Nuputame koos!

Karum6mm,

mina isiklikult arvan, et see oli hoopis hobune.
Vale, kristjane.

Õige vastus on : Juku kehalise kasvatuse õpetaja on 32 aastane.

Miks? Aga sellepärast, et Juku on 16 ja isa on talle alati öelnud, et ta on pool-loll!
:-))) Ma sain aru miks varblase traadil istuvad !!
Jah, pean tunnistama oma idiootsust - algarvude lõpmatuse tõestas Eukleides. Sellised asjad juhtuvad kui ähmaselt on kuskilt midagi meeles ja selle põhjal oletad valesti.

Algarvude kohta avastasin väga hea saidi http://www.utm.edu/research/primes/
aga üldkehtivat valemit vist ikka ei ole. Sellel saidil on esitatud suurimaks seni teada olevaks algarvuks 2 astmes 13 466 917 miinus 1, kui õigesti aru sain.
Selleks, et meil raskem mõelda oleks. Eksole, Karumõmm?
Ülesanne.

Minu vanus praegu on 20 võrra suurem sinu vanusest siis, kui mina olin nii vana kui sina praegu. Kui sina saad nii vanaks kui mina praegu, siis meie vanuste summa on 60. Kui vanad me oleme praegu?

PS. Ei mingit sohki - parajasti üks vastus ;-)))
Laurime, MSNis lubasid sa mulle, et jooksed Raekoja platsil paljalt, kui keegi selle ülesande ära lahendab... (mul MSN salvestab vestlused)
Üks üsna habemega mõistatus - mis on roheline, ripub laes ja laulab "Mu kodumaa on suur ja lai"?
Vaadates Kabi toodud valemit:
Olgu p1, p2,...pN KÕIK algarvud vahemikus [2,M]. Siis
arv = p1 * p2 * ... *pN + 1 on ka algarv!

Väidaks, et tulemuseks on hoopis paarisarv.
Rene,

Sinu vestlus on ka minul veel ees, tsiteerin:" kui ära lahendad jooksen...." aga sa ei lahendanud
darn
noh... paljalt võid sa seal ikka ringi joosta, lõbus pärast SLÕhtulehest lugeda :P
Tech-ile

Kuna arv 2 on ka algarv, siis too korrutis+1 on paaritu arv. Ja selle arvu jagamisel ükskõik
millise algarvuga pK on jääk võrdne 1-ga :-)))

Kabi,

1) sedaviisi ei saa sa kätte kõiki algarve, vbla mõned;
2) kust võib leida selle valemi üldkehtivust tõestava esituse?
laurimele

1) see lihtsalt tõestab, et algarve on lõpmata palju (ei ole olemas SUURIMAT algarvu)

2) hmm - kui tolles korrutises on KÕIK "senituntud" algarvud, siis väite tõestus olema minu eelmises
sõnumis... Sest kas korrutis jagub mõne kordarvuga, pole ju mõtet proovidagi :-)
Kabi

Võtsin kalkulaatori kätte, sinu valem on vale, kuna 2*3*5*7*11*13 + 1 = 30 031 ja see pole algarv:)))
algarvude jaotusest naturaalarvude vallas

Google: Ulam prime number spiral

Vapustavat pildid!

laurime,

1) Jumal tänatud, et pole leiutatud funktsiooni annaJargmineAlgarv(eelmine) - sest siis
lendaks silmapilk õhtale kogu avatud võtme süsteem (ka ID-kaart!!!!) ja palju muidki krüptosüsteeme... Algarvude leidmiseks pole keegi midagi paremat leiutanud, kui umbes
2500.a. tagasi Erasthophenese sõelumisprotsess (sieve), mille keeriukus on kohutav!
Sry - peaks olema muidugi Eratosthenes
Kristjank, meie mõistatused on ühest ja samast ˛anrist :-)
laurime,

väide
arv = p1 * p2 * ... *pN + 1 on ka algarv!
on tõesti vale - sry :(((

peaks olema:
arv ei jagu ühegi pK-ga, k=1..N

Järeldus: kui arv jagub ikkagi mingi x-ga, siis iga selline x>pN (ja mõned x-id neist
on ka algarvud; 30031 mod 59 = 0 , 59>13 jne. )

No kui keegi minu küsimusele vastust ei leidnud, siis õige vastus on HEERINGAS.

Miks?

a) roheline on seetõttu, et värvisime ta roheliseks;
b) laes ripub seetõttu, et riputasime ta lakke;
c) seda laulmist mainisin ma seetõttu, et oleks raskem arvata.