22. jaanuari pealelõunal alustasime dubleeritud maksete parandamist ning kõikide intsidendist mõjutatud klientide kontode saldodest taastati sama päeva õhtuks. Üksikute erikaasustega tegeleme.
See oli see mõnitus ja ülbus… kuidagi seostati klient kohe reptiiliga…
Asi tavaline ju. See osa maalastest, kes kunagi ei eksi MITTE KUNAGI, lendavad ju kohe laivi, ma ju ütlesin, kolm aastat olen juba rääkinud, e valimised, reptiilid jne
Küte koomikutele ![]()
Jaa kõik oli ok eilsega.
Kasvukonto teatest : kas seal ei saaks topeltümardusi seadistada nagu kogumiskontol
Pole ma LHV soolikas ja sa pole kuidagi seega minu klient. Olin ise sama klient ja sain sama jama kaela. Lõputu rumalus ja hädaldamine, pendel ühes ääres on sama solvav. Ja sama solvav on see, kui osa nüridast äärest seostab mind, kui vabadust ehk liberaalset ühiskonda eelistavat kodaniku teise äärmusena ja mind liberastiks kutsub. Seega ülbe mõnitav sti24, viska pilk peeglisse.
mis nutad, siis ära pauguta kaasfoorumlaste suunas, et reptiilid, e valimised vandenõu jne…
Rain Lõhmus: Ma ei taha saada Eesti suurimaks või tugevaimaks meheks (Meta, lühivideo)
Päris oluline sõnum vist tegelikult investori seisukohalt. Peale mitmeid aastaid on jõutud tõdemuseni, et eesmärk kasvada Eesti suurimaks pangaks sarnaneb natuke eesmärgiga olla kõige pikem päkapikk. Iga hinna eest kohalikke laenumahte kasvatada viib paratamatult lõpuks mingite tööõnnetusteni.
Selle asemel vaatab LHV väljaspoole. Otsib kasumlikke nišše suurematelt turgudelt nagu UK-s praegu tehakse.
Mõne nädala pärast saame ilmselt siis teada kuhu ja mis kujul edasi plaanitakse liikuda.
Ärileht: Rain Lõhmus: ausalt öeldes ma natuke kardan pankade pärast (paywall)
"LHV asutaja Rain Lõhmus rääkis, et on viimased pool aastat tegelenud ühe eksperimentaalse projektiga.
*Paari arendajaga proovitaksegi, kuidas on luua midagi enda ja poja tarbeks. *
Selles minu “poisikese projektis” olen ma mõelnud, et miks sul ei või olla nii, et võtan telefoni kätte, vajutan nuppu ja ütlen, et “maksa pojale 50 eurot, selgitus taskuraha.” Ja see asi läheb. AI kiht on seal vahepeal, mis tõlgendab selle maksekorralduseks, mis läheb krüptorahakotist teele.
Moderaator Marko Oolo uuris, miks LHV-s sellist asja ei katsetata. "Ma arvan, et see on konservatiivsus. Äkki järsku läheb midagi rikki?"
Hüppasin ka sisse , et mida põnevat pakutakse, Coop sai lükatud, kui seal ikka öeldaks,et ala börsi sisse toomiseks alles otsitakse inimest ja võimalik 2-3 a pärast, kõlas see kui suutmatus. Taotakse kasumi ja käibe trummi, aga reaalse proleemi lahendamise nõrkus lõi välja ja eks see polegi väga lihtne teema ja ka tulus, aga kasutaja vajaks. LHV võiks ka nats raha raisata ja pangas võiks Norra aktsiate hindade uuendamine ikka kiiremini käia, õhtul ala hommiku hind veel.
Ai sain valusale teemale pihta
naeruväärne, kuid tüüpiline “liberaalsele” kodanikule
Kui pank teeb taolisi vigu, siis ilmselgelt on ka põhjust laivi lennata. Buffetil on lemmiklause, et kui näed prussakat, siis tea, et kapi taga on prussakapesa. See 14 like minu arvates pigem viitab sellele. Kui sellele, et prussakatõrje tehakse. Sest siin ei saa olla tegu “lihtsa” eksimusega. Vaid süstemaatilise probleemiga! Aga tundub, et “14 like” ei taha kapi taha vaadata.
Naljakas, et sa tood evalimised ja “mitte kunagi ei eksi” ühte konteksti. Ja lisad veel, et see on küte koomikutele.
Järgmine koomik laivis. Ma ei asetse kusagil spektri vasemas või paremal äärel ja ma ei kaitse ei e valimisi ega seda jama. See post oli konkreetselt mõeldud sinna äärde, kus sina ja sti24 istute. Miks nii? Sest te tembeldate iga venna, kes midagigi suvatseb enda seisukohast öelda ja see ei ühti teie omaga, mingisse kasti, mis pole omane neile. Miks ekre ega selle seltskonna vaade kunagi ei saa vastuvõetavaks? See on stiil, radikaalne, ühte nurka, rumal, labane jne. Ma saan aru, et vasak ja parem nurk üksteist taovad aga vahepealsed tahavad ka hingata. Aga sa ei saagi kunagi austust sest sa pead lihtsalt teisi prussakaks ja sellest te aru ei saa.
No kui seda nüüd tõsiselt mõtled siis ma tõesti vabandan. Ainult et repliik:
ei tundunud tulevat kusagilt vasaku, parema keskelt
Eelseisvat aruandlust silmas pidades paar ettepanekut kuidas LHV võiks faktiraamatut täiendada, et investorina paremini mõista numbrite taga sisulist poolt:
- Hoiuste osas võiks välja tuua tähtajaliste hoiuste (jm tähtajaliste intressikandvate kohustuste) osas sõlmitud lepingute perioodide pikkused (maturity). Aitaks aru saada kui pika rahaga on pank laenuraha finantseerinud, et prognoosida NIM kujunemist tulevikus. Kui laenuportfelli hind uueneb Euribori baasil ca 6 kuuga, siis pika tähtajaga sissevõetud hoiuste kulu tõttu ei pruugi kaasatud kapitali hind samas taktis muutuda ning see võib oluliselt mõjutada NIM kujunemist tulevikus.
- Laenuportfelli kvaliteedi osas on toodud välja portfelli kvaliteet gruppides Faas 1, 2 ja 3 nii nagu ilmselt euroregulaator seda näha soovib. Kuna LHV lipukiri on lihtne, toetav, tulemuslik, siis lihtsusest lähtudes võiks investoritele siiski olla kättesaadav ka klassikaline vaade: mis osas on laenuportfelli maksed tähtajas ning kui palju on üle 30p, 60, 90 ja üle 90p
- Kuna C/I suhtarv on alat 2024.a. suht kõrgele läinud ning palju on olnud juttu sellest kuidas panka efektiivsemaks muuta läbi AI ja protsesside automatiseerimiste ning käsitöö vähendamise, siis oleks hea faktiraamatust näha kui palju on inimesi (FTE) tööl äripoolel ning kui palju tugiteenustes ning millised on olnud muutused viimase 5.a. jooksul.
https://www.revolut.com/en-LT/mortgages/
Number of Retail Customers 52.5M, +38%
Operating as a Licensed Bank in 30 Countries
#1 Finance App in 19 European Countries
https://assets.revolut.com/pdf/annualreport2024.pdf
The bank 154,000 people in Estonia use
https://www.revolut.com/en-EE/
LHV Bank-i (UK) äpp on Google Play stores on jõudnud uue teetähiseni, ületades hiljuti 5K+ (5001-10000) allalaadimiste taseme. Päris pikalt seisis allalaadimiste hulk 1K+ peal, aga nüüd siis on siis kännu tagant välja saadud. (link)

Need on Androidi peal jooksvate telefonide allalaadimised, Apple oma App Stores sellist statistikat kahjuks ei jaga, aga võib vist eeldada et Londoni piirkonnas, kuhu LHV Bank-i marketing ilmselt peamiselt suunatud on, on iPhone-d vist isegi rohkem levinud.
Ei ületa ilmselt uudiskünnist, aga kui arvestada et UK on ilmselt see, kust lähema 5-7 aasta jooksul tuleb kõige suurem osa ettevõtte kasvust, siis tasub jälgimist ikka.
Ei taha olla see halbade uudiste tooja, aga see 5K+ ei tähenda, et nüüd oleks mingi läbimurre toimunud - see on lihtsalt see, kuidas Google Play kuvab allalaadimisi vahemikena (nt 1K+, 5K+, 10K+, 50K+ jne). Ehk, et nüüd on jälle “kännu taga” kuni 10K-ni.
Pigem paistab suur langus just viimase kuu jooksul (vähemalt Play Strores nähtavuse osas):
Lisaks jäi silma kasutajate tagasiside ja hinnangute jaotus.
Kui rakenduse keskmine hinne on alla 3 ja 1-tärni osakaal suur, siis see on märk, et midagi on korrast ära. Antud juhul paistab, et probleem pole app ise, vaid klienditeenindus.
Sarnane kõigile kättessaadav tasuta tagasiside on avalikult nähtav ka Trustpilotis: https://www.trustpilot.com/review/lhv.ee
Oleks hea, kui LHV vastaks kommentaaridele/kaebustele nii Play Stores kui ka TrustPilot-is, kuna potentsiaalsed kliendid loevad selliseid ülevaateid tavaliselt väga tähelepanelikult ja teevad selle põhjal otsuseid.
Kes soovib lähemalt uurida, siis leiab Appbrain, Apptopia, data.ai, Sensortower jt (kõik tasulised). Lisatud pildid on SensorTowerist.
Tundub et kuningriigirahvas tahab rohkem teenuseid ja lihtsamat liitumisprotsessi . Tagasisidele on ilusti vastatud. Trustpilot
Jah, ma oma arust tõingi välja et on Google Play Stores murtud järgmisesse (5K-10K) “detsiili”. Võiks arvata, et siit edasi läheb juba kiirenevas tempos.
Ma ikka imestan teinekord, kuivõrd vähe tähelepanu pööratakse LHV Bank-ga toimuvale. Mõelda, et eestlased võtsid kätte ja murdsid ennast Euroopa finantsmekasse, tegutsevad kasumlikult, koguvad äpipangaga deposiite ja sihivad sel aastal juba miljardilist laenuportfelli. Samal ajal kui näiteks Revolut pole ponnistustest hoolimata siiani suutnud endale täit pangalitsentsigi hankida.
Financial Times kirjutab täna Ladina-Ameerika äpipangast Nubank (NU, $90bln), mille turuväärtus on täna suurem Revoluti omast:
"The grand ambitions are burnished by a share price rally of more than 50 per cent for Nu Holdings in 2025, the listed entity. On the back of strong results, its market capitalisation
has eclipsed Brazil’s largest bank Itaú Unibanco — which has $545bn in assets to Nubank’s $68bn."
FT: Meet the fintech worth more than Revolut (paywall)
Soovitan vaadata nende suuremate äpi-või neopankade (Nu, Revolut, OakNorth jne.) valuatsioone. Paneb mõtlema, mis meil siin peidus on.
Paneks siia ritta ka SOFI