Omaette küsimus on Hepsori aktsia hind, Merko omas pole mõtet kahtlema hakata. Ostkem juurdegi kuni saab!
Kolm kuud tagasi, 6 november, ehk päev enne Q3 avaldamist maksis MRK aktsia umbes 17,5 EUR. Q3 oli muljetavaldav, aga äkki “liiga muljetavaldav”, ja suuremaid börsiuudiseid pole seejärel tulnud. Pigem on olnud rahulik. Tõsi, ma ei vaidle vastu, et MRK aktsia vajas ümberhindamist - aga ma kahtlen kuivõrd sügavad on analüüsid olnud viimasel kolmel kuul.
Täna on päev enne Q4 avaldamist, ja aktsia on maksnud 24 EUR ümbruses.
Kuni 30 võiks vabalt üles osta ju.
Päeva jooksul on õnneks natuke alla tulnud, saab ka alla 24 tankida praegu.
Käive on ka täna olnud 65 korda suurem kui Hepsoril, kapitalisatsioonide vahe aga ainult paarikümnekordne.
Dividendid 1.90
Dividendid ju ikka rõõmustavad, aga kas veidi palju ei ole? OK, eelmine aasta oli hea, aga selline pidu ei pruugi jätkuda.
Sa vist ei ole kursis Merko dividendipoliitikaga, mille järgi nad maksavad puhastkasumist 50-70% dividendideks. EPS 3.65€ga on väljamakse määr 52%.
dividendiaktsia puhul on selline küsimus masohistlik - Merkot ostame ju divika pärast, mille pagana pärast siis veel ? kord iga pidu saab otsa, aga kui ette põdeda, siis pidu ei näegi ![]()
Q4 oli siis veel üks suurepärane kvartal Merkolt, ja kui uuendada ehitusteenuste numbrid, siis:
Merko ehitusteenuste ärikasum [MEUR], ja (marginaal)
2023
Q1: 0,5 (1,1%)
Q2: 4,1 (5,8%)
Q3: 6,9 (7,9%)
Q4: 8,9 (9,9%)
2024
Q1: 3,0 (4,4%)
Q2: 6,9 (6,3%
Q3: 29,3 (18,3%)
Q4: 20,2 (14,8%)
Jälle on selge, et suure kasumi taga oli eelkõige Leedu, aga üldiselt võib arvata, et see “hinnakaaos” mis valitses kõrge inflatsiooni ajal paar aastat tagasi, kui sõlmiti lepinguid selle kõrge inflatsiooni taustal, on lõpuks soodustanud ehitajaid.
Olukord korteriturul on suht sarnane kui aasta tagasi, Merko bilansis on 600-700 korterit.
Kui aga otsida riske, siis on selge see, et lepinguportfelli maht, võrreldes käibega, on hetkel (võiks muutuda kasvõi ühe Rail Balticu lepinguga) madal. Lepingu portfell viimasel detsembril oli 341 MEUR, läinud aasta käive juba 539 MEUR. Peale Rail Balticu on tõenäoliselt otsustav ka, kuivõrd tuuleenergiatootjad investeerivad edasi.
Kas julged prognoosida Merko aktsia hinda? Kas näiteks mai 2025 hinnaks 30 eur on ulmeline?
Mina ostan küll 30ni välja. Aga kuna Abesiki ei osta, jääb ehk natuke puudu? Oleneb ka dividendi ex-datest.
Aktsiakursi ei saa eriti prognoosida, kuna sõltub kõigi indiviidide isiklikest otsustest. Oleks vaja vaadata nende ajudesse ja rahakottide sisse. Näiteks arvas turg kolm kuud tagasi, et õige hind oli kuskil 17 EUR, nüüd on umbes 25 EUR, aga minu arvamusel on mõlemal ajahetkel olnud tegemist umbes sama väärtusega, olgu see nüüd ühel või teisel tasandil.
Märkimisväärne on, kuivõrd Merko korteriehitus oli väga kasumlik, ja just sel hetkel kui korteriehitus kukkus dramaatiliselt, siis tuligi see inflatsioonikaaos, mille tagajärjena tõusis ehitusteenuste kasumlikkust taevasse. Mäletagem korteriehitust:
Merko müüdud (=üle antud) korterite arv:
2019: 482
2020: 895
2021: 496
2022: 923
2023: 948
2024: 323
Aktsial siis meeletu tõus viimasel aastal.
Ehk nüüd siis kui 2025 on alanud, ning lepinguportfell ja “korteriportfell” on mõõdukal tasandil, siis pole vaid “olemasolevaga” üldse võimalik 2025 korrata midagi sarnastki kui 2024 kasumi mõttes (v.a siis kui toimuks mingi muu vara müük/ümberhindamine), ma arvan. Muidugi aktsiaturg seda ei ootagi, aga siiski on edaspidi väga põnev vaadata teavitatuid ehituslepinguid, ja üritada hinnata nende kasumlikkust. Korteriturg võib ehk pisut taastuda, aga kasumiaruandes selletõttu niipea palju ei muutu arvestades korterite ehitusaega.
Sellepärast ma arvan, et tuleb eristada pikaajalised investorid lühiajalistest. Pikaajalised keskenduvad ettevõtte heale kultuurile ja ajaloolistele tulemustele, ja neile on pigem mureks, et aktsia hind on niivõrd korraga tõusnud. Lühiajalised mõtlevad vaid järgmise dividendimaksmiseni. Aga nagu öeldud, kõik määravad missugune on aktsia hind börsil teatud päeval.
Vaadates suhtarve viimastel aastatel enne exdate kuupäevi, arvestades eelmise aasta eurolt euro 30 sendini ootamatut hiljem tõstmist ja praegust dividendi taset 1.90, näitab minu mudel hindu 28.50 - 31.50.
Hea tava oleks, et kui üritatakse aktsiat mida ise omad “üles kiita”, et sellega raha teenida siis:
a) lisada postituse alla, et oman antud aktsiat
b) kirjeldada numbriliselt lahti “minu mudel”. Muidu see kõlab nagu kui sul on kasiinos “oma süsteem” mis hetkel mustale või punasele bettida.
Sigala nutab siin teemas lihtsalt taga kartuleid, mis Hepsoris ära söödi ja abetski ei ole nõus uusi ka ostma.
Lisaks omalt poolt, et palju sõltub ka oodatavast dividendide väljamaksest järgmistel aastatel. Kas ettevõte suudab edaspidi seda väljamakse taset hoida, mida praegu kevadel makstakse. Eelmisel aastal oli väljamakse 1,3 eur aktsia kohta. Seega väga suur kasv 1,3 > 1,9 eur lühikese ajaga. Selle tootluse pealt võib aktsia hind kuni dividende väljamaksmiseni tõusta kuni 30 euroni, miks mitte, kui investor soovib pikalt aktsiat hoidma jääda ning lootes sarnast tootlust ka järgmistel aastatel.
Samas, kui arenduse marginaalid ja ehitusteenuste lepingute kasumlikkus peaks jääma madalamale tasemele 2025 vs 2024, ja dividend järgmisel aastal on näiteks 1,5 eur, siis võib aktsia hind ka langeda või jääda samale tasemele, mis praegu.
Eelmisel aastal tsitaat ettevõtte presentatsioonist: ‘‘8. mai 2024 aktsionäride otsusega kinnitati nõukogu ettepanek maksta aktsionäridele eelnevate perioodide kasumist dividendidena välja 23,0 mln eurot (1,30 eurot ühe aktsia kohta), mis andis 2023. aasta dividendimääraks 50% ja dividenditootluseks 8,5% (arvestades aktsia hinda seisuga 31. detsember 2023).’’
Muus maailmas oleks nii, et kui järgmine aasta dividend sama ei ole, tulemus parem ka mitte, siis -20% päev,rääkides aktsia hinnast. Aga paistab, et juhtkond on kõva, pole midagi öelda, et siit kärbuvalt turult naaksu Leetu lasti.
Ei oma olulist positsiooni Merkos, veelvähem Hepsoris.
Mudel põhineb ainult dividenditootlusel.
Nojah Hepsori geograafiatundmine piirdub ainult Lätiga ja siis natuke Kanadaga.
Aga abesikis olen ma küll pettunud, hindasin teda valesti.
Veelkord, Eesti-suguses keskkonnas on edukad jõhkrama kapitalismi viljelejad a la Merko kui sotsdem kalduvusega tegelased nagu ajalugu ka kenasti tõestab.
Tea kas Rail Balticult ka midagi tulemas on?
Kas on keegi jälginud meie börsil olevate ehitusettevõtete seisukohti Ukraina ülesehitamise osas? Kas tehakse plaane kaasa lüüa või pigem mitte?