Kasum võib olla teenitud kogu aja peale, mil investeerimiskonto EMTA-s registreeritud (ei ole seega piiratud 2015. aastaga). Enne iga teenustasu sissemaksena registreerimist tuleks veenduda, et see tehakse kasumi arvelt ning seega summeerimine siin ei sobi.
Oot, kas peab vaatama tehing tehingu kaupa, et kas selle teenustasu tohib arvestada või mitte? Nt kui ma aktsia A müügist teenisin kasumit, siis selle aktsia A ostu- ja müügi teenustasud võin sisse arvestada, aga aktsia B tehingutasusid (millega teenisin kahjumit) ei või?
Iga tehingu järel tuleb vaadata, kas investeerimsikontol tervikuna on ees kasum või mitte, kui kasumit ei ole, siis tehingutasu sissemaksena raporteerida ei tohi. Konkreetse tehingu kasumlikkus rolli ei mängi.
Hästi, siis on ikkagi sarnane arvutamine vaja teha nagu eelpool kirjutasin. Lihtsalt ühe aasta asemel vaatan kõiki aastaid (alates EMTA teavitamist investeerimiskonto olemasolust) ning teenustasud võin summeerida ka, aga lihtsalt kui üle eelneva kasumi läheb,siis võtan nii mitu tehingutasu välja kui vaja on, et kasumi piiresse mahuks.
Seega saan aru, et kui ma nt üle-eelmisel aastal teenisin kasumit, aga EMTAsse saatsin investeerimiskonto aruande 2014. aasta kohta nii, et tehingutasusid arvesse ei võtnud, siis vaatamata sellele, et 2015. aastal teenisin väikest kahjumit, võin praegu EMTAsse saata aruande, kus tehingutasud on sees (sest nende summa mahub 2014 kasum - 2015 kahjum jäägi piiresse). Õige?
Kuidas sellega edaspidi (järgmisel aastal samal ajal) nüüd järge pidada, kui praegu tehingutasud sisse arvestada ja EMTAsse saata? Kas järgmisel aastal on siis see kasum, millest ma tehingutasusid jälle maha arvestada võin, selle tehingutasude summa võrra väiksem, mis ma praegu sisse arvestan või see ei muuda midagi?
Vabandust, et nii puupea olen ja ikka veel piisavalt punane ei ole :)
Seega saan aru, et kui ma nt üle-eelmisel aastal teenisin kasumit, aga EMTAsse saatsin investeerimiskonto aruande 2014. aasta kohta nii, et tehingutasusid arvesse ei võtnud, siis vaatamata sellele, et 2015. aastal teenisin väikest kahjumit, võin praegu EMTAsse saata aruande, kus tehingutasud on sees (sest nende summa mahub 2014 kasum - 2015 kahjum jäägi piiresse). Õige?
Kuidas sellega edaspidi (järgmisel aastal samal ajal) nüüd järge pidada, kui praegu tehingutasud sisse arvestada ja EMTAsse saata? Kas järgmisel aastal on siis see kasum, millest ma tehingutasusid jälle maha arvestada võin, selle tehingutasude summa võrra väiksem, mis ma praegu sisse arvestan või see ei muuda midagi?
Vabandust, et nii puupea olen ja ikka veel piisavalt punane ei ole :)
Soovitan nii spetsiifilise küsimuse korral juba EMTA-sse pöörduda. Minu arusaamise järgi saab kasumi arvelt tehingutasusid sissemakseteks pöörata täpselt nii kaua kuni seda kasumit üleval on, arvestusega, et iga tehingutasu mahaarvestus vähendab kasumit.
Jah, see tundub nüüd isegi loogiline, aga ma lihtsalt mõtlen, et kuidas seda järelejäänud kasumit sellisel juhul järgmisel aastal meeles pidada. Sest kui ma praegu arvestan tehingutasud sisse, siis mu seniste perioodide kogukasum väheneb selle võrra, aga see vähenemine ju reaalselt kirja ei lähe kuhugi (või läheb?). Ehk siis kui ma järgmisel aastal hakkan oma kogukasumit jälle vaatama internetipangas, siis ma seal ei näe seda kuskil, et ma olen eelmisel aastal EMTA-sse saatnud aruande, kus arvestasin tehingutasusid ka ning selle tõttu on mu kogukasum selle võrra väiksem.
Kui seda praegu kuskile kirja ei lähe, siis äkki teha nii, et saaks vaadata, mitme euro eest eelmistel aastatel teenustasusid ik aruannetes arvestatud on, et saaks selle summa siis ise manuaalselt seni teenitud kogukasumist maha lahutada ja vaadata, palju alles on?
Ehk on abiks LHV Maksuaruanne, kus on eraldi välja toodud Võõrandamisega seotud kulud? Sealt saab teenustasud kätte.
Teenustasude kokkuarvutamine polegi nii suur probleem. Ma kirjutasin sellest, et kui ma praegu arvutan kokku, et mu eelmise aasta tehingutasude kogusumma (panen kõik sisse) mahub eelnevate perioodide kasumi sisse (ja see peaks ju seda kasumit sellevõrra vähendama) ja esitan EMTAsse koos teenustasudega, siis kust ja kuidas ma järgmine aasta deklaratsiooni täites vaadata saan seda vähendatud kasumit? Ma pakun, et internetipangas näitab ikka seda kasumit, mis ka praegu ning seda, et ma EMTAsse esitasin praegu koos teenustasudega, kuskil arvesse ei võeta. Või võetakse ja ma näen järgmine aasta kuskil internetipangas (investeerimiskonto aruande juures nt), et kasum, mida ma teenustasude sisse- või väljaarvamisel arvestama pean arvutatakse nii: 2010-2015 kasum - EMTAsse esitatud teenustasud + 2016 kasum
Ei, need arvutused tuleb endal teha. Lisaks tuleb arvestada, et inimesel võib olla mitu investeerimiskontot ja ka nendel tekkinud kasumeid võib arvestada. Ühtset ja lihtsat lahenudst sellele probleemile ei ole.
Aga võib-olla mõelda, et kui inimesel ei ole mitu investeerimiskontot, vaid ainult üks ja LHVs, siis äkki teha selline arvutus ja anda võimalus seda vaadata? Mul nt antud juhul nii on ja kuna ma nüüd saatsin EMTAsse teenustasudega koos (mis seni teenitud kasumit vähendasid), siis selleks, et järgmine aasta vaadata, palju kasumit alles jäi, pean mingi Exceli tabeli tegema omale.
Avasin 2015a alaealisele lapsele väärtpaberikonto ja ostsin sinna aktsiad. Kas ma saan selle konto deklareerida investeerimiskontoks? Kui jah, siis kas lapse täisealiseks saamisel tekib tal kogu väärtuses tulumaksukohustus? Muid tehinguid kontoga seotud ei ole.
Paraku oskan vastata kindlalt vaid teisele küsimusele. Investeerimiskontol tekib maksukohustus alles juhul kui väljamaksed ületavad sissemakseid ja kui laps täisealiseks saab ning investeerimiskontol olevat raha kontolt välja ei kanna, siis tulumaksukohustust ei kaasne. Kuidas seda kontot deklareerida, sellele peab vastuse andma EMTA.
ok, tänud! Aga täisealiseks saamisel on tema jaoks ju kogu konto puhas tulu? Või ikkagi ainult minu poolt tehtud siseemaksete ja tema poolt tehtud väljamksete (kui viimased on suuremad) vahe?
Kui sissemakse tehakse alaealise kontole, siis see raha kuulub alaealisele ja see peaks kirja minema alaealise investeerimiskonto sissemaksena. Investeerimiskonto puhul ei ole vahet, kas kontole laekunud summa on tulnud inimese enda kontolt või teise inimese kontolt, igal juhul on see inimese enda investeerimiskonto sissemakse.
LHV koduleht ütleb "15. veebruarist kuni 31. märtsini on võimalik saata investeerimiskonto andmed Maksu- ja Tolliametisse. Andmed jõuavad kohale hiljemalt järgmisel päeval."
Kas seda on võimalik näha ka MTA lehel või kusagil mujal, mis info sinna pärale siis jõudis?
Kas seda on võimalik näha ka MTA lehel või kusagil mujal, mis info sinna pärale siis jõudis?
Alo, kas EMTA ametnikud loevad kah LHV foorumei?
Kas EMTA või KAPO ametnikud on küsinud, kes konkreetselt mingi kasutajanime taga on?
Kas EMTA või KAPO ametnikud on küsinud, kes konkreetselt mingi kasutajanime taga on?
MSM, las asutused genereerivad ise oma meetodeid, ei ole vaja ideid ette sööta :)
Võiks postituse ära kustutada, täna ehk ei loe ja vaevalt LHV ausalt vastata tahaks, isegi kui vastus oleks ilma eranditeta EI.
Võiks postituse ära kustutada, täna ehk ei loe ja vaevalt LHV ausalt vastata tahaks, isegi kui vastus oleks ilma eranditeta EI.
MSM, veebis toimetavad robotid, mis otsivad märksõnu. Kui seni veel ei lugenud, siis homme hommikul on su küsimus neil töölaual ja identiteet selgitatakse ka välja.
Vaata ka: lapsesuu, meediamonitooring, see-kelle-nime-ei-tohi-nimetada, Harry Potter
Vaata ka: lapsesuu, meediamonitooring, see-kelle-nime-ei-tohi-nimetada, Harry Potter
To Velikij: andmed jõuavad deklaratsiooni eelinfosse, sealt on võimalik neid peale andmetega tutvumist oma deklaratsioonile kanda.