Muuga naftaterminal börsile?

Selline uudis siis: http://www.postimees.ee/251006/esileht/majandus/225098.php?r
Millal võib see asi teoks saada?

Wow! Päris IPOde rohke viimasel ajal. E.O.S lisab ikka päris korralikult turuväärtust. Ei imestaks kui sellest kujuneks üks olulisemaid ettevõtteid.
Veidi põhjalikumalt tänase Päevalehe lisas Ärileht:

http://epl.ee/artikkel/360030
Eesti saab endale oma Ventspils Nafta? Igati sobilik ka
Vist vara rääkida aga kas pärast Olympicut on jälle jaeinvestorite horde oodata turule või on nende raha seni Tallinki all kinni.
mina oleksin n6us va'hemalt seda teemat toetama... ikkagi nafta.....
Nafta on tapnud palju rohkem inimesi kui kasiinod. Mina kui eetiline investor hoian eemale ;P
Naftarahadega sponsoreeritakse terrorismi!
hakkab pihta...
On kellelgi infot juba, millal börsile tulek toimuda võib?
Olympicu puhul oli see umbes nädala peale esimeste uudiste tekkimist.
nii tore, nii tore... nafta ja ipo üheskoos.
praegu on hea aeg ipo-le, õige otsus
EOS oleks firma mille aktsiaid hoiaks küll kauem kui päeva. Võtaks hea meelega osa Eesti edukast transiidiärist. Aga jällegi - kõik oleneb IPO hinnast.
mairo22, raske öelda, millal IPO tuleb.
Tallinki puhul läks esimesest krõbinast peaaegu 10 aastat.

Aga millele ma tähelepanu tahan juhtida, on see, et kui OEG enne EOS'i IPO't kolinal allapoole ei tule,
siis saab EOS'i IPO'st analoogselt TAL'i IPO'ga ajalooline rahvaspordipäev.
Kes see ikka tahab kindlast 20+% tõusust ilma jääda (:

Kui EOS sihib oma IPO täpselt OEG tuulde, siis saab naftatransiit rahvuslikuks ettevõtluse alaks.
Nii hakkab iga 5. Eesti elanik unes nägema, et tema ongi uus Aadu Luukas, kes maailmale näitab, kuidas meil
õlu tehakse ... tähendab naftat nii ümber pumbatakse, et torujuhtmed rebenevad ja rongid on vähemalt kahekordsed ☺
Peaks esmalt ikkagi küsima - kelle huve EOS börsil teeniks, Severstaltransi või väikeaktsionäride ehk siis kui kiivas paat tegelikult oleks? Ettevõtte avalikkuse ette toomine võib olla ka strateegiaks, mille najalt saaks võib olla mõne riikliku kokkuleppe saavutamine lihtsam olema kui praeguse omanikestruktuuriga ettevõttel.

Keegi võiks otse välja öelda - milleks börsile tulla? Esialgu tundub, et väikeaktsionärid tahavad mingis ulatuses cash-ini teha.
Kas naftaterminalide kasumimarginaalid ei ole mitte viimasel ajal oluliselt vähenud?
Vähemalt Pakterminali puhul on sellest juttu olnud.
Ilmselt soovivad Vichmann ja Lugtmeijer oma EOS osaluse likviidsemaks muuta.

Kes tahab sellist exposure'i, võiks investeerida Severstaltransi.

Laienemist siit lühemas-keskmises perspektiivis oodata pole ju. Erinevalt OEG-st. Kui Severstaltrans hakkab kohalikku kasumit optimeerima, siis võib väikeaktsionär ikkagi peksa saada.

Paranoiliselt mõeldes - olles listitud oleks Severstaltransil oluliselt rohkem avalikku toetust ka endale kasuliku lobby jaoks. Kui viimane hakkab igat endale ebasobivat otsust E.O.S-i kaudu kohalikele investoritele võimendama, on tegu päris korraliku poliitilise vahendiga. A la 'Kui me ei saa veomahtu/paremaid tollimakse, viime kogu kaubavoo läbi St. Peterburgi ja EOS jääb praegu kuivale'. Mitte, et see tingimata juhtuks. Aga seda ei saa kindlasti ka välistada.
Ma ei saa aru miks vene firmadel oleks vaja Eesti väikeaktsionäride jt raha et arendada oma tegevust. Neil ongi juba rohkem kui piisavalt raha investeerimiseks. Samal põhjusel on mul üleüldse raske aru saada miks Venemaale investeerida, niikaua kui seal on juba rohkem kui piisavalt raha investeerimiseks.
Raha välja IPO?
Severstaltransile oleks väikeaktsionäride väljaostmine nohu. Samuti oleks põhiomanikku vaadates põhjendus soov lisakapitali hankida kergelt öeldes naljakas.

Ma saan selgelt aru väikeinvestorite motivatsioonist (teatav cash-in ning ka ülejäänud osa likviidseks muutmine), kuid miks enamusosanik Severstaltrans seda teha lubaks, vajab küll mingit väga head põhjust ja kui tõesti IPO-ks minema peaks, siis ilmselt see seal kusagil siis ka on. Vaadates praktikat Ventspils Nafta ning MN põhjal (leia ühisosa) tahetakse võib olla siinsed firmad ühendada ning läbi väikese avaliku pakiga saavutada laiem huvigrupp. Kuna osalus on juba olemas, siis Läti-Leedu case'le vastavalt tarnetega manipuleerimine enam nii efektiivne ei ole.