Orderid 1/4 kroonise sammuga?

Olen juba hulka aega imestanud, miks Tallinna börsil antakse enamus ordereid sisse 1/4 kroonise sammuga. Võtke lahti näiteks ETL orderid - 66.75, 67.00, 67.25, 67.50 jne. Milles kamm?

Tallinna Väärtpaberibörs on kehtestanud kindla hinnasammu,millega noteeringuid muuta saab, see sõltub aktsia hinnast, Telekomil ja Hansapangal on see 0,25 krooni, Normal 0,1 ja Klementil 0,05 krooni.
Aga miks TSE likviidsust selle hinnasammuga piirab? Esimeses l2henduses tundub m6ttetu. Enne vanasti v6is see tuleneda kokkuleppest turutegijatega, et neil vahendusest kasum tagada, aga nyyd pole ju asjal yldse iva..
Kui minnakse üle HEX süsteemile, siis saab minimaalseks sammuks olema 1 euro sent.
1€ sent = 15,64664 eesti sentti, klm ja norma hinnasamm töuseb siis hoopis.
Huvitav on märkida, et Soomes on noteeritud selline nähtus, nagu Yrityspankki SKOP, mille väärtus on ~ 0,02-0,03 ja sedagi noteeritakse yhesendise hinnasammuga.
Kuid hakkama saadakse sellegipoolest.
Vastus küsimusele, miks hinnasamm on "päris" aktsiatel 25 senti, on lihtne! Kunagi oli hinnasamm kõigil aktsiatel 5 senti ja siis juhtus nii, et kui juhuslikult keegi suurematest oma ostunoteeringuga end ilmutas, ilmusid kohe "parasiidid ja hüäänid" (väiksed maaklerfirmad), kes 5 sendiga end paremaks panid ja kui rabelemiseks läks, siis ikkagi ainult miinimumkoguse ostsid... ühesõnaga väiksemad naljamehed solkisid turgu mingi 50 krooni pärast, kuidas suutsid.

Lõpuks ajas see kõigil kopsu lõplikult üle maksa ja parema likviidsusega stoki hinnasamm lükati 25 sendile. Võib-olla 1000-miinimukoguse puhul paneb 25 senti (250 EEK) juba mõtlema, kas solkida turgu või mitte.

(Ei ole väikeste maaklerfirmade vastane, küll aga asja-eest-teist-taga turu solkimise vastane. Muidugi kliendi vastu ei saa).
Kui keegi pakub turuhinnast paremat hinda ei ole tegemist "turusolkimisega". V6ib r22kida terminist "turu manipuleerimine". Mina aga r22giks pigem terminist "vaba turg", mida antud juhul solgitakse infomonopoli poolt (TSE).

V6tame siis kadakaturu n2ite. Kuidas teile meeldiks, kui Kadaka turg kehtestaks kohustuse hoida tomati ostul-myymisel miinimumspreadi 5 EEK :P S.t. Myyjad ei tohi teenida v2hem ostjatele kaubavahenduselt kui 5 EEK tomatikilolt .. see on ju nonsenss.
Kadakaturul muideks on hinnasamm olemas: 5 senti sularagas maksmisel ja 1 sent muul moel.
Ka yhikuhindades peaksid hinnasammud praktiliselt kasutuses olema.
Vaielda võib vaid nende suuruse yle.
Kuule karumõmm, sa ajad siin terminid ikka räigelt sassi. Mul poleks põhimõtteliselt selle 25 sendise sammu vastu midagi aga selline seletus ajab küll kopsu üle maksa. "Hyäänid ja parasiidid", c'mon. Hakkame siis neid suuri maaklerifirmasid kah mingite lahedate nimedega nimetama või... Neid, kes ei või sallida, et nad stokieest 5 senti rohkem peavad maksma ja siis mingite valuvõtetega turu oma kasuks ära "reguleerivad". Mina nimetaksin seda näiteks monopolistide kartellimänguks kui soovid... Isegi on siin likviidsust vähe. Hea mõte, keshtestame hinnasammu, äkki siis tuleb likviidsust juurde.... Ja üleüldse, mis need väikeinvestorid siin tolgendavad, pistku oma raha parem pangadeposiitidesse...
Karum6mm,
Sa vist tahtsid hoopis rääkida probleemist, et nö isehakanud turutegijad panid 5 senti noteeringu kõrgemale ja põgenesid sealt varsti ilma isegi miinimumkogust tegemata. Selle vastu aga ei aita küll suurem hinnasamm, vaid võiks olla hoopis kohustus näidatud hinnaga vähemalt üks tehing näidatud kogusega teha enne noteeringu muutmist. Vahepeal TVB isegu unistas sellistest täiendustest reglemendis, aga mõteteks see vist jäigi.

Aga et spreadi kokkutõmbumine ja likviidsus (ka see 5 senti kõrgem miinimumkogus annab ju veidi likviidsusele juurde) on turu solkimine, on küll jama jutt.
GorillaG, asi selles, et minu arvates ei ole 5 sendi paremaks panemine mingi turuhinnast parema hinna pakkumine. See on 1000 aktsia pealt 50 krooni. Kui näiteks HP puhul maksab aktsia 144 krooni ja minlot on 1000, siis on 50 eeku on ju tühine. Ja kui mina olen NÄITEKS ostmas 144 pealt - 5000 aktsiat ja see etterebija VÕIB-OLLA (!!!!!) 144,05 pealt 1000det, siis kutsun teda vähimagi süütundeta parasiidiks ja hüääniks ja toetan igati 25-sendist hinnasammu. Muidugi jah, peab tunnistama, et need, kes nii tegid, on oma börsiliikme staatustest nüüdseks vabanenud... Ometigi jään oma seisukoha juurde - 5 senti ei ole mingi raha

Mis suurtesse maaklerfirmadesse puutub, siis ega minagi neid armasta. Nad ei viitsi kliendiga tegeleda. Ometigi on neil oma eelised. Esiteks annab suur kliendibaas hea nägemuse sellest, mis turul toimumas on. Teiseks kui on palju kliendiordereid, mida matchida, võib tihemini ette tulla olukorda, kus mõlemate klientide orderid matchitakse spreadi vahele ja seetõttu saavad nad turuhinnast soodsama hinna. Lisaks sellele on suure maaklerfirma tegelasel ka rohkem limiiti oma portfelliga jännata, mis võib tähendada jällegi vastutulekut kliendile hinna osas.
Karumõmm, aga kes keelab Sul panna siis hind näiteks 144,10? Või 10 senti on juba suur raha?

Nagu ühest foorumist kunagi selgus TVB'l järjekorda tehingu sisestamise järgi ei eksisteeri (ainult hinna järgi). Väiksem hinnasamm annaks ka väiksematele tegijatele võimaluse, et nende tehing ära tehtaks. Muidu võid olla küll esimene antud hinnaga sisestaja aga hoolimata sellest, et suured 10 kilosid aktsiapakke selle hinnaga liigutavad jääb väikese 1000 aktsiat ikka tegemata. Praegune süsteem oma suure hinnasammu ja sisestamise järjekorra puudumisega küll väikeinvestori sõbralik ei ole.
TVB-l sõltub (!!!!!!) orderi asukoht tema sisestamise ajast. Reglement käsib samuti täita võrdse hinnaga orderid nende ajalise laekumise järjekorras. Tehing tuleb turul maakleril teha samuti kõige varem noteeringu sisestanud maakleriga. Sellega seoses tundub, et üks foorum on valele järeldusele jõudnud.
Näide elust enesest: riputasin täna üles ETL ostuorderi 66.50, mis oli pikka aega parim
hind. Tehingut ei täidetud kuigi vahepeal liikusid mitmed 1000-sed pakid sama
hinnaga kellegi teise taskusse.
Siin tuleb mängu turutegija mudeli omapära. Tehingu peab küll tegema esimese ja parima noteeringu pakkujaga, samas võib teha tehingu omast positsioonist ja mitte teise maakleri (kes pakub parimat hinda) vahendusel, andes turul parimat hinda. Seega võib turul olla küll 66.5 hinnaga ainuke ja parim ostukogus, aga selle hinnaga võib teha tehinguid majasiseselt ükskõik millises koguses.
Green vist ka solkis turgu? Oli suurtel jalus ja viis hinna üles, muidu oleks 1000 pakid liikunud ehk 66.25'ga...
mis te nutate, elu on selline :)
kuidas on turu solkimine? kas spekuleerimine on ka solkimine?
ma ei saa murest yldse aru..
iga inimene saab aru et pisike hinnasamm on kasuks treiderile ja kahjuks maaklerile :)
mina pole maakler..
No ega USA ju samasugune. Pidevalt lähevad läbi ostuorderid 0.2601 ja 0.2602 ning müügiorderid 0.2698 ja 0.2699. Samas on päris kaval niimoodi kaubelda. Kas LHV kaudu ka selliseid ordereid teha saab? Palju sellist komakohta lubatakse? (Datek?)