Mis juhtus optsioonidega?

Millest selline otsus, et 1350 kaubelda saab. Milles on asja idee.
Eelkõige on asja idee selgus. Tallinna Börsil kujuneb aktsia hind sellel perioodil 13.50-14.00 oksjoni korras ning tihti on aktsiahinna spread 0 ning reaalselt tehinguid ei toimu. Kindlalt mingit kogust aktsiaid positsiooni katmiseks kätte ei ole võimalik saada ning seega ei saa automaatselt ka hindasid kuvada ja ka reaalselt tehinguid teostada. Kokkuleppel ja telefoni teel saab seda siiski teha.
Surfan mina Hanza investori lehel ringi. Ja oi, näe, optsioonid! Ma ei tea kaua nad seal üleval on olnud juba, aga kui võrrelda optsioonihindu LHV-ga siis... khmm... wau, LHV ikka oskab nöörida rämedalt. Kustkohast, kallis LHV, te taolised, kohati 2x kallimad, hinnad saanud olete?!?
to jyriado,

kui suurest hulgast optsioonidest on jutt? Kas hind on 1, 10, 20 või saja optsiooni kohta - kas mõõtühikud on võrdsed? Ise ei viitsi Hanza investorisse ronida...
Hanza AFAIK pakub Euroopa tüüpi optsioone, seega hinnad ei ole alati lihtsalt võrreldavad.
Samuti ei olnud viimati kui vaatasin Hansa optsioone interneti teel võimalik kaubelda.
Hansas peaksid üleval olema indikatiivsed hinnad ning vähemalt varasematel aegadel nad alla 10 000 krooniseid lepinguid hea meelega ei sõlminud. Lisaks on sealne spread väga suur. Ja mäletaks samuti nii, et kaubeldakseEuroopa tüüpi optsioone.
Ma olen täheldanud sellist huvitavat fenomeni LHV optsioonidega, et nad kipuvad üsna visalt tõusma koos aktsiahinnatõusuga, kuid mehiselt langema koos aktsia kukkumisega.

Või äkki on see minu kuplialuse miraaź;)
Callidest käib siis jutt.
jydiado, ajaväärtuse vähenemisest tingitud ilmselt. Ja muidugi psühholoogilistest teguritest :)
Psühholoogiline tegur jääb mängust välja, sest ma ei oma optsioone, vaid virtuaalselt;) Ajaliväärtusest? Vähetõenäoline
jim, arvan, et jyriado pidas silmas sama päeva aktsia reaalset tõusmist versus call-i tõusu. Samal ajal kui toimub aktsia reaalne kukkumine, siis toob put sama ulatusega kukkumise eest "rohkem sisse"
pole putte vaadelnud nii... võibolla tõesti:)
Kui su virtuaalportfellis olev optsioon ei mahu enam siia nimekirja, siis selle hind enam portfellis ka ei muutu. Aga sellisel juhul on hind justkui paigal, ning LHV süsteem ei lase seda optsiooni enam ka müüa.
Mismoodi ei mahu? Ma ju räägingi neist optsioonidest, mis lhv pakub.
Jyriado, ei mahu näiteks selline LHV-st ostetud optsioon: OMXT12C690, selle hind portfellis seisab, ning seda ei lasta ka müüa, antakse veateade: VIGA: Valitud väärtpaberit ei leitud kaubeldavate väärtpaberite hulgast.
A ei, ma räägin ikka neist optsioonidest, mis ikka "pendeldavad":) Visalt üles, raskelt alla;)
jyriado, pane tähele, et aja02 räägib virtuaalportfellis soetatud optsioonidest.
kuidas arvutada optsiooni kasvõi ligikaudne väärtus, virtuaalis on jah nii kahjuks, et kui enam nimekirjas ei ole siis väärtus jääb seisma ja müüa ei saa.
Sai suvel võetud virtuaalportfelli proovimiseks raha peal, või natuke rahas OMXT12C580, juba septembrist saati ei näe mis optsioonist edasi oleks saanud, aga mingil määral nagu huvitaks kas ajaväärtuse kadu on suurem kui optsiooni väärtuse kasv.
Kas ma jätan midagi vahele? Ma räägin ju neist optsioonidest, mis ON ka reaalselt kaubeldavad, reaalselt ON nimekirjas, kehtivad! Kas nendega (loe: ON ka reaalselt kaubeldavad, reaalselt ON nimekirjas, kehtivad!) on mingi vahe, on nad siis virtuaalis või "real" portfellis?!?
Sisuliselt ei ole. Ainult virtuaalis ei muutu võetud optsioon pärast tähtaega tagasi rahaks...