on siin hoopis muus. Kas selle detaili “mittemärkamine” (aju filtreerib välja kui mitteolulise ja sündmuste arengule ja filmielamusele mittekaasaaitava) on ehk OHTLIK?
Ma ise ka ei tea. Ma omast arust ei tõmba võrdusmärki “normaalsus” ja “tühine ja tüütu ja natuke ebameeldiv nagu sumisev kärbes kakahunnikul, aga jätame tähelepanuta” vahele.
Einoh, arusaadav, et prototüübina on ta 51-aastane, ei mäleta kuidas ta raamatus on, aga filmivariandis tundub ta palju vanem. Filmis Julk-Jüri mänginud näitleja Endel Ani oli ise filmimise ajal 42-43-aastane.
Julk-Jüri prototüübi kohta leiab infot siit:
- https://www.geni.com/people/Aleksander-Niel%C3%A4nder/6000000022364029205
- https://www.facebook.com/palamusemuuseum/posts/pfbid02LSiH6c64mTp9nriHjkQqvcwShN4YpJWq49PdEwpfKs181BAmCT8JxJSNHXNBYFhBl
Veel üks “Kevade” prototüüp: Kirikuõpetaja, lätikeelsel pilt ka: https://lv.wikipedia.org/wiki/Burhards_Z%C4%ABlmanis ; https://et.wikipedia.org/wiki/Burchard_Sielmann