Oot-oot, kuidas on selle Autoliv'i plaaniga osa tootmist siia üle tuua? See viitab hoopis tõhusale kasvule. 'tea kas see Vene turug enam nii oluline ongi? Oleks ju täitsa mõistlik, kui tugevama seljataguse toel kaubeldakse endale venelastelt normaalsemad tingimused välja. Seega tuleks venelaste pigistamist positiivse signaalina võtta.
Õige Elmar. Ma arvan, et tegelikkuses kipuvadki asjad pigem selles suunas minema.
Seda threadi vaadates tundub, et enamus sõimab Kristjanit ja on veendumusel, et Norma=UP (enamus anonüümselt). Tõestage fundamentaalanalüüsiga see ~60 ligidal hind ja kõik on rahul. Siiani käib hämamine a la "küll Normal hakkab hästi minema" ja "Hansa tõuseb, peab ka Norma tõusma".
Ja seda Tuulberg Finance'i saiti pole vast tulevikus mõtet asjaliku jutu juurde viidata.
Ja seda Tuulberg Finance'i saiti pole vast tulevikus mõtet asjaliku jutu juurde viidata.
Mulle ka ei meeldi sõimamine.
Kõik on niiiii targad ja agressiivsed
veel üks stsenaarium - Klementi oma, kus kasumlik omatoodang asendati kahjumis oleva allhankega suuromanikule. Pealegi - Norma pole ainus , kes suuteline Venemaale turvavööd müüma. Makedoonlased on oma osakaalu VAZ -s pidevalt suurendanud (esialgu võimsuseid muidugi napib), slaavlased ju hoiavad kokku?!
Kokkuvõte sama mis Kristjanil - on ka halvemaid variante kui positiivsed
Ja veel - eespool küsiti mida toodavad Pakterminal ja EOS - tänapäeval ei saada enam tootmisega rikkaks (vähemalt eestis mitte)
veel üks stsenaarium - Klementi oma, kus kasumlik omatoodang asendati kahjumis oleva allhankega suuromanikule. Pealegi - Norma pole ainus , kes suuteline Venemaale turvavööd müüma. Makedoonlased on oma osakaalu VAZ -s pidevalt suurendanud (esialgu võimsuseid muidugi napib), slaavlased ju hoiavad kokku?!
Kokkuvõte sama mis Kristjanil - on ka halvemaid variante kui positiivsed
Ja veel - eespool küsiti mida toodavad Pakterminal ja EOS - tänapäeval ei saada enam tootmisega rikkaks (vähemalt eestis mitte)
Küsimus mida Pakterminal EOS toodavad on tõesti natuke naljakas. Eelkõige seetõttu, et kogu maailmas on trend teenuste osakaalu suurenemisel. Ja näiteks IT sektorit arvestades ei näe sellel trendi niipea muutumas.
No IT sektori ja Pakterminal vōrdlus ei ole küll asjakohane. IT puhul
ikkagi tegu rohkem IT(toote) müügiga
ja alles siis igasuguste teenuste(IT abi, koolitus jne.)osutamisega.
ikkagi tegu rohkem IT(toote) müügiga
ja alles siis igasuguste teenuste(IT abi, koolitus jne.)osutamisega.
sõimama-räuskama, praalima, kurja vanduma, vandesõnu lennutama.
Kristjani kohta öeldi vaid: segane jutt, tarkpea, oraakel, nõrk esitus, täielik vale. Minu meelest pole küll tegu sõimuga. Kristjani sõnavara aga: kuradi jutt, norma-armastaja, olematu esitus. Kohati see läheneb juba sõimule.
Analüüsi kohalt: on ju küll esitatud Norma kohta analüüse ja põhjendatud ka 60 kroonist hinda. Pigem ootaks pessimistide analüüsi, mis selgitaks rumalamatele investoritele, et Norma ülehinnatud. Siiani piirdub asi väidetega, et äri kuivab kokku, lepingud halvenevad, Autoliv tõmbab nagunii kaasinvestorid haneks jne.jne. Konkreetseid fakte, aga pole- Norma teenib ikkagi korralikku kasumit, plaanib investeeringuid jne. See, et sakslased ei osta on ka ju lihtne põhjendada - nad ostavad pigem Autolivi, kui väikest NL piiril asetsevat Eesti oma. Võib-olla ma eksin, kuid lihtsalt äikesetormi ennustamine päikesepaistelise ilma korral tunduvad imelikud.
Kristjani kohta öeldi vaid: segane jutt, tarkpea, oraakel, nõrk esitus, täielik vale. Minu meelest pole küll tegu sõimuga. Kristjani sõnavara aga: kuradi jutt, norma-armastaja, olematu esitus. Kohati see läheneb juba sõimule.
Analüüsi kohalt: on ju küll esitatud Norma kohta analüüse ja põhjendatud ka 60 kroonist hinda. Pigem ootaks pessimistide analüüsi, mis selgitaks rumalamatele investoritele, et Norma ülehinnatud. Siiani piirdub asi väidetega, et äri kuivab kokku, lepingud halvenevad, Autoliv tõmbab nagunii kaasinvestorid haneks jne.jne. Konkreetseid fakte, aga pole- Norma teenib ikkagi korralikku kasumit, plaanib investeeringuid jne. See, et sakslased ei osta on ka ju lihtne põhjendada - nad ostavad pigem Autolivi, kui väikest NL piiril asetsevat Eesti oma. Võib-olla ma eksin, kuid lihtsalt äikesetormi ennustamine päikesepaistelise ilma korral tunduvad imelikud.
to nier: Ütlesin, et trend on teenuste osakaalu suurenemisele. Ja nii see on ka IT sektoris. Kuidas IT eelkõige toode on??? Ka IT sektoris toodete (nt. riist- ja tarkvara) osakaal väheneb. Loe hoolega: MA EI VÕRRELNUD IT SEKTORIT JA PAKTERMINALI. Nii, et su jutt on bull.
Veel - mismoodi siis Pakterminal ja EOS halvemad on Eesti majandusele kui nad ei tooda midagi??? EPBE kohta natuke imelikud seisukohad.
Veel - mismoodi siis Pakterminal ja EOS halvemad on Eesti majandusele kui nad ei tooda midagi??? EPBE kohta natuke imelikud seisukohad.
Mina ei ole väitnud, et Pakterminal ja EOS on halvad Eesti majandusele.
Vastupidi väga(isegi üliväga) head!!!!
Jutt oli nn. Eesti "lipulaevast".
Muidugi (minu arvates) ei ole ainult teenuste osutamisel ka tulevikku.
Siit ka Norma esiletōstmine.
Vastupidi väga(isegi üliväga) head!!!!
Jutt oli nn. Eesti "lipulaevast".
Muidugi (minu arvates) ei ole ainult teenuste osutamisel ka tulevikku.
Siit ka Norma esiletōstmine.
Norma on vahendusfirmadele väga kasulik aktsia: riskantne majanduskeskkond (Venemaa), vähe infot, kõrge kasumimarginaal – need ja paljud teised tegurid loovad kõik eeldused likviidse ja volatiilse aktsia tekkeks. Norma oli TSE andmetel 1999 a käibelt kolmas aktsia börsil HP ja ETL järel. Ka oli Norma käive TSE-l (458 milj, 10,23% kogukäibest) ligi 1,5 korda suurem kui kogu lisanimekirjal. Norma turukapitalisatsioon seisuga 29.02.00 oli 603 milj – ainult 1,6 % kogu TSE-st. Kui Normat peetaks stabiilseks ja usaldusväärseks firmaks võiks see oluliselt vähendada teenustasusid optsioonide ja spekulatiivse loomuga lühiajaliste tehingute pealt. Ehk on mõnel vahendusfirmal kahju head lüpsilehma kaotada?
Ka pangad ei tooda midagi. Nemadki tegelevad (finants)vahendusega ehk teisisõnu: pangad on teenindusettevõtted. Kas nüüd peaks kõik pangaaktsiad maha müüma?
Norma sihib aastakasumiks 180M.
Kas pole muljetavaldav?
Kas pole muljetavaldav?
Norma numbrid tunduvad paremana tulumaksuseaduse muutumise tõttu. Maksude-eelne 9 kuu kasum kasavas vaid 5,7%.
Kuigi käive kasvas peaaegu 30% ja P/E on tõesti madal, on siiski tegemist üsna riskantse ettevõttega (avatus Venemaa riskidele).
Kuigi käive kasvas peaaegu 30% ja P/E on tõesti madal, on siiski tegemist üsna riskantse ettevõttega (avatus Venemaa riskidele).
Vana jutt...
Kas aastaga pole tõesti riskide hajutamise valdkonnas midagi ära tehtud?
Fakti, et kasum kasvas ei maksa alahinnata s.t. ärikultuuri muutused on toimunud tagasilöökideta.
Ja aasta lõikes tuleb kasumikasv kindlasti suurem kui 5.7%, sest eelmise aasta neljanda kvartali kasum jäi kahekümne miljoni kanti
Kas aastaga pole tõesti riskide hajutamise valdkonnas midagi ära tehtud?
Fakti, et kasum kasvas ei maksa alahinnata s.t. ärikultuuri muutused on toimunud tagasilöökideta.
Ja aasta lõikes tuleb kasumikasv kindlasti suurem kui 5.7%, sest eelmise aasta neljanda kvartali kasum jäi kahekümne miljoni kanti
Nõus, et aasta lõikes võib kasumikasv minna 10% lähedale. See aga pole aga mitte midagi erilist ja jääb teiste börsil noteeritud tootmisettevõtete kasumikasvule selgelt alla.
Loomulikult peab E kasvamisel valemis P/E ka P kasvama. Seega võib turuhind praegusest veelgi kõrgemale tõusta.
Kuid strateegilise investori Autolivi P/E on 9,1. Seega kas ligikaudne Norma P/E lagi võiks olla ca. 7?
Kuid strateegilise investori Autolivi P/E on 9,1. Seega kas ligikaudne Norma P/E lagi võiks olla ca. 7?
Buffett ei otsinud niivõrd kasumi kasvu kui omakapitali tootlikkust. Kui suur on see võrreldes teiste TVB-l noteeritud väärtpaberitega?