Käesolevaga esitan Paabeli Majanduspreemia* kandidaadiks majandusteadlase Ü.E. alljärgneva kommentaari eest Äripäeva online-versiooni kommentaariruumis.
elementaarne et pangad peavad vastutama pankade poolt kliendile (hoiustajatele/laenajatele)tekitatud kahjude eest - praegu meil sellist seaduste ei ole ja hargmaised pangad siin absoluutselt ei vastuta pankade vigade poolt heausksetele klientidele takitatud kaotuste eest - täiesti barbaarne olukord - kuid meie seadusandjad/ministrid ja inspektsioonid ei jaga pangandusest udu-tuhkagi vastus
~Ü. Ennuste [02.06.2010, 10:18]
* Paabeli Majanduspreemia - ettepanek luua preemia autsaustamaks neid, kes säravalt panustavad majandusmõtte arengusse, trotsides selliseid loodusjõude nagu gravitatsioon, kogemus, matemaatika, seadusandlus, lepingute täitmine, praktika, energia jäävuse seadus ja loodusressursside ammenduvus (nimekirja jätaksin siinkohal avatuks).
Paabeli Majanduspreemia laureaat valitaks välja korra aastas siinse foorumi külastajate poolt ning preemia antaks kätte vastaval galaõhtul. Preemia kujutaks endast rahunemist soodustavat spa-kinkekaarti ja küprokist tehtud ning kuldvärviga üle võõbatud Paabeli Torni maketti.
P.S. Vt ka, Soodom ja Gomorra, Paabeli segadus, püha lihtsameelsus, Hugo Chavez, Kuldne Vaarikas, Nobeli Majanduspreemia.
P.P.S. Tegemist ei ole mitte minu, vaid ühe siinse regulaarse foorumikülastaja ideega. Lihtsalt ma leidsin seda kommentaari lugedes, et selline preemia võiks ju olla?
mina isiklikult arvan, et näiteks "Barabaner Award" kõlaks suursugusemalt, aga ÜE kontekst pole minu arvates päris see.
:-)
See saab üks igav võistlus olema. Nominendid kipuvad aastast aastasse korduma. Mis kuupäeval galaõhtu olema hakkab? Ma teen ettepaneku, et see võiks olla iga aasta esimene reede 13. :D
See ÜE kontekst on otsapidi sarnane selle igavese "kes on süüdi" otsinguga, millega näiteks siin tegeletakse. Nii et küsimus, kumb on suurem oinas, kas raha laenaja süüdimatuks tegevuseks või selle süüdimatu kasutaja? Ja kui suur osa majandusest sellisel süüdimatusel (?) just üleval seisabki?
Paabeli majanduspreemia kontekstis on galaõhtu asemel kalaõhtu
- mind pani ÜE puhul kulme kergitama see, kuidas pank "tekitas laenajatele (Sic!) kahju" ja "peab vastutama." Ma olen selliseid mõttekäike varemgi kohanud, kuid kindlasti mitte isikute käest, kes tituleerivad end majandusteadlaseks.
Henno, kalaõhtu on hea idee. Suupisted ainult kalast jne? Ühtlasi väike vihje sellele, et kuskil on äkki mingi "kala sees?"
Henno: huvitav, mitmendal aastal hakkab nominentidele ja laureaatidele üldse kohale jõudma, et selles ürituses mingi "kala" peidus on?
Kohapeal saab mängida põnevat mängu. Nimelt ära arvamist, et kes on tulnud kohale sellepärast, et arvab, et asi on igati korralik ning kes sellepärast, et vaatamata kohatistele vallatutele mõtetele, ei ole võime naerda ka enda üle, õnneks kuhugi kadunud.
Ühtlasi võiks mõneaastase intervalliga välja anda nn. ''elutöö preemiaid'' teadlastele kes on vähemalt 20 aastat segast peksnud ja vaatamata sellele suutnud õppejõu ametikohal töötada ilma et miski nende positsiooni kõigutaks.
20 aastat segast peksnud?
Krt. Palju neid järgijaid tudengite seas võiks olla?
Huvitav kas tudeng, kes õppejõuga nõus ei ole saab eksmati?
Krt. Palju neid järgijaid tudengite seas võiks olla?
Huvitav kas tudeng, kes õppejõuga nõus ei ole saab eksmati?
Vähemalt eksmati. Ja kui juba preemiate jagamiseks läks siis võiks veel olla LHV foorumis enimviidatud majandusalase debiilsuse preemia.
ära unista. ma kunagi üliõpilasena kobisesin mingis artiklis JR seisukohtade suhtes ja sain üpris mahlaka ja diskussioonivaenuliku vastuse osaliseks. Tead, mõni selline inimene võib täitsa kätega kallale tulla, kui argumentidest nappus. Mine tea, kes siis reaalselt pihta saaks, kui ta omast arust kedagi kimbutama läheb. Pärast siis avastab ilma mingi põhjuseta ennast puuris sildiga "Janno&Villu, söötmine keelatud".
Selle eest antakse diplom ja Honorable Mention
koto, neid 20 a segast peksnud kirevamaid tüüpe oskaksin mina nimetada vähemalt kolm. Lisaks omaette kategooria on veel õppejõud, kes de facto jagavad matsu ja teevad teadust, kuid loengus suudavad rääkida AINULT sellest, kui kunnid nad on näiteks mingi erialase terminoloogia väljatäätamisel. Jajah, raha ei vooga... raha ei vooga... korrake nüüd kõik, kuni kõrvadest hakkab verd tulema. Samas selliste tegelaste pirnid ei leia kunagi piisavat kõlapinda, et neile preemiat määrata.
Kategoorias "parim sotsiaalseid pingeid vähendav ettevõtmine" pakuks nominendiks viisi, kuidas lihtsate vahenditega saab kahe- (kolme-, ...)kordistada "abistatavate" arvu.
EPL: 40 bussikoristajat vahetakse välja http://www.epl.ee/artikkel/577723
Esimesel 40-l sotsiaalsele töökohale võetud bussikoristajal lõppes eile tööleping ja nende asemele võetakse täna 40 uut töötajat, teatas Tallinna autobussikoondis.
Selleks korraldatakse TAK-s täna bussisalongide ja lõpp-peatuste päevastele koristajatele koolitus. Kokku töötab TAK-s 60 busside päevast koristajat, kellest ülejäänud 20 töölepingud lõppevad eri ajal lähikuudel. Ka nende inimeste asemele võetakse lepingute lõppemise järel uued töötajad.
Tallinn lõi reisisaatjate ja bussikoristajate sotsiaalsed töökohtad, et aidata töötutel majanduslangusega toime tulla.
EPL: 40 bussikoristajat vahetakse välja http://www.epl.ee/artikkel/577723
Esimesel 40-l sotsiaalsele töökohale võetud bussikoristajal lõppes eile tööleping ja nende asemele võetakse täna 40 uut töötajat, teatas Tallinna autobussikoondis.
Selleks korraldatakse TAK-s täna bussisalongide ja lõpp-peatuste päevastele koristajatele koolitus. Kokku töötab TAK-s 60 busside päevast koristajat, kellest ülejäänud 20 töölepingud lõppevad eri ajal lähikuudel. Ka nende inimeste asemele võetakse lepingute lõppemise järel uued töötajad.
Tallinn lõi reisisaatjate ja bussikoristajate sotsiaalsed töökohtad, et aidata töötutel majanduslangusega toime tulla.
Eelmised 40 saab koondada ja töötute statistika püsib kuni valimisteni sobiv.
Preemial peaks olema motiveerimiseks siiski ka selge rahaline mõõde. Kunagi mardisantisid tudendgid pikalt V. Raudsepa ukse taga. Lõpuks läks uks pisut praokile ja mingi pisem paberraha susati sellest pilust koos "saate isegi aru, rasked ajad!" kommentaariga välja.
Sellel ajal kui mina Tartu Ylikoolis kaisin (92-96) ei olnud seal (TTY kohta ei oska oelda, kuigi kahtlustan sama. Mujal siis majandust ei opetatud) yhtegi oppejoudu, kes majandusteadlase tiitli oleks valja kandnud. Aru sain ma sellest muidugi hiljem alles, peale Taanis oppimist. Olid mehed, kes olid paar laane opikut labi lugenud ja siis sellest vigaselt tolgitud kokkuvotte eesti keeles teinud. Koige suuremad elukunstnikud olid turunduse oppetoolis, seal kais pohiliselt vaidlus stiilis "kas toode on kaup voi kaup on toode." Jaikism at its best. Noh, eks olid segased ajad ka muidugi, tanaseks paevaks on olukord ilmselt muutunud.
Tänaseks ei ole suures plaanis muhvigi muutunud, kui need samad õppejõud on kohale jäänud, siis on nad samasugused edasi. Minu tagasihoidliku majandushariduse kogemuse põhjal üldistades on ka veel praegusel ajastul ainsad "vanakooli" õppejõud, kes loengus asjalikku juttu räägivad, need, kes õpetasid aineid stiilis "majandusmatemaatika", "statistika", "ökonomeetria" jms. Kui mõned muud isikud isegi muidu kompetentsed tundusid olevat, siis oma teadmiste edasiandmisega oli ikka sageli suhteliselt kehvasti (vt ka J. "raha voogab" A., K. "eksam koosneb minu õpiku tsiteerimisest" K., E. "mul pole aega" L. jpt)
P.S. Karum6mmi poolt antud loeng oli üks ägedamaid loenguid minu bakalaureusehariduse jooksul, konkureerides vaid paari teise panganduses töötava isiku loengutega. Karum6mm, sa ei soovi alaliseks lektoriks hakata? :)
P.S. Karum6mmi poolt antud loeng oli üks ägedamaid loenguid minu bakalaureusehariduse jooksul, konkureerides vaid paari teise panganduses töötava isiku loengutega. Karum6mm, sa ei soovi alaliseks lektoriks hakata? :)