Norma

Kunagi prognoositud Norma "1 kuu hind = 44.xxx" osutas väikese viivitusega enam-vähem õigesse auku. Millalgi nüüd peaks ootama uudist Norma ja Avtovaz-i vahelise lepingu uuendamise/mitteuuendamise kohta aprillist alates. On kellelgi andmeid?

Maist-maini on siiski väidetavalt leping, läbirääkimised olla käimas. Tõenäoline on see, et kui Norma maksetingimustega väga karm tahab olla, siis nii head kasumit sealtkandist enam ei tõuse.
no senine kasumimarginaal ikka mega olnud ka täiesti taolise biznesi juures
Kasumimarginaal ongi see, mis analüütikuid ettevaatlikuks teeb. Tegemist ei ole ju efektiivsemast tootmisest põhjustatud kasumimarginaaliga.
Ettevaatlik minu meelest ei ole küll õige sõna iseloomustamaks Eesti public equity analüütikute tegevust Norma stoki hindamisel seni
Kuidas ei ole efektiivsemaks muutunud.
1998 võrdlus 1999
üldhalduskulud on 7 milj vähenenud
muud ärikulud on vähenenud 15 milj
finantskulud on vähenenud 5 milj võrra (tõsi see on DEM peale minemisest)
Käibe kasvades 50 milj võrra on realiseeritud toodete kulu vähenenud 5 milj võrra
Minu arust on efektiivsemaks muutunud või ei ole...

lisaks veel väheneud ostjate nõuded, on tehtud täiendavaid reserve
Olen Aloga nõus et ettevaatlik pole õige sõna Norma aktsia hindamiseks. Täpsem väljend oleks paanika. Arvestades võimalusi, mis kaasnevad Autolivi tootmise osalise ületoomisega Normasse ja tõenäolist turgu Poola “Opeli” tehases, võib öelda, et Norma hind kajastab vähetõenäolist Vene turu täielikku kadumist. Põhjused miks Norma on nii madalalt hinnatud pole minu arust seotud firma majandusliku võimekusega, vaid on subjektiivset laadi:

1. Norma enesereklaam peaaegu puudub, pole isegi kodulehekülge Internetis.
2. Venemaaga seotud risk, reklaami puudus, siseinfo leke ja paljude analüütikute hirm on ära peletanud pikaajalised investorid ja Normaga kauplevad peamiselt spekulandid – firma majandustulemused ei oma kuigi suurt tähtsust, kui optsiooni tähtaeg jõuab kätte kahe päeva pärast.
3. Inerts – kõik on harjunud, et Norma on madalalt hinnatud. Ja kuigi ei suudeta täpselt seletada, miks see nii on, arvatakse et ju tal siis midagi viga peab olema, ning otsitakse sellele väitele kaheldava väärtusega tõestusi (palju saadaolevaid makseid – mis on nii olnud juba mitu aastat ja pole Norma majandustegevust oluliselt häirinud või siis lühiajalised majandustulemused, mis sisaldavad suuri provisjone).

Võtsin kokku Norma tulemused pikemaajalises perspektiivis (1996 – 1999), kesmiselt, miljonites: käive 499, kasum 91, kasumimarginaal 18%. Praegust Norma turgu arvestades on tõenäoline kasum vähemalt 90 – 100 milj, see teeb Normast ühe madalaima turuväärtusega aktsia Eestis. Hea näide firma majandusliku suutlikkuse kohta on nn kriisiaasta 1998 tulemused, miljonites: käive 483, kasum 48, kasumimarginaal 10%, kasumiprognoos 1998 aasta algul 86. Niipea kui olud Venemaaga kauplemisel halvenesid, leidis Norma kiiresti vahendid kulude kärpimiseks ja suutis täita 56% aasta kasumiprognoosist. Venemaaga “väheseotud” Hansapank, mida peetakse Eesti üheks paremaks firmaks, jäi samal aastal kahjumisse.

Kui Normal on heal järjel tootmine ja juhtimine kuid nõrk reklaam, siis pankrotiküpsel XXL-l pole midagi peale intrigeeriva nime, hea reklaami ja esindusliku Internetiportaali. See näitab küllalt ilmekalt, mida Tallinna Väärtbaperibörsil kauplevad investorid hindavad. Ehk on mõnel Norma akstionäril kogemusi kodulehekülgede tegemisel? Kui Norma ise ei viitsi ennast reklaamida, võiks ehk luua mitteametliku kodulehekülje – kuni 10MB kettapinda saab ISP-delt praktiliselt tasuta kuid kasu võib olla küllalt suur. Erinevalt XXL-ist on Normal piisavalt saavutusi, mida reklaamida.

Norma on üks väheseid tõsiseltvõetavaid eksportijaid Eestis, kellel on olemas maailmas aktsepteeritavad sertifikaadid ja eeldused ennast väljapoole laiendada, samal ajal kui Hansapank ja Telekom peavad tõenäoliselt alatiseks Baltikumiga piirduma.
No mina julgeks jälle telekomi kohta arvata, et hoopis siin ollakse ettevaatlikkusest kaugel... Aga kes see ikka seda kuulda tahab. Eks internet ole ju palju huvitavam kui mingid tobedad turvavööd kuhugi Venemaale. See on igav ja riskantne pealekauba. :-)
eino respekteerin Norma businessi vägagi....küsimus lihtsalt selles, et see megamarginaal selle sektori kohta on minu meelest suuresti tänu partneri makseriski võtmisele...et siis nagu polegi tootmisettevõte, vaid tegeleb nagu ka finantsriskide võtmisega...kas aktsia on ikka nii madalalt hinnatud, kui see finantspool maha võtta?... Telekomist: Sven, kas nende meediakampaania "Rohkem võimalusi" ei ole mitte märk sellest, et nad üritavad igati oma suurt kliendibaasi ja infrastruktuuri ning erinevate toodete ja rakenduste kombineerimisvõimalusi ära kasutades tulusid suurendada?
Märk on see kindlasti. Aga kas see on märk megakasvust, selles ma kahtlen. Esialgu nõuab see neilt ainult suuri pingutusi ega too midagi sisse.
ET kaubamärgi promomine meedias tuleneb vajadusest valmistuda konkurentsi tekkimiseks fiksvõrgunduse vallas. Küsimus ei ole mitte niipalju tulude suurendamises, vaid selles, et need tulud vähenema ei hakkaks.
tundub, et mul on mõttekaaslasi.
Praegu oleks vist õige aeg ETL müügioptsioon teha? Või tõuseb ETL peale väikest hingetõmbepausi edasi?
et juhul kui fixed line'is turuosa kaotus ei ähvardaks, siis muidu ET ei teeks üldse midagi arendavat vä?
Kui pole konkurentsi, pole arengut. Eesti Telefon on aeglane ja kohmakas. Pole suutnud näiteks midagi olulist ära teha interneti vallas, kuigi omab teistega võrreldes kõiki eeliseid.
ET kampaania tulebki vajadusest ennast liigutama hakata. Võibolla keegi mäletab siin üksvahe ilmusid päevalehtedes pooleküljesed reklaamid ühelt Soome firmalt, mis tahtis pakkuda odavaid kaugekõnesid. Kuna see oli veel ebaseaduslik, pandi asi seisma. Alates augustist prognoosivad vähemalt meediafirmad terve pilve selliste kampaaniate käivitumist valmistumaks ET monopoolsuse kadumise vastu. ET püüab luua ennetavat tugevat imidzit.
kena kui kõik oleks nii must ja valge
Jutt kipub Norma pealt ära Telekomi peale (nagu vahepeal raha)
Ega Norma kosumata jää, ärge muretsege(raha leiab ikka ōige koha)
välisinvestoritel on muidugi igasugused kampaaniad sygavalt ykskõik seni, kuni need pole kajastunud ettevõtte tulemustes. paraku.