Novatours / AB Novaturas (NTU1L)

romanr

kas seal tabelis midagi valesti ole?
0% müügitulu muutus on 160 m
aga eelmine aasta oli 140m?
yanek, ei ole valesti.
Tabelis olen mõelnud järelejäänud 7 kuu muutust. See on tabeli ülemises veerus kirjas ja all kommentaarina.
Jaanuari-mai perioodiga ollakse juba 19 meuriga plussis.
Pidu jätkub, juuni 2017 vs 2018 + 26% käive. Turg on suht õhuke ehk on võimalus varsti odavamalt head asja saada
TaivoS
Millest on tulnud järsk kasv 2017. aastal võrreldes eelneva 3 aastaga, kus EBITDA on olnud peaaegu paigal ning ka käive ei ole võrreldava dünaamikaga liikunud? Makromajanduslikult pole need väga nigelad aastad.

puht puusalt tulistades pakun välja, et põhjus on Egiptuse ja just Sharmi reiside taastumises, mis jätsid müüki korraliku augu 2015a Vene lennuki allakukkumise järgi. Lisaks siis suure konkurendi Go Adventure agoonia.
Olin juuni käibe osas liiga optimistlik.
jaanuar: 7,4 (+45% ehk +2,3 mln )
veebruar: 8,3 (+54% ehk +2,9 mln)
märts: 10,1 (+46% ehk +3,2 mln)
aprill: 12,0 (+57% ehk +4,4 mln)
mai: 20,6 (+47% ehk +6,5 mln)
juuni: 21,7 (+26% ehk 4,5 mln)
Q1: 25,8 mln (+49% ehk 8,5 mln)
Q2: 54,3 mln (+40% ehk 15,5 mln)

4-5 meuri võiks Q2 kasum küll tulla.
2017 aastal oli erakordselt sitt suvi. Mäletan uudist, kus erakordselt palju inimesi üritasid soojale maale puhkama reisida.
Suveilm peaks mõjutama tegelikult III kvartali käivet, ehk siis septembri-oktoobri reise. Kui on augustini halb ilm, siis inimesed proovivad selle suve ikkagi kuidagi sügisel Vahemere äärest kätte saada. Kui kodus on olnud ilusad ilmad, siis pole nii väga põhjust sügisel lõunasse 'suve pikendama' minna.
Maailma suurim turismiettevõte TUI Group laieneb Baltikumi, mis tähendab, et Novatours, airBaltic jm kohalikud reisikorraldajad ja -ettevõtted saavad endale väga tõsise konkurendi
Algallikaks olev Leedu artikkel on igaljuhul üsna ebamäärane. Puudub info nii vormi (charterlennud, lihtsalt esindus vms), äritegevuse alguskuupäevade, mahu, sihtkohtade kohta. Peakontorina mainitakse küll Riiat, kuid Riia lennuväljal lennukitega opereerimiseks pole ametnikega ühendust võetud. Läti CV onlines otsitakse 3-4 töötajat, mida suuremahuliseks tegevuseks on igaljuhul vähe. 2018 on meil juba poolepeal, seega mingi mõju saab olema kõige varem 2019. Artiklis mainitakse võimaliku põhjusena TUI Vene klientide toomisest Baltikumi. TUI korraldatavaid reise müüakse juba täna Baltikumis, sh Novaturase poolt. Kui TUI toob siia kõigest kontori, siis ilmselt reklaamibudget saab olema suurem, kui hetkel, kuid kas see mingit olulist muutust turule toob...njah. Aga kahtlemata kui sisenetaks charteritega ja arvestatavas mahus, oleks mõju korralik. Märke, mis sellele viitaks, hetkel igaljuhul ei ole.
Muide Poola suurim Itaka reisibüroo (500 mln käivet) sisenes Leetu 2018.a, pärast ebaõnnestunud Nova takeoverit.
Novaturaselt dividendi ettepanek poole aasta tulemustelt 0.77 eurot aktsia kohta. Kõva sõna.
https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=850683&messageId=1070079

Mehed tegidki selle ära mida prospektis lubasid.
0,77 eurot moodustab 72% 2018 aasta 6 kuuga teenitud kasumist. 6 kuuga teeniti 1.07 eurot aktsia koht.
Kõige korralikuma dividendi tootlusega firma börsil. Imelik, et vaatamata nii headele tulemustele nii vähe tähelepanu.
lindprii
0,77 eurot moodustab 72% 2018 aasta 6 kuuga teenitud kasumist. 6 kuuga teeniti 1.07 eurot aktsia koht.

Kus sellise 6 kuuga 1.07 said? Aruandes seisab 0.56 senti
Ma arvan, et päris paljud, ootasid tulemustelt paremat kasumlikust. Eelkõige see brutomarginaali langus 19,6% pealt 17,1% peale ja seal edasi alla ehmatas ära. Tegelikult olid 2017 marginaalid oluliselt mõjutatud positiivsetest sisendite (kütuse ja forex) liikumistest. Sellel aastal olid aga liikumised vastupidised - ettevõtte jaoks negatiivsed. Selle jaoks kasutab ettevõtte hedgemist ja seega ma ise vaataks ka hedge'ga adjustitud kasumlikkust. Selliselt brutomarginaal hoopis kasvas eelmise aasta 17,2% pealt 18,1% peale!
Tegevuskulud olid ilusti all, ilma komisjonitasudeta kasvasid 14% yoy. Ja siis muidugi suurem tulumaksukulu seoses grupisiseste dividendidega summas 600k (8c EPSis).
Huvitavat jäi veel silma, et CETO on 28k aktsiat juurde ostnud, CEO ja CFO aga 43k müünud.
Rahavoog on korralik ja saldo ca 12 MEUR (koos restricted/depo osaga). Intressivõlad vähenevad.
Dividendi ettepanekuga on auditeeritud poole aasta aruanne kaasas.
Lindprii, tegemist on Leedu ettevõtte Novaturas AB, mitte konsolideerimisgrupi finantsidega.
Tere noored, ma olen ka viimasel ajal natuke NTU1L soetanud. Mingi aeg tahaks võibolla pikemalt kirjutada, aga lühidalt on minu arust tegemist hetkel parima tsüklile panustamise instrumendiga. Ja noh, see dividend on ikka suhteliselt uskumatu.

Oliver.

Poolaasta presentatsiooni järgi 34% käibest tuli Türgi reisidest.

Nüüd siis Türgi liir kukkus 20% (ja kes teab, äkki jätkab veelgi langust), siis Türgi hotellid ja teenused lähevad odavamaks, aga Baltimaade kliendil on eurodes ettemaksud tehtud ja ka edaspidi ruumi kas pakettide hinnad samaks jätta ja kursimuutuse kasumit võtta või kui konkurents pigistab, siis on vähemalt ruumi hindade korrigeerimiseks?

Tundub päris õnnelik juhus marginaalide kasvatamiseks kui turvalisuse olukord just käest ära ei lähe. Või kas mingisugused riskid allapoole ka soojas, mis mul kohe pähe ei tulnud?
Tulemused endiselt head. Iga kuu kena tõus ja fundamentaalselt väga odav. Ainsa ohuna näen mõne suure nt. TUI jõulist turule tulekut Balti regioonis, mis pole väga tõenäoline. Keskmised palgad tõusevad ja inimesed reisivad rohkem.
01.01.2017-31.07.2017 vs 01.01.2018-31.07.2018 käibe tõus 38% ( 98.9 mil. € )

Q3 siis ajalooliselt kõige tugevam kvartal. Eelmine aasta tehti Q3 52 mln käivet.
jaanuar: 7,4 (+45% ehk +2,3 mln )
veebruar: 8,3 (+54% ehk +2,9 mln)
märts: 10,1 (+46% ehk +3,2 mln)
aprill: 12,0 (+57% ehk +4,4 mln)
mai: 20,6 (+47% ehk +6,5 mln)
juuni: 21,7 (+26% ehk +4,5 mln)
juuli 19,1 (+23% ehk +3,6 mln) peaks 2Q numbritelt ~1,4-1,5 MEUR puhaskasumit tähendama.
Vähemalt minul oli juuli osas väike kartus, et väga soojadele ilmadele tõttu eelistavad inimesed kodumaale jääda.
Numbritelt seda mõju ei paista.