Alates eilsest (18.02) on võimalik LHV-s USA aktsiaid lühikeseks müüa. Teenustasu on 100 eek kallim kui tavalise tehingu puhul. Lisaks peate aksepteerima lühikeseks müügi eritingimused.
Mis on lühikeseks müük? Põhimõtteliselt täpselt vastupidine tehing aktsiate ostmisele - kasumit saate siis kui aktsia langeb ja kahjumit kui tõuseb. Karuturu tingimustes väga kasulik vahend aktiivsematele kauplejatele.
Kui tekib küsimusi lühikeseks müügi kohta, siis küsige siin foorumis või otse : kristjan.lepik@lhv.ee
Arvan, et oleks kasulik välja tuua shortingu (lühikeseks müümise) ja put optsiooni omamise sarnasused ja erinevused. Isiklikult eelistan pigem puti, sest siis on kaotus piiratud.
Alvar,
Ühest vastust sellele küsimusele pole.
Kui eeldatakse kiiret langust ja soovitakse suurt võimendust, siis on put parem.
Kui kindel kiires liikumises ei saa olla, siis on lühikeseks müük parem, sest optsioon kaotab ajaväärtuse läbi iga päev väärtust. Lühikeseks müük on enamasti ka vähem riskantsem.
Väike näide. Oletame, et investor usub Inteli langust (aktsia hetkel 32.6 USD). Tal on 2 võimalust: put või shortmine. Oletame et ta ostab puti 32.5 peale. Kui aktsia on kuu ajaga langenud 32 peale, siis tõenäoliselt on optsioon kaotanud väärtust, kuigi hind on madalam. Shortmise puhul oleks ikkagi kasumit teenitud.
Kui aga Intel oleks nädalaga kukkunud 20%, oleks võit optsiooniga kordades suurem. Loodetavasti oli abi.
Ühest vastust sellele küsimusele pole.
Kui eeldatakse kiiret langust ja soovitakse suurt võimendust, siis on put parem.
Kui kindel kiires liikumises ei saa olla, siis on lühikeseks müük parem, sest optsioon kaotab ajaväärtuse läbi iga päev väärtust. Lühikeseks müük on enamasti ka vähem riskantsem.
Väike näide. Oletame, et investor usub Inteli langust (aktsia hetkel 32.6 USD). Tal on 2 võimalust: put või shortmine. Oletame et ta ostab puti 32.5 peale. Kui aktsia on kuu ajaga langenud 32 peale, siis tõenäoliselt on optsioon kaotanud väärtust, kuigi hind on madalam. Shortmise puhul oleks ikkagi kasumit teenitud.
Kui aga Intel oleks nädalaga kukkunud 20%, oleks võit optsiooniga kordades suurem. Loodetavasti oli abi.
no täna siis turg langes sellepärast, et lisaks ühise klientidele eelmisest nädalast läksid ka lhv kliendid lühikeseks? või mis? :-)
kui nüüd veel hansa kliendid ka sellise võimaluse saavad (mis võtab vist nüüd natuke rohkem aega kui LHV-l, mis?), no siis on aeg ostma hakata ma arvan.
hee :-)
kui nüüd veel hansa kliendid ka sellise võimaluse saavad (mis võtab vist nüüd natuke rohkem aega kui LHV-l, mis?), no siis on aeg ostma hakata ma arvan.
hee :-)
kasutan lühkeseks müüki Dateki kaudu aktiivselt ja peab ütlema, et olen lausa selle fänniks muutunud:) Saades Dateki poolt ka veel võimenduse peale (intress alla 3%), on praegusel turul lühimüük ikka magus küll! Minu loogika seisneb selles, et valin välja viimase poole aasta tipu teinud paberid, uurinjapuurin neid nats, ning peale valikut lähen "välja" - vana tõde, et mis läheb üles, tuleb ka alla! Huvitava kogemuse selles suhtes sain VRSN-ga (Verisign) 35 pealt tegin lühipositsiooni 4000 aktsiaga sisse, vastupidiselt lootusele tõusis see aga 38 peale ja minu närvid muidugi perses! See oli umb 3 nädalit tagasi. Täna maksab VRSN 25 piires, lihtne matemaatika annab kasumiks $40 000, mis mul muidugi saamata jäi:( Samas a $5000 kasumeid olen ma siiski päris mitu korda teeninud lühipositsioonidega (neist kõige kiirema ajalises mõttes 15 mindiga), Soovitan meetodit soojalt ja kõlbab hästi mängimiseks tegelikult ka tõusval turul päevasiseselt!
Spiid,
praegusel langustrendis turul on lühikeseks müügiga head teenimisvõimalused.
Kuid laiemas plaanis on lühikeseks müük siiski riskantsem, sest keskmiselt on turud 12% aastas tõusnud, seega mängib tõenäosus su vastu. Kuid lühiajaliselt ja langeval turul saab seda tõenäosust ka kindlasti enda kasuks pöörata.
praegusel langustrendis turul on lühikeseks müügiga head teenimisvõimalused.
Kuid laiemas plaanis on lühikeseks müük siiski riskantsem, sest keskmiselt on turud 12% aastas tõusnud, seega mängib tõenäosus su vastu. Kuid lühiajaliselt ja langeval turul saab seda tõenäosust ka kindlasti enda kasuks pöörata.
On piisavalt alust arvata, et see "lühiajalisus" võib kesta vabalt ka aastaid. Vahepeal on loomulikult ka helgemaid momente.
Kristjan, sul õigus, et tõusval turul on pikaajaliselt lühipositsiooni raske võtta! Mida ma silmas pidasin, oli see et minu puhul on tegemist Dt-ga ja pikast positsioonis olen vaid kavufondis:)
Hei huviline,
LHV kutsub Sind tasuta seminarile, kus Kristjan Lepik räägib
uuest võimalusest - lühikeseks müümisest.
Seminar toimub Radisson SAS hotelli
konverentsikeskuses 27. veebruaril
kell 18.00 hotelli II korrusel.
Seminarile registreerimiseks tuleb meil saata aadressil: klienditugi@lhv.ee
LHV kutsub Sind tasuta seminarile, kus Kristjan Lepik räägib
uuest võimalusest - lühikeseks müümisest.
Seminar toimub Radisson SAS hotelli
konverentsikeskuses 27. veebruaril
kell 18.00 hotelli II korrusel.
Seminarile registreerimiseks tuleb meil saata aadressil: klienditugi@lhv.ee
Hulk aktsiaid on pakkunud mõnusaid shortimisvõimalusi korduvalt - AMCC, PMCS, JNPR my favorites. Kahe aasta jooksul on need olnud neli-viis korda sellises seisus, kus kaotada päris raske - tehniliselt tipus ja fundamentaalselt nagunii absurdsel tasemel. Kuni neil aktsiatel selline fännklubi eksisteerib, kes need jälle üles ostab (kuigi iga kord madalam tipp), siis miks mitte neid nende rahast vabastada...
Samas võib muidugi kõrvetada ka saada. Ise olen kaks korda NVDA-ga hävinud ja rohkem ei proovi.
Samas võib muidugi kõrvetada ka saada. Ise olen kaks korda NVDA-ga hävinud ja rohkem ei proovi.
LHV poolt korraldatavad harivad/informeerivad seminarid on igati tervitatav nähtus.
Ettepanek:. äkki saaks LHV edaspidi neid seminare oma kasutajatele edastada ka veebi vahendusel. Hulk LHV kasutajaid tõenäoliselt ei resideeru Tallinnas või isegi Eestis. Siis saaks nemadki ilma suurema vaevata seminaridest osa võtta. Mis arvate?
Ettepanek:. äkki saaks LHV edaspidi neid seminare oma kasutajatele edastada ka veebi vahendusel. Hulk LHV kasutajaid tõenäoliselt ei resideeru Tallinnas või isegi Eestis. Siis saaks nemadki ilma suurema vaevata seminaridest osa võtta. Mis arvate?
Minu arvates ka hea seminar oli, veebis ülekanne oleks ka hea mõte!
Kiitmast ma ei väsi...tublid mehed.
ai krt, täitsa ära unustasin, et see juba täna oli :-(
Aitäh kõigile seminaril osalenutele!
Kui keegi seminarile ei jõudnud või on midagi seminarilt ununenud, siis presentatsiooni saate endale siit.
Kust siis täpsemalt seda Short Ratiot leida?
Cisco kohta short interest - kliki siin (ja scrolli lehe alumisse ossa).
Percent of Float on selge, mis see on - lühikeseks müüdud aktsiate arvu suhe kogu aktsiate arvu. Aga mida iseloomustab täpsemalt Short Ratio.
To kristjan.lepik- seminari presentatsiooni ei saa kätte "The parameter is incorrect."
Gnoom, nüüd peaks link kõikides arvutites toimima.