Aga ülevalpool sa kirjutasid, et kui kasutada ainult investeerimiskonto süsteemi, siis ei tule 8.1 ja 8.8 alla midagi kirjutada. Mis ma siis tegema pean?
Luuservelvo
Otsisin eelmiste aastate maksuinfo ja invetseerimiskonto foorumi alt, aga ei leidnud vastust lihtsale küsimusele: kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.
Lihtne. Avad uue konto. Kõik uued tehingud teed selle kaudu uues systeemis. Vanad positsioonid vana konto all käitled lõpuni vanamoodi vanas systeemis. Yleminekuajal kasutad 2 systeemi paralleelselt.
Teada annad siis kui aeg tuludeklaratsioon esitada.
Aitäh hea nõuande eest.
Aga kas keegi oskab vastata, et kas investeerimiskonto süsteem üldse päästab nö. astmelisest tulumaksust?
Maksuamet võib ju öelda, et raha kontol küll ja tulumaksuvaba miiinimumi ei arvesta?
Kui kasutada vana süsteemi, siis tuleb täita 8.1 ja 8.8 kui investeerimiskonto süsteemi, siis tuleb need tühjaks jätta.
Tänud vastuse eest! Jätan siis tühjaks. Lihtsalt mulle tundus kuidagi kummaline, et EMTA sellest Olainfarmi dividendist kuidagi teada ei saa.
Investeerimiskonto raport näitab ETFist saadud kvartaalsete dividendide puhul, et tulumaks oleks kord justkui kinni peetud ja teinekord jälle, et ei ole kinni peetud. Ilmselt raport ei valeta, kuid kuidas minul on võimalik teada saada, millal peetakse kinni, millal mitte? Kas see allub ka mingile loogikale?
Selleks tuleks vaadata Maksuraportit ning kas dividendimakse on kajastatud 8.1 või 8.8 punkti all. Ega tihti seal head loogikat ei olegi - 90% juhtudel on välismaiselt dividendilt tulumaks kinni peetud, kuid tuleb ette ka erandeid.
Eraisik, investeerimiskonto.
Investeerimiskonto aruanne LHV internetipangas.
6.5 I osa. Tulu finantsvaralt
Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud:
arvesta
ära arvesta (automaatselt ette valitud)
KÜSIMUS: Kas automaatselt ette valitud "ara avesta" on õige valik ja sellega võib rahulikult "Saada EMTA-sse" nuppu vajutada?
Investeerimiskonto aruanne LHV internetipangas.
6.5 I osa. Tulu finantsvaralt
Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud:
arvesta
ära arvesta (automaatselt ette valitud)
KÜSIMUS: Kas automaatselt ette valitud "ara avesta" on õige valik ja sellega võib rahulikult "Saada EMTA-sse" nuppu vajutada?
See valik on igal juhul korrektne so sissemaksete jääki ei suurendata. Mõnel juhul võib olla siiski õigus sissemaksete jääki teenustasude võrra suurendada, aga selle otsuse peab iga investor ise tegema.
Aitäh!
Olin pigem mures et teenustasud peab "väljamaksena" arvesse võtta, nagu näiteks haldustasud.
Sain nüüd aga aru et ei pea.
Olin pigem mures et teenustasud peab "väljamaksena" arvesse võtta, nagu näiteks haldustasud.
Sain nüüd aga aru et ei pea.
Jah, tehingutasusid ei tule väljamaksetena deklareerida.
AloV
To velvo:
>kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.
Investeerimiskonto kasutuselevõtmisest tuleb teavitada EMTAT tuludeklaratsiooni vormil 6.5 II osas.
Aktsiaid vanast süsteemist uude üle kanda ei saa. Esimeses postituses on välja toodud Rahandusministeeriumi investeerimikonto juhend, mis on soovituslik kõikidel Investeerimiskonto kasutajatel läbi lugeda.
Vist millalgi siin juba küsisin, aga vastust ei saanud:
kas edaspidi võib iga aasta deklareerida nö kahes süsteemis ehk investeerimiskonto ja tavakorras?
Mõte selles, et tavakorras süsteemi puhul kasutaks vahel võimendust ja deklareeriks tulu jooksvalt. Ja siis on teine, investeerimiskonto, kus tõesti on raha investeeritud pikama horisondiga ja tõmblemist vähem.
Tänu EMTA konsultandi abile sain nüüd targemaks -- viimased kaks aastat olin sunnitud investeerimiskontot deklareerima, kuigi ei kasutanud seda. Arvasin, et nii jääbki - aegade lõpuni... ;)
Tänavu siiski on tekkinud võimalus, et seal deklari saidil p.6.5. II osas, on üks tähelepandamatu ruuduke, kuhu saab kirjutada investeerimiskonto lõppkuupäeva. NB! See on lehel kaks, p.6.5 "esilehel" seda näha ei ole.
Ja oli võimalik sisestada 31.12.2015, ning lõpetada nullidega investeerimiskonto väljavõtte esitamine.
Küsimus velvo'le: Olen aru saanud nii, et investeerimiskonto mõttekus seisneb just selles, et ta väldib jooksvalt maksustamist, kui teha palju tehinguid. Sinu seletusest loen välja vastupidise kavatsuse.
Mina kasutan "tõmblemist vähem" kontona just tavakorras süsteemi. Kas olen millestki valesti aru saanud?
Tänavu siiski on tekkinud võimalus, et seal deklari saidil p.6.5. II osas, on üks tähelepandamatu ruuduke, kuhu saab kirjutada investeerimiskonto lõppkuupäeva. NB! See on lehel kaks, p.6.5 "esilehel" seda näha ei ole.
Ja oli võimalik sisestada 31.12.2015, ning lõpetada nullidega investeerimiskonto väljavõtte esitamine.
Küsimus velvo'le: Olen aru saanud nii, et investeerimiskonto mõttekus seisneb just selles, et ta väldib jooksvalt maksustamist, kui teha palju tehinguid. Sinu seletusest loen välja vastupidise kavatsuse.
Mina kasutan "tõmblemist vähem" kontona just tavakorras süsteemi. Kas olen millestki valesti aru saanud?
Montezuma:
Ilma investeerimiskontota, tavakorras investeerides, saad Sa oma väärtpaberitehingutest ja tehingutasudest tekkinud kulud ja tulud kokku lüüa ning aasta lõpus selgub kas investeerimine summa-summaarumina on kasumiga või kahjumiga. Kasum või kahjum tekib ainult siis kui oled väärtpaberid maha müünud, väärtpaberikontol olevate väärtpaberite väärtus arvesse ei tule. Kui tegemist on kasumiga, siis maksad kasumilt tulumaksu. Kui kahjumiga, saad kahjumi kanda edasi järgmisesse aastasse ning järgmise aasta kasumist selle kahjumi maha lahutada. Ja järgmine aasta toimitakse väärpaberitega samamoodi, siis jälle ülejärgmine aasta.
Investeerimiskonto puhul mängib see reegel, et kui oled kontolt rohkem raha välja võtnud (mitte selle eest väärtpabereid ostnud), kui sinna oled raha pannud, loetakse see rohkem võetud rahasumma tuluks ja maksustatakse. Investeerimiskonto kohta saad näiteks lugeda näiteks siit, päris hästi lahti seletatud.: http://www.minuraha.ee/13438
Ilma investeerimiskontota, tavakorras investeerides, saad Sa oma väärtpaberitehingutest ja tehingutasudest tekkinud kulud ja tulud kokku lüüa ning aasta lõpus selgub kas investeerimine summa-summaarumina on kasumiga või kahjumiga. Kasum või kahjum tekib ainult siis kui oled väärtpaberid maha müünud, väärtpaberikontol olevate väärtpaberite väärtus arvesse ei tule. Kui tegemist on kasumiga, siis maksad kasumilt tulumaksu. Kui kahjumiga, saad kahjumi kanda edasi järgmisesse aastasse ning järgmise aasta kasumist selle kahjumi maha lahutada. Ja järgmine aasta toimitakse väärpaberitega samamoodi, siis jälle ülejärgmine aasta.
Investeerimiskonto puhul mängib see reegel, et kui oled kontolt rohkem raha välja võtnud (mitte selle eest väärtpabereid ostnud), kui sinna oled raha pannud, loetakse see rohkem võetud rahasumma tuluks ja maksustatakse. Investeerimiskonto kohta saad näiteks lugeda näiteks siit, päris hästi lahti seletatud.: http://www.minuraha.ee/13438
Aitäh, ttrust. Jutt õige.
Vaatamata enne investeerimiskonto kasutuselevõttu kõikvõimalike kirjelduste uurimisele, ei piisanud mu lugemisoskusest selleks, et juba ette aru saada: haldustasud (kui väljamaksed) loetakse ka raha väljavõtmiseks, seega tuluks, kui Sul pole perioodis olnud sissemakseid, vähemalt haldustasude ulatuses. Maksin tulumaksu nii et silm ka ei pilgu.
Otsustasin, et tavakorras investeerida on mulle isiklikult rahulikum.
Vaatamata enne investeerimiskonto kasutuselevõttu kõikvõimalike kirjelduste uurimisele, ei piisanud mu lugemisoskusest selleks, et juba ette aru saada: haldustasud (kui väljamaksed) loetakse ka raha väljavõtmiseks, seega tuluks, kui Sul pole perioodis olnud sissemakseid, vähemalt haldustasude ulatuses. Maksin tulumaksu nii et silm ka ei pilgu.
Otsustasin, et tavakorras investeerida on mulle isiklikult rahulikum.
To velvo: kahte süsteemi saab kasutada paralleelselt.
Eraisik, investkonto.
Deklaratsiooni sees näen Tallinki 12.2016 osakapitali vähendamisest summat, eeltäidetud punktis 6.4
Summa on saabunud investkontole ja minu arust "neutraalne" (tulumaks ei ole kinni peetud, s.t. ei loe sissemaksena ning ka väljamaksena)
KÜSIMUS:
Kas ikka kustutan seda deklaratsiooni 6.4 punktist?
Deklaratsiooni sees näen Tallinki 12.2016 osakapitali vähendamisest summat, eeltäidetud punktis 6.4
Summa on saabunud investkontole ja minu arust "neutraalne" (tulumaks ei ole kinni peetud, s.t. ei loe sissemaksena ning ka väljamaksena)
KÜSIMUS:
Kas ikka kustutan seda deklaratsiooni 6.4 punktist?
Kas keegi saaks üheselt ja konkreetselt öelda kas 19.12.2016 toimunud Nordeconi aktsiakapitali vähendamise väljamakselt on tulumaks juba maha arvatud või ei ole? Kas see on investeerimiskonto sissemakse või mitte?
Valdek
Sander, kuidas Olainfarmi tõendi hankimise võimalikkuse uurimisega läheb? Enne, kui sellega selgust pole, ei ole mõtet vist investeerimiskonto aruannet EMTAsse saata?
Saime täna Olainfarmist sellise vastuse:
Olainfarm has not paid any tax on dividends for anyone. What we do, is pay the entire amount to depository. If any tax is deducted on money’s way to final recipient, it is done either by depository of the bank of recipient. Respectively, we can not provide any confirmation about dividend tax withholding.
Seoses 2018 tulumaksu muudatustega tahaks juhtida tähelepanu ka väärtpaberi investeeringutele.
Ülesanne: Kui 2018. aastal ostab 500 eurot kuus teeniv inimene Tallinki aktsiaid 20000 euro eest ja müüb need kasumlikult 30000 euro eest maha. Saades ka dividende 1000 eurot. Milline on sellise kliendi aastatulu?
Lahendus: Aastatulu palgast: 500*12=6000 eurot
Aastatulu dividendiest 1000 eurot ( ka investeerimiskonto puhul).
Aastatulu väärtpaberitest 30 000- 20 000 eurot = 10 000 eurot
Aastatulu kokku 17 000 eurot.
Kuna inimese aastatulu ületab 14 400 eurot, siis palk 6000 + aktsiakasu 10 000 = 16 000 maksustamisel ei rakendata maksuvaba tulu 6000 eurot vaid rakendatakse 4555,56 eurot.
Ülesanne: Kui 2018. aastal ostab 500 eurot kuus teeniv inimene Tallinki aktsiaid 20000 euro eest ja müüb need kasumlikult 30000 euro eest maha. Saades ka dividende 1000 eurot. Milline on sellise kliendi aastatulu?
Lahendus: Aastatulu palgast: 500*12=6000 eurot
Aastatulu dividendiest 1000 eurot ( ka investeerimiskonto puhul).
Aastatulu väärtpaberitest 30 000- 20 000 eurot = 10 000 eurot
Aastatulu kokku 17 000 eurot.
Kuna inimese aastatulu ületab 14 400 eurot, siis palk 6000 + aktsiakasu 10 000 = 16 000 maksustamisel ei rakendata maksuvaba tulu 6000 eurot vaid rakendatakse 4555,56 eurot.
Kui 2018 teemaks juba tuli, siis kas keegi informeeritud inimene seletaks palun, millised allolevatest tegevustest loetakse aastatulu sisse kui eraisik kasutab investeerimiskontot:
- aktsiate kasumiga müük
- eesti ettevõttelt saadav dividend
- välisettevõttelt saadav dividend, millest on tulumaks kinni peetud
- välisettevõttelt saadav dividend, mis kuulub maksustamisele Eestis
- kapitalivähendusest saadav kompensatsioon
- investeerimiskontolt avatud hoiuse intress
- investeerimiskontol olevalt rahalt saadav intress.
kõik raha laekub investeerimiskontole.
Ma loodan, et rahvas ei pane pahaks, kui küsimusele vastab inimene, kes tõesti teab, jätaks spekulatsioonid ja arutelu seadusandja tervemõistlikusest hiljemaks :)
- aktsiate kasumiga müük
- eesti ettevõttelt saadav dividend
- välisettevõttelt saadav dividend, millest on tulumaks kinni peetud
- välisettevõttelt saadav dividend, mis kuulub maksustamisele Eestis
- kapitalivähendusest saadav kompensatsioon
- investeerimiskontolt avatud hoiuse intress
- investeerimiskontol olevalt rahalt saadav intress.
kõik raha laekub investeerimiskontole.
Ma loodan, et rahvas ei pane pahaks, kui küsimusele vastab inimene, kes tõesti teab, jätaks spekulatsioonid ja arutelu seadusandja tervemõistlikusest hiljemaks :)