LHV Pensionifond Roheline

Joel ei ole ammu juba haldur, keegi teine peab seal olema kes selle fondi kallal tometab.

panin oma kolmanda samba rohelisse fondi läinud aastal kui tundus et indeksid ei lenda enam ja ilmselt oli vaba aega ka ning tekkisid igasugused ketserlikud mõtted. kahjuks ei kulutanud seda aega siiski rohefondi sisusse süüvimiseks. tänavu millalgi vaatasin viimaks ja avastasin, et roheline fond oli pungil täis kaevandusi.
ma muidugi rumal ka, aga eeldaks et rohelises on peamiselt taastuvenergia arendamine, paigaldamine ja tootmine, taastuvallikaist kütus, co2 ladustamine jms, aga mitte maavarade hoogne ammutamine. muidugi saab kaude ka kaevandamist rohefondiga siduda, et nt liitium läheb akudeks, aga sellegipoolest oli end roheliseks pidaval fondil rohelist sees võrdlemisi vähe. Võibolla ka seepärast neile rohelistele indeksitele alla jäädi, ma ei tea, ehkki osa kaevandusi on ka vahepeal ikkagi ilusti liikunud.
Igatahes hea, et rohefond nüüd kokku pandi, sest mul oleks olnud piinlik jääda sellega vahele. et ütlen seltskonnas uhkelt, et mu kolmas sammas on keskkonnasäästlik ja siis keegi torkab, et säästlik-schmäästlik, puha kaevurid.

3 Likes

To: Schlagbaumm
Mis sul kaevanduste vastu on? Need ju ei tekita süsihappegaasi, kui need just põlevkivi-, pruunsöe või kivisöekavandused pole.

…ja lisaks selliseid toredaid “rohe”-ettevõtmisi nagu Stora Enso, UPM-Kymmene ja Birdeye Timber. :smiley:

3 Likes

Suurim pelletitootja Graanul Invest - midagi rohelisemat ja taastuvamat annab välja mõelda.

2 Likes

kavanduste vastu mul otseselt midagi pole, nagu meil kõigil, v.a oma tagaaias asuvad kaevandused. mul portus ühed kutid kaevavad uraani ja teised mingit söövitavat sodi, millele on raske isegi nime anda. miinuses mõlemad, aga isegi sellest hoolimata ma neid maha ei salga
ma lihtsalt ei tahaks kaevandusi rohefondiga kaasa saada, kui sa mõikad kuhu triivin.

Oli mulgi osa III sambast LHV rohelises kuni sulgemiseni. Oli viimased aastad korralikult miinuses, aga kordasin mõttes finantstarkade/pankade/riigi mantrat, et sambakogumine on pikk projekt ja et ei maksa lühiajalisest langusest närvi minna. Mingil hetkel peab ju maailmas energia moderniseerumine tuule tiibadesse saama ja sammas hakkab kosuma. Paistab, et LHV-l oli lõpuks ikkagi teistsugune nägemus.

Minu jaoks kirsiks tordil osutus mingi poolteist aastat tagasi ühes kaubanduskeskuses kellegi LHV pensionimüügimehega kokkupõrkamine, kes püüdis mulle II sammast sokutada. Kui tema näidatud tõusvate jooniste peale tegin juttu, et mu III roheline on 25% miinuses, siis härra vajus sekundiks mõttesse, aga lausus lõpuks umbes-täpselt midagi sellist: “Noh, kui ise ikka usud sellesse rohelisse, siis tasub ikka juurde osta”.

Mõtlesin hiljem selle lause peale ja sain aru, et olin kõigest valesti aru saanud. Mina olin arvanud, et sammaste haldajad on need, kes teavad, usuvad ja võtavad siis protsendi selle eest. Aga tuleb välja, et hoopis endal peab usk tugev olema.

Sellest ka mu eelnev natuke terav (vabandust) küsimus (üldine, mitte sihitud rohefondi endise halduri pihta), et kui asjad lõunasse lähevad, kas siis tuleb ikkagi välja, et klient ise on valesti uskunud ja selle eest ka veel peale maksnud. Ju siis on nii.

Fondi sulgemisega saab muidugi koledast punasest numbrist esilehel lahti ja võibolla see oligi selle lükke mõte. Aga kui nii saab, kas ei või juhtuda ka teiste fondidega, et raskuste puhul on lihtsam mitte tõmmelda, tasusid edasi korjata ja kui maine väga kannatama hakkab, teha enneaegne sulgemine. See pole päris see lugu, mida meile on avalikkuses viimased aastad jutustatud.

11 Likes

Maailm on äärmiselt petlik. Kõik see mis peaks ideekohaselt lendama, hoopis vajub sohu. Ja kõik see, mis ei peaks ideekohaselt lendama, lõviosas enamasti ei lendagi vaid vajub veelgi sügavamale sohu.

4 Likes

Fondi bizness on nagu iga teine bizness. Teed 10 fondi. 8 ei tee mingit tootlust, üks vajub vee alla ja üks tõuseb. Seda viimast tõusvat saabki järgmisel aastal tähtsa näoga müüa kui midagi erilist ja ainulaadset. Tegelikult joppamise värk paljuski…

3 Likes