Lietuvos Dujos (LDJ1L) - Leedu Gaas

Uus huvitav situatsioon Lietuvos Dujoses kujunemas. Et gaasi müügitegevus ning jaotusvõrk tahetakse eraldada, oli juba varem teada, aga vähemalt mulle tuli mõningase üllatusena (olgugi, et olin seda varem ühe variandina spekuleerinud), et osa ettevõttest tahetakse müüa Lietuvos Enegijale.

Sealjuures kui börsiteadet lugeda, jääb mulje, et Lietuvos Energijale tahetakse müüa gaasi müügitegevus (supply). Kas börsile jääb siis vaid gaasi jaotusvõrk? Vastupidine variant olnuks muidugi huvitavam kui ära oleks ostetud just jaotusvõrk müügi asemel (nt Lesto poolt), arvestades, et jaotusvõrgu bilansiline väärtus on 682 mln LTL, kogu ettevõtte market cap aga 710 mln LTL. Eks jaotusvõrk ongi väärtuslikum kui müügitegevus küll. Siin küll muidugi see oht, et nende numbrite taustal joonistatakse müügiorganisatsiooni väärtuseks mingi väike number.
... ettevõttelt meilitsi muidugi mingit vastust ei tule. Mis kuradi mõte on IR-sektsiooni all siis mingeid kontakte üldse jagada kui ei vastata. Täielik kultuuritus.
See on nüüd siis klaar, et gaasi müügitegevus müüakse sügiseks Lietuvos Energijale ja börsile jääb kauplema gaasi jaotusvõrk.

Q1 teeniti gaasimüügist 11 mln LTL maksueelset kasumit (eelmine aasta samal ajal 23,5 mln LTL). Terve eelmisest aastast 58,6 mln LTL maksueelne kasum müügitegevusest - mis oli tõsi küll, massiivne enamik kogu ettevõtte kasumist. Sel aastal küll näha, et jaotusvõrgu kasum tõusmas ja müügis langemas.

Saab olema väga huvitav vaadata antud tehingu valuatsiooni määramist olukorras, kus ostja on käes on pea täielik kontroll. Kui nt reference price on E.On-i tehingu hind ja sealt hakatakse mingeid tükke arvutama, ei pruugi hind tulla kuigi atraktiivne. Väga palju siin muidugi väikeste eest midagi võita pole, et mingit naljanumbrit presenteerida.
Q2 numbrid olid selline alkeemia, et ei viitsinud isegi kommenteerida. Sügisel küll ees müügitegevuse spin-off ja müük Lietuvos Energijale ning tolle tehingu valuatsioon saab olema väga huvitav.

Täna erakorralise aktsionäride üldkoosoleku teade, mille käigus jagatakse dividendi 2014. aasta 6 kuu eest, põhimõtteliselt siis erakorraline dividend (2013. aasta eest maksti ka). Makstakse 0,07 EUR aktsiast ehk 0,24 LTL.

Suvel maksti 0,18 LTL aktsiast. Praegune 6 kuu dividend pakub ca 10% brutoyieldi (maksed välismaale -15% nagu ikka).

Müüsin tenderisse näpuotsaga, aga mõtlesin tegelikult tulemuste valguses (milles nii head kui halba), aga eelkõige soodsa spin-offi ootuses/lootuses juurde osta, kuid olen kätel istunud. Homme ilmselt kurss ka bounce'ib ja sellega võib olla veidi hiljaks jäädud.

Suures plaanis paistab olema eesmärk bilanss enne müügitegevuse eraldamist ära puhastada (jaotusvõrgu allahindlused, erakorraline dividend).
Eile tuli uudis siis, kui keegi ei pannud tähele:

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=623881&messageId=774015

Kas saan õigesti aru, et kõik väikeaktsionärid ostetakse välja 19. 09 . 2014

Poolaasta dividendide õiguslikud aktsionärid pannakse lukku 23. 09 . 2014

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=623708&messageId=773781
Ma pidin seda uudist kaks korda lugema, et sotti saada. Aga ei, ma saan nii aru, et pikendati õigust tenderisse/tenderi hinnaga müüa (0,653 EUR), mitte ei toimu klassikalist squeeze-outi.
Tänan.

Ja mu eelnevas posituses on viga dividendide kuupäeva osas: 14. 10 . 14
Paistab olema kaks varianti. Kas tänases börsiteates on kusagil viga või on tegemist sisuliselt väikeosanike (alla 4%) osaluse natsionaliseerimisega. Gaasi müügiäri tahab põhiaktsionär osta valuatsioonide pealt 1,2x 2013 earnings, 0,044x sales ja umbes 0,15x 2014 H1 assets. Gaasiäri müügikavatsus on olnud pikalt teada, täna siis räägitakse esimest korda numbritest.
Ehk siis nii nagu praegu börsiteate ja Q2 aruande baasil seda presenteeritakse, on müügiäri varade maht 434 mln LTL ning jaotusäri varade maht 626 mln LTL. Ettevõttel on võlga minimaalselt.

Ja nüüd peaks ettevõtte 96% omanik (riigi käepikendusena) ostma müügiäri, pakkudes vastu 60 mln LTL cashi.

Kui tegu pole natsionaliseerimisega, on paremal juhul tegu pesueht VARGUSEGA päise päeva ajal. Võib ju mõelda, et näe ise olen loll, et riigiga asju ajan, aga me räägime siin Euroopa Liidu liikmesriigist, mitte mingist Valgevenest või Nigeeriast. Kogu selle saaga juures ajab üks hullumeelsus teist taga. Olgu, riigi seisukohast oli E.On-lt hea hinna välja kauplemine ju edulugu, aga mis kuradi asi see siin praegu on?

Unustasid nad ära, et ettevõttes on väikeaktsionärid ka? Riigil on lihtsalt sügavalt poogen? Kinkelepingu varianti ei tahtnud välja pakkuda? Teoreetiliselt peaks homme hommikul otsmik märg müüma hakkama, aga common sense ütleks, et selline asi ei saa antud kujul lihtsalt reaalne olla.
Siin on küll üks nüanss veel, mis teoreetiliselt võib teatud rolli mängida, kuigi seni on avalikult selle kohta 0 infot ja ainult oletus. Seoses Gazpromi sisseostuhindade langusega, sai ettevõte käesoleva aasta Q2 ca 100M LTL tavapärasest rohkem kasumit. Tegelikult saadi spreadi pealt rohkemgi, aga taristut hinnati üle 100M eest alla. Teadmata põhimõtetel pidavat äriklientidele mingit pidi järgmistel aastatel seda spreadi pealt teenitud raha tagastatama. Kui nüüd eraldatakse vara ja retained earnings & cash sellest aastast jääb maha, pilt veidike muutub, aga esiteks peaks sellest kõigest mingisugunegi esialgne indikatsioon antud olema, mis praegu puudub.
Uue Gazpromi diiliga saadi tagasiulatuvalt erakorralist kasumit miski 320M litti. Taristu allahindluste tõttu ei jõudnud küll ca pool sellest küll kasumireale. Küll aga setteldati Gazpromiga see raha gaasitarnete ettemaksuks, mis võiks sügisperioodiga sisuliselt tasuta gaasi näol tasaarveldatud saama, mis peaks tähendama Q3 ülitugevat rahavoogu äritegevusest.

Kui müügiäri eest maksmise ühe osana ongi mõeldud see raha, siis see enam päris brutaalne ripoff pole, kuid turul peaks ilma täiendavate selgitusteta olema segadus päris korralik. Või noh, mis turust me siin ikka niiväga räägime.
TaivoS
Oled palju energiat ja vaeva andnud selle teema objektiivsena hoidmiseks.
Kuigi insener, pole ikka sugugi varasemast kergem udus lapata.Müra elab ja tõenäoliselt miniaktsionär jääbki väikevennaks.
Müüsin ennem, samas lootusega, selgenemisel kindlama peale minna ja taas siseneda.
Kui leiad kasvõi puusaltpanekuks mahti, heida meile oma enamtõenäoliselt toimuv sündmuste perspektiiv.
Kui eelistad juurde võtta, kas teeksid seda enne või peale ex-div päeva ; hoopiski väljuda lõplikult ?

Hetkel tundub, et põhiaktsionär ja ettevõte on teinud väga sitta tööd aktsionäride teavitamisel, mis tingimustega siiski eraldumine toimub. Seni avaldatud numbrid kommentaarideta on šokeerivad ja turul kaupleva aktsia kohta on infot selgelt liiga vähe. Ma arvan, et börs võiks siin natukenegi selgroogu näidata ja anda vähemalt mingi hoiatuse. Kas ja mis tururegulatsiooni punkti all see võimalik on, ei tea.

Katsun ise hiljem veidi täpsemalt numbreid keerutada, aga seni arvan, et pigem müüakse gaasimüügi äri nii, et LDJ retained earnings jääb paika ja samuti suures osas ka ettevõtte bilansis olev cash + lisandub 60M. Võtmeküsimus peaks siin olema see, et Q3 või oktoobri lõpuks peaks cashi jääk bilansis jõuliselt kasvama. See on muidugi hetkel vaid minu enda common sense'l baseeruv arvamus, kuhu jõudsin uuesti pärast Q2 aruande ja selle lisades kaevamist.

Tundub liiga ebareaalne arvata, et kui seni oli üks kontrollhoobasid suurelt demoniseeritud Gazpromi käes ja väikeaktsionäridega käituti tegelikult aastaid ja aastaid ilusasti, tuleb järsku Leedu riik ja viib läbi de facto natsionaliseerimise. Ma arvan, et tänane langus on suuresti kõhkluste ja info puuduse tulemus, aga konsensus siiski arvab, et teemale peab kaine mõistusega läheneda või töötab erapooletu kohtusüsteem.

Kuni mul pole enda teooria ümberlükkamiseks käegakatsutavamaid tõendeid, müüma ei kipu. Küll aga püüan neid väikeaktsionärile olemasolevate võimaluste piires kiirkorras leida.
Kas LDJ aktsiad ostetakse tagasi 0,65 euriga või pean ise need kiiresti müüki paiskama? Millal aktsia tagasi ostetakse?
Tänud.
Mina saan börsiteatest nii aru, et see pakkumine lõppes 19.09
Regarding the mandatory buyout of shares of AB Lietuvos Dujos
Mis nüüd saab, kui mul need veel käes? Kas pean müüki paiskama või mis hinnaga need aktsiad LDJ välja ostab?
Sain aru, et väike aktsionärid ostetakse välja või kuidas?
Andke palun informatsiooni, kes teab täpsemalt. Taivo S sellega kursis äkki?

Ette tänades.
See tähendab, et kas müüd börsile turuhinnaga või jääd uut ülevõtupakkumist ootama, mida ei pruugi tulla enam. Kui pakkumise tähtaeg on möödas siis see enam ei kehti.
Miks, siis peaks müüma? Ettevõttel läheb hästi ja kasum on korralik?
Ei pea ju, küsisid kas saab ja ma vastasin kuidas saab.
Kui aktsia meeldib tuleb alles hoida aga foorumist ostu või müüginõu ei küsita, sest vastutus peab ikka endale jääma.
Järgmise neljapäevani (kaasa avatud) saab veel kaubelda Lesto (LES1L) ja Lietuvos Dujos (LDJ1L) aktsiatega. Seejärel ettevõtted ühinevad uueks AB “Energijos skirstymo operatorius”-ks. Järgmine võimalus aktsiatega kaubelda eeldatavasti 12.01.2016.

Börsiteade:
- On 10 December, 2015 - at the end of the trade in shares session of 10 December, 2015 it is planned to stop the trade in shares of LESTO and LD shares in NASDAQ Vilnius Stock Exchange;
- 11 December, 2015 - it is planned to register AB “Energijos skirstymo operatorius” (hereinafter – ESO) in the Register of Legal Entities of the Republic of Lithuania;
- 31 December, 2015 - it is planned to finish the transfer of the assets, rights and obligations of LESTO and LD to ESO;
- 4 January, 2016 - it is planned to deregister LESTO and LD from the Register of Legal Entities of the Republic of Lithuania;
- Until 12 January, 2016 - it is planned to start the trade in the shares of ESO on NASDAQ Vilnius Stock Exchange.