huvitav kui keegi tooks eestis turule üle interneti toimiva
investorile suunatud kauplemisüsteemi (a la datek või e-trade) siis
palju sellisel asjal kasutajaid oleks? USAs toimub juba praegu kuskil
30% tehingutest elektrooniliselt.
eestis on võimalik pankade vahendusel elektrooniliselt treidida, ainult taustainfoga jäävad nõrgaks.
jah, aga tehingu turul teostab ikkagi reaalselt maakler, mitte investor ise.
mina mõtlesin siin rohkem investori võimalust ise enda orderit börsil kuvada ja
tehingut teostada. midagi nagu on USAs island book (vt. www.island.com) ja
selctnet.
mina mõtlesin siin rohkem investori võimalust ise enda orderit börsil kuvada ja
tehingut teostada. midagi nagu on USAs island book (vt. www.island.com) ja
selctnet.
ma ei tea, mida Sa just täpselt silmas pead - aga kui Sa unistad sellest, et Eesti turg läheks maaklersüsteemilt üle ordersüsteemile, kus igaüks võiks oma orderi väljariputada ja maakleritele noteerimiskohustust ei jää, siis kardan, et vähemalt pool turu likviidsusest haihtub.(Jälgi Leedut, Lätit) Sellise süsteemi jaoks on meie turg näruselt väike ja osalejaid rohkem kui vähe.
No krt,
Nasdaqil eksisteerivad väga hästi maaklerid ja ECNid (electronic communication networks, nagu Island, Instinet) koos.
Likviidsuse kadumise jutt on jama, aga kas eestis piisavalt tradereid ja investoreid jätkuks, kes mingi ECNi kaudu kaubelda viiciks, selles ma kahtlen sügavalt.
Nasdaqil eksisteerivad väga hästi maaklerid ja ECNid (electronic communication networks, nagu Island, Instinet) koos.
Likviidsuse kadumise jutt on jama, aga kas eestis piisavalt tradereid ja investoreid jätkuks, kes mingi ECNi kaudu kaubelda viiciks, selles ma kahtlen sügavalt.
No point selles ongi, et Tallinna börs ja Nasdaq on täiesti võrreldamatud asjad just nimelt huvi pakkuvate aktsiate ja investorite hulga tõttu. See mis on võimalik ühtedes tingimustes, ei pruugi teistesse tingimustesse mitte kuidagi sobida. Kui Sa ei usu, et maaklerite noteerimiskohustuse lõppemise järel turu likviidsus oluliselt kahaneb, siis vaata, palun, mis toimub Lätis, Leedus. Need turud on Eestiga oluliselt rohkem võrreldavad kui Nasdaq.
no ei ole mina selle jutuga nõus, siin on selge vahe sees. ylevalpool oli juttu elektroonilisest kauplemisest, sina võrdled läti ja leedu orderbooki.. põhimõtteline erinevus on selles, et olemasolevates balti systeemides asub tegelik info maaklerite käes, kus nad seda siis oma suva järgi turule poetavad, ja kui võimalik siis yldse mitte ei näita. mida on island.com juures mõeldud, on just see, et sisuliselt tekib info ja sellega likviidsus yhte kohta, mitte minibörsidele maaklerite peas. noteerimiskohustus on hea asi jah, kuid on paremaid lahendusi.
Praegu on üks pank ja üks finantsettevõte jõudnud lõpusirgele oma online-tradingu süsteemide turuletoomisega. Nii, et nädala-paar kannatust, siis saab näha kodumaiseid online-tradingu produkte.
räägi lähemalt pats
LHV &
Hansapank
Hansapank
Pats, kas sa oled ise Haavel vä?
Ei, Haavel on Pats2